Det är något väldigt skandinaviskt över Fractal Designs chassin – och det med rätta, de är ändå belägna i Sverige. Deras design känns ren utan att vara förenklad, rak och utan krusiduller men otroligt funktionabel. Det är i alla fall känslan jag får. Men hur är det egentligen om man måste installera ett moderkort och allt därtill, för att få en dator att gå igång – om man använder sig av Fractal Designs Define R6. Dags att dra åt skruvarna, och se vad de går för!
Design & Formfaktor
Jag börjar med den lätta biten, som jag egentligen redan berört. Utseendet! Define R6 kommer i två märkbara utföranden – med eller utan tempererat glas. Förvisso finns det även fyra olika ”färger” om man så ska säga – Black, Blackout, White och Gunmetal, men det är egentligen om det är med eller utan glas som är de större skillnaderna här. Oavsett vilken av de två (vi fick till oss den med tempererat glas) så är de båda högst ljudisolerade, med totalt tre 140 mm fläktar inkluderade från start, totalt 4 USB kontakter på toppen (2 x USB 2.0, 2 x USB 3.0 ) och i ATX form.
Dess exteriör är väldigt sparsmakad, men samtidigt smakfull med en front i borstad aluminium och skulle man vilja lysa upp innandömet med RGB belysning så finns som sagt en version med glasförsedd sida. Hela idéen är dock att man ska få en så tyst upplevelse som möjligt och det märks (eller…ja…det märks inte….ljudet alltså). I vårt exemplar (med tempererat glas) så är både sidan, toppen och frontpanelen försedd med ljudisolerat material (på den utan glas, på båda sidorna), och det är knappt man märker att datorn går igång – även i mitt fall med ett grafikkort med dubbla fläktar och en Noctua fläns med två fläktar. Milt sagt kan man säga att den gör vad den satt ut att göra. Värt att nämna är även fronten, där en dörr sitter, så man kan bibehålla tystnaden även om man satt i en dvd-skiva.
Inuti så finns det gott om plats, trots att det ser litet ut vid första anblick. Du har en kåpa över underdelen av chassit (för nätagg), och sidohållare för hårddiskar, men dessa göms snyggt bort, och lämnar enbart moderkort synligt mer eller mindre. Med den goda kabeldragningen på baksidan så går det därför lätt att få innandömet att se prydligt och fint ut, utan allt för mycket arbete.
Storleksmässigt så höjer sig detta chassi mot vår föregående recension av Nzxt H500 – då denna är med en storlek på 233 mm (bredd) x 465 mm (höjd) x 543 mm (djup). En storlek som ger oss möjlighet till grafikkort på en längd av 440 mm (förutsatt att du har med front fläkt). Annars är det 300 mm längd på GPU och 185 mm för CPU fläktar (på höjd).
Det finns sex stycken 3.5”/2.5” platser och två dedikerade 2.5” platser för SSDs, och möjlighet för hela nio fläktar i chassit. Det är alltstå inga problem att förse chassit med kylning skulle man så vilja.
Dock så följer det inte med något draget för RGB belysning, så är detta en något som man vill ska vara klart i chassit man köper, så kanske du ska fundera en extra gång innan ett eventuellt köp.
Användning, installation & unika egenskaper
Sedan har vi installationen av hårdvara, som även om den i regel sker väldigt sällan, ändå är viktig att ta upp. Allt är som sagt draget bra, och du får även med en riktigt välgjord manual samt mängder med extra skruvar och åtdragare, men chassit kan vara lite bångstyrigt till en början. Att dra kablar genom de gummiförsedda hålen tar sin tid, men det är egentligen sidokåporna som jag tänker mest på. Inte för att de är dåliga – absolut inte. Utan för att de känns ålderstigna; särskilt idag när många chassin ger användare betydligt lättare alternativ. Jag hade även gärna sett att chassit var försett med USB 3.1 portar – då det ändå är relativt nytt. Men icke-sa-nicke!
Här är det tumskruvar som förvisso i sig är enkla att dra i (även utan verktyg), men jag hade gärna sett en mer inbyggd lösning där du inte behöver skruva fast sidokåporna. Men de är som designen i sin helhet, okonstlade och rustika, och gör att burken sitter ihop tajt och välisolerat; och det är ju ändå det som är poängen med chassit i slutänden.
Det man behöver tänka på är att hela idén här verkar vara praktikalitet. Allt ska vara tydligt, spartanskt och lättanvänt med dammfilter på både toppen, fronten och under. Så är man ute efter ett mer utspejsat chassi, med en betydligt högre estetisk inriktning, då är detta nog inget för dig. Men för de som vill ha ett väldigt gediget chassi som går in på effektivitet, ljudlöshet och bra pris (som billigast runt 1100 kronor) – ja då är detta chassi något för er.
3.5″/2.5″ Universala enhetsplatser: 6, Dedikerade 2.5″ enhetsplatser: 2, Dedikerade 5.25″ enhetsplatser: 1 (borttagbar), Expansion slots: 7 + 2 vertical, Moderkorts kompabilitet: eATX (upp till 285mm brett), ATX, mATX, ITX, PSU typ: ATX
Front portar: 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, Totalt antal fläkt fästen: 9, Front fläkt: 3 x 120 mm or 2 x 140 mm,2 x Dynamic X2 GP-14 inkluderad, Topp fläkt: Standard layout: 3 x 120 or 2 x 140, Open layout: 3 x 120/140 mm, Rear fan: 1 x 120/140 mm, 1 x Dynamic X2 GP-14 inkluderat, Botten fläkt: 2 x 120/140 mm, Damm filter: Botten fläkt + PSU, Front fläktar, Topp panel, Standard layout: – 120/240/360 mm (max 35 mm motherboard component height), Open layout: – 120/240/360 mm – 140/280/420 mm (max 35 mm moderkortshöjd), Rear radiator: 120 mm, Botten radiator: 120/240 mm, 140/280 mm,
PSU max length: 300 mm, GPU max längd: Max 440mm med fäst front fläkt, Standard layout: Max bredd 155 mm (inkluderat strömkontaktertors) för grafikkort längre än 300mm.
CPU fläkt max höjd: 185 mm, Cable routing utrymme: 23 mm, Kardborreband finns,
Case dimensions (LxWxH): 543 x 233 x 465 mm, Case dimensions utan fot/framskjutande del/skruvar: 535 x 233 x 448 mm, Netto vikt: 12.4 kg
Fractal Design Define R6. Lägsta pris 1168 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-08-23
Recensionsex tillhandahållet av Fractal Design
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.