Innehållsförteckning
När Asus Wi-Fi kort PCE-AX58BT eller AX3000 (som den kallas) poppade innanför dörren, så stod det klart att detta skulle bli en väldigt intressant utmaning. För att först veta hur man ska skriva, så behöver man ställa sig själv de rätta frågorna; vad är viktigt med ett Wi-Fi nätverkskort? Vad är viktigt för dig som läsare att veta, och hur hittar vi en bra nivå mellan tekniskt mumbojumbo och luftiga superlativ? Ja, det ska vi i denna recension ta reda på tillsammans!
Start your engines!
Till att börja med, så ska vi kolla på de olika segment som kommer vara viktiga i denna recension och varför de finns med.
Gaming- och lättförståelighet: Hur väl upplevs kortet under spelande, och är den lätt att installera/använda?
Tekniska aspekter och vad de innebär: Kortets funktioner och vad den klarar av.
Intryck utifrån en ”vanlig” användares perspektiv.
Där har ni segmenten i sig, som till skillnad från många andra recensionssajter, här istället utgår mest från din upplevelse i det dagliga arbetet, under spelande och inringandet av de funktioner som är mest viktiga att veta – sett ur konsumentsynpunkt. Nåja, nu kör vi!
Gaming- och lättförståelighet: Hur väl upplevs kortet under spelande, och är den lätt att installera/använda?
Asus nätverkskort är ett PCI-expresskort vilket innebär att det bör installeras i just samma typ av port på moderkortet. Här är det viktigt att man sätter i rätt PCI-E plats (ert moderkorts PCI-Express x1 port), då det helt enkelt behöver direkttillgång till ditt system. Så här kan det vara värt att kika i manualen för ert befintliga moderkort, så ni tar rätt PCI-E plats. Skulle ni ta fel, så funkar bara inte nätverkskortet fullt ut, så det är ingen fara i att det går sönder – men för att slippa strul, så är det givetvis bra att sätta den på rätt plats från start.
Nåja, när det gäller just installationen, så var det i våra ögon en otroligt enkel sådan; poppa in kortet på moderkortet, starta upp datorn och se hur drivrutiner hittas i Windows. Sedan var det bara att välja trådlöst nätverk och sedan surfa för glatta livet. Vill ni vara på den säkra sidan, så skulle vi rekommendera att ni i förväg går in på Asus hemsida och tankar ner drivrutinerna för detta nätverkskort på säg en minnespinne, och har redo, skulle ni få något strul eller sitta på en äldre Windows version.
Sedan kommer vi till själva användningen och prestandan av kortet – där vi verkligen blev imponerade. Under spelsessioner på olika avstånd (högst 10 meter dock) från den trådlösa routern så presterade nätverkskortet bra, med en ping som landade mellan 2-5 ms. Visst vill man ha så lite som möjligt, men för vad detta ändå är, så var alla multiplayermatcher alldeles utmärkta, och någon tydlig lagg kunde inte ses. Detta har med all säkerhet att göra med nätverkskortets tillgång av Wi-Fi standarden Wi-Fi 6 (802.11ax) som vi har stöd för i vårt nätverk – en standard som inte bara handlar om hastighet, utan snarare effektivitet. Det trådlösa är helt enkelt väldigt pålitligt, med en bra latens som inte kommer skada din upplevelse på något tydligt sätt.
Detta tillsammans med MU-MIMO funktionaliteten gör att kvaliteten ökar ytterligare – då den helt enkelt kan kommunicera med multipla enheter samtidigt utan att tappa märkbar prestanda. I vanliga fall kanske användares Youtube videos börjar buffra exempelvis; men med denna funktion så ökar arbetsförmågan i routern (eller i detta fall nätverkskortet), och du kommer få en bättre upplevelse.
Det tråkiga i kråksången är dock att du givetvis bör ha en router med stöd för samma funktioner som ditt nätverkskort (helst i alla fall) för att verkligen utnyttja det till fullo; men tack och lov kommer merparten av nya nätverksprodukter med samma standarder, så det bör inte vara något problem.
Tekniska aspekter och vad de innebär: Kortets funktioner och vad den klarar av.
Sett till kortets tekniska kvaliteter så bjuder det faktiskt på lite utöver det vanliga. Inte nog med att det är ett dual band (två olika nätverksstyrkor, samtidigt) på 2.4 GHz och 5 GHz, så får du även 160 MHz support (?!), nyare säkerhetskryptering enligt WPA3 standarden och OFDMA support ( förenklat är det ett sätt att splittra upp radiosignalen i mindre undersignaler som alla skickas samtidigt på olika frekvenser). Max dataöverföringshastighet är för övrigt 2402 Mbit/s, vilket kommer räcka för de flesta utan problem, och är till extra nytta om man har ett eget nätverk hemma.
Sedan som grädden på moset så har även nätverkskortet inbyggd Bluetooth 5.0 support; vilket innebär att du samtidigt får ett supersmidigt sätt att koppla samman mobiltelefoner och andra blåtandsenheter utan några problem. För att inte tala om att det är version 5.0, vars främsta fördel är att den kan skicka ända upp till 2 Mbps till enheter, vilket är dubblerat från Bluetooth 4.2. Vad detta innebär är att kvaliteten säkras betydligt bättre, och att lagg och dålig synkning är avsevärt mer nedskalat. Sedan att det även tillåter längre avstånd från bluetooth mottagare och sändare (60 meter) gör att du verkligen kan använda dina blåtandsenheter i hela hemmet. Och slutligen har bluetooth 5.0 även aptX support i och med dess bättre bandbredd – vilket i sig betyder att du kan få betydligt bättre ljudkvalitet skickat till dig.
Intryck utifrån en ”vanlig” användares perspektiv.
Så frågan är nu, är AX3000 värd att köpa – och för vem mer exakt? Till att börja med så kan jag bara glatt konstatera att kortets tillförlitlighet och goda upptagning av signaler (trots att jag testat att gömma datorn det sitter i från routern mer eller mindre) gör att för barnfamiljer och de av oss som helt enkelt vill ha saker och ting mer sladdlöst – så är det en ypperlig addering till din dator. För ”gamers” är det aningen mer svårt att säga, då det beror på vilken nivå du som spelare är. En ren nätverkskabel rakt in i datorn är alltid mer pålitlig ändå, men med det sagt så kan jag äntligen säga att spelandet inte längre är tråkigt laggigt med ett Wi-Fi kort. Särskilt då AX3000 samtidigt reducerar de ev. döda zoner som uppstår när man riktar dess antenner (alltså områden som inte täcks av radien); allt detta gör att du får en otroligt optimerad trådlös upplevelse. Sedan att du dessutom kan använda den snabba blåtands kontakten med din mobil eller surfplatta exempelvis gör det hela bara ännu bättre.
Ja Asus nätverkskort kostar i dagsläget runt tusenlappen, vilket jag ändå tycker är väldigt rimligt. Det är uppdaterat med de senaste standarderna; innehar inte bara antenner redo att fästas på själva nätverkskortet, men även en förlängningskabel så att du kan sätta antennerna längre ifrån din dator, och på det sättet få bättre mottagning. AX3000 levererar en fantastisk helhet, för ett väldigt bra pris, och är du ute efter att slippa kablar i hemmet, eller bara snabb mottagning av data, ja då är detta något för er!
- Nätverksstandard
IEEE 802.11 axel, Bluetooth® 5.0
- Produktsegment
AX 3000 (2402 Mbps + 574 Mbps)
- Bluetooth
5,0
- Datahastighet
802.11a: 6,9,12,18,24,36,48,54 Mbps
802.11b: 1, 2, 5,5, 11 Mbps
802.11g: 6,9,12,18,24,36,48,54 Mbps
802.11 n: upp till 300 Mbps
802.11ac: upp till 1733 Mbps
802.11ax (2.4 GHz): upp till 574 Mbps
802.11ax (5 GHz): upp till 2402 Mbps - Arbetsfrekvens
2,4 GHz / 5 GHz
- OS-support
Windows® 10 64-bitars
Linux
ASUS AX3000 (PCE-AX58BT). Lägsta pris 957 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-03-03.
Recensionsex tillhandahållet av ASUS.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.