Hem RecensionerHårdvarurecensioner Patriot P210 2.5″ SSD 1TB

Patriot P210 2.5″ SSD 1TB

av Fredrik Olsson

Patriot nya ’Solid State Drive’ P210 står under luppen. En SSD som inte bara lovar bra hastigheter utan även ett överkomligt pris. Men står den sig väl i den alltmer starka konkurrensen och gör den något unikt i sig självt? Vi sätter den under press i vår testdator för att se vad den går för!


Uppenbarligen är Patriot en ny aktör på marknaden, men trots det ska det inte ges några fördelar. Det första vi hårdtestar är stabilitet och värme – där det senare mer eller mindre är ett icke-problem då denna typ av disk egentligen inte skapar någon värme alls. Med det sagt har ändå P210 support för mätning av detta via UEFI (tänk BIOS) S.M.A.R.T hälsoövervakning. Vad gäller stabilitet finner vi även där inga större problem, då dess goda överföringshastighet samt 3 års garanti från tillverkaren borde räcka gott och väl – även om jag gärna sett löftet om 5 års garanti här.

Hastighetsmässigt håller P210 vad den lovar direkt, med testade läs- och skrivhastigheter på 537 MB/s och 515 MB/s vilket mycket riktigt överensstämmer eller till och med går längre än vad tillverkaren påvisar. Nu är en disk – oavsett typ – som mest under tryck när den exempelvis körs Windows på eller väldigt aktiva program (där bakgrundsresurser läses från disk kontinuerligt) – men även här står sig P210 sig väldigt bra.

Vårt testexemplar kom i 1TB formen – men just denna modell finns från 128GB upp till 2 TB, vilket gör att prisbilden skiftar, men för vårt recensionsexemplar stod det ändå klart att prisbilden sett till Sverige ändå var överkomlig om än inte den absolut billigaste. Men där prisbilden för 1 TB SSDs börjar (i skrivande stund) från cirka 920 kronor och går till runt 2000 kr innan det börjar bli mer specialiserade diskar – är ändå P210 riktigt bra prismässigt då den ligger runt 1100-1200 kronor. Lägg återigen på den 3 års garanti som finns från tillverkaren och detta blir ett väldigt prisvärt alternativ för PC-byggaren.

Det som egentligen mest tar ifrån P210 är väl att den är väldigt ”by the book”, vilket innebär att du mycket riktigt vet vad du kommer få. Inget extra lull-lull medföljer – utan det är en SSD utan några krusiduller… och det är ju aldrig fel.

Sammanfattningsvis är P210 utan tvekan ett riktigt bra val för PC byggaren, och då Patriot sakta men säkert breder ut sig mer och mer på den nordiska marknaden; kan vi med stor sannolikhet se priset pressas ner ännu mer. Pris och prestanda i ett nätt litet paket helt enkelt!


Specifikation
  • Senaste SATA III-kontrollen
  • Gränssnitt: SATA III 6Gb / s
  • Trim-kommandot stöds
  • Arbetstemperatur: 0 ~ 70 ° C
  • Bakåtkompatibel med SATA II
  • SMART hälsoinformation stöds
  • OS som stöds: Windows® 7 * / 8.0 * / 8.1 / 10
  • 3 års garanti

Patriot P210 2.5″ SSD 1TB. Lägsta pris 1179 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-12-28.

Recensionsex tillhandahållet av Patriot.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar