Hem RecensionerHårdvarurecensioner Noctua NH-L9i chromax.black+ NH-U12S chromax.black | CPU Kylare

Noctua NH-L9i chromax.black+ NH-U12S chromax.black | CPU Kylare

av Maxx Löfström

Dags för en dubbelrecension, då de två närbesläktade CPU-kylarna i svart utförande står för dörren. Det är den lågprofilerade NH L9i och den smala men höga NH-U12S som ska ses över. Två Noctuafläktar som båda tillför mer än sin färg i ett datorbygge.


Det som utmärker båda modellerna är den nya beklädnaden i svart, där CPU kylarna förut gått i silver/beige färgkombo, så är det ren och skär svärta som beskriver dessa två bäst numera. Men utan att ta ifrån deras nerkylningsförmåga. Med det sagt, låt oss börja med den lågprofilerade versionen…


NH-L9i

När det kommer till små chassin (HTPC och SFF configs), så lyckas NH-L9i förena minimal design, med fortfarande en väl proportionerlig styrka. Med sin låga höjd på 37 mm, och goda stöd för olika processortyper, så går det inte att förneka Noctuas bra tillskott i Mini-ITX kategorin. I och med att fläkten placeras på toppen (till skillnad från de större modellerna av CPU kylare som har på sidorna), så slipper vi även ha någon del av fläkten över RAM-minnena. Så skulle man även i en pytteliten formfaktor till chassi vilja ha höga ramminnen, ja, då är det bara att köra på. Det är alltså snarare en fråga om hur mycket chassit klarar än att CPU kylaren på något sätt ska förhindra utbyggnad.

Med de adapterkablar som medföljer som är ”low-noise”, så ges du även tillfälle att få ner fläkthastigheten, till ett nära nog knäpptyst pc-bygge. Något som verkligen är att föredra, då en hel del av just HTPC byggena är tänkta att placeras nära användares TV-apparater eller vara belägna på en mer öppen plats i hemmet eller arbetsplatsen.

Visst är det verkligen inte en kylare att överklocka, men å andra sidan, är det aldrig riktigt den typen av pc-byggen den är gjord för ändå, så det jämnar ut sig. På det stora hela skapas det ett välriktat luftflöde även i det minsta ITX-chassit, och har du även ett mer vanligt Mid-tower chassi, så kan det vara värt att skaffa denna, skulle du enbart använda dig av datorn till programvara, än spelande.

Om man ska se till svagheter så blir det i detta fall priset som drar ner helhetsintrycket mer. För ett pris på nära nog 600 kronor, så är det tydligt att Noctua placerat sig i en aningen hög priskategori – till skillnad från den ”vanliga” NH-L9i som ligger för runt 450 kronor. Visst betalar man för utseendet mer än något annat – men då många HTPCs eller Mini-ITX chassin mycket riktigt ska stå framme, så är de mer till för att vara diskreta och i regel (i mitt tycke) inslutna lådor där det är onödigt att kika in i de. Med andra ord, spelar det inte så mycket roll om du har en svart eller silverfärgad, då många chassin av denna typ är helt slutna utan härdat glas. Med det sagt, så betyder det givetvis inte att fläkten är dålig – tvärtom, dess kvaliteter sett till kylförmåga eller utseende står högt. Frågan är mest – om det är vad man är ute efter i ett minimalistiskt bygge av denna typ.


NH-U12S

När vi kommer till storebror NH-U12S, så är det tydligt att den kombinerar den lilla formfaktorn med större möjligheter till överklockning (om så önskas). Förvisso inte till samma nivå som NH-D15, men om du utrustar den med två fläktar, så kan du ändå få bort värme betydligt mer effektivt än lillebror NH-L9i.

Fördelarna fortsätter även, då den smala designen, fortfarande gör att Ram-platser inte är nämnvärt täckta, ej heller så blir fläkten rent estetiskt något som tar över insidan av datorn. Där NH-D15 mer eller mindre fläker ut sig på insidan av chassit, så tar denna en mer avskalad ”approach”. Visst kan du förse den med två fläktar, men om du vill ha något mer väl kylt, men samtidigt behålla ett mer snyggt pc-bygge, ja, då räcker det gott med enbart en fläkt.

Luftflödet genom kylaren leder lätt bort värme, och med Intel kylare, så kan vi se under normal ”load” att den ligger runt 38-40 grader, vilket är alldeles utmärkt. Särskilt när den ökar med bara några grader under mer tung ”load”. Självklart är det överklockning eller mer långtidsspelande som kan pressa upp värmen, men även här så ser vi en klart godkänd utveckling av värme – utan att någonsin bli för varm. Som varmast nådde vi 60 grader i vår testbädd.

Vad du som använder får med denna, är möjligheten att anpassa utseendet mer – då de gummidynor (se recension av Anti-vibrations pads här) som vi pratat om tidigare, kan sättas fast på CPU kylaren. Inte nog med att det tar bort lite av de vibrationer som fläktarna skapar, men det kan även skapa en mer unik ”look” för de som gillar att få saker och ting lite mer moddat. Sedan kanske det inte är i ropet lika mycket, särskilt då RGB belysning blivit en så stor del av pc-byggandet numera, men ändå kul att möjligheten finns där.

Även här så finns det low-noise adapters, och PWM support, vilket är bra för de som hellre vill ha tystare datorer än möjligtvis överklockade sådana. Sedan att du får ett stort stöd av processorer gör att det inte går att neka förträffligheten i denna fläkt. Bara det faktum att kompatibiliteten för framtida processorer ska finnas här, gör att kylaren ser än mer bättre ut.

Sett till svagheter, så är det tråkigt nog detsamma som för den mindre modellen – priset. Här är det dock mer förståeligt, då denna kylare mycket mer kan komma att sättas i öppna chassin där RGB belysning eller CPU kylarens egna moddningsmöjligheter syns. Men just att prisbilden skiljer sig så mycket från den vanliga beige/silvriga modellen (som är exakt likadan sett till prestanda) gör att det tar ifrån lite grann av helhetsintrycket. Du kan nämligen komma över samma fläkt fast i ”vanligt” utseende för nästan 300 kronor billigare. Men å andra sidan, är det utseendet du är ute efter, ja då är priset på runt 800 kronor ändå överkomligt, sett till dess prestanda.


Sammanfattning för båda CPU kylare.

Noctua fortsätter vara pålitliga inom sin gebit. De numera helsvarta kylarna förser stora som små pc-byggen med stabil tillförsel av kyla, samtidigt som de gör lite extra på den mer estetiska sidan.

Jag förstår att dessa kan komma att ses som lyxversioner av de vanliga silver/beige färgade modellerna, vilket kan göra att många kanske skipper de automatiskt. Men jag skulle säga att i dagens mer utseendefixerade pc-byggargemenskap, så har de ändå en tydlig plats. Sedan att de även ger Noctuas väldigt goda kvalitet och utvecklingsmöjligheter, gör det hela bara till en ännu bättre affär.


Specifikation

NH-L9i

 
Kompatibilitet
Intel LGA1150, LGA1151, LGA1155, LGA1156, AMD AM4 med NM-AM4-L9aL9i
Höjd (utan fläkt)
23 mm
Bredd (utan fläkt)
95 mm
Djup (utan fläkt)
95 mm
Vikt (utan fläkt)
320 g
Höjd (med fläkt)
37 mm
Bredd (med fläkt)
95 mm
Djup (med fläkt)
95 mm
Vikt (med fläkt)
380 g
Material
Koppar (bas och värmerör), aluminium (kylflänsar), lödfogar och nickelplätering
Max. TDP
Fläktkompatibilitet
92x92x14 mm, 92x92x25 mm
Leveransens omfattning
 • Svartdragerad NH-L9i kylfläns
 • NF-A9x14 HS-PWM chromax.svart premiumfläkt
 • Lågbrusadapter (LNA)
 • NT-H1 högklassig termisk förening
 • Svart SecuFirm2 ™ monteringssats
 • Svarta skruvar för fläktar 92x92x25 mm
 • Noctua Metal Case-Badge
Garanti
6 år
 
Fläkt-specifikation
 
Modell
Noctua NF-A9x14 HS-PWM chromax.black
Lager
Max. rotationshastighet (+/- 10%)
2500 varv per minut
Max. rotationshastighet med LNA (+/- 10%)
1800 varv per minut
Min. rotationshastighet (PWM, +/- 20%)
600 varv / min
Max. luftflöde
57,5 m³ / h
Max. luftflöde med LNA
40,8 m³ / h
Max. akustiskt brus
23,6 dB (A)
Max. akustiskt brus med LNA
14,8 dB (A)
Ingångseffekt
2,52 W
Spänningsområde
12 V
MTTF
> 150.000 timmar
Specifikation
 
Kompatibilitet
Intel LGA2066 , LGA2011-0 & LGA2011-3 ( Square ILM ), LGA1156, LGA1155, LGA1151, LGA1150 & AMD AM2, AM2 +, AM3, AM3 +, FM1, FM2, FM2 + ( bakplatta krävs ), AM4
Höjd (utan fläkt)
158 mm
Bredd (utan fläkt)
125 mm
Djup (utan fläkt)
45 mm
Vikt (utan fläkt)
580 g
Höjd (med fläkt)
158 mm
Bredd (med fläkt)
125 mm
Djup (med fläkt)
71 mm
Vikt (med fläkt)
755 g
Material
Koppar (bas och värmerör), aluminium (kylflänsar), lödfogar och nickelplätering
Max. TDP
Fläktkompatibilitet
120x120x25 mm
Leveransens omfattning
 • Svart NH-U12S kylfläns
 • NF-F12 PWM chromax.black premium fläkt
 • Lågbrusadapter (LNA)
 • NT-H1 högklassig termisk förening
 • Svart SecuFirm2 ™ monteringssats
 • Svarta antivibrationsdynor och fläktklämmor för andra NF-F12
 • Noctua Metal Case-Badge
Garanti
6 år
 

NH-U12S

 
Modell
Noctua NF-F12 PWM chromax.black
Lager
Sso2
Max. rotationshastighet (+/- 10%)
1500 varv / min
Max. rotationshastighet med LNA (+/- 10%)
1200 varv / min
Min. rotationshastighet (PWM, +/- 20%)
300 varv / min
Max. luftflöde
93,4 m³ / h
Max. luftflöde med LNA
74,3 m³ / h
Max. akustiskt brus
22,4 dB (A)
Max. akustiskt brus med LNA
18,6 dB (A)
Spänningsområde
12 V
MTTF
> 150.000 timmar

Noctua NH-L9i. Lägsta pris 593 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-12-27.
Noctua NH-U12S. Lägsta pris 807 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-12-27.

Recensionsex tillhandahållet av Noctua.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar