Hem RecensionerHårdvarurecensioner Corsair MP600 Core XT

Corsair MP600 Core XT

Perfekt start för alla pc-entusiaster - såväl för nybörjarna!

av Fredrik Olsson

Idag när spel når nya höjder vad gäller lagringskrav, blir det alltmer viktigt med inte bara ett stort lagringsutrymme – men även ett som håller länge och väl. Corsairs nya MP600 Core XT tar därför och låter kombinera både storlek och kvalitet på ett sätt som gör att dagens nya M.2 NVMe SSD:s med sina topphastigheter alltmer blir vardagsmat! Något som i slutänden gynnar oss som konsumenter!


Snabb överblick och specifikationer

Det första vi slås av med nya MP600 Core XT är att 1TB är dess minsta storlek! Recensionsexemplaret kom i 2TB, men det finns även en 4 TB version. Med andra ord vet Corsair om hur väl spelutvecklingen – eller för den delen vardaglig användning ute hos användarna, att de helt och hållet skippar allt under 1TB med denna modell. Något som enligt mig vittnar om tiden vi befinner oss i.

Först får vi lyfta dess NAND teknologi som i detta fall är 3D QLC. I de flesta fall använder sig SSD/NVMe:er av TLC chip – vilket möjliggör (om än oerhört förenklat) att du som användare kan nå mindre storlekar. QLC kommer med andra ord bli allt vanligare framöver, ju längre vi rör oss in i den nya generationen av spel och datahantering, och innefattar i korthet att åtkomsten av data via dess flashminne nås tydligt snabbare. Att just Corsair siktat på denna teknik innebär i korthet bättre allokering av hastighet – för när du ska nå dina lokala filer – men även att de vill att sina NVMe diskar följer utvecklingen. Något som inte alltid är sant för tillverkare där ute, då många vill tjäna en ordentlig slant utan att punga ut pengar för ny teknik.

Detta för oss till övriga specifikationer, som låter gemene man och kvinna öka sin lägsta nivå sett till hastighet och PCIe stöd. För att på riktigt nå hastigheterna som MP600 Core XT utlovar behövs det en slotplats med tillhörande PCIe Gen 4 x4 gränssnitt. Det vill säga ett som hittas på nyare moderkort. Tack och lov har både Intel och AMD släppt flertalet av sådana – för exempelvis Intel Gen 12/13 och AMD AM5 moderkort, i flertalet prisnivåer. Är du därför ute efter att kanske uppgradera din dator eller rentav bygga en ny sådan kommer säkerligen PCIe Gen 4 x4 vara en del av det. Särskilt med tanke på att många moderkort i mellan- och högsta nivån av moderkort till och med kommer med PCIe Gen 5 support idag. Obs. givetvis är den kompatibel med äldre M.2 standarder över PCIe Gen 3 plattformar också.

Vad gäller just hastigheter är det för denna NVMe sådana som når upp till 5 000 MB/s i läsning och upp till 4 400 MB/s i skrivhastighet. Hastigheter som för en pc-byggare kommer innebär snabb åtkomst, läsning av data och skrivning till disk. Har du t.ex. två av dessa diskar i din dator kan arbete med exempelvis stora filmfiler nås/kopieras på ett par sekunder. Allt med en disk som i snitt drar 4,3 W i ström bara. Det är allt härliga tider att leva i, när denna typ av disk, enligt många kan ses som en ingångsport i PC-byggande, och ändå får du helt makalösa hastigheter. Ta bara det faktum att den även kommer med AES kryptering på 256-bit, möjliggör att du utan problem kan få din data extra säker. Och då än en gång för en M.2 disk som egentligen förutspås vara del av vardagen för många.

Under våra tester visade den sig hålla godkända temperaturer – som givetvis fluktuerade beroende på hur tung användningen var. Men i snitt nådde den aldrig över 60°C, vilket ändå kan ses som dugligt, om än inget anmärkningsvärt. Men inte heller på något sätt dåligt.

Likaså ser vi att denna modell på 2 TB har blygsamma TBW nivåer (Terabytes written), på enbart 450 TBW. Detta är mer eller mindre dess livslängd, och avser hur många gånger du kan skriva över data på disken innan den blir obrukbar. Summan i sig innebär egentligen inte någon stor nackdel, särskilt då den har aningen lägre hastigheter än ’high-end’-modellen Fury Renegade från konkurrenten Kingston – men det kommer innebära kortare livslängd. I Fury Renegades fall, kom dess 2TB modell med hela 2 PBW (2000 TBW), men så kostar den i regel ett par hundringar mer (i alla fall utifrån denna specifika storlek).

Playstation support ej officiell i detta fall…

Den tangerar nivån som innebär direkt support för Playstation 5 (vilket officiellt är 5 500 MB/s), med sin läshastighet på 5 000 MB/s – något som också reflekteras i avsaknad av sådan information från Corsairs sida. Det finns en chans att det fungerar, men i detta fall skulle jag nog främst rekommendera de personer ute efter en M.2 SSD för sådant bruk att istället titta på Kingston Fury Renegade, Kioxia Exceria Pro eller rentav ADATA Legend 840. Merparten av M.2 SSD:s som har en läshastighet på 7 000 MB/s eller över är mer garanterade att fungera.

Om ni har en M.2 SSD som följer de rekommenderade krav för Playstation 5 support – se hjälp med att installera er M.2 SSD i Playstation 5 (om ni har en PCI-E 4.0 M.2 med support) här.

Prestanda och slutgiltiga resultat

Ser vi återigen till dess prestanda, så når den mycket riktigt de utannonserade hastigheterna. Hastigheter som i sig kommer vara väldigt hjälpsamma med spel som t.ex. använder sig av DirectStorage – eller för den delen om ni enbart vill lagra data, exempelvis backups och liknande. Men framförallt om ni bara vill ha en normal disk att använda för diverse områden, då kommer denna vara perfekt.

Ser vi dessutom till dess IOPS, låter dess controller (PS5021-E21T) den att utföra en riktigt pålitlig mängd sådana. Där kan denna disk läsa upp till 780K IOPS och skriva i upp till 800K – vilket innebär en riktigt god hastighet när disken försöker nå datan den är ute efter. Pålitligt så det förslår – om än inte världsomvälvande.

IOPS står för övrigt för input/output operations per second och avser inte läsningen mot moderkort och övrig hårdvara (d.v.s. MB antalet innan) utan hur snabbt redan befintlig information som lokaliserats till disken läses in. Med andra ord är avläsningen av installerade program betydligt snabbare, vilket märks mer under användning av tyngre program eller filer.

Om ni däremot är mer fokuserad på videoproduktion (eller ljud), där större hastigheter kommer till hjälp, kan det vara en tudelad sak. Hastigheterna kommer utan tvekan vara överkomliga för den typen av arbete, men med tanke på att TBW (livslängd) är lägre än mer högpresterande M.2 diskar kan denna typ av arbete innebära att den snabbare upphör att fungera. Med det sagt skulle jag nog säga att om du t.ex. ligger på en mer lekmannamässig nivå, lär denna disk vara en perfekt ’scratch’-SSD. Det vill säga en enhet där du t.ex. sparar ut färdig data från diverse inspelningsprogram. Skulle du exempelvis varje dag skriva hela 2TB av data, är det ändå ta 225 dagar i följd innan den blir dålig. Något som i sig är bra magstarkt att lyckas med…

Värt att köpa?

Med stöd för riktigt stora enheter på grund av dess chip, och ett initialt (från dess release) adekvat pris, är detta ändå en attraktiv M.2 SSD. Dess goda hastigheter innebär att mängder av tungt arbete går smidigt och utan några direkta ’spikes’ av värme. Lägg därtill en pålitlig ’controller’ som styr upp och det hela bildar en perfekt ingångsport för nutida pc-byggare. Tidigare har länge Kingstons NV2 varit budgetvalet, då dess konstruktion ger okej hastigheter för ett bra pris – men idag ser det ut som att Corsair med denna disk vill in i ett billigare segment, där hastigheten och pålitligheten kan ökas ännu mer.

Jag hoppas därför att denna disk blir än mer vanlig på marknaden, och att det påverkar priset ytterligare – och kanske rentav får Corsair att sätta ett aningen lägre ingångspris. Det är sannerligen inte dåligt idag ( 1TB/790 kr, 2TB/1 496kr & 4TB/3 660kr) men den där udden, skarp nog att slå budgetvarianterna finns inte där riktigt än. Något som kanske får vår högsta utmärkelse att inte (i nuläget) vara aktuellt.

Men, är du ute efter en betydligt mer pålitlig och framförallt snabb M.2 SSD, då är detta definitivt värt att kolla på – och just därför ändå en stark rekommendation. Den har ändå allt du kan begära av en M.2 SSD från idag, och dessutom med råge! Goda tider råder om du ser till lagringsutrymme och dess möjligheter!


Specifikation
SSD oformaterad kapacitet 2TB
SSD Smart Support Ja
Vikt 0,034 kg
SSD-gränssnitt PCIe Gen 4.0 x4
SSD Max Sequential Read CDM
Upp till 5 000 MB/s
SSD Max Sequential Write CDM
Upp till 4 400 MB/s
Strömförbrukning aktiv 4,3W i genomsnitt
Formfaktor M.2 2280
Mått  
Klient
Applikation Konsument
MP600 CORE XT M.2 SSD
 
NAND-teknik 3D QLC NAND
Spänning 3,3 V, +/- 5 %
Uthållighet 450 TBW
MTBF 1 500 000 timmar
DEVSLP PS4: <5mW
Kryptering
AES 256-bitars kryptering
Förvaringstemperatur -40°C till +85°C
SSD-driftstemperatur 0°C till +70°C
SSD-chock 1500 G
Förvaring Fuktighet 93 % RH (40°C)
Driftfuktighet 90 % RH (40°C)
Vibration
20Hz~80Hz/1,52 mm, 80Hz~2000Hz/20G

Recensionsex tillhandahållet av Corsair. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar