NZXT T120 RGB

Hur kan något så litet vara så starkt?

av Fredrik Olsson

När något är så till synes ynkligt i storlek men ändå lyckas ge i9-13900KF en rejäl fajt i kriget om att hålla nere temperaturer – då vaknar i alla fall jag till liv. NZXT:s rara lilla enfläktskylare är något så underbart som en oväntat mångfacetterad processorfläkt, trots den simpla installationen. Men klår den de stora pojkarna på processorkylarmarknaden? Vi eldar på den lilla fläkten och ser vad som händer!


Grunden…

Processorkylaren når 120 mm på höjden och gott utrymme jäms med sidorna för exempelvis RAM minne – och kommer parat med en 120 mm RGB fläkt (det finns även en utgåva utan RGB belysning för cirka 100 kronor mindre). Den kopparförsedda kylarens fläkt når uppåt 1 800 RPM i hastighet (högsta snitthastighet) och lyckas väl med att fördela kylning, såväl som sprida värme bort från kylare. Att kylaren även bjuder på stöd för de nyare sockelvarianterna (AMD AM4/AM5 och Intel LGA 1700, 1200 och 115X) hjälper till ytterligare med helhetsintrycket – även om det mest initiala är dess rena fina design. Kylarens återhållsamma design finns i vitt eller svart utförande, och båda upplevs så där stilrena som NZXT alltid gör.

Sett till konkurrens i samma prisklass (runt 600-700 kronor) står den ut då den konkurrerar med finfina kylare såsom Noctua NH-U9S chromax.black eller Cooler Master Hyper 212 Evo V2 på det sättet att den faktiskt kan hantera nya kylare i och med dess support direkt ur boxen – men också om man ser till dess värmehantering.

Under användning…

Vi var en aning skeptiska när vi satte denna lilla kylare på monsterprocessorn I9-13900KF och körde igång arbetet. Ja, självklart kunde vi få ”CPU throttle”-scenarios om vi pushade systemet, men trots det förde sig processorn riktigt bra och lyckades ändå hålla den varma under kontroll. Tester med CPU-Z där vi ’benchmarkade’ CPU:n genom syntetiska tester – genom att pressa alla kärnor till 100% innebär att kylaren visar sin färg. I detta fall nådde den 90 grader Celsius innan en viss ”CPU-throttle” påbörjades, och även om detta kan ses som tråkigt, visar det ändå på hur mångfacetterad denna kylare ändå är. Att den till och med kan användas och faktiskt komma till användning på en sådan ’high-end’ processor är ändå imponerande. Under våra mer normala tester på en i5-12600 ser vi däremot ett mer normalt scenario för denna typ av processorkylare, och där trivs den som fisken i vattnet.

Under dessa mer normala förhållanden kunde vi istället se en bättre temperaturnivå under ordinarie datorarbete på cirka 34-35 grader Celsius och runt 80-81 grader Celsius under de mer artificiellt framtagna syntettesterna i CPU-Z. För att vara en enfläktskylare presterar den oväntat skickligt, och har snabbt gått upp till att bli en av våra favoriter i detta segment.


”CPU Throttle” på fem röda

CPU throttling innebär att processorn förändrar sin klockfrekvens och därmed prestanda när belastning sker, för att därefter omedelbart gå ned i en lägre klockfrekvens när belastningen på denna sjunker. Detta är en metod som nyare processorer har inbyggt för att undvika hårdvaruproblem – men också ett sätt att spara in på värme och el.

Ser vi istället till dess ljudnivåer fortsätter den att imponera även om den inte riktigt når tidigare nämnda NH-U9S från Noctua. Men det är ett ge och ta, för där den svarta varianten av Noctuas fläkt må vara aningen tystare, bjuder denna på bättre pris. Skulle ni istället yrka på Noctuas icke-svarta variant, vinner istället T120 RGB på utseende. Dels har vi själva designen som är smäcker och ren, men också den lätthanterliga RGB fläkten. Att du sedan kan spara in en hundring på en version utan RGB belysning ökar mängden av de fina superlativen ännu mer!

Ljudnivåer

Men är den då värd att köpa?

Det korta svaret är; ja! Men framförallt om du är en mer allmän användare, där du söker pris, utseende och normalt användande av din dator – och inte yrkar för högintensivt arbete på din dator. Även om T120 RGB klarar sig oväntat bra på en högpresterande processor som i9-13900KF. Skulle jag försöka hitta några negativa aspekter är det egentligen mest i dess installation. Om du använder LGA 1700 (Intels sockel) kan det vara lite bökigt med de förinstallerade skruvarna att komma rätt. För att inte tala om att den plastplatta som man sätter baktill moderkortet måste hållas på plats med tryck, för annars blir det svårare att komma in rätt i gängan när varje skruv ska in. Detta för att plastplattan på baksidan helt enkelt böjer sig något. Det är alltså lite krångligt, men å andra sidan förståeligt för en processorkylare i denna prisklass – och ändå känns exempelvis själva komponenterna (trots plasten) kvalitativt fasta.

Där tar dock negativiteten slut och kvar står en av de bättre processorfläktar vi fått nöjet att testa på. Äntligen en god utmanare till Noctua och Cooler Master – framförallt på prisssidan. Förhoppningsvis leder det till att fler processorkylartillverkare måste ändra sina priser neråt, men fortfarande bibehålla samma kvalitet – vilket är riktigt bra för oss konsumenter. På grund av detta, samt T120 RGB:s fantastiska prestanda kan jag inte annat än rekommendera den starkt för mer normalt (låg-speccade) konfigurerade datorer.


Specifikation
MÅTT FLÄKT
   
Höjd : 120 mm
Modell : F120 RGB Fläkt
Bredd : 66 mm Antal : 1
Djup : 159 mm
Mått : 120 x 120 x 26 mm
KALLPLATTA
Hastighet : 500-1 800 + 300 rpm
 
Luftflöde : 13,94 – 50,18 CFM
Material : Koppar
Lufttryck : 0,75 – 2,7 mm-H2O
Mått : 40 x 35 mm
Ljud : 17,2 – 27,5 dBA
KYLFLÄNS
Lager : Fluid Dynamic Bearing
 
Strömförbrukning : 12V DC, 0,18A, 2,16W
Material : Aluminium
Kontakt : 4-polig PWM
HEATPIPES
Livslängd : 60 000 timmar
 
KOMPATIBEL SOCKET & CPU
Antal : 4  
Material : Koppar
Intel : 1700, 115X och 1200
 
AMD : AM5 & AM4

Recensionsex tillhandahållet av NZXT. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar