Hem ArtiklarGuide Guide: Installation av en M.2 SSD i Playstation 5 – Hur gör man & vad behöver man veta innan?

Guide: Installation av en M.2 SSD i Playstation 5 – Hur gör man & vad behöver man veta innan?

av Fredrik Olsson

Sedan ett tag tillbaka kom Sony ut och gav officiellt stöd gällande möjligheten att lägga till en M.2 SSD i Playstation 5. Här kommer hjälp kring vad man ska tänka på när man funderar på att skaffa en disk till – samt hur själva installationen går till. 


ATT HÅLLA KOLL PÅ!

När det kommer till M.2 SSD:s finns det givetvis en uppsjö enheter tillgängliga, vilket leder till frågan ”-Vilken passar egentligen?”. Sony har därför tagit fram en kravlista där vissa av delarna snarare handlar om rena rekommendationer.

Värt att ha i åtanke för M.2 SSD:s (som uppfyller nedan krav) är att de kan vara tämligen dyra. För en 1TB disk med den prestanda som krävs, är det i skrivande stund inte ovanligt med ett pris på ca 1 800-2 200 kronor. Men ju längre vi kommer in i generationen, desto mer kommer priser gå ner, och dessutom större samtidigt alltmer större storlekar bli mer tillgängliga. Så om ni inte lägger till en sådan idag, kan priserna ha blivit ännu lägre tills den dagen ni faktiskt ämnar byta.

Detta är vad som behövs:

  • Se till att SSD:n har PCI-Express Gen 4 och att den innehar rekommenderad hastighet (av Sony) på minst 5500 MB/s i läshastighet. Det kan gå i vissa fall med en hastighet runt 5000 MB/s.
  • Dubbelkolla att disken har officiellt stöd av Sony. Detta bör stå på tillverkarens produktsida för M.2 disken ni valt.
  • Om den kommer med en kylfläns, se till att den inte överstiger total tjockleken av 11.25 mm.

Värt att nämna är att förutsatt att ni uppfyller de nödvändiga specifikationer som krävs (se ovan) samt installerar enheten korrekt enligt nedan angivelser, så påverkas inte tillverkarens garantitäckning. Följer man bara installationsanvisningarna nedan rätt kommer det alltså gå bra. 

 


INSTALLATION AV M.2 SSD

Börja med att stänga av er PS5 konsol. Koppla ur samtliga kablar och lägg konsolen på en plan yta (ex. ett bord) med diskläsaren uppåt (d.v.s höger sida av konsolen uppåt).

Ta tag i det bakre högra hörnet av Playstationkåpan och tryck försiktigt upp höljet och skjut det därefter neråt – mot botten av konsolen. Om detta inte gjorts innan, kan kåpan vara mer bestämd på plats – men om ni är lika bestämda tillbaks enligt ovan rörelser så kommer det gå alldeles utmärkt.


När kåpan är av så ser ni ett metallhölje fastskruvat, som döljer expansionskortplatsen. Ta bort denna skruv och lyft sedan bort detta hölje.

Expansionskortplatsen är nu tillgänglig – varpå ni nu tar och skruvar upp den samt även den ytterligare skruv som finns däri. Var även noga att ta tillvara på den något tjocka upphöjda ring (Bild 2) som den befinner sig på. Flytta denna något upphöjda metallring till den plats som matchar er SSD i längd.

Tips! För att kolla upp längden på er M.2 SSD och se till att den placeras korrekt på den något tjockare metallringen kan ni göra följande. Ni kan hålla er M.2 SSD i luften strax ovanför expansionskortplatsen, för att på det sättet ta ett ögonmått på var den ska placeras. Då det enbart finns ett par förgjorda storlekar vad gäller M.2 SSD:s kommer det vara lätt att urskilja vart exakt denna metallring ska placeras.


Ta fram och förbered din M.2 SSD innan ni lägger ner den. Om din M.2 SSD kommer med kylfläns som behövs appliceras först (och den stämmer in på högsta supporterade tjocklek) kan ni gå vidare till att diagonalt föra in den i skåran som finns i er PS5 expansionskortplats.

Skjut in på diagonalen i den skåra som finns synlig i nedre delen av expansionskortplatsen.

Efter ni fört in er M.2 SSD likt bilden ovan, för ni ner dess uppåtskjutande del, så den når den redan lagda metallringen – varpå ni skruvar fast den med den tillhörande skruven.

När detta är klart sätter ni tillbaka expansionskortplatsens hölje – skruvar fast även den, och sätter sedan fast Playstation 5:s kåpa på plats. Nu är själva hårdvaruinstallationen över!


Vid uppstart kommer er Playstation 5 märka av den nya M.2 SSD:n. Välj att formatera den varpå allt är klart för användning!

Nu kan ni lätt föra över valfria installationer – samt även välja om exempelvis ni vill att PS4 eller PS5 spel automatiskt laddas ner till denna nya SSD. Smidigt och enkelt!

 


BONUSTIPS & BILDER

För bättre översyn på er M.2 SSD, går ni in på Playstation 5:s ’lagring’. Här kan ni se storlek samt formatera på nytt om så skulle önskas.

Men framförallt kan ni flytta installationer mellan er Playstation 5:s redan interna lagring (Konsollagring) och den nya M.2 SSD lagring som finns. Givetvis inget som behövs, men om man från start vill balansera er lagring, kan det vara ett tips.

Om ni dessutom vill förbereda inför alla kommande nerladdningar/installationer – går ni ner till ”Installationsplats” och kan där välja vad som ska vara standard för PS5 spel och PS4 spel individuellt. På detta sätt kan ni exempelvis alltid få era PS5 spel på den nya M.2 SSD:n om så önskas.

Värt att veta!

Det går inte att flytta M.2 SSD mellan PS5 system. Varje gång ni sätter in en ny M.2 SSD eller rentav tar ut och sätter in samma disk igen – kommer PS5:an be dig att formatera. Så ska du flytta disken (om så bara temporärt) till andra enheter, ha detta i åtanke och flytta ev. data först!

 


SLUTORD

Nu är det alltså lättare än någonsin att påverka sin konsols lagringsstorlek, och även om jag i ovan text nära nog överförklarar på vissa segment (bättre att vara övertydlig än motsatsen känner jag) kan jag inte annat än glädjas över smidigheten av denna installation. Poppa upp PS5-skalet, skruva upp metallhöljet för M.2 platsen, in med kortet och sätt samman allt igen. Precis så enkelt som det ska vara!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar