QNAP TS-464 (NAS)

NAS... är inte det namnet på en rappare?

av Fredrik Olsson

QNAP må vara nya för oss i Nördliv, men de är en veteran på NAS marknaden. Deras TS-464 specifikt är enheten vars multifacetterade användningsområden är så mycket mer än att bara dela filer via en privat molnlösning. Men är den något för dig, eller gemene man? Och i så fall varför? Dags att nörda ner sig i en spännande lösning som kan gynna såväl privatperson som företag!


Design & Formfaktor

TS-464 består av ett nätt litet fyrkantigt chassi som lyckas dölja en fyrkärnig Celeronprocessor som når upp till 2.9GHz, dubbla PCIe Gen 3 M.2 NVMe fack och 4 st ’hot swap’ bytbara 3.5 tums SATA platser (SSD eller HD). Redan från start oväntat fylligt. Det fortsätter dock med 4GB RAM, 2.5G Ethernet-port och det egna operativsystemet QTS 5.0.1 – ett Linux baserat system som är oväntat lättanvänt. Ja de tekniska aspekterna är imponerande, särskilt om man parar det med enhetens eleganta utseende, vars storlek får det att passa in överallt – men det är i användningsområdena som TS-464 verkligen levererar. Enda kruxet är att du själv behöver köpa SSD/M.2/Hårddiskar själv – men som med andra NAS eller serverlösningar är detta snarare normen mer än något annat. Det ska ändå vara något som du som användare bestämmer och blir därför inte konstigt.

En NAS (Network Attached Storage) är en enhet som tillhandahåller en nätverksansluten plats där du kan lagra data, både hemma och för ditt företag. Den sätter upp sitt eget ”lagringsmoln”, vilket du kan nå var du vill. Storleken på dessa enheter kan variera – från små minimalistiska datorer till mer bastanta chassilösningar.

Poängen är att ett NAS kan vara anslutet till flertalet datorer samtidigt eller för den delen tillgänglig över internet oavsett var du befinner dig. I regel brukar NAS förenklat vara privat lagring över molnet – även om funktionaliteten minst lika bra (om inte bättre) kan tas in av små- och mellanstora företag. Allt för i regel en betydligt mindre summa än säg en hel server. De vanligaste exemplen på användningsområden är fillagring, mailserver eller mediacentral. För privatpersoner kan de i många fall användas till ett sätt att nå exempelvis sina privata foton, filmer etc. på ett smidigt sätt – medan företag kan använda det till gemensam fillagringsyta.

Installation och Operativsystem

Den tacksamt lätthanterliga installationen innebär att du mer eller mindre bara sätter i en valfri disk (SSD i vårt fall), startar upp den och därefter letar efter den i QNAP:s dedikerade programvara på en dator i samma nätverk. Hela denna processen är oerhört smidig och upplevs vara gjord för att vem som helst ska kunna ta till sig en NAS av detta slag.

Ser vi därefter till QNAP:s sortiment av program tillgängliga när denna väl är uppsatt, är det paradoxalt nog både tillräckligt och otillräckligt på samma gång. QNAP har ett eget ”App Center” där du kan ladda ner diverse olika programvaror på ett smidigt och enkelt sätt – och därigenom utöka kapaciteten för vad din NAS kan göra. Kruxet är att det ändå saknas några lättare program här och var, som skulle göra saker lättare – för att inte tala om gränssnittet och upplägget i sig som gärna hade varit Windows baserat. Dess Linuxgrund funkar onekligen bra nog, men ändå, för att vara en produkt som riktar sig mot en mer ’mainstream’ publik – i alla fall utifrån hur denna NAS profilerar sig – känner jag att de nog skulle försökt valt att gå en mer invand rutt. Med det sagt är i alla fall APP Center och den generella layouten tydlig nog för vem som helst – och är du en mer avancerad användare, då lär det inte vara något problem över huvud taget.

”Att vara en av de mer avancerade användarna kan verkligen komma till pass…”

Det är först när vi börjar peta på de mer avancerade aspekterna med QNAP:s NAS som möjligheterna öppnar sig trefalt. Exempelvis finns ’Container’ funktionalitet, vilket innebär att du själv kan skapa virtuella miljöer där du på så sätt kan installera och köra program som kanske annars inte stöds i QNAP:s egna operativsystem. Detta är ett så kallat ’Container’ och ’Docker’ format som då skapar virtualiseringsmöjligheter och öppnar därför upp funktionaliteten enormt. Men det krävs att du vet vad du gör. Till och med en person med tio års erfarenhet av utveckling kan känna att det är utmanande att lista ut tillvägagångssätt – även om det går förr eller senare. I vårt fall valde vi att prova på att skapa en TeamSpeak server, som skulle vara åtkomlig utifrån, men också inställd på olika sätt. Denna process krävde handpåläggning som överskrider gemene mans kunskap säkerligen, men det gick ändå bra till slut, vilket ändå påvisar vilka enorma möjligheter som finns här.

Att inte behöva vara bunden till de program som APP Center tillåter dig att tanka ner, och ge dig verktygen att laborera på ett mer granulärt sätt gör QNAP till en oväntat stark enhet. Detta är en produkt som på många sätt mer lutar in mot personer med expertisområdet inom NAS, serverhantering och virtualisering – glöm all förenklad plug-and-play metodik (i alla fall efter de första stegen). Är du en av de personer med expertis däremot växer den fina lilla enheten rejält.

Skulle du däremot vara en mer enkel användare är bland annat fillagring i ett litet kontor eller i hemmet inte omöjligt. Ej heller är det svårt att sätta upp en e-mailserver för de som vill lagra sin data lokalt på ett säkert sätt. Just på grund av detta skulle jag även säga att QNAP:s NAS är en perfekt lagringsserver på grund av sitt goda säkerhetsfokus. Det finns mängder av programvara som följer med för att just säkerställa data och om du därför t.ex. har ett hemmakontor där du behöver lagra mer känslig data (ex. om du är en doktor eller advokat), kan TS-464 vara ypperlig för lagring av allt från patientinformation till din bokföring. Och allt gjort på plats, med en enkel åtkomst för just dig. Trots tunga säkerhetsanordningar på plats.

Värt att köpa?

Detta NAS är definitivt inte för alla, även om dess första steg definitivt kan göras av vem som helst. För att verkligen få ut det mesta av den däremot kräver det en person med mer expertis – men är du en av dessa går det verkligen att skapa enormt intressanta lösningar på detta NAS. Något som bjuder in till allt från virtualiserade miljöer till en egen Wordpress server eller varför inte en mediastreaminghub. QNAP har varit med länge, och det märks. Dess gränssnitt är överraskande tydligt – även om de mer avancerade inställningarna kan komma att kräva sin man – och allt som allt är det ändå ett riktigt värt köp skulle du vilja skapa en NAS lösning som går utöver att bara vara fillagring. Möjligheterna lämnas i händerna på dig som användare och därför blir detta en varm rekommendation!


Specifikation
CPU Intel® Celeron® N5095 (or N5105) 4-core/4-thread processor, burst up to 2.9 GHz
Processorarkitektur 64-bitars x86
Grafikprocessorer Intel® UHD Graphics
Flyttalsenhet  
Krypteringsmotor  (AES-NI)
Maskinvaruaccelererad omkodning  
Systemminne 4 GB SODIMM DDR4 (1 x 4 GB)
Maximalt minne 16 GB (2 x 8 GB)
Minnesplats

2 x SODIMM DDR4

För konfigurationer med dubbla DIMM måste du använda ett par identiska DDR4-moduler.
Flash-minne 4 GB (operativsystemskydd med flervalsstart)
Enhetsfack

4 st. 3,5-tums SATA 6 Gb/s

Systemet levereras utan hårddisk.
Kompatibilitetslistan för hårddiskar finns på https://www.qnap.com/compatibility/.
Hårddiskkompatibilitet 3,5-tums SATA-hårddiskar
2,5-tums SATA-hårddiskar
2,5-tums SATA SSD
Utbytbar under drift (hot swap)  
M.2-fack: 2 st. M.2 2280 PCIe Gen 3 x1
Stöd för SSD-cache-acceleration  
2.5 Gigabit Ethernet-port (2.5G/1G/100M) 2 (2.5G/1G/100M/10M)
Wake on LAN (WOL)  
Jumboram  
PCIe-fack 1
Fack 1: PCIe Gen 3 x2
USB 2.0-port 2
USB 3.2 Gen 2-port (10Gbps) 2 st. Type-A
IR-mottagare  (Valfri fjärrkontroll QNAP RM-IR004)
HDMI-utgång 1, HDMI 2.0
Formfaktor Golvmodell
LED-indikatorer Ström/status, LAN, USB, hårddisk 1-4
Knappar Ström, USB-kopiering, återställning
Mått (H x B x D) 168 × 170 × 226 mm
Vikt (netto) 2,26 kg
Vikt (brutto) 3,6 kg
Drifttemperatur 0 – 40 °C
Lagringstemperatur -20 – 70 °C
Relativ luftfuktighet 5- 95 % rel. luftfukt. icke-kondenserande, våttermometer: 27 ˚C
Nätaggregat 90 W nätadapter, 100-240 V
Energiförbrukning: Hårddiskar i viloläge 21.618 W
Energiförbrukning: Driftläge, typiskt

40.536 W

Testad med enheter i alla fack.
Fläkt 1 st. 120 mm, 12 VDC
Systemvarning Summer
Kensington-säkerhetsplats  
Maximalt antal samtidiga anslutningar (CIFS), med maximalt minne 1500

Recensionsex tillhandahållet av QNAP. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

 

i samarbete med PriceRunner

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar