Trots ett namn som först för tankarna till härliga tyrolerhattar är dess egentliga betydelse mer träffsäker än man tror. Det alpina fenomenet Alpenföhn handlar om hur södervindar viner runt bergstopparna. Något som då i sammanhanget processorkylning vill ge en känsla av överdådig kylning som kan få även en bergstopp att frysa till is. Hur bokstavlig detta namn faktiskt är i slutänden dock… det återstår att se!
Alpenföhn Gletscherwasser (fun fact: det betyder glaciärvatten) 240 High speed är det fulla namnet på den vattenkylda AIO-lösning som letat sig till redaktionen. Denna höghastighetsmodell innebär uppåt 2 200 RPM när den går som snabbast – och innebär då att utskicket av vattnet ska ge än mer fördelar sett till kylning. Vad gäller modellen i sig är den vi testat på 240 mm (d.v.s. två 120 mm-fläktar samt radiator) men det finns även en på hela 360 mm skulle man exempelvis vilja öka kylningen mer – vilket inte är tokigt om du som användare har ett ännu större chassi. Utseendemässigt påminner denna Alpenföhn om flera andra AIO (all-in-one) kylare på marknaden, men där den särskiljer sig är att dess pumphus har en utbytbar platta och att det medföljer ett par sådana plattor för den som vill få en mer unik stil.
RGB är givetvis med och även en trådlös mottagare samt fjärrkontroll. Du behöver alltså inte längre krångla ut någon knappanordning på sidan av chassit, eller i någon svåråtkomlig glipa – du kan helt enkelt bara trycka på knappen och få ett annat färgschema eller rentav stänga av belysningen om så önskas. Det hela är förhållandevis enkelt för att vara en RGB försedd AIO-lösning (sett till installation) och med fjärrkontrollen slipper du ännu mer bök, skulle du faktiskt vilja ändra i utseendet från och till (även om det givetvis kan göras med ett och annat tredjepartsprogram om du har ett controllerkort på ditt chassi).
Ser vi just till möjligheterna vad gäller belysningen och hur den faktiskt upplevs, så är det en väldigt tydlig känsla man uppbringar – som säkerligen kommer gillas av de flesta. Det bör även nämnas att då det är tämligen mer detaljerat i hur mycket effekt du kan ha igång, så kan det rentav bli en väldigt subtil låg ton av belysning – skulle det vara som så att det är vad du vill ha. Eller givetvis konstant avstängd också.
Kompatibilitetsmässigt går det inte heller att klaga då kylaren stödjer samtliga nuvarande processorsocklar, ända upp till LGA 1700 (Intel) och AM4 (AMD) och kan därmed vara ett bra uppgraderingskit för de som vill få ner temperaturerna – såväl som de som vill piffa upp datorn på ett mer estetiskt sätt.
Går vi därför in på lufttemperaturen så går det dels hand i hand med den något högre RPM:en, och så tillika samarbetet med Thermal Grizzly (kylpasta-tillverkaren) och levererar imponerande temperaturer. Under normalt långtidsarbete bara i Windows såg vi temperaturen ligga i snitt på runt 26-28 grader Celsius och under våra tunga benchmarktest (där vi lämnade datorn på 100% användning på samtliga kärnor under flertalet tester – i minst 30 min i sträck) enbart mellan 58-62 grader Celsius i snitt. Dessa siffror samt arbetet med vår testrigg visar därför på väldigt goda kylningsförmågor som kommer uppskattas extra mycket hos de som prioriterar en välkyld dator. Dock medför detta med sig att dess ljudnivå är högre än genomsnittet – men med tanke på vad det resulterar i, känner jag att det är helt acceptabelt.
Testdator(er):
Chassi: Cooler Master Masterbox TD300 Mesh
CPU: Intel i5 12600
RAM: Corsair Vengeance DDR5 32GB @5200 MHz
Grafik: AMD Radeon 6600 XT / Nvidia Geforce 3060 Ti
PSU: Cooler Master XG Plus Platinum 850
Op. System: Windows 10
Värt att köpa?
I nuläget finns inte denna high speed-modell ute på svenska marknaden riktigt – men med ett riktpris mellan ungefär 1 750 till 2 000 kronor är det ett tämligen ordinärt sådant i jämförelse med andra. Vad det då handlar mycket om är prestandan, och där går det inte att blunda för den extraordinära temperatur som du får ta del av – även under extremt tung användning. Visst hade jag önskat att den varit något tystare, och givetvis billigare (vilket kan ske när den väl börjar skymtas här i Sverige) men trots detta går det inte annat än att rekommendera starkt Alpenföhn Gletscherwasser 240 High Speed.
Värt att poängtera är att givetvis kan temperaturer variera beroende på chassityp och hur rymliga de är – men det kommer vara mer försumbart i och med att detta är ett slutet system. Det som kan komma att påverka är exempelvis grafikkort – även om det i våra tester aldrig kom att påverka alls. Men smärre skillnader kan hittas där ute, även om dessa temperaturer mer eller mindre är vad ni lär se.
Tekniska detaljer:
– Färg: Svart
– Kylare:
– Mått: 282 x 120 x 27 mm (L x B x H)
– Material: aluminium
– Slanglängd: 380 mm
Fläkt:
– 2x 120 mm Wing Boost 3 ARGB High Speed
- Mått : 120 x 120 x 25 mm (L x B x H)
– Anslutning: 4-polig PWM / 3-polig ARGB (5V)
– Hastighet: 500 – 2 200 rpm
– Leveransvolym: 132,4 m³ / h (77,92 cfm)
– Statiskt tryck: max. 3,24 mmH2O
– Lager: Fluid-Dynamisk
– Ljudutveckling: 36,8 dB (A) Nominell
– Spänning: 12V DC
– Strömförbrukning: 3,84 W
Kylare / pump:
– Mått: 86 x 75 x 26 mm (L x B x H)
– Basplattans material: Koppar
– Ljudnivå: 17,8 dB (A)
– Belysning: ARGB, 3-Pin RGB (5VDG, 5V)
– Hastighet: 1 200 till 2 550 RPM
– Anslutning: 3-stift
– Nominell spänning: 12V DC
Kompatibilitet (sockel ):
– Intel: LGA 115X, LGA 1366, LGA 1200, LGA 2011, LGA 2066, LGA 1700
– AMD: TR4, sTRX4, AM4, AM3 (+), AM2 (+), FM1
Recensionsex tillhandahållet av Alpenföhn. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
I nuläget är inte denna specifika modell fullt tillgänglig i Sverige – men riktpris hamnar runt 1 800 kronor.