Hem RecensionerHårdvarurecensioner ADATA Legend 840 Gen4 x4 M.2 SSD

ADATA Legend 840 Gen4 x4 M.2 SSD

av Fredrik Olsson

Nya generationen av M.2 SSD:s blir en alltmer vanligt förekommande sak hos användare – något som ADATA också vill ska kännas i varje fiber av kroppen hos sina användare (läs. potentiella köpare) inför deras nya Legend 840. Denna NVMe disk kombinerar stort utrymme, goda hastigheter och ett påstått PS5 stöd! Frågan är bara om det når hela vägen… Dags att lagra lite data!


Snabb överblick och specifikationer

Först ut storlek; recensionsexemplaret vi fick till oss var på 1TB, men den finns även som en 512 GB version. Med skrytsamma 5 000 MB/s i sekventiell läshastighet, och upp till 4 500 MB/s skrivhastighet ser den ut att vara en perfekt mellanväg, mellan prestanda och tillgänglighet. Varför det för övrigt står upp till 4 500 exempelvis är att detta är en PCIe Gen4 disk, vilket innebär att om du fortfarande sitter med ett äldre moderkort med PCIe 3 buss, då kommer det bli långsammare (3 400/3 000 MB/s). Utöver detta kommer den med en tunn kylfläns, vilket lätt placeras över ena sidan av M.2 SSD:n. Vad denna gör är att reglera värmen givetvis, vilket resulterar i att vi får en nergång med ytterligare 12-15 % från dess normaltillstånd. Denna kylfläns är för övrigt viktig för er som ska använda den i er Playstation 5.

Ser vi då till användningen och framförallt huruvida hastighetspåståenden stämmer, går det bara att tippa av hatten till ADATA. Under tester når vi mycket riktigt strax över 5 000 MB/s för läsning, och likaså den redan föreslagna hastighetsnivån för skrivning (4 500 MB/s) oavsett om det är på vår testrigg eller på en Playstation 5. Att den dessutom är precis under kraven för Playstation 5:s hastighetsmål var för övrigt inga problem – då den gick alldeles utmärkt att använda. Nu har förvisso ADATA varit tydliga i sin marknadsföring för Legend 840 att det ska gå bra, men nu fick vi det åtminstone svart på vitt även i våra tester.

Hjälp med att installera er M.2 SSD i Playstation 5 – se här.

Finns det då något jag gärna sett varit bättre? Jo, det är egentligen främst dess ’Terabytes written’, som kunde varit högre. Detta är alltså den mängd gånger du kan skriva över data på SSD:n innan den blir obrukbar. ADATA är märkligt nog lite kryptiska här, då de skriver att den minst klarar 650TB av omskrivningar. Vilket innebär att (om man utgår från den summan) kan skriva cirka 360 GB per dag i fem år. Nu kan detta tyckas vara en enorm mängd, men i jämförelse med exempelvis XPG Gammix S70 som vi tidigare recenserade – är det nära nog en halvering av skrivning mot disk under sin livstid. Vad detta egentligen innebär för en mer allmän användare är kanske inte så stor… men ändå något värt att ta upp. Skulle det därför vara att du har denna som en nerladdningsdisk eller installationsdisk kan därför dess livslängd vara påtagligt mindre i jämförelse med exempelvis XPG Gammix S70. Nåja, nu säger ADATA att de 650 TB av omskrivningar är deras minsta värde, vilket bör innebära att det går att få möjlighet för mer… men ändå värt att poängtera.

Går vi då vidare från detta och ser till pris, hamnar vi återigen i trubbel, vilket snarare beror på tillgång mer än något annat. Den är nämligen ny för Sverige, och kan hittas på väldigt få affärer i nuläget. Och när den väl hittas är prisbilden runt 1 900-2 000 kronor, vilket är högre än tidigare nämnda XPG Gammix S70. Men, och det är ett stort men, man kan hitta Legend 840 för runt 1 500 kronor ute i Europa (ex. via Amazon), så denna prisbild kommer med all säkerhet justeras neråt.

Ser man därför till hur Legend 840 faktiskt presterar, går det inte annat än prisa den smala lilla stickan. Den håller kylan bra för att vara en så tunn M.2 SSD, och ger väldigt goda hastigheter – oavsett om det är på datorn eller din Playstation 5. Och vad mer kan man egentligen begära av en 1TB disk från idag! Inte mycket i min mening!


Specifikation

Kapacitet

512GB / 1TB

Formfaktor

M.2 2280

NAND Flash

3D NAND

Kontroller

Innogrit IG5220

Mått (L x B x H)

80 x 22 x 3,13 mm  (med kylfläns)
80 x 22 x 2,15 mm (utan kylfläns)

Vikt

9 g (med kylfläns)
6 g  (utan kylfläns)

Gränssnitt

PCIe Gen4 x4

Sekventiell läsning (max)

Upp till 5 000 MB/s (PC/laptop)
upp till 5 000 MB/s (PS5)

Sekventiell skrivning (max)

Upp till 4 500 MB/s

4KB slumpmässig läsning IOPS(Max)

Upp till 650K*

4KB slumpmässig skrivning IOPS(Max)

Upp till 600K

Driftstemperatur

0°C – 70°C

Förvaringstemperatur

-40°C – 85°C

Stötmotstånd

1500G/0,5ms

MTBF

2 000 000 timmar

Terabyte skriven (TBW)

650TB

Garanti

5 års begränsad garanti

Recensionsex tillhandahållet av ADATA. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Kan även hittas på ex. Amazon för £124.99.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar