Hem RecensionerHårdvarurecensioner Cooler Master Hyper 212 Halo Black

Cooler Master Hyper 212 Halo Black

Änglalikt bra?

av Fredrik Olsson

Komplexitet är inte allt här i världen – något som Cooler Masters nya Hyper 212 Halo Black ypperligt bevisar. En en-fläktsbaserad processorkylare som trots sin lilla storlek ändå presterar väl. Men finns det utrymme för en till liten CPU-kylare i dagens mättade marknad? Kanske… ja, kanske!


Grunden…

Standarden av dimensioner kan återses här, där Hyper 212 Halo Black når totalt 154 mm över moderkortet, och kommer med en bredd på 124 mm samt 73 mm djup. Själva kylaren är därför i sig självt enligt gängse mått – och tar således inte särskilt mycket plats. Det kan tyckas vara små marginaler förresten, att denna Hyper 212 är 5 mm kortare än exempelvis NZXT T120, men i datorbyggessammanghang, kan det upplevas vara enorm skillnad. Höjden dikterar vilken bredd av chassi du kan ha, och för att undvika att höjden blir ett problem – egentligen någonsin – har alltså Cooler Master valt att sänka sin höjd, men utan att tumma på kvaliteten i övrigt.

Tillsammans med ovan kylare medföljer en ARGB-fläkt, som fästs fast på ordinarie sätt – med hjälp av två bifogade metallspännen. Det hela följer mallen efter vad denna typ av kylare i regel gör, men det som står ut är enkelheten i hur du installerar den. Bara fäst fast två brickor jäms med undersidan av kylaren, på med moderkortsplattan och skruva fast. Enkelt och smidigt, precis som det ska vara med sådana här mindre kylare. I sig förvisso inget nytt, men tacksamt ändå.

Återigen till skillnad från NZXT:s modell, kan denna ARGB-fläkt nå ändå upp till 2 050 RPM via PWM, och trots att det i regel borde ge tydligare ljudbild (särskilt då under hög belastning när denna RPM nås), är ändå Hyper 212 förhållandevis tyst. Det goda slutar inte heller där, ser vi på vad den supporterar så kan vi se allt från AMD AM4/AM5 till Intel LGA 1700, 1200 och 115X – med andra ord en myriad av processorer kan få stöd, något som definitivt gör den attraktiv för den som vill köpa en mindre kylare, och faktiskt ta med den upp genom framtida uppgraderingar.

Om vi istället hoppar över till det mer ytliga – d.v.s. dess utseende, är det en tämligen ordinär historia, även om dess ARGB-fläkt står ut aningen mot konkurrensen. Med en mer rundad ’look’, där färg når ut i själva omringande konstruktionen – om än någorlunda återhållsamt – upplever jag att Cooler Master ändå har en distinkt stil i slutänden. Bara koppla in fläktens ARGB-kabel med en 3-pins 5V-kontakt, samt den medföljande A-RGB kabeln och du är igång. Givetvis kan du även stänga av belysningen om så önskas för övrigt.

Sett till A-RGB belysningen, kan den ändras i merparten av de tredjepartsprogram som huserar denna typ av funktion. Ex. Asus Aura Sync, ASROCK Polychrome Sync, Gigabyte Fusion Ready och MSi Mystic Light Sync.

Under användning…

Som många kylare av detta slag går det mycket riktigt att använda en muskelknutte till processor, likt i9-13900K, men i de flesta fall är det mer budget- eller mellanskiktsprocessorer som är dess egentliga fokus. Därför lät vi denna gång matcha denna CPU-kylare med en i5-12600, vilket nog känns betydligt mer realistiskt, sett till vilken typ av processor som denna kylare mår bra med. En i9-13900K funkar, men dess processor skulle få gå på knäna (via CPU-throttle), så varför inte tänkte vi…

Och nog tusan mådde Hyper 212 Halo Black bra under dessa förutsättningar. Under normal användning – borderline idle – låg processorn i snitt på 43°C, medan under våra syntetiska tester (där processorn pressades över alla kärnor), nådde den max 70°C. Med andra ord imponerande siffror. Något vars imponeringsfaktor ökar än mer om vi tar med ljudnivåer i bilden!


”CPU Throttle” på fem röda

CPU throttling innebär att processorn förändrar sin klockfrekvens och därmed prestanda när belastning sker, för att därefter omedelbart gå ned i en lägre klockfrekvens när belastningen på denna sjunker. Detta är en metod som nyare processorer har inbyggt för att undvika hårdvaruproblem – men också ett sätt att spara in på värme och el.

För sett till ljudnivåer som nådde högre RPM-antal, konkurrerar denna riktigt väl mot exempelvis NZXT T120 – så till den grad att den ligger på samma temperaturer under högbelastning, men ett par dBA under T120 i normal användning (utifrån default inställningar). Särskilt under hög belastning stod processorn ut mest, då den lyckades hålla runt 50,4 dBA trots att den körde på alla cylindrar! Nåja, nu kan vi inte göra en ren jämförelse mot NZXT T120 då den använde en annan processor, men om vi bara fokuserar på Hyper 212:s prestanda är det långt över förväntan. Den är tyst, effektiv och samtidigt ganska snygg i sin svarta RGB-upplysta skepnad.

Men är den då värd att köpa?

I nuläget är det en prisfråga – då segmentet där denna kylare huserar innefattar några rejält duktiga motståndare. Men utifrån dess prisbild på cirka 699 kronor, är det i slutänden ett rungande ja! Den är lätt att installera, kommer med god support av processorer samt är effektiv sett till både ljudnivåer och temperaturer. Vad mer behövs egentligen? Egentligen är dess svaghet att den än en gång tillhör ett segment där konkurrensen är mördande hård, och i många fall handlar om vad som når vilken prisnivå… Men en sak är säker, om du använder en mer återhållsam processor, i ett aningen mindre chassi (ex. ett mikro-ATX eller liknande), kommer du få riktigt goda resultat med Cooler Master 212 Hyper Halo Black. Ja, egentligen i de flesta chassis… något som inte alla kan stoltsera med!


Specifikation
Kylningstyp Luft
Material
Koppar/Aluminium
Färg Svart, Silver
Kylkapacitet 150 W
Fläktar / Luftkylning  
Fläkt (storlek) 120 mm
Medföljande fläktar 1 st
Rotationshastighet (fläkt)
2 050 rpm, (650-2050 rpm PWM)
Ljudnivå 27 dB
Flöde 51.88 cfm
Statiskt tryck 2.89 mmH2O
Strömförbrukning (fläkt) 3.36 W
Anslutning
4-pin PWM + 3-pin 5V A-RGB
Kompatibilitet  
Processorsocket
AMD AM2, AMD AM2+, AMD AM3, Intel 775, Intel 1155, Intel 1156, Intel 1366, Intel 2011, AMD FM1, AMD AM3+, AMD FM2, Intel 1150, AMD FM2+, Intel 2011-3, Intel 1151, AMD AM4, Intel 2066, Intel 1200, Intel 1700, AMD AM5
Mått och vikt  
Bredd 124 mm
Djup/Längd 73 mm
Höjd över moderkort 154 mm
Vikt 690 g
Övrigt  
Medföljande tillbehör
Kylpasta, monteringsanordningar
LED-belysning Ja
Garanti 2 år

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar