Innehållsförteckning
Utökningen av bevakning på Nördliv breddades under 2023 – och på grund av detta vill vi belysa några väl valda områden även inom hårdvara. Därför kommer vi lyfta en produkt i varje kategori, som vi känner är årets bästa alternativ (av olika skäl), men även en ”runner-up”, som kom väldigt nära. På detta sätt får ni förhoppningsvis en god blick på dels vad som kan vara värt att hålla koll efter, men även allmänna tips inför julhandeln kanske… förutsatt att det är en inbiten hårdvaru- och/eller pc-entusiast du handlar åt! Vår förhoppning är i alla fall att denna lilla guide är till hjälp!
Listan delas upp i ett par godtyckliga områden (vilket kan komma att ändras från år till år, beroende på vad vi tycker är värt att belysa). Dels för att lättare ge er en insikt i var de ligger rent prismässigt, men även som bra tips sett till deras kvaliteter i övrigt.
ÅRETS BÄSTA CHASSI
Trend: I år har vi sett chassin utökas i bredd mest – särskilt tydligt med NZXT H6 Flow RGB och NZXT H9 Elite. Samtidigt har flertalet tillverkare låtit uppdatera redan befintliga modeller (ex. Cooler Master Msaterbox TD 500 Mesh V2 och Q300 L V2) för att på sätt följa med i tiderna, men ändå kapitalisera på välbekanta designval. De största innovationerna har skett hos Fractal Design i vår mening, där North och Terra bjudit på en fräsch träfaner och ett utomordentligt formspråk. Ett oerhört spännande år inom chassisegmentet!
Se kategorin ”Chassi” för de senaste vi recenserat här.
“Toppval” – NZXT H6 Flow RGB
Det NZXT H6 Flow RGB lyckas med är att kombinera ett någorlunda återhållsamt utseende med en tvåkammarslösning som definitivt kommer uppskattas av egentligen alla typer av användare. Den är lätt att arbeta i, ger ett gott luftflöde från start (med de tre medföljande fläktarna) och är framförallt unik i sin design. Den terrarieliknande utformningen gör att chassit passar ypperligt för de som vill visa upp sin dator, lika mycket för de som bara söker rejält med utrymme. Helt klart vår favorit inom kategorin under 2023! Obs. finns även i vitt utförande.
Lägsta prisbild (2023-11-30) för NZXT H6 Flow RGB – 1 549 SEK enligt prisjakt.nu
”Runner-up” – Montech Sky Two
Det fina med Montechs chassi är hur generöst det är. Trots en låg prisbild, är det oerhört välpreparerat och bjuder in både nybörjare och pc-byggarveteran till bordet. Medföljande kontrollerkort gör det enkelt att koppla samman alla dina fläktar, medan dess öppna design gör det utomordentligt i sig för gott luftflöde. Lägg därtill att den kommer i tre utföranden samt är lätt att arbeta i, och du får en god tvåa! Det den tappar på är ljudnivåer, mycket på grund av dess tunna metall, men trots det är det ändå ett bra tips för de flesta pc-användare där ute!
i samarbete med PriceRunner
ÅRETS BÄSTA GRAFIKKORT
Trend: Året har i mångt och mycket dessvärre varit ett svagt sådant, med några klena försök från tillverkarna. I vårt fall har vi inte någon självklar vinnare egentligen – utan det handlar främst om vad du är ute efter; prestanda eller pris. Det blir allt svårare att hitta ett grafikkort som kombinerar dessa aspekter. Trots det har vi två grafikkort som vi vill lyfta av olika anledningar…
Se kategorin ”Grafikkort” för de senaste vi recenserat här.
“Toppval” – MSI Geforce RTX 4070 Ventus 3X 12GB
På grafikkortssidan är de med all säkerhet Radeon-korten de mer ekonomiska valen, särskilt om du försöker kombinera prestanda och pris på en gång. Är det däremot som så att du verkligen inte vill missa varken DLSS 2.0, DLSS 3.0 Frame Generation och nu senast DLSS 3.5 som möjliggör bättre raytracing och samtidigt en smärre förbättring sett till fps, ja då är nog RTX 4070 det bästa valet vi kan tänka oss. Det kombinerar alla de nya teknikerna, samtidigt som det försöker hålla nere priserna. Särskilt denna Ventus-modell från MSI kan hittas (för segmentet) i en relativt låg prisklass, vilket är tacksamt. Grafikkortet är utifrån sin egen prestanda dessutom alldeles förträffligt och kommer kunna användas i ett par år framåt utan problem. I slutänden söker vi alla stabilitet och god användarupplevelse, och där kommer RTX 4070 ut på toppen!
i samarbete med PriceRunner
”Runner-up” – Intel Arc A750 8GB
Detta är nog ett ovanligt val för många – och det med rätta, men under året har A750 imponerat alltmer. Under våra benchmarktester (för andra grafikkort) har specifikt denna prisvärda lilla gynnare stått ut mer och mer. Under senare tester har den dessutom slagits direkt mot exempelvis Radeon RX 6600 / RX 6600 XT i flera spel vilket gör den än mer till ett grafikkort att hålla koll på. Dess största fördel är dess prisbild som kryper neråt hela tiden, och kan vara en bra ingång för många spelare som vill spela nyare spel, samtidigt som DLSS-liknande tekniker så som XeSS medföljer. Den är inte helt okomplicerad tyvärr, men då Intel verkar jobba märkbart mycket med dess drivrutiner vill vi ändå ge den en chans. För efter ett stort antal speltimmar med detta kort, står det klart att den faktiskt kan vara en ’contender’. Otroligt men sant…
i samarbete med PriceRunner
Fundersam kring vad du ska tänka på vid ett grafikkortsinköp – läs denna guide!
ÅRETS BÄSTA LAGRING
Trend: På lagringssidan fortsätter hastigheter, storlekar och priser påverkas positivt. Framförallt tydligt är det att Playstation 5:s påverkan är stor, och att många tillverkare vill slåss om de eftersökta platserna i konsolen. Detta innebär att 5 000 MB/s uppåt SSD:s idag nästan upplevs vara vardagsmat, vilket i sin tur innebär snabbare åtkomst/skrivhastighet för gemene man, men även att hårddiskar på riktigt inte längre ens är på tapeten som ett val för spelare. Troligtvis kommer trenden fortsätta in i 2024 då Playstation 5 blir alltmer Sveriges mest sålda konsol – och enkelheten i att installera en M.2 SSD gör att vem som helst kan göra det. En väldigt uppskattad utveckling här alltså… och därför vill vi tipsa om två fenomenala M.2 SSD/NVMe diskar!
Se kategorin ”Lagring” för de senaste vi recenserat här.
“Toppval” – Kingston Fury Renegade PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD (500GB, 1TB, 2TB, 4TB)
Valet av M.2 SSD var oerhört enkelt i år. Kingston Fury Renegades nästan skämmigt snabba enheter, som dessutom är prisvärda går inte att undvikas. Med uppåt 7 300 MB/s i läshastighet går det oerhört snabbt att komma åt din data, och är det på en Playstation 5 konsol den hittas installerad lyckas den mer eller mindre slå deras inbyggda SSD till och med. Att den dessutom har en oerhört generös TBW (terabytes written) på 2.0 PBW (Petabytes written) på 2TB modellen exempelvis innebär en fantastisk livslängd. Lägg därtill dess låga energikonsumtion och förhållandevis hanterbara värmenivåer och du får en av de mest självklara valen någonsin!
i samarbete med PriceRunner
”Runner-up” – Corsair MP600 Core XT (1TB, 2TB, 4TB)
Corsairs snabba M.2 NVMe SSD är definitivt en värd att hålla koll på – särskilt när den då och då kommer ner i väldigt goda prisklasser. Den är aningen långsammare än Kingstons förslag ovan – men dess 5 000 MB/s i läshastighet är ingenting att fnysa åt. Fördelen med denna är att även den kommer med en god livslängd, och dessutom att den drar ovanligt lite ström. Ett gott val, är en gång när och om du finner exempelvis 2TB versionen under 1 000 SEK.
i samarbete med PriceRunner
ÅRETS BÄSTA MODERKORT
Trend: I ett år där AMD:s nya AM5 plattform blomstrat (beståendes av den nya Ryzen 7000-serien) är det också där som vi finner de mest intressanta valen. Annars har året snarare segat sig framåt på Intel-sidan, särskilt i och med deras nyligen lanserade 14:e generation av processorer – som dessvärre inte direkt påverkat allt för mycket i landskapet sett till moderkort. På det stora hela ett intressant år, men knappast ett ikoniskt sådant för segmentet…
Se kategorin ”Moderkort” för de senaste vi recenserat här.
“Toppval” – NZXT N7 B650E
En av årets mest självklara val är N7 B650E från NZXT, som inte bara tillåter oerhört goda anslutningsmöjligheter sett till M.2 platser, USB-portar och BIOS-uppdateringar – men som framförallt är väl utrustad för den nya PCIe 5.0 standarden. På grund av detta kommer den med en god framtidssäkring bara där – men inte nog med det, på grund av AMD:s AM5 plattform, som ska (enligt tillverkaren) vara supporterad av de kommande generationerna av processorer lär detta moderkort vara utomordentligt för de som inte vill köpa ny hårdvara stup i kvarten. Lägg därtill ett distinkt utseende, lättåtkomlig ’reset’ och ’power’-knapp direkt på moderkortet och du har ett vars publik kan vara både nybörjare såväl som entusiaster. Visst… prisbilden är tråkigt hög, men med tanke på kvaliteten här – och framtidssäkringen – känner jag att den ändå är någorlunda befogad.
i samarbete med PriceRunner
”Runner-up” – MSI MAG B760 Tomahawk Wifi (DDR5)
För de som verkligen vill utnyttja den 12:e, 13:e eller 14:e generationen av processorer från Intel kan MAG B760 Tomahawk vara ett ypperligt alternativ. Detta moderkort kan ibland hittas för runt 2 000 SEK, vilket idag är relativt överkomligt – åtminstone om vi ser till hur mycket du faktiskt får med på denna. Dess diskreta och hållbara design kan göra att en Intel-användare faktiskt kan göra rätt i att uppgradera till denna. Givetvis bara om denna har en äldre processor i nuläget – men då den stöder samtliga av redan nämnda processorgenerationer så kan du köpa en billig 12:e generation och sedan uppgradera när du vill. Lägg till god support sett till PCIe 5.0 för grafikkort, 3 stycken M.2 platser (dock ”bara” PCIe 4.0) och inbyggd grafik och detta kanske är ett val för dig! Obs. finns även som en DDR4 variant, för de som vill återanvända sin gamla RAM-minne och således potentiellt spara en slant.
Lägsta prisbild (2023-11-30) för MSI MAG B760 Tomahawk Wifi DDR5 – 2 479 SEK enligt prisjakt.nu
ÅRETS BÄSTA PROCESSORKYLARE
Trend: För att vara ett så pass nischat segment, har det ändå varit det absolut svåraste att välja två produkter ifrån. Året har sett en stor mängd kylare täckta här hos oss i Nördliv, och att summera detta är svårt. Trendmässigt är det tämligen avtrubbat, och utan någon större förändring. AIO-vattenkylare har fått alltmer fokus på det visuella (med skärmar och mer extravagant RGB-belysning), medan luftkylare fokuserat på bättre hantering av värme – i den mån det går inom ett så pass erfaret segment. Oavsett har vi sett mängder av bra alternativ – med allt från Noctuas NH-L9I-17xx för mini-itx datorer, be quiet! och deras Pure Loop 2 FX för prismedvetna AIO-användare och NZXT Kraken Elite 360 för de mest visuellt sökande individerna där ute! Ett starkt år alltså i slutänden!
Se kategorin ”Processorkylare” för de senaste vi recenserat här.
“Toppval” – be quiet! Dark Rock Elite
Många luftkylare har kommit över tröskeln till Nördliv, men få har överraskat oss så mycket som Dark Rock Elite. Med denna förstod vi verkligen att detta segment är oerhört konkurrenskraftigt och levande – hela tiden sökande efter ett sätt att effektivisera och samtidigt lämna det öppet för alla typer av processoranvändare att ta del av deras lösning. Dark Rock Elite kombinerar tystnad, effektivitet och kylning på ett förnämligt sätt – och allt detta i en traditionell luftkylare! Härligt välbyggd sådan minst sagt!
Lägsta prisbild (2023-11-30) för Dark Rock Elite – 1 379 SEK enligt prisjakt.nu
”Runner-up” – Arctic Liquid Freezer II 360
Det jag uppskattar nästan mest med Arctis Liquied Freezer II-serien är dess nästan oförskämda skrytsamhet över hur ”basic” deras vattenkylare ser ut. Förstå mig rätt; det är tydligt att tillverkaren är ute efter prestanda och effektivitet över allt annat, och jag uppskattar det enormt. Den må kanske inte vara vacker, men banne mig om den inte kyler ner processorn alldeles förträffligt – vare sig det är en monsterprocessor a la Intel i9 13900KF eller en AMD Ryzen 7 7800X3D. Ingen processor törs bråka med denna kylare – och allt under en väldigt tacksam tystnad. Obs. den kommer även i en RGB-modell, som även den är oväntat blygsam i sin presentation.
i samarbete med PriceRunner
AVSLUTNING
Som ni märker har hårdvaruåret hos Nördliv varit explosivt varierat inom mängder av områden. Vi har ovan fokuserat på ett antal av de många kategorier av produkter vi täckt, och valt ut enbart dessa – men självklart finns det mängder av andra produkter som var minst lika bra inom sina egna genrer. Vi fokuserar nu på det kommande året, och hoppas att även det kommer med några härliga överraskningar sett till hårdvara och att vi utvecklas samtidigt som tillverkarna. Härligt tider indeed!