Intel NUC 12 Enthusiast Mini PC

För de med propert städade skrivbord...?

av Fredrik Olsson

Produktivitet och gaming försatt till en mini-PC vid namn Intel NUC 12 Enthusiast; en kombination som inte alltid passar för gemene man, men som har potential hos en specifik grupp – de med högt tech-intresse för minidatorer. Eller finns det faktiskt en strimma av hopp om att nå bortom denna lilla nisch av människor? Hmm, ja kanske…


Förord

Först ut; vad tusan är en NUC? Detta betyder ’Next Unit of Computing’, och är egentligen bara en SFF (small form factor) dator i stora drag. Skillnaden är att denna typ av pc har betydligt mer integrerade komponenter (i regel), och kan således vara ansenligt små – men trots det ändå med förmågan i att ge en fajt mot större stationära datorer. Tanken med denna lilla mini-pc är att vara mångsidig. Den kan vara lätt att transportera, men även perfekt för både kontoret där en minimalistisk ’touch’ uppskattas – eller lika gärna för hemmet. Särskilt för de hem där avsaknad av utrymme är en stor faktor. Men det kan även lika gärna vara en fråga om estetik, då en NUC utifrån sin lilla storlek lätt kan stå – knappt märkbar – på skrivbordet.

Med andra ord är det i grund och botten en vanlig dator, men med en del fiffiga integrerade lösningar – och mer potential för transport och möjlighet till att skapa mer utrymme i hemmet. Inget fel i sig med andra ord…

Design & Formfaktor

Utifrån ett designperspektiv har Intel med denna specifika NUC 12 Enthusiast riktat sig än mer mot ’gaming’-publiken; då den kommer i ett svart utförande, med en svagt upplyst logotyp jäms med sidan (eller toppen, beroende på hur du placerar den). En logotyp som för övrigt byts ut med medföljande utskurna papper – vilket placeras under toppanelen av NUC:en. Dess blåa färg lyser därefter igenom detta mönster, och vips har vi en ”cool” logga. En intressant tanke, men ärligt talat lite bortkastad i sitt nuvarande utförande. Du behöver skruva upp toppanelen, och därefter byta till någon av de medföljande pappersmönstrena, och sedan skruva igen. Det finns inget tydligt sätt att ändra färg, eller justera i mjukvara från start – sett till dess styrka och andra aspekter, att jag känner att hela denna biten blir gimmickartat och otydlig. Enligt Intel är det RGB belyst, men ingen programvara kan enkelt hittas på produktens hemsida, och hjälper således inte till för de användare som snabbt vill komma igång med att justera färger etc. Nåja, det är tack och lov en väldigt ytlig faktor på det stora hela – och är nödvändigtvis inte synonymt med resten av datorn… men var ändå viktig att belysa då Intel ändå lyfter just denna aspekt.

I övrigt är det en synnerligen minimal historia, med dimensionerna på 23 x 18 x 6 cm. Det är därför den absolut minsta dator vi någonsin testat, och svår att inte överraskas av. Dess svarta lilla skepnad passar perfekt på vilket bord som helst, och tillsammans med en oväntat redig uppsättning komponenter, lär den klara av det mesta du slänger mot den i produktivitetsväg.

12th Gen Intel® Core™ i7-12700H processor
 
Graphics
Intel® Arc™ A770M Graphics w/ 16GB GDDR6 VRAM
Memory
16GB DDR4-3200 (2x 8GB) SODIMMs
Storage
1TB NVMe Gen4 SSD, two additional free M.2 slots
OS Support
Windows 11 Home pre-loaded
Wireless
Intel® Killer™ Wi-Fi 6E AX1690i and Bluetooth™ 5.2
Ethernet
Intel® Ethernet Controller i225-LM

Hårdvara och användning

Som ni ser utifrån dess specifikation ovan är detta ändå en kraftfull mini-pc, med sin i7-12700H processor, 16GB RAM och 1 TB NVMe utrymme. Lagringsutrymme som trots den lilla formfaktorn ändå kan uppgraderas med ytterligare två M.2 SSD:s. Den kommer med Windows 11 från start, samt en överraskande stor mängd USB och Thunderbolt portar. Hela sex USB 3.2 portar, fyra USB4 Typ-C portar och två Thunderbolt portar. Allt försatt till en liten kompakt dator är imponerande.

Utifrån produktivitetssynvinkel går det verkligen inte att klaga; datorn presterar otroligt bra i olika typer av program. Allt från Office, Photoshop eller Premiere Pro fungerar dugligt – något som till viss del hjälps av den kraftfulla processorn. Ser vi t.ex. till värmehantering och M.2 SSD hastighet ruvar NUC 12 Enthusiast på ytterligare lite goda egenskaper.

Värmehanteringen är trots den lilla storleken godtagbar, och på vissa sätt förträfflig. Under normal användning når vi runt 44-45˚C – medan NUC:en är låst till att nå 96˚C under tung belastning. Dock bör det sägas att denna ”tunga” belastning i detta sammanhang är mer teoretisk, då processorns samtliga kärnor används på ett sätt som är onormalt, även under den mest krävande av omständigheter. Oavsett är det en god hänvisning till hur väl konstruktionen för datorn håller temperaturer – något som den till synes klarar av väl.

Vad gäller den NVMe SSD som medföljer, må jag känna att den 500 GB modell som medföljer är aningen snål sett till lagringsutrymme, men å andra sidan är det en hiskeligt snabb enhet. Med sina hastigheter som syns nedan, kommer den kunna ta del av DirectStorage i spelsammanhang, och framförallt ge en kvick upplevelse framför datorn.

Vad som dessutom är intressant är det Intel Arc A770M grafikkort som göms under ytan. Detta är mobilversionen av Intel Arc A770 vilket vi recenserade en tid tillbaka – och kommer en bit ifrån den ordinära modellen sett till prestanda. Det är förvisso väntat med en mobilvariant att den presterar sämre, särskilt då många av denna typ ges mindre strömtillförsel (totalt 330W i detta fall)– men trots det når denna mobila variant ändå en god bit på vägen. Särskilt med tanke på att den mycket riktigt kommer i ett kompakt utförande.

Här följer några utvalda exempel på jämförelser – antingen mellan Intel Arc A770, samt även Nvidia RTX 3060 i vissa fall – alla @1080p & 1440p. Drivrutinsversion: 31.0.101.4257

Obs. tänk på att vi utgår från High och Ultra i regel, vilket innebär skalbarhet neråt, skulle dessa framerates önskas förbättras. Exempelvis Medium eller Low idag är riktigt beskedliga i sitt utseende. Med andra ord finns det utrymme neråt, vilket är värt att hålla i åtanke.

Är denna gjord för alla?

Mini-datorer har definitivt en plats, om det så är på kontoret eller hemmet. Den kan komma att vara den perfekta hybriden mellan antingen en spelkonsol eller en stor stationär dator, om du ser till prestanda och mångsidighet. Bara det faktum att Wi-Fi 6E medföljer samt två Thunderbolt 4 portar innebär en mångsidighet som få datorer – särskilt runtomkring denna formfaktor ens kan klara av. Bara den mängd högkvalitativa USB 3.2 portar gör att du i mångt och mycket kan byta till denna NUC utan att behöva tumma på antalet tillbehör.

Men vad är då nackdelen med denna minidator egentligen? Många skulle definitivt peka på två saker; Intel grafikkortet och priset. Om vi ser till grafikkortet kan dess stationära modell hittas för runt 4 800 kronor och har haft tydliga svagheter i äldre spel. Något som förvisso arbetas på, men som också märks av i vissa tester. Särskilt Shadow of the Tomb Raider var nyckfull – och startade då och då inte upp alls. Trots DirectX12 support.

Är det däremot nyare spel, kommer dess goda DirectX 12 stöd till användning mer, men fortfarande skapar hela idén med A770M lite av ett konundrum. Priset är nämligen på som billigast 18 500 kronor i nuläget, och även om det priset på många sätt hamnar i samma läge – prestandamässigt – om du väljer att köpa en stationär dator, är denna ändå riktad mer mot en spelarpublik. Och för en sådan spelarpublik är det definitivt inte alla som skulle välja en dator med Intel Arc arkitektur som förstaval. I jämförelse med andra datorer av denna generella prestanda är dessa 18 500 kronor (utifrån processor, RAM och konstruktion överlag) ändå jämförligt med många av dagens stationära datorer i denna prisklass. Men om du som gamer behöver tumma på spelsupporten kan det skava.

Kanske du vill skippa din konsol? Här i jämförelse med Xbox Series S.

Vem är då denna för?

Är du en heltidsarbetande person som gillar pragmatiskt användande av utrymme, en god mix mellan produktivitetsprestanda och spelprestanda – och i princip enbart spelar de nyaste spelen när det väl blir av. Då kan NUC 12 Enthusiast vara ett intressant val. Den kommer ändå med god prestanda över brädet sett till CPU, RAM och M.2 lagring, så varför inte liksom. Givetvis hämmar den till en bred rekommendation, men för de som söker en lika intressant som småsöt dator, och gärna tar med dig den på resor då och då… ja då är denna något för er!


Specifikation
12th Gen Intel® Core™ i7-12700H processor
 
Graphics
Intel® Arc™ A770M Graphics w/ 16GB GDDR6 VRAM
Memory
16GB DDR4-3200 (2x 8GB) SODIMMs
Storage
1TB NVMe Gen4 SSD, two additional free M.2 slots
OS Support
Windows 11 Home pre-loaded
Wireless
Intel® Killer™ Wi-Fi 6E AX1690i and Bluetooth™ 5.2
Ethernet
Intel® Ethernet Controller i225-LM
Connectivity
2x Thunderbolt™ 4 / USB4 Type-C ports
HDMI 2.1 TMDS Compatible port (up to 4K60)
2X DisplayPort 2.0 (1.4 certified) ports
6x USB 3.2 Gen2 ports (Type-A)
Other
Up to 7.1 multichannel digital audio
1x 3.5mm front stereo headset jack, 1x 3.5mm rear stereo output / TOSLINK combo jack
SD Express slot
Power
330W power supply
Chassis
30 x 180 x 60mm, 9.1 x 7.1 x 2.4 in

Recensionsex tillhandahållet av Intel. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar