Kylning av dina komponenter – särskilt processorn – är en central del i varje PC-entusiasts vardag. Men när standarder alltmer höjs för användarna, räcker det inte längre med ”bara” en effektiv kylare. Den ska vara estetiskt tilltalande, tystlåten och gruvligt effektiv! Aspekter som ”be quiet!” sannerligen har som målsättning med sin nya AIO-vattenkylningslösning Pure Loop 2 FX!
Med en mer sober design, där raka illuminerade linjer korsas över processorhuset (d.v.s. den del som huserar över CPU:n) och de två fläktar som placeras över radiatorn, är Pure Loop 2 FX en intressant mix av ARGB och återhållsamhet. I recensionsexemplarets fall – en 280 mm version – kan du som användare givetvis dra på med alla regnbågens färger, men avsaknaden av en LCD skärm likt de du hittar på NZXT:s AIO-kylare är allt detta istället försatt till redan nämnda linjer. Det är inte helt sällsynt med en mer restriktiv design, men trots det upplever jag ändå att utformningen av Pure Loop 2 FX 280 mm känns mer ensam i sitt slag.
Apropå mer unika aspekter! Varför jag sa processorhuset och inte pumphus är för att be quiet! tagit en annorlunda ’approach’ sett till var själva PWM-pumpen är lokaliserad. Hos de flesta AIO-kylare brukar denna placeras rakt över processorn, men i fallet med Pure Loop 2 FX är den i stället förlagd till att vara placerad direkt på vattentuberna (se bild). Vad detta innebär är att tubernas mer rigida och böjbara design plockar upp mycket av de vibrationer som ett pumphus i regel skapar, vilket gör att du möjliggör en högre nivå av tystnad i din dator, just på grund av att den är mer frikopplad från att vara nära moderkort.
Fortsätter vi med mer säregna egenskaper är det faktum att be quiet! rentav skickar med en flaska med kylningsvätska, för den dagen du potentiellt behöver fylla på. Alla AIO-kylare kommer se sin vätska avdunsta, och även om det i regel är något som sker under väldigt lång tid, är det verkligen ett fenomenalt tilltag att slänga med påfyllnadsvätska för dagen det sker. Ett riktigt bra beslut, och något som jag gärna ser fler tillverkare göra.
När det kommer till fler unika aspekter, kommer även kylaren med en ARGB-PWM-hubb, med vilken du kopplar alla dess kablar – vilket är ett gäng – för att sedan koppla hubbens utgående kablar in i moderkortet. På så sätt får du god tillgång till att ändra färginställningar och fläktnivåer, förutsatt att du har ett moderkort som stöder vattenkylaren. Något som inte alltid är säkert – och som märktes av i vårt fall, där vårt NZXT N7 B650E inte var med på den officiellt stödda listan. Trots det gick det att starta och stoppa ARGB belysningen i NZXT Cam tack och lov. Detta var något som var svårt att hitta information kring – både online i allmänhet eller via be quiets hemsida, vilket var riktigt tråkigt. Nu löste det sig, och stödet rent generellt ute på marknaden är större för de större moderkortstillverkarna, men det kan vara viktigt att ni gör lite forskning innan ett köp, skulle det vara specifikt ARGB-belysningen som lockar. Övriga aspekter kunde lätt hittas sätt att justeras.
Ser vi till installationen av AIO-kylaren var den tämligen normal, utan några större ’hick-ups’. Instruktionerna är tydliga att följa, och än en gång har be quiet tagit sig tid med att göra en intuitiv och lättfattad manual. Något som lär uppskattas av framtida nybörjare framförallt. Förvisso är ARGB-PWM-hubben inte lika uttalad i sin installation, men när du väl tittar på dess kontakter blir det emellertid tämligen rättframt ändå. Det som dock är ett måste att hålla koll på – gärna innan du ens skaffar denna AIO-kylare är placeringen av dina ARGB-portar på ditt moderkort. I vårt fall var dessa placerade längst ner på moderkortet, vilket medföljde att den korta kabeln som reglerar belysningen på processorhuset inte gick att nå portarna i fråga. Nu kunde det givetvis lösas genom att koppla även denna kabel till den medföljande hubben, men för de som har mängder av ARGB-fläktar på chassit – där potentiellt de 6 portar vardera tar slut, kan denna kortare kabel vara ett litet hinder.
Fotnot.
Utifrån en kompabilitetssynvinkel finns det gott om utrymme här. Stöd för Intel LGA 1700/1200/1150 och 1151 (m.fl.), samt AMD AM4 och AM5 gör att detta snabbt blir en kylare som lätt kan hänga med genom åren genom uppgraderingar. Säg att du exempelvis uppgraderar en äldre dator (t.ex. en LGA 1200 processor från Intel), då kan du få ut mycket av den. Mest tydligt är det på AMD-sidan där AM5 utlovas bli underhållen i ett par år framåt. Alltid skönt att se en gedigen processorsupport sett till socklar!
Testsystem:
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D
RAM: Kingston 2x16GB DDR5 @6000MHz CL36 Fury Beast AMD Expo
MODERKORT: NZXT N7 B650E
CHASSI: NZXT H7 Flow & Streacom BC1 V2 Svart
Operativsystem: Windows 11 Home 64-Bit 22H2
Prestanda och ljudnivå
När det kommer till kvaliteten sett till värmehantering lät vi vår Ryzen 7 7800X3D köra järnet under syntetiska tester i CPU-Z, där varje kärna kördes till 100% under minst en halvtimma. Med andra ord testades denna vattenkylning med vår nya testbänk, som definitivt i sig är en respektabel värmekälla. Vår starka Ryzen-processor lyckades trots hårda tester ändå nå som högst 81,5°C, vilket kan tyckas vara högt, men som för denna CPU ändå är riktigt bra skulle jag säga. Dessa tester är inte representativa för normalt arbete eller spelande, men att den ändå lyckades hålla nere temperaturen under så extrema förhållanden visar ändå att kylaren gör sitt jobb, och att det gör det väl. Lägg därtill det faktum att denna Pure Loop 2 FX kommer i totalt tre utföranden – 240, 280 & 360 mm – så kan det finnas viss skillnad dem emellan, men att den ännu större modellen säkerligen kan skära av någon ytterligare grad.
Under normala förhållanden – och lätt arbete, lyckades denna kraftfulla processor även ligga i snitt runt 44,3°C vilket kanske inte är en otroligt låg siffra, men ändå en riktigt god sådan i mitt tycke. Är det alltså kylning du är ute efter, går det inte att förlora med Pure Loop 2 FX! Att pumphuset kan nå hela 5 500 RPM, och de två 140 mm fläktarna hela 2 200 RPM gör det hela än mer extraordinärt om vi ser till ljudnivåer – men det gör det åtminstone förståeligt att den lyckas hålla nere temperaturerna väl.
Om vi då istället ser till dess ljudnivåer, är det strax under genomsnittet som gäller för AIO-vattenkylare. Den når kanske inte sin ”be quiet”:s luftkylare Dark Rock Pro 4 riktigt, men den är ändå i närheten och sniffar. Med en ljudnivå på 38,7 dBA i ett stängt chassi, är det ändå en tystlåten upplevelse som fås här, och i det läget – som för övrigt avser normal användning – är den inte så värst långt ifrån sin luftkylda lillebror till kylare. Ett riktigt bra betyg för ett kylare som går sin egen väg.
Men är det värt att köpa?
Det finns en fråga i luften angående dess support av moderkort, och en lite tvivelaktig längd på vissa kablar, men det är egentligen allt. För att vara en 280 mm AIO-kylare, med två 140 mm fläktar är den tyst, effektiv och ärligt talat fin att se på. Dess utseende kanske inte vinner några priser i min mening, men den är å andra sidan relativt enkel och kan passa de flesta datorer. Något som inte alltid är sant. Med ett pris på runt 1 600 SEK lär den inte heller vara den dyraste AIO-kylaren på marknaden vilket definitivt hjälper.
Dess största styrka är dock tystnaden, framtidstänket med extra kylningsvätska och dess effektiva kylning. Något som givetvis är A och O i en kylare som denna, men som faktiskt får den att stå ut extra mycket. Det är utan några som helst tvivel en av de bättre AIO-kylarna av denna storlek vi testat, och blir därför väldigt lätt att rekommendera! be quiet! har lyckats igen!
Modell | Pure Loop 2 FX 280mm |
Mått radiator, inkl. fläkt (H x B x D), (mm) | 317 x 140 x 52 |
Mått Kylblock (H x B x D), (mm) | 94,5 x 83 x 42 |
Totalvikt (kg) | 1,29 |
Socket kompatibilitet Intel | 1700 / 1200 / 2066 / 1150 / 1151 / 1155 / 2011(-3) Square ILM |
Socket kompatibilitet AMD | AM5 / AM4 |
Ljudnivå ( dB(A) ) @ 50% / 75% /100% rpm | 22,4 / 28,3 / 32,8 |
Antal fans | 2 |
Belysningskontakt | 3 Pin 5V Adresserbar |
Rörlängd (mm) | 400 |
Påfyllningsport | ✓ |
Recensionsex tillhandahållet av be quiet!. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner