AOC har ett oförtjänt rykte på spelmarknaden, där det finns ett antal människor som tycker att deras produkter är billiga och dåliga. Men med AOC AG241QX så siktar de på att visa dessa individer att de minsann kan göra väldigt bra high-end produkter. Men frågan är om de lyckats. Låt oss ta en titt!
Montering, Installation & Vridmoment
Dess bastanta metallfot klingar rätt mot den raka och stilistiska design som möter oss när vi öppnar förpackningen. En ”rygg” där du med enkelhet kan både höja och sänka på höjden, tilta och vrida monitorn till en tillfredsställande position. Dessutom har den en pivot funktion, vilket innebär att du kan rotera själva skärmen och t.ex. ställa den på högkant (d.v.s vrida den vertikalt i 90 grader).
I sin helhet så kan jag tycka att AOC gjort ett bra jobb, där skärmen står väldigt stadigt, även om dess fots storlek kan vara en störningsfaktor.
Med de flesta monitorer, så är foten oftast mer rundad, och tar därför upp mindre plats; medan denna skärms fot går ganska långt åt vardera håll i sin något triangulära uppbyggnad, och kan vara ett hinder för de med begränsad skrivbordsyta.
Effektförbrukning och Anslutningsmöjligheter
Effektförbrukningen på skärmen är väldigt bra; då den i aktivt läge ligger på ungefär 37 W, med en standbyeffekt på 0.5 W (så även när den är avstängd dock). För sin storlek och för vad denna skärm klarar av (vad gäller upplösning och i hertz antal) så kan jag tycka att det är ganska bra värden.
Det följer dessutom med en VESA vägg monteringskit (100×100); så att om du t.ex. vill ha den på väggen, så blir det aningen enklare från start. Och även om detta är något som är lätt att skaffa på valfri elektronikkedja, så känner jag som sagt att det är bra att ha med det från start.
Sedan vad gäller kontaktmöjligheter, så finns det gott om sådana. Du har standard VGA (D-Sub), DVI, HDMI och Displayport. Så skulle du vara i fasen av att inte hunnit uppgradera ditt grafikkort, så kan det ändå vara värt att ta en titt på denna skärm, i framtidssäkringssyfte. Självklart är det DVI eller displayport som gäller som du vill utnyttja 144 Hz frekvensen, men som sagt, då har du möjligheten att välja vad du vill, utefter din situation.
Den har även en USB hubb med 4 stycken USB 3.0 kontakter, samt 3 W högtalare (med hörlursuttag), för de som önskar det.
Bildegenskaper
Skärmens kontrast känns något avslagen, då de skuggiga och mörka partier i spel/film m.m. inte är fullt så urskiljbara. Men å andra sidan är detta någorlunda vanligt på de mer spelorienterade skärmarna på marknaden, så utifrån den aspekten så ger den ändå en bra upplevelse.
Färgåtergivningen är klanderfri i övrigt, och tillsammans med en högsta upplösning på 2560×1440 @ 144 Hz, så finns det verkligen inte mycket att klaga på.
Upplevelse & Design
Medföljande till skärmen är även en dosa som kopplas in via USB på baksidan av monitorn. Med denna så kan du ställa in någon av alla inbyggda profiler. Men även ges möjligheten att själv pilla på inställningarna. Detta är en bra idé som funkar relativt bra.
Jag säger relativt, då du lätt kan komma åt denna dosa, och därmed råka ändra ljusinställningar m.m., om den ligger framför monitorn på ditt skrivbord. Men å andra sidan är det lätt att bara koppla ur den ur skärmen när du ställt in allt; så det är väl egentligen inget att klaga på. Självklart finns även möjligheten att ändra dessa inställningar även direkt på skärmen.
Vad gäller upplevelsen av skärmen i sin helhet; så ger dess höga upplösningsmöjlighet tillsammans med 144 Hz antalet en riktigt bra edge i spel. Allt känns följsamt och adekvat, utan några krusiduller. Lägg därtill att den har en responstid på 1 ms, så förstår man att dess främsta syfte är för spel.
Själva designen kan göra användarna kluvna. Med sin bastanta fot i grå metall, så ger den ett originellt utseende, där utseende trumfar funktionalitet. Det känns klumpigt och i vägen samtidigt som det känns unikt. Och jag personligen föredrar det första alternativet.
Guld och gröna skogar..?
Denna skärm hade release i september och har inte letat sig ut på den svenska marknaden riktigt ännu. Men dess storebror AG271QX har det, och har även den mottagits bra. Denna skärms prisbild ligger (i listpris) på cirka 3500 kr, vilket är ett rimligt pris för något gjort så gediget. Å andra sidan skulle det inte skadat att få ner den till under 3000 kr. Men det kan förstås mycket väl hända när den väl etablerat sig.
Bildegenskaper:
PLS LCD (bländning), 23,8 tum Effektiv visningsyta: 527.04 x 296.46 Bildförhållande: 16:9, Optimal upplösning: 2560×1440 vid 144 Hz Svarstid: 1 ms, Kontrastförhållande: 1,000:1, SmartContrast: 50 000 000:1, Synfältsvinkel: 170º (H)/160º
TCO-certifierad – Produkt med stativ (mm) (V)554,44 x (H)212,91 x (D)489 mm, Vikt: 5,53 kg.
Cirkapris – 3500 och uppåt kr
Recensionsex tillhandahållet av AOC
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.