När vi denna gång mottog ytterligare ett bärbart ljudkort från Creative (denna gång Sound Blaster E5), så var den initiala upplevelsen tämligen välbekant. Så pass välbekant att den mer eller mindre kom i exakt samma form och utseende som Creatives andra ljudkort; G5. Så för att hitta skillnaderna mellan de tu, så behöver vi fördjupa oss i detaljerna! Kommer denna ge en helt annan känsla och effekt, eller snackar vi exakt samma ljudkort fast med minimala skillnader?
Utseende & Känsla
Precis om sin broder i ljudkortsfamiljen (G5) så har vi en modul-liknande stil; d.v.s. ett återhållsamt, svart, plastanslutet, rektangulärt ljudkort med en roterbar ratt för ljudvolym, samt gummibeklädd undersida. Men även en triangulär extradel, som man klickar fast på ljudkortet så det kan stå upp. Denna extradel (eller fot om man så vill) har även med ett mikrofon skruvfäste, om du skulle vilja fästa den i en mikrofonarm eller mikrofonstativ. På det stora hela så gör dess svarta färg att den lätt smälter in i din datormiljö på ett diskret sätt. Till skillnad från sin broderenhet G5, så lyser dock inte dess logotyp upp, eller för den delen ratten i sig. En mindre detalj som antagligen har med dess inbyggda batteri; men mer om det längre ner.
Installation & Anslutningsmöjligheter
Plug’n’play är vad som gäller här med E5:an. Koppla in i en ledig USB kontakt och den hittas direkt. Här kommer dock den stora skillnaden fram, då denna version även är framtagen för en mer mobil användning; telefoner, bärbara datorer eller vad som helst, där du behöver separat batterikraft. Då denna även är gjord med just mobiler i åtanke, så har den ett eget batteri, så att om du vill utnyttja ljudkvaliteten fullt ut så kan du det. Antagligen för att spara batteritid så har ljuddioder och dyl. som fanns på G5 tagits bort i energispararsyfte.
Utöver det så går den även att hittas i din mobil via blåtand. På så sätt, så behöver du enbart tillgång till dess mobilapp, Sound Blaster Central, för att styra en hel drös inställningsmöjligheter som finns tillgängliga. Precis som programvaran till datorn så kan du här styra SBX (equaliser, surround, crystalizer, bas m.m) på ett enkelt och intuitivt sätt. Men du kan även ställa in vilka utgångar som ska vara aktiverade (d.v.s. line-in, external mic, blåtand, högtalare, SPDIF-in, mic-in), aktivera ”scout mode” (vilket är ett läge som tydliggör motspelare/fiender i spel; ett sätt att ge spelare en taktisk fördel i spelsammanhang), ställa in CrystalVoice (realtidsförändringar på din röst när du använder mikrofon), och slutligen kan du även se batteritid, samt ändra bland ett antal profiler som ändrar ljudkvaliteten utifrån ett gäng olika förinställda val. Du kan exempelvis välja profiler riktade för actionspel, musiklyssnande, och film bara för att nämna några. Självklart finns även 7.1 virtuellt surroundljuds support också, för de som vill ha det i spel.
Apple-enheter
iPhone 6s Plus – iPhone 6s – iPhone 6 Plus – iPhone 6 – iPhone 5S – iPhone 5C – iPhone 5 – iPad 2 – iPad Air – iPad Mini – iPod Touch (5th Gen)
Android-enheter
Samsung Galaxy S3 – Samsung Galaxy S4 (GT9505) – Samsung Galaxy S5 – Samsung Galaxy Note 2 – Samsung Galaxy Note 3 – Nexus 5 – Nexus 7 – Sony Xperia Z Ultra – Xiao Mi Mi3 – Xiao Mi RedMi Note – LG G2
OBS. Listan kan ha uppdaterats med fler enheter – kika på Creatives hemsida för mer info.
Det är milt sagt oerhört många inställningsmöjligheter som ges och kommer fungera bra för både spelaren såväl som audiofilen. E5:an har precis som lillebror G5, en flerkärnig SB-Axx1-processor som kan hantera hårdvaruaccelererad ljudförbättring direkt från ljudkortet. Till slut kan jag även nämna att du kan växla mellan två olika ljud ”gain”; mellan low (16 – 120 Ohm) och high (120 – 600 Ohm). En finess som kommer tilltala de riktiga audiofilerna där ute.
Funktioner & Ljudkvalitet
Men vad betyder då all dessa facktermer och statistik? Jo, på grund av att ljudkortet levererar ett kvalitetsomfång som går från 16-bitar/44 kHz (tänk Mp3 till CD kvalitet) till 24-bitar/192 kHz (tänk studiokvalitet i sin återskapning av ljud) så finns det sannerligen en enorm kraft som kan serva även den mest krävande hörluren på marknaden. Ju högre bitdjup desto bättre kan den digitala ljuduppspelningen nämligen återge det ursprungliga ljudet. Så vill man verkligen höra detaljerna i explosionerna i Battlefield 1, eller det stora spektrum av toner i senaste Coldplay albumet, så har du möjlighet med detta ljudkort. Självklart hänger det på dina hörlurar eller headset att klara av omfånget som ges; men även det sämsta headset/hörlur kan uppfylla sin potential med detta ljudkort. Detta USB ljudkort är en 120 dB USB DAC (Digital-analog omvandlare), med en inbyggd hörlursförstärkare (Texas Instruments TPA6120A2) med så pass låg utgångsimpedans på 2,2 Ohm, och kan driva hörlurar (även känsligare in-ear-hörlurar) med upp till 600 Ohms impedans. Vilket borgar för att verkligen utnyttja även de mest avancerade hörlurarna där ute.
Kontaktmöjligheterna är dessutom goda; inte nog med att du har tillgång till Blåtand uppspelning från din mobil till detta ljudkort (vilket gör att du verkligen kan utnyttja musikens potential) så finns även extra USB kontakt, Line/Mic/optisk ingång, Line/optisk utgång samt två ingångar för headset på framsidan.
Också värt att nämna är att detta ljudkort även kommer med två inbyggda mikrofoner. Så beroende på hur du faktiskt ställer ljudkortet med dess fot så aktiveras olika mikrofoner. Ljudkvaliteten är klart godkänd även om den inte lär vinna några priser. Men med detta så kan du ändå spela in ljud om du så önskar.
I slutänden så behöver man ta ett par steg bakåt och se till helheten. Detta är ändå ett ljudkort som kostar en bra slant (ca. 1800 kr) så man behöver verkligen sätta sin prioritering innan man gör ett inköp. Men är du ute efter att utnyttja musiken i din mobil till fullo, kunna ändra ljudinställningar samtidigt som du ligger i hängmattan och lyssnar, ja då är detta något för dig. Är du även ute efter att maximera dina spelupplevelser med förgjorda profiler eller varför inte via ”scout mode”, då är detta något för dig med. Det finns få nackdelar med ljudkortet, för den som specifikt letar efter en produkt som denna.
Audio Technology: SB-Axx1 / Signal-to-Noise Ratio (SNR) 120dB (DAC) / microUSB, Line / Mic / Optical In: 1 x 3.5mm kontakt / Headlurs/headsets Out :2 x 3.5mm kontakter / Line / Optical Out :1 x 3.5mm kontakt / USB Host Streaming:1 x Type-A USB Port
Audio – SBX Pro Studio, CrystalVoice, Scout Mode / Mikrofon Typ: Inbyggda mikrofoner med auto-orientation sensor (Landscape / Portrait modes)
Supported Operating Systems – Mac OS X v10.6.8 och nyare, Windows® 10, Windows® 8.1, Windows® 8, Windows® 7, Windows Vista®
Audio Fidelity – Up to 24-bit / 192kHz
Included Accessories – microUSB cable, Desk Stand, Two Elastic Bands, Mini TOSLINK Cable / USB 2.0, USB 3.0, Bluetooth
Cirkapris – 1800 kr
Recensionsex tillhandahållet av Creative.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.