Självklart är vattenkylning en bra metod för att få ner temperaturen i datorn, men vad händer om vi trycker in en mindre AIO lösning i ett mindre chassi? Detta är några av de saker vi testar med den något mindre Celsius+ S28 Prisma (till skillnad från dess storebror S36 som vi recenserade tidigare). Så dags att stressa datorn till max, allt med syftet i att se hur väl processorkylningen håller, och framförallt för att se hur den mer generella användningen av S28 prisma upplevs. Dags att glödga silikonet kan man säga!
Om vi börjar med de mer estetiska aspekterna, då just Prisma serien innebär RGB belysning i all sin grandiosa lyster. De två 140 mm fläktarna som medföljer är robusta, bjärta och utrustade med ARGB (adresserbar RGB belysning), som kan skänka allt från ett lätt rött skimmer (låg styrka), regnbågsskimmer (om man så önskar) eller mönster som synkas med andra RGB produkter i (och utanför) datorn. Det finns stöd för mängder med RGB programvaror; om det så är ASUS Aura, Razer Chroma, Gigabyte Fusion eller ASRock Polychrome Sync – alla med möjligheten att göra det så härligt flamboyant eller rentav diskret som du vill (eller rentav stänga av ljuset). Det hela sköts smidigt oavsett programkälla, och gör att ARGB snarare bör bli en standard, istället för en frågeställning om att ha med eller ej. Om vi kan se detta på merparten av produkter – så blir säkert effekten lägre priser, större anpassningsbarhet för användarna, och inte för att förringa, en mer färggrann upplevelse för de flesta (om de vill)… och det är ju aldrig fel.
På det stora hela så är både kylfläns, fläktar och CPU pump nertonade i sitt utseende (klassisk svart design, och glasartad hinna på pumpen), även om samtidigt valet att glätta till det med färger ändå finns där, för de som vill krydda till det hela. Det servar dig som moddare, och utökar till den redan vältjatade valfriheten i stil.
Installation
När det kommer till installationen av AIO lösningen, så står verkligen Fractal Design ut än en gång ut. Inte nog med att RGB kablarna från fläktarna kan kopplas till den hubb som redan finns på själva kylflänsen (där många andra tillverkare måste dras genom chassit och kopplas mot antingen moderkort eller egenköpt hubbanordning), utan de gör det även busenkelt och intuitivt på samma gång! Uppsättandet av kablar, fläktar och implementering av CPU pump, sker med ett par enkla steg – och vips så är allt igång och kör! Det är så här det ska göras!
Visst hade jag gärna sett ett bättre hanterande av de RGB kablar som kommer med, men använder man bara en ”kattstrypare” exempelvis, så kan man relativt smidigt få undan kablar på den sida av kylflänsen som inte syns utåt (i alla fall om man använder ett chassi med härdat glas). Nåja, allt som allt är det en hedersam enkelhet i det hela som beskrivs tydligt i den medföljande manualen. Genomtänkt på alla punkter – sett till installationen i alla fall!
Temperaturer, användning och upplevelse.
Där dess inbyggda hubb blev en fördel vid installationen av RGB kablarna, så kan det dock ge upphov till hinder på andra fronter. Kylflänsen har i och med denna lösning en tämligen lång längd; för även om den enbart innefattar två 140 mm fläktar (totalt 280 mm) så har själva kylflänsen en ännu större storlek (324 mm) på grund av tidigare nämnda hubbanordning. Så har du ett mindre ATX chassi, så behöver du inte bara kolla om 280 mm finns tillgängligt i yta utan även om kylflänsstorleken stöds. Den differensen i storlek kan kanske kännas liten, men i praktiken kan det vara skillnaden med att stå där med ett härligt proppat chassi eller tvånget i att surt får vagga tillbaka till datoraffären för en återbetalning. Visst finns alternativet att placera AIO lösningen på olika platser; i toppen eller fronten av många datorer, men i vårt fall så testade vi primärt topppanelen. Dels så behöver vi inte ändra/nermontera ev. delar i fronten av testchassina (Cooler Master Masterbox TD500, Cooler Master Silencio S600, Fractal Design Define R6, Define 7), men vi ser det även som det mest typiska sättet att montera kylanordningen för gemene man/kvinna.
I vissa chassin (t.ex. Fractal Designs egna Define R6), så fanns plats, i alla fall sett till fläktomfånget (140 mm x2), men inte yta för själva flänsen, då den som sagt är längre. Så poängen är här att inte snegla sig blind på ditt chassis fläktsupport-storlek, utan snarare det viktiga i att verkligen kolla hur stor kylfläns du kan ha i den.
Nåja, om vi bortser från den detaljen, så går det inte annat än älska Fractal Designs Celsius+ S28 sett till värmehantering. Den levererar inte bara en konstant och pålitlig ’idle’ temperatur, men även en adekvat temperatur under hög belastning. Visst hade jag gärna sett något längre temperaturer, men där genomsnittet över samtliga chassis är som högst 70-75 grader (märk här att de varierar i luftflöde och storlek inombords), så tycker jag ändå det är alldeles utmärkt. Även under överklockning i UEFI (bios), där AI automatiskt sköter hur mycket den klockas, så märktes det att kylningen inte bara var fortsatt konsekvent även efter överklockningen, utan förvånansvärt låg i temperatur. Vid överklockning av ca 10-15 % så såg vi en stegring av temperatur till 81 grader/snitt, vilket är toppen. Självklart bör det sägas att en längre testperiod lättare kan visa hur väl denna överklockning står sig – men för vad det är i nuläget, så är det en alldeles godtagbar nivå av värmeökning.
I det testchassi vi kom att använda mest (Cooler Master Masterbox TD500), så låg däremot temperaturen på ännu bättre nivå(er), under dess mest ansträngande stunder. Temperaturen var dock på dessa temperaturnivåer, till stor del på grund av det faktum att just detta chassi är ett mer öppet sådant. Så i korthet – kylningen är dunderbra under både ’idle’ och hög belastning i slutänden, men du bör ha koll på ditt chassis storlek/dimensioner innan ett eventuellt köp. Men är du en av de som sitter på de rätta dimensionerna; ja då är det svårt att slå kvaliteten och kylningsförmågan hos S28, även om du till och med har ett mindre ATX chassi.
Värt att nämna: Precis som med sin storebror S36, så kan du enkelt snurra (med ett klick) CPU pumpen, då den har som ett reglage på sig. På detta sätt kan du växla mellan automatisk anpassning av fläktarna mot datorns hårdvara, eller PWM, vilket kan påverkas mer från användarens sida. På detta sätt kan du även påverka hur tyst du vill att den ska vara, vilket aldrig är fel.
Tester utförda på syntetisk väg i CPU-Z och dess stresstest, men även Star Swarm Stress Test, samt speltester, där AI och CPU pressas mest. Civilization VI, Stellaris, Assassin´s Creed: Odyssey och Cities: Skylines.
Testerna fokuserar ej på FPS – utan konsekvensen i värmeutslaget i Speedfan, och huruvida det märks av i spelet, och rent bokstavligen i arbetet hos fläktarna på CPU flänsen.
Allmänna specifikationer
-
Socklar stöds (Intel)1150, 1151, 1155, 1156, 1366, 2011, 2011-3, 2066
-
Stöd uttag (AMD)AM2, AM2 +, AM3, AM3 +, AM4, FM1, FM2, FM2 +, TR4 (via medföljande fäste i AMD-trådlådan)
-
Kylplatta materialKoppar
-
Kylpasta: Förapplicerat
-
Rörlängd: 400 mm
-
Rörmaterial: Gummi med låg permeabilitet med flätad nylonhylsa
-
Beslag, block sida: 90-grader
-
Beslag, kylarsida: Rakt roterande
-
Fläktkontroll: Dubbelläge (Auto / PWM)
Fläkt specifikationer
-
Fläktyp: Prisma AL-14 PWM ARGB
-
Rotationshastighet: 500 – 1700 varv per minut
-
Lager: LLS
-
PWM-kontroll: Ja
-
Akustiskt brus (full hastighet): 34,1 dBA
-
Maximalt luftflöde: 103,9 CFM
-
Maximalt statiskt tryck: 2,38 mm H2O
-
Inspänning: 12V DC
-
Maximal ingångsström: 0.18A
-
MTBF: 100 000 timmar
Pumpspecifikationer
-
Rotationshastighet: 800-2800 varv / minut vid normal användning, 3500 varv / minut under termiskt skyddsläge som aktiveras om vätsketemperaturen är över 60 ° C
-
Lager typ: Keramiskt lager och axel
-
PWM-kontroll: Ja
-
Akustiskt brus (full hastighet): 20 dBA
-
Maxtryck, 50 ° C: 1,46 mm H2O
-
Inspänning: 12V DC
-
Ingångsström (utan fläktar): 0.36A
-
MTTF: 50 000 timmar
-
Blockhöjd: 45 mm
-
Blockmätningar (med beslag): 86 x 75 mm
-
Blockdiameter (huvudblockkropp): 62 mm
Radiator specifikationer
-
Mått: 143 x 30 x 324 mm
-
Husmaterial: Aluminium
-
Finmaterial: Aluminium
-
Fläktskruvar: 6-32
Fractal Design Celsius+ S28 Prisma. Lägsta pris 1999 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-05-15.
Recensionsex tillhandahållet av Fractal Design.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.