Hem RecensionerHårdvarurecensioner KIOXIA Exceria Pro 2TB

KIOXIA Exceria Pro 2TB

Inga problem med att spela Ratchet & Clank från denna i alla fall!

av Fredrik Olsson

Full support för Playstation 5 och extrema hastigheter har alltmer blivit vardag bland SSD tillverkarna och KIOXIA vill inte vara sämre med sin nya Exceria Pro. Men är det överdrivet presssnack, eller har de verkligen något episkt på sina händer? Let´s find out!


Snabb överblick och specifikationer

Denna nya PCIe Gen4 x 4 NVMe SSD i M.2 formfaktor inleder det hela med att (på pappret) ha hiskeliga hastigheter (7 300MB/s i läshastighet och 6 400 MB/s i skrivhastighet) utsmetade över kartongen som medföljer i stora bokstäver. Med andra ord är ett nyare moderkort ett måste – i alla fall om man vill nå dessa potentiella hastigheter. Disken kommer i antingen 1TB eller 2TB utföranden och precis som någon av sina syskonenheter kan även Kioxias ”SSD Utility Management Software” användas för att se temperatur, skick och liknande. Enligt tillverkaren bjuds det på en TBW (Terabytes written = livslängd) på 400 TB vilket kan verka aningen snålt… men å andra sidan, hur många gånger fyller du upp din disk egentligen? Sällan skulle jag säga, vilket också dess MTBF (Medeltid mellan fel) vittnar om, då den är på hela 1 500 000 timmar!

Vad det däremot saknas här är en kylfläns eller för den delen någon RGB lull-lull. I det senare fallet gör det givetvis varken till eller från, men en kylfläns för när du aktivt når de högsta hastigheterna är väldigt rekommenderat. Inte för att M.2 SSD:n står och faller utan en sådan, men när vi gjorde våra mer extrema benchmarks i CrystalDiskMark – kunde vi ändå se att värmen toppade på runt 75 grader Celsius. Det är inom ramen för att kunna fungera och överlag arbetar en sådan här disk med dessa extrema värmenivåer under väldigt korta sessioner, så det bör inte vara ett problem egentligen. Men vad det kan göra är att påverka livslängden, och för att dessutom vara inom rekommenderade nivåer (för Playstation 5) rekommenderar vi ändå som sagt att man köper till en kylfläns (vilket f.ö. kan köpas från de flesta välsorterade återförsäljare och i regel kan vara av valfritt märke – så länge M.2 storleken är rätt).

Hjälp med att installera er M.2 SSD i Playstation 5 (om ni har en PCI-E 4.0 M.2 med support) – se här.

Prestanda och resultat

Under flertalet av de tester vi gjorde märktes det också att det fanns variationer sett till prestanda utifrån vilket moderkort och chassi (i det att en större luftcirkulation kan vara ge än mer positiv effekt) man använde. Resultatet vi fick med säkerhet kan bli ännu högre i vissa chassin (särskilt midtower och fulltowers), då vi gjorde de senare testen i NZXT:s H1 Version 2 case. Där kom hastigheten att sänkas till enligt nedan bild från CrystalDiskMark – vilket alltså är denna M.2 SSD under de sämsta förhållandena. Något som alltså egentligen bara visar på hur stabil och prestandatung denna SSD är. Även under väldigt tajta och små utrymmen lyckas alltså Exceria Pro nå nära nog sjuka hastigheter, vilket kommer gynna PC-användare som exempelvis arbetar med mycket media eller bild- och ljudredigering i allmänhet mycket. Imponerande som tusan!

Välutvecklad programvara finns att tillgå!

Benchmarktester under de värsta förhållandena. Under normala chassiförhållanden nåddes 7 233 MB/s och 6251 MB/s (läs- och skrivning) utan problem.

Värt att köpa?

Den tråkiga men viktiga biten är givetvis hur väl en sådan här M.2 SSD står sig mot konkurrenterna sett till dess pris. Här blir det lite mer av en strid kan vi säga då en 1TB version just nu går för cirka 1 700+ kronor och en 2TB version på 3 900+ kronor. Detta medan ADATA:s XPG Gammix kan hittas för cirka 300 kronor mindre på båda varianterna. Står denna och faller med denna prisskillnad? Nej, egentligen inte. För med en eminent tydlig programvara och helt otroliga hastigheter gör ändå M.2 SSD:n vad den sätter ut att göra. Att den även lyckas stå emot våra stresstester, där vi testar hur värmen påverkar prestandan,gör att den nära nog står på egna ben även utan kylfläns. Och det säger en del!


Specifikation
Typ: SSD
Storlek: 2000 GB
Formfaktor: M.2
Gränssnitt: PCIe Gen4 x4 NVMe
Läshastighet: 7300 MB/s
Skrivhastighet: 6400 MB/s
Slumpvis läsning 4KB (max): 800000 IOPS
Slumpvis skrivning 4KB (max): 1300000 IOPS
Flashminne: TLC
TBW (Terabytes Written): 800 TB
MTBF (Medeltid mellan fel): 1500000 tim
M.2 formfaktor: M.2 Type 2280

Recensionsex tillhandahållet av KIOXIA. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 
Obs! Enheten är relativt ny på marknaden (per 2022-05-30) och kan komma att sänkas ytterligare i pris.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar