Innehållsförteckning
Förkonfigurerade chassin; d.v.s. sådana som kommer med förinstallerade komponenter – exempelvis nätaggregat och vattenkylning blir alltmer vardagsmat. Cooler Master har tidigare tagit fram mindre modeller utifrån samma koncept (Cooler Master NCORE 100 MAX), men nu är det dags för ett ’mid-tower’. Hur värdefullt det är för dig, återstår att se när vi djupdyker i Cooler Master TD500 MAX!
Inledning
Vad betyder ”premium” för dig – åtminstone sett till hur ett chassi bör vara utrustat? För många kan det innebära allt från mängder av USB-portar i fronten, ett dekadent RGB-skimmer eller rentav ett chassi bestyckat av mängder med högoktaniga fläktar. I fallet med Cooler Masters nya TD500 MAX är det istället en fråga om helhet. Att låta användare eliminera både inköp såväl som installation av potentiellt krånglig vattenkylning (AIO) och nätaggregat kan vara vad vissa förenar med idén om vad ”premium” faktiskt innebär. Idén om att gå ett par extra steg för att underlätta, såväl som serva dig som användare och på så sätt göra att din upplevelse blir mäktigare, är vad som eftersträvats. Att Cooler Master lyckats så väl med just detta i det här fall bådar väldigt gott kan vi tycka!
Design & Formfaktor
Det första du märker av är givetvis själva utseendet. Vid det här laget har TD500 etablerats som en vedertagen ’mesh’-modell för de som söker en mer unik design. Den har ändå funnits länge om vi ser till dess föregångare Masterbox TD500 och Masterbox TD500 V.2. Där TD500 MAX står ut är i de generellt sett större dimensionerna samt en härligt dämpad grå färg. Det kan tyckas fånigt, men deras ”gun metal” som de kallar den är i mina ögon riktigt fräsig. Den får en mer unik stämpel tack vare färgvalet vilket får den att stå ut samtidigt som den faktiskt smälter in bra i de flesta miljöer. Coolt helt enkelt… Nåja åtminstone utifrån mina smaklökar!
Dess 482 mm djup, 500 mm höjd (med fötter) samt bredd på 210 mm gör den till ett gediget, men ändå inte överdrivet stort ATX chassi. Ett chassi som för övrigt busenkelt kan hålla ATX, MicroATX eller Mini-ITX storlekar sett till moderkort.
Fortsättningsvis hittar vi i fronten två USB 3.2 Gen 1 portar, en USB 3.2 Gen 1 Typ-C port, en audioport samt en knapp för att växla RGB-mönster. Helt adekvat mängd portar alltså, även om jag gärna sett åtminstone en till USB 3.2 port. Om vi istället blickar in i chassit kommer det från start med en förinstallerad 360 mm vattenkylare för processorn. ML360 Atmos MAX som den medföljande modellen heter borgar gott då Cooler Master har ett bra ”trackrecord” vad gäller just kylare av detta slag. Detta innebär dock att fronten har en radiator förinstallerad, vilket reducerar vilken storlek du kan ha på ditt grafikkort. Nåja, någorlunda i alla fall. För trots att vattenkylaren är förinstallerad kan du ändå få plats med hela 380 mm långa grafikkort, vilket definitivt räcker gott och väl – även om det exkluderar de värsta modellerna (ex. större RTX 4080 och RTX 4090 modeller). Är det som så att du bara måste få in ett större grafikkort är det fortfarande möjligt, då toppanelen i chassit även kan hålla upp till 360 mm stora radiatorer/vattenkylare – vilket innebär att du skulle kunna byta plats för radiatorn.
I övrigt kommer det även med ett GX II Gold 850W ATX 3.0 MAX nätaggregat. Detta är rent simplifierat ett 850W nätaggregat som klarar av nyare grafikkort på grund av nämnda ATX 3.0 standard. Denna 12-pins kabel kan leverera avsevärt högre strömförsörjning, vilket innebär att du ändå är säker på att kunna installera de nyare Nvidia grafikkorten som använder sig av just denna kontakt. Tack och lov är du inte tvungen att använda denna strömanslutning, då nätaggregatet är modulärt. Du kan nämligen välja själv vilka kablar du vill använda, och det medföljer ett gäng kablar, bland annat fler PCIe varianter för vanliga grafikkort.
Chassit är alltså en väldigt komplett upplevelse sett till funktionalitet och anpassningsförmåga. Än mer är det imponerande att denna funktionalitet kommer med denna milt sträva gråa yta, som i sig gör att TD500 MAX ’mesh’-front känns säregen till Cooler Master. En aspekt jag verkligen gillar!
Support & installation
Det må vara unikt till viss del på grund av de förinstallerade komponenterna – men det är när vi verkligen arbetar i chassit som vi märker de absolut största skillnaderna. Framförallt är det nätaggregatets kablage och kontaktnätverk som är en enorm tillgång. Cooler Master har inte bara förinstallerat nätaggregatet, de har även fördragit dess kablage, och framför allt gjort en helt unik lösning sett till strömanslutning! De har valt att placera strömkontakter på sidan där moderkortet ska placeras – medan de på förhand fördragit kablage som går till dessa strömkontakter på baksidan. Vad detta innebär i praktiken är att du bara tar några kortare strömkablar som medföljer, och istället kopplar exempelvis moderkortsströmmen från kontakten som sitter på chassit, direkt till ditt moderkort. Detta är i mitt tycke ett underbart tillägg. Du behöver alltså inte dra nätaggregatets kablar själv genom olika öppningar i chassit, för att nå moderkortet – utan kan istället på ett oerhört snabbt och smidigt sätt koppla in det på ett par sekunder.
Huruvida detta sätt med att låta användaren slippa så mycket kabelstrul som möjligt ska bli en ny standard eller ej, är svårt att säga, men jag kan bara intyga i att det sannerligen hjälper installationstiden enormt. För att inte tala om hur enkelt det blir för egentligen vem som helst att sätta ihop en dator. Något som inte alltid varit självklart bör verkligen understrykas.
Det enda märkliga i hela den här underbara ekvationen är dock att Cooler Master fortfarande envisas med individuella kontakter för ’reset’, ’power switch’ etc. Detta är definitivt något de bör se över, då dessa små kontakter med all rätt kan bli stoppklossar för många nybörjare där ute. Vilket vore synd då TD500 MAX ändå bjuder på så många goda idéer. Bara om de åtminstone såg till att få med en ’all-in-one’-adapter för frontpanelens on/off-knappar vore toppen. En detalj förvisso, men med tanke på vad de vill göra med chassit – det vill säga att det ska vara lätt att arbeta i – skulle detta verkligen vara pricken över i:et.
Under användning
När det kommer till daglig användning, levererar TD500 MAX ett gott intryck. Vattenkylaren för in kyla i chassit och en redan förinstallerad fläkt i bakdelen slussar ut värme. Fläktar som för övrigt var tacksamt tystlåtna. Det är verkligen intressant att se Cooler Master gå från klarhet till klarhet, då deras chassin kan vara lite upp och ner ibland, men inte här. Bara det faktum att de inkluderar en fläkt/RGB-hubb – som även den är förinstallerad och klar – gör att du lätt kan byta RGB-mönster via frontpanelen. Framför allt ges du möjlighet att justera dina fläktar med tredjepartsprogram (ex. NZXT CAM), för de som möjligen vill öka eller sänka fläktstyrka.
Cooler Master har verkligen gått det där extra steget för att få TD500 MAX att vara en så pass komplett upplevelse som möjligt. Det goda luftflödet, fläktar, hubb och de medföljande komponenterna är därför lite av grädden på moset, när detta ’mesh’-designade ’mid-tower’-chassi redan från start levererar en fenomenal stund framför skärmen. Det enda – sett till ljudnivå – som jag däremot velat sett Cooler Master förbättrat är chassits sidoplåtar, samt hur lätt de släpper ut ljud. Förvisso är fläktarna överlag tysta, men hade det även funnits med ljudisolering – något som jag känner borde funnits med med tanke på dess höga pris – hade det lyft chassit till den övre stratosfären. Ytterligare en smärre miss är avsaknaden av en vertikal GPU-plats. Detta är dock väldigt nischat och inget måste – särskilt inte för gemene man. Men att ge användare möjlighet till att placera grafikkort vertikalt hade varit toppen. Nu saknas det en sådan utskärning, så det är ett ’no-go’ vilket är synd.
Värt att köpa (och använda) – och för vem är den egentligen?
Det finns givetvis en hake med att så många komponenter medföljer från start. Priset är avsevärt högre än många andra chassin. Något som definitivt är förväntat, men som ändå kan vara en potentiell stoppkloss för somliga.
I nuläget hittas TD500 MAX för runt 5 500 – 6 000 SEK. En kostnad som vi verkligen behöver bena ut. Om vi tar med i beräkningarna: en ny variant av TD500 chassit, ett ’gold’-certifierat 850W nätaggregat, 360 mm stor vattenkylning för processor samt fördragna jobb sett till kablage och fläkt/RGB-hubb kan det kännas aningen högt. Det är först när vi ser till hur Cooler Master på riktigt förändrat installationsupplevelsen genom att även rent konstrukturellt också föra in nya strömkontakter direkt på insidan av chassit som jag känner att värdet av chassit ändå blir förståeligt. Det du betalar för här är primärt möjligheten att bara koncentrera dig på installationen av moderkortet och de omkringliggande komponenterna (RAM, NVMe och grafikkort exempelvis). Allt det andra har redan lösts och det är det du betalar för. Ja, jag kan säga att det kommer finnas billigare lösningar om du själv köper in nätaggregat, vattenkylning och chassi, men frågan är om du lyckas nå denna kvalitet och användarupplevelse? Troligen inte är svaret. Det gör det i sanning aningen mer nischat på grund av priset, men det sätter inte kvaliteten i gungning och just därför kan jag inte annat än varmt rekommendera TD500 MAX från Cooler Master. Oerhört uppfriskande med nya idéer och nya tag från Cooler Master!
Övrigt
Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Cooler Master TD500 MAX. Lägsta pris 5 496 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-07-01.