Att få ta del av prylar innan de släpps är spännande! Vilka nya vägar ska tillverkarna gå? Vad gör den nya prylen unikt från exempelvis andra produkter av samma typ? Ja, frågorna var många när vi fick in Fractal Designs nya Define 7. Ett nytt chassi i deras mest prominenta serie! Ja, visst fanns ’hype’ från vår sida, men också oro… Kanske de tagit vatten(kylning) över huvudet!
Som vanligt med Define serien (se gärna vår Define R6 recension i jämförelse), så är det mångsidighet och anpassningsbarhet som står på schemat. Något som märks direkt när båda sidokåporna öppnas är enkelheten. Vardera sida har en enda knapp som gör att sidorna fälls ner – hastigt, lustigt och välgenomtänkt. Ja, sedan att chassit utökats med utrymme, utan att för den delen bli alldeles för stort gör det hela än mer intressant.
Denna gång kan man få in hela 420 mm långa kylare, grafikkort på 491 mm längd och kabelutrymme som ökats till hela 3 cm! Nog tusan borgar det för mycket byggande – och framförallt lättåtkomligt kabeldragande.
Sett till utrymme för lagring, så bjuds det på ända upp till 14 hårddiskplatser, samt 4 dedikerade SSD platser – och möjlighet att föra in en plats för dvd/blu-ray ( ”Tack och lov!” säger den gamla backupbrännande gubben inom mig). Att du sedan även har en nedslimmad NEXUS fläkt-kontrollerhub, med tre olika PWM fläktar (d.v.s. moderkortsstyrning via sensorer exempelvis) och sex stycken 3-pins kontakter för ytterligare addering av fläktar. Ja, för med stöd för nio fläktar, där tre frontfläktar upp till 140 mm, och tre toppfläktar upp till 140 mm (för att nämna några), så går det utan problem att få ett luftflöde som konstant ventilerar hela bygget.
Hela designen genomsyras av användarvänlighet; från de tydligt skapta kabelskåror på baksidan, moderkortsstöd för ändå upp till E-ATX, och valfrihet i att förvandla ODD delen (d.v.s. optiskt skivspelarplats) till ytterligare en kyllösning. Ja den flexibla layouten kommer utan problem serva hemmabyggande PC-älskare, och särskilt de som är ute efter tystnad.
Ack denna underbara tystnad…
Ljudisoleringen från sidan är tydlig, och även om ljudet penetrerar det härdade glaset mer, så är det tydligt att Fractal Design ändå gjort sitt bästa även här. Det tjocka glaset är i sig väl dämpat och kommer inte påverka er som sitter i en arbetsmiljö, och särskilt inte de spelare där ute som är intresserade. Just denna aspekten fullkomligen spikar Fractal Design, och bär vidare arvet som tidigare etablerats i tidigare iterationer av serien.
Rent utseendemässigt, så följer Fractal Design det gamla inkörda spåret även med Define 7. Dess industriella, metalliska utseende känns spartanskt – vilket givetvis är lika mycket till dess fördel, som dess nackdel. Det är helt enkelt inte mycket som hänt rent ytligt, men å andra sidan, vid detta lag, så vet de vad deras publik vill ha, och Define serien har aldrig handlat om överdådig och flamboyant design. Nej, det är raka linjer med stort fokus på funktionalitet, och så även i detta fall. Tråkigt men otroligt pålitligt!
Frontpanelen har som tidigare utgåvor, möjlighet att byta plats för dess frontlucka, och frontpanelens I/O kontakter har fem USB portar (En USB 3.1 Gen 2 Typ C, två USB 3.0 och två USB 2.0) samt ljud in- och utgångar. En alldeles utmärkt uppsättning, där USB-C från start numera blir standard – vilket vi gillar.
Vad däremot saknas mer eller mindre är mer utbyggd RGB belysning, och även om det självfallet är en smaksak, så är det ändå något vi ofta ser i denna prisklass, som Define 7 ändå har. Jag hade gärna sett en mer utbyggd sådan, med tanke på att det ändå kommer i en TG version (tempered glass = härdat glas), där hela idén är att visa upp innanmätet. Men visst, ibland är ”less is more”.
Med allt från gummiförsedda hål i innanmätet, till lättåtkomlig design, gör att Define 7 inte på något sätt blir en besvikelse – inte ens den avsaknad av innovation sett till dess mer konventionella utseende skadar helhetsintrycket. Fractal Designs högst ventilerade Define 7 är för mig ett av de mest användarvänliga och professionella chassina idag. Från dess expansions slots som utan hinder kan justeras på insidan, till dess nätaggregat skydd som lyfts ut i två väldigt lättillgängliga delar gör att Define 7 med all säkerhet kommer hålla i många år för den användare som lägger sina pengar på det. Sedan att chassits listpris ligger någonstans mellan (beroende på modell) 1850-1950 kronor, gör att det i konkurrens med andra chassin i samma prisklass, ändå gör att Define 7 blir överkomligt, samt att det faktumet bara adderar ännu mer till dess totala förträfflighet. Låter jag som en fanboy? Ja, nu har jag definitivt blivit en om inte annat!
• Rymlig och omfattande anpassningsbar interiör med dubbla layouter rymmer enkelt stora moderkort till och med 28
5 mm E-ATX.
• Stöd för radiatorer upp till 360 mm fram, 420 mm upp, eller 280 mm i basen i standardöppningen.
• Konvertera till lagringslayout för upp till 14 hårddiskar tillsammans med 4 dedikerade SSD-fästen och en ODD-fack (6 HDD / SSD + 2 SSD-brackets + 1 flerfäste ingår)
• 5,25 ”ODD-facket kan konverteras till ytterligare 140 mm främre fläktfäste med filtrerat lufttäckning
• Tystnadsoptimerad konstruktion med industriell ljuddämpad front-, topp- och sidopaneler
• Topppanelen byts enkelt från ljuddämpat massivt stål till filtrerad ventilation.
• Anodiserad aluminium panel med vändbara gångjärn som öppnar och stängs med magnetisk spärr.
• kylkapacitet med totalt 9 x 120/140 mm fläktfästen och tre förinstallerade Dynamic X2 GP-14 fläktar
• Två vertikala GPU-platser för användning med Flex VRC-25 PCIe-stigerören, som finns tillgängliga separat
• Omdesignad HDD-bur för enklare installation och transportsäkerhet
• Verktygsfria toppaneler ger snabb åtkomst.
• Ventilerat PSU-hölje med tvådelat avtagbart lock för täckning.
• Högt luftflöde på framsidan, toppen och basen med full PSU-täckning och bekväma frontskydd.
• Avtagbar PSU-kabelsköld och integrerade kabelstyrningar med kardborreband.
Fractal Design Define 7. Lägsta pris 1849 kronor (listpris) enligt Fractal Design 2020-02-20.
Recensionsex tillhandahållet av Fractal Design.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.