Dags att kika på Fractal Designs Vector RS – som denna gång både ger en välbekant såväl som ny känsla. En ny typ av chassi från de skandinaviska tillverkarna, som lovar nya anpassningsbara möjligheter, justerbara delar och överlag en ny upplevelse. Nåja, finns bara ett sätt att testa – in med moderkort och komponenter, och se hur lätt det faktiskt är att bygga i!
Design & Formfaktor
Oftast brukar Fractal Design (FD i fortsättningen) stå för mer avskalade och rentav karga utseenden – på ett positivt sätt. Men i detta fall så skruvar de till det lite, med ett chassi bestående av mer vinklade kanter och RGB belysning från start. Det mest tydliga är på dess toppsida, där det nästan kan liknas ett hustak som skjuter upp i mitten. Standardutseendet är dessutom med härdat glas på den något större ”taksidan”. Vilket skapar en mer spetsig design, där du lätt kan (beroende på var du ställer din dator så klart) kan speja in i chassit – när den så vackert strålar i all sin prakt.
Likaså är fronten utskjutande på ett liknande sätt, och detta tillsammans med en sidopanel i härdat glas – gör detta chassi till en av de mer unika utseendena hos FD. Dock är det värt att nämna att takåsen (eller vad man nu vill kalla den), kan bytas ut till en mesh-baserad platta, för bättre luftflöde. Något som följer med från start.
Något mer som också är med, är de tre förinstallerade 140 mm fläktar från FD, samt möjlighet till upp till hela nio fläktpositioner runt om i chassit. För att inte tala om den Nexus+ fläkthubb som, dessutom lätt kan kopplas till ditt moderkort. Ja, det är lika stort som det är flexibelt. Men med chassidimensioner på 55 cm lång, 23,3 cm bred och nästan 50 cm hög, så är det ett stort chassi – i alla fall inom sitt segment, vilket är mid-towers. Men så har det stöd för upp till 285 mm breda moderkort (EATX) – så det går utan problem att använda.
Ser man på chassit i sin helhet – så är designen ändå ganska otymplig, och den oundvikliga höjden (med tanke på dess slutande tak) känns ärligt talat onödig, och här hade jag gärna sett en mer traditionell plan yta, för att spara utrymme. Dessutom känns hela konstruktionen, ja lite flamsig rentav. I alla fall sett till dess estetiska kvaliteter.
Den integrerade RGB-belysningen är skön att ha dragen från start – men i kombination med detta mer tafatta utseende, så förstärker det snarare en ny linje chassin från FD (än en gång, ur ett enbart estetisk ’approach’), verkar gå mer mot nöje än substans. Det vi ändå vill hylla – är att FD åtminstone vågar prova något nytt, vilket inte alltid ses i chassin på marknaden, och det är alltid nåt.
Användning, installation & unika egenskaper
Men sedan kommer vi till hur chassit faktiskt är att använda och vad den ger användare sett till utrymmesmöjligheter. För med totalt 11 platser för 3,5 och 2,5 tums enheter, 7 expansionsplatser plus två vertikala (för de som vill visa upp grafikkort mer ingående), en baksida som har förgjorda hållare för lättare kabeldragning, integrerad ARGB för både fronten och toppanelen, samt två modeller (en i genomskinligt härdat glas och en i mörkt glas), så går det inte förneka att storleken i sig har många fördelar.
Att du än en gång, kan byta ut topppanelens glas mot filtrerad ventilation (som medföljer), USB-C kontakt (med överföringshastigheter upp till 10 Gbps!) med snabbladdningssupport på fronten (plus ytterligare två USB 3.0 portar och audioportar) och ett omfattande stöd för vattenkylning förberett, gör att man äntligen ser att FD minsann inte legat på latsidan. Även om jag gärna sett två till USB 3.0 portar på chassits frontpanel – eller åtminstone senaste generationens USB 3.1.+
För under installation av komponenter, så var det väldigt tydligt att chassits storlek och underlättandet vid kabeldragning, gjorde att vi kunde nå POST (starta datorn d.v.s.) riktigt snabbt. Sidokåpan är lätt att ta av, likaså toppanelen – och dess konstruktion rent funktionellt går inte att klaga på alls. Det är rentav en enda knapp (push-to-lock) som förenklar hanterandet där.
Vi hade dock gärna sett att ett Flex VRC-25 PCI-E kabel medföljt, då vertikalt monterande av grafikkort behöver en sådan. Och måste du köpa en själv så får du med all säkerhet lägga till ett par hundringar. Och då bör det nämnas att detta väl tilltagna chassi ändå kostar 2000 kronor.
Då jag personligen gärna ser chassin mer ljudisolerade, så skulle jag gärna sett att ljudnivån omhändertagits mer än den gjort i denna låda. Visst är baksidan av moderkortet (den sidopanelen d.v.s.) ljudisolerad – men jag kände att chassit ändå var tydligt mer ljudligt än exempelvis någon av de andra chassin vi recenserat från FD.
Med det sagt, så är det inte direkt extremt högt – det är absolut tolererbart, men ändå, för detta pris så hade vi hoppats se en kombination av nytt utseende med gammal hederlig FD konstruktion.
Så, hur summerar vi upp Fractal Designs senaste chassi. Ja, dess utseende föll oss kanske inte i smaken – men å andra sidan är detta definitivt den mest subjektiva aspekten av alla typer av produkter. Om just du gillar designen och utseendet, och söker att underlätta din aspiration om att ha ett chassi i RGB – men utan att chassit egentligen dryper av färger (då RGB randen på utsidan går från front till topppanel enbart) då kan vi definitivt se att detta är något för dig.
Att chassits pris gärna sett något fler accessoarer (som Flex kabel till grafikkort), gör ändå inte att vi tar ner slutbetyget. Det är tydligt att Fractal Designs vill göra något nytt och modigt, där gammal ingenjörskunskap och konstruktionsarbete går hand i hand – och de träffar mer eller mindre alla punkter. Problemet är kanske att konkurrensen är stenhård idag, (till och med mot FDs egna modellserier) och du har möjlighet att hitta ett lika stort chassi, med samma justeringsmöjligheter (om än med några små unika punkter) hos någon av de andra större chassitillverkarna. Men detta förringar inte chassits kvalitet i slutänden.
-
ModerkortkompatibilitetEATX (upp till 285 mm bred) / ATX / mATX / ITX
-
StrömförsörjningstypATX
-
PSU max längd300 mm
-
GPU max längd440 mm med frontfläkt installerad
-
CPU-svalare maxhöjd185 mm
-
Framkylare120/240/360 mm – 140/280 mm
-
ToppkylareMed kylfäste installerad: – 120/240/360 mm – 140/280/420 mm (max 35 mm moderkortets höjd)
-
Bakre radiator120 mm
-
Nedre radiator120/240 mm – 140/280 mm
-
Kabelvägsutrymme23 mm
Mått
-
Skalmått (LxBxH)552 x 233 x 498 mm
-
Fodralets dimensioner utan fötter / utsprång / skruvar540 x 233 x 475 mm
-
Paketets mått (LxBxH)568 x 328 x 673 mm
-
Nettovikt12,64 kg
Övrig
-
Paket innehållVektor RS Blackout-datorfodral, 3x Dynamic X2 GP-14-fläktar, Ventilerad topppanel, Toppfilter, Toppkylare / fläktfäste, Justera R1 RGB-styrenhet, Användarmanual, Tillbehörslåda,
Fractal Design Vector RS Tempered Glass. Lägsta pris 1999 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-01-07.
Recensionsex tillhandahållet av Fractal Design.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.