Innehållsförteckning
Formbarhet och smidighet är ett par fina ord som inte alltid är synonymt med moderkort. Att hitta en ’sweetspot’ sett till funktioner, storlek och framtida support är svårt när det kommer till dessa, men undra om inte MSI faktiskt hittat den med deras B760M Gaming Wifi moderkort.
Inledning
Det är en svår balans, detta med att täcka moderkort. Ska funktionalitet övervinna pris, eller ska jag som recensent gå in på detaljnivå – med allt från hur väl dess styrkrets fungerar till hur väl dess BIOS/UEFI presterar? Det finns alltid mängder av detaljer hos ett moderkort, och därför är mitt mål att försöka berätta om det som är mest viktigt för dig som är tillräckligt insatt att du vet vad ett moderkort är – men samtidigt inte tillräckligt insatt skulle jag gå in på djupet kring MOSFETs eller PCH styrkretsar. Ja, tanken är att hitta en nivå där ni hänger med, samtidigt som det ger insikt i vad du kan förvänta dig av hårdvaran i fråga…
Vilket då för oss till MSI och deras MSI B760M Gaming Plus Wifi – ett moderkort som släpps i både en DDR5-modell samt en med DDR4. Vi fokuserar på den tidigare här. Det intressanta ni då bör ha i åtanke är att utifrån er uppgraderingsstig, kan det vara värt att tänka vad för hårdvara ni själva redan har tillgänglig. En uppgradering av processor, men bibehålla DDR4 RAM kan exempelvis vara en besparing. Samtidigt har det moderkort vi nu täcker DDR5 support för ända upp till 6 000 MHz när ni kör med fyra ’single-rank’ RAM-minnen. Högre hertzantal om ni använder färre RAM-minnen via ’single-rank’ eller ’dual-rank’. Ytterst förenklat förklarat, ju fler minnen ni använder samtidigt – och ju mer de utbyter sinsemellan varandra (vilket single- och dual-rank refererar till) ju lägre hertz kan de klockas till. Där lägsta hastighet är 5 600 MHz och högsta 6 800 MHz. En detalj på det stora hela som spelar roll, ju mer du kollar vad moderkortet har att komma med!
Känsla & Design
Utifrån ett mer ytligt perspektiv – är detta ett mer återhållsamt moderkort sett till hur det ser ut. Det är designat mest för att vara praktiskt, vilket är rimligt… Det är ändå en komponent som inte direkt är det första du tittar efter i en dator, men den har ändå en viss flärd. MSI har en mix av silver, turkos och svart här och var på det annars standardiserade moderkortet. Det får tack vare denna mer diskreta ’look’ en oväntat snygg sådan i mina ögon. Ja, det är främst I/O platta samt flänspartier som är till för att avleda värme – samt M.2 platsen som kommer med något fräsigt tryck. Där just den övre M.2 platsens värmeavledande platta drar ögonen till sig. Tråkigt att MSI däremot inte utrustat den andra M.2 platsen med en kylplatta. Båda är ändå PCIe 4.0 så eventuell värmealstring lär ändå förekomma även på denna andra M.2 plats.
Designval som detta går dock hand i hand med att detta moderkort är mer av en mellansegmentsvariant. Det är i mina ögon varken high-end, eller för den delen budget, vilket gör att jag känner att sådana designval ändå blir förståeliga.
Kompatibilitet & CPU Stöd
När det kommer till processorstöd, är det Intels 12:e, 13:e och 14:e generation som gäller. Detta är därför ett moderkort som använder LGA 1700 sockeln, och därför är slutstationen för nuvarande processorgeneration från Intel. Detta innebär till viss del både fördelar och nackdelar. Först har vi möjligheten att välja och vraka bland samtliga av ovan nämnda generationer. Detta parat med två stycken PCI-E x16 platser, hela sex USB portar via I/O plattan (d.v.s. baksidan), samt ytterligare åtta USB portar + en USB-C port via internt gränssnitt för möjliggörande av fler frontanslutningar på ert chassi, gör att det ändå är frikostigt i mina ögon. Merparten av dessa USB portar är dessutom USB 3.2 Gen 1 portar (med ett och annat undantag – läs spec.rutan längst ner) vilket möjliggör riktigt goda överföringshastigheter. Vad gäller just nackdelar, är detta moderkort inte uppgraderingsbart för kommande Intelprocessorer. Intel lär byta till en ny sockel vid nästa generation och därför kommer uppgraderingar till nyare processorer vara uteslutna. Visst kan du välja och vraka av dagens processorer, men om du vill ha ett moderkort som säkrar ännu fler uppgraderingar inför framtiden då är detta nog inte rätt val.
Om vi därför lite snabbt ser till lagring igen, är de två M.2 platserna enbart PCIe 4.0, och vi ser inte skymten av den nya PCIe 5.0 här – trots att detta är ett precis utgivet moderkort. Förvisso är denna standard fortfarande lite av en ovanlig syn, men det hade ändå varit bra om det medföljde – för att säkra framtidssäkring ytterligare. Nu har tack och lov PCIe 4.0 goda hastighet för de som önskar det, så det är kanske inte hela världen. Utöver dessa M.2 lagringsplatser finns även ytterligare fyra SATA kontakter för de som vill använda ordinarie SSD:s eller rentav hårddiskar. En god mix, som i sig kommer fungera perfekt för både allmänna användare, PC-spelare eller produktivitetsjobb.
Sedan kommer vi till hur moderkortet hanterar ström för dess kompontenter i moderkortets faser – här sedda i ’12+1+1 Duet Rail Power System with P-PAK’. Dessa är moderkortets VRM (voltage regulator modules) och deras uppgift förenklat sett är att stabilisera strömmen som går mellan nätaggregatet och processorn. Ju bättre VRM:s desto mer pålitlig strömtillförsel och framförallt bättre hantering av processor i milda drag. I detta moderkorts fall, står det klart att användarjusteringar har tagits med i beräkningarna, vilket gör att designen ännu mer lär hålla länge och väl. I detta fall har MSI valt en mängd MOSFETs som i våra tester hanterar elektricitet på ett tillfredsställande sätt. Framförallt är upplevelsen att de känns stabila och hållbara – något som allt som hanterar elektricitet ändå bör kännas. Att dessa faser är kvalitativa trots att detta inte är ’high-end’ är ett riktigt gott tecken på att MSI ändå är seriösa även i detta mellansegment.
Anslutningsmöjligheter och ljudkort
Sett till anslutningsmöjligheter är det någorlunda frikostigt, åtminstone utifrån prisklassen. Djävulen hittas i detaljerna sägs det, och så också här. Utöver inbyggda grafikmöjligheter (förutsatt att du använder dig av en processor med inbyggt grafikkort – exempelvis K-serien från Intel) i form av hela två Displayport-portar (1.4) samt två HDMI 2.1 portar hittas här även 7.1 supporterat ljudkort (Realtek ALC897 Codec), bluetooth 5.3 samt Intel Wi-Fi 6E support för att nämna några. Allt detta i ett micro-ATX format, vilket då innebär att moderkortet är mindre än standard ATX-storlek. Allt detta kulminerar i ett moderkort som lyckas att inte bara hålla goda hastigheter sett till lagring, men som även kommer med rikligt av anslutningsmöjligheter, höga Wi-Fi hastigheter samt den senaste blåtandsstandarden idag.
Det finns förvisso inte mer avancerade inbyggda funktioner för datorbyggare (tänk ’reset’ och ’power’ funktionalitet likt den i NZXT N7 B650E), men det finns åtminstone en lätt debugging LED-belysning. Detta innebär helt enkelt att du kan utröna utifrån LED-belysning direkt på moderkortet, skulle det vara något som felar med CPU, RAM, GPU och BIOS. Jag uppskattar verkligen detta, då det kan förenkla hårdvaruinstallationer, och även om jag saknar – om än lite – mer avancerade funktioner, är det ändå fullt rimligt i ett mer ’mainstream’-moderkort som detta. Obs. det finns åtminstone en RGB LED anslutning, för de som söker att få komponenter att lysa upp all världens färger. Kanske aningen snålt – hade gärna sett en till – men det duger alldeles prima även detta, och du kan alltid splitta en kabel i värsta fall om du har fler RGB-upplysta komponenter.
Sett till överklockningsfunktionalitet, så finns det att finna här – både till XMP 3.0 för RAM-minne, men även mer ingående funktionalitet för din dators processor. Jag skulle personligen inte använda detta moderkort för denna typ av aktivitet, mest utifrån dess mer återhållsamma design. Det är i praktiken ett moderkort riktat mer åt ’mainstream’-hållet. Det går mycket riktigt, men jag skulle nog se till andra moderkort åt ’high-end’-hållet, exempelvis MSI MAG Z790 Carbon WiFi. Det är dock bara min personliga tanke kring överklockning i relation till detta specifika moderkort. Om ni är fullt insatta i den typen av funktionalitet, finns den här, så det är i slutänden upp till dig som potentiell köpare
Men vad gör detta moderkort unikt mot andra, och är det värt att köpa?
Det är inte att B760M Gaming Plus i sig gör något särskilt unikt, men vad det gör är att det levererar mycket valuta för pengarna – något som är extra uppskattat i dessa dagar. Det har allt du behöver, trots en mindre storlek, även om det finns några detaljer jag gärna sett varit lite bättre. Jag har kommit att uppskatta en redan fastmonterat I/O platta, men här får du själv sätta på den. Likt forna dagars moderkort. Likaså hade PCIe 5.0 varit en god investering för framtida uppgraderingar – även om det i sig är en gnutta redundant i dagens läge.
Är du ute efter att hoppa in på Intels 12:e, 13:e eller 14:e generation, kan detta moderkort vara en perfekt språngbräda. Med merparten av den moderna datorns nödvändiga komponenter direkt på moderkortet, må det kanske inte vara allt för uppgraderingsbart för framtiden – men om du vill börja på en lägre nivå, och sedan gå upp i processorklass (inom sagda generationer), då finns det gott om utrymme här. Vi testade exempelvis med en Intel i5 14400 vilket var en perfekt ingångsport, och då skulle du kunna köpa i exempelvis andrahand längre fram en i7-14700K eller högre för att få ut ännu prestanda. Allt förpackat i en mindre storlek, som möjliggör användandet av mindre chassis i micro-ATX storlek. Något jag personligen gillar, då jag uppskattar mindre datorer.
Prismässigt håller den sig inom ramarna för vad som är både rimligt och vanligt för denna typ av moderkort, och just på grund av detta är vår slutgiltiga bedömning riktigt god. Detta är mycket prestanda för pengarna, och kommer serva dig väl – oavsett storlek på chassi!
CPU | Stöd Intel® Core™ 14:e/13:e/12:e generationens processorer, Intel® Pentium® Gold och Celeron®-processorer LGA 1700 |
---|---|
MINNE | 4x DDR5, maximal minneskapacitet 256 GB minnesstöd DDR5 6800+(OC)/ 6600(OC)/ 6400(OC)/ 6200(OC)/ 6000(OC)/ 5800(OC)/ 5600(JEDEC)/ 5400(JEDEC) / 5200(JEDEC)/ 5000(JEDEC)/ 4800(JEDEC) MHz Max. överklockningsfrekvens: • 1DPC 1R Maxhastighet upp till 6800+ MHz • 1DPC 2R Maxhastighet upp till 6400+ MHz • 2DPC 1R Maxhastighet upp till 6000+ MHz • 2DPC 2R Maxhastighet upp till 5600+ MHz Stöder Intel ® XMP 3.0 OC MHz |
GRAFIK OMBORD | 2x HDMI™ -stöd HDMI™ 2.1, maximal upplösning på 4K 60Hz* 2x DisplayPort -stöd DP 1.4, maximal upplösning på 4K 60Hz* *Endast tillgängligt på processorer med integrerad grafik. Grafikspecifikationerna kan variera beroende på vilken CPU som är installerad. |
SPÅR | 2x PCI-E x16-plats 1x PCI-E x1-plats PCI_E1 Gen PCIe 4.0 stöder upp till x16 (Från CPU) PCI_E2 Gen PCIe 3.0 stöder upp till x1 (Från Chipset) PCI_E3 Gen PCIe 4.0 stöder upp till x4 (Från Chipset) |
LAGRING | 2x M.2 M.2_1 Källa (Från CPU) stöder upp till PCIe 4.0 x4 , stöder 2280/2260/2242 enheter M.2_2 Källa (Från Chipset) stöder upp till PCIe 4.0 x4 / SATA-läge, stöder 2280/24260/22 enheter 4x SATA 6G * SATA8 kommer att vara otillgänglig när du installerar M.2 SATA SSD i M2_2-kortplatsen. |
RÄD | Stöder RAID 0, RAID 1, RAID 5 och RAID 10 för SATA-lagringsenheter |
USB | 2x USB 2.0 (bak) 4x USB 2.0 (fram) 2x USB 3.2 Gen1 typ A (bak) 4x USB 3.2 Gen1 typ A (fram) 1x USB 3.2 Gen1 typ C (fram) 2x USB 3.2 gen2 typ A (bak) |
LAN | Realtek ® RTL8125BG 2,5G LAN |
TRÅDLÖST LAN & BLUETOOTH | Intel ® Wi-Fi 6E Den trådlösa modulen är förinstallerad i M.2 (Key-E) kortplats Stöder MU-MIMO TX/RX, 2.4GHz / 5GHz / 6GHz* (160MHz) upp till 2.4Gbps Stöder 802.11 a/ b/ g/ n/ ac/ ax Stöder Bluetooth ® 5.3, FIPS, FISMA * Wi-Fi 6E 6GHz kan bero på varje lands bestämmelser och kommer att vara redo i Windows 11. |
AUDIO | Realtek ® ALC897 Codec 7.1-Channel High Definition Audio |
INTERN IO | 1x strömkontakt(ATX_PWR) 2x strömkontakt(CPU_PWR) 1x CPU-fläkt 1x pumpfläkt 2x systemfläkt 2x frontpanel (JFP) 1x chassiintrång (JCI) 1x främre ljud (JAUD) 1x com-port (JCOM) 2x adresserbar V2 RGB LED kontakt (JARGB_V2) 1x RGB LED-kontakt (JRGB) 1x TPM-stifthuvud (Support TPM 2.0) 4x USB 2.0-portar 4x USB 3.2 Gen1 Typ A-portar 1x USB 3.2 Gen1 Typ C-portar |
Recensionsex tillhandahållet av MSI.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
MSI B760M Gaming Plus WiFi. Lägsta pris 1 999 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-04-05.
Obs. denna produkt är nyligen lanserad – därav kommer pris att fluktuera, och kan komma att finnas för billigare pris längre fram.