Innehållsförteckning
När det kommer till datorchassin har länge NZXT stått för de där med strömlinjeformad panasch och slimmad design. Ett visst formspråk bara uttryckt via deras chassin. Nu har de dock valt att öppna upp designen ytterligare samtidigt som de lutar ännu mer in i sitt eget sätt att konstruera sitt formspråk i och med det mer fylliga H9 Elite. Men som med allt, smakar det så kostar det…
Design & Formfaktor
När vi senast täckte det mer minimalistiskt designade H5 Elite, stod det klart att lufthantering och öppna ytor var något NZXT hade sneglat på betydligt mer åt. Nu tar de däremot in i en intressant riktning när det betydligt större (främst till bredd) H9 Elite visar att djupet och fläktplacering kan göra enorm skillnad. Inte nog med att det har en oerhört elegant prägel med sin inglasade front och sidopanel – det skjuter bak sina tre fläktar till att ligga jäms med sidan av chassit (liknande Montechs SKY TWO) och skapar därmed ett intressant färdmönster för luften att färdas.
Om vi jämför med tidigare nämnda H5 Elite, som någonstans placerar sig storleksmässigt reflekterar standarden av hur stort ett mid-tower chassi ska vara, är denna H9 Elite (trots att även det hamnar under samma mid-tower kategori) tydligt större över alla dimensioner. Bara höjden är drygt 30 mm högre och bredden hela 63 (!) mm större gör att det på riktigt kräver sin yta. Det kan tyckas märkligt att ett antal mm kan göra sådan skillnad, men i detta fall är det tydligt oavsett hur du försöker rikta det. Men storleken har ett tydligt syfte, som ni säkert anat; kylning.
Men innan vi kommer till luftkylningen bör vi ta upp dess estetik och stil. Då H9 Elite kommer med en glasfront som sträcker sig från fronten och jäms med hela vänstersidan kan man lätt säga att chassit minst lika bra kan bli ett showcase på en mässa, som ett snyggt tillägg i en stilmedveten ’gamers’ hem. Perforeringar jäms med toppanelen och högersidan ger det en mer säregen ’look’, och allt i riktig gedigen metall – som verkligen osar kvalitet. Något som H9 Elite lyckas slå Montechs Sky Two på fingrarna rejält med.
Den kommer i två färger; vitt och svart – båda smakfulla i mitt tycke, vilket gör att valfriheten finns för de potentiella köparna där ute. Vertikalt placerad frontpanel där två USB 3.2 Gen 1-portar hittas, samt en USB 3.2 Gen 2 typ C-port och även en headset-kontakt. Som vanligt vid det här laget har NZXT snålat på antalet portar i mitt tycke, även om de åtminstone är av höghastighetsvarianter över brädet. Med tanke på dess saftiga prisbild måste jag säga att jag är besviken över att NZXT inte fyllt på med ett par portar till, men okej, vid det här laget är det ändå standard för tillverkaren med detta angreppssätt.
Nej, det är helt enkelt ett riktigt njutbart chassi på ett rent utseendemässigt plan, och trots sin tjocklek känns det ändå som att det kan platsa hos vem som helst.
Support & installation
När det kommer till expansionsmöjligheter blir det snabbt tydligt att NZXT löst det på ett bra sätt. Med stöd för 4+2 st 2.5 tums-diskar samt två av 3.5 tums-diskar går det utan tvekan få plats med mycket i chassit sett till lagring. Likaså är det gott om utrymme för såväl grafikkort (stöd för upp till 435 mm långa sådana) och CPU-kylare med en höjd av 165 mm. Allt detta parat med ett i sanning nästan överväldigande välgjort kabelhanteringssystem samt en förinstallerad (och förkopplad) RGB/fläkt hubb av god kvalitet gör att det hela nästan får en hantverkskänsla över sig. För varje aspekt som du ställer dig undrandes kring, har NZXT ett svar i H9 Elite – där merparten är goda.
Bara det faktum att samtliga fläktar är av god kvalitet, där den bakre som högst når 25.1 dBA och de tre RGB fläktar som medföljer (modell F120RGB Duo) individuellt enbart når 29 dBA gör att byggets ljudnivå hålls ner oväntat bra. Något som är märkbart i kontrast till exempelvis tidigare nämnda Sky Two från Montech. Här lyckas samtliga fyra fläktar hålla en god ljudnivå – något som verkar ha ursprunget från just kvaliteten i bladen och det luftflöde som dessa lyckas hålla. Imponerande!
Just uppbyggnaden av chassit är fördelat över två kammare kan man säga – en för det du ser som innanmätet (moderkort och andra komponenter), samt ett för högersidan där kablage och nätaggregat befinner sig. I många andra chassin är ofta innanmätet för högersidans kåpa stramt, men här har det på riktigt fått en ny dimension. Något som är tydligast i ingenjörskapet som gömmer sig här. Nätaggregatet placeras längre upp och mer eller mindre under moderkortet, och därmed möjliggörs mer yta för bättre kabelhantering. Kabelhantering som hjälps av mängder med kardborreband strategiskt placerade runtom i chassit. Ärligt talat är det en fröjd att arbeta i det, och så till den grad tillfredsställande att jag kan tänka mig att det får folk att vilja uppgradera oftare! Udda, jag vet, men ändå något som jag kände medan vi testade detta chassi från NZXT.
Värt att köpa – och för vem är den egentligen?
Huruvida denna H9 Elite är något för dig hänger på två saker egentligen. Pengar och huruvida du är en entusiast i ordets rätta bemärkelse. Chassit kräver utrymme, och även om vem som helst med all säkerhet kommer uppskatta det (eller rentav älska det) är det ändå en nivå som behövs korsas för att faktiskt vara en av dessa personer. För att inte tala om priset som landar på runt 3 200 kronor!
För detta pris kan du givetvis få tag på ett annat chassi med liknande funktioner här och var – och samtidigt ha pengar över för exempelvis ett moderkort. Samtidigt går det inte förneka den byggkvalitet och öga för detaljer som H9 Elite ger. Och den aspekt som jag ännu inte berört ordentligt; kylningen. Det är nämligen här som chassits pris, utseende, byggkvalitet och ingenjörskap verkligen kommer i sitt esse. Lufttillförseln av de ovanligt lågmälda fläktarna visade sig kunna ’pusha’ ner temperaturer tydligt under våra tester. Där exempelvis en ’tornfläkts’-försedd i9 13900K i vanliga fall nådde 100 grader Celsius, hjälpte själva chassit ner det till hela 96 grader! Det må låta lite förstår jag, men med tanke på vad som krävs för detta är jag ändå väldigt imponerad. Lägg därtill att just kylningsegenskaper samt bra luftflöde ur både baksida och toppanel samt det faktum att du kan ha hela 10 fläktar (totalt) i byggets konstruktion, och du får en väldigt högpresterande dator. I våra tester använde vi enbart de fyra tillhörande samt komponenternas egna fläktar (CPU+GPU).
Bara det faktum att dess toppanel kommer i två utföranden; redo att omfamna AIO kylare på antingen 280 mm eller 360 – och att du kan få toppen formad efter detta gör att flexibiliteten ökar markant. Som sagt, ett öga för detaljer!
Vad är då svaret…
För de som inte vill tumma på kvalitet sett till konstruktion, luftflöde och stil… ja då tycker jag ändå att vad du får med H9 Elite är oslagbart. Ja, det saknas nån USB port i mitt tycke, men det är en enorm petitess i sammanhanget, och just därför blir detta en riktigt stark rekommendation.
NYCKELSPECIFIKATIONER
-
Moderkortsstöd : Mini-ITX, Micro-ATX, ATX
-
Kapslingstyp : Mid-Tower
-
Boettmaterial : SGCC stål, härdat glas
MÅTT
-
Höjd : 495 mm (med fötter)
-
Bredd : 290mm
-
Djup : 466 mm
-
Vikt : 13,1 kg
KOMPATIBILITET & CLEARANCE
-
CPU-kylaravstånd : Upp till 165 mm
-
GPU-avstånd : Upp till 435 mm
-
PSU -avstånd : 200 mm
-
Kabelhantering : 91 mm
FRÄMRE I/O-PORTAR
-
USB 3.2 Gen 1 Typ-A : 2
-
USB 3.2 Gen 2 Typ-C : 1
-
Ljudjack för headset : 1
EXPANSIONSPLATSER
-
Standard : 7
-
Vertikal : 0
DRIVE BAYS
-
2,5″ : 4+2
-
3,5″ : 2
SUPPORT FÖR FANS
-
Sida : 3 x 120 mm
-
Topp : 3 x 120 mm / 2 x 140 mm
-
Botten : 3 x 120 mm / 2 x 140 mm
-
Bak : 1 x 120 mm
-
Filter : Alla luftintag
KYLARSTÖD
-
Sida : Upp till 360 mm
-
Topp : Upp till 360 mm
-
Botten : Upp till 360 mm
-
Bak : Upp till 120 mm
FLÄKTSPECIFIKATIONER
-
Modell : F120Q (fodralversion)
-
Hastighet : 1200 ± 240 rpm
-
Luftflöde : 62,18 CFM
-
Statisk : 1,05 mm – H2O
-
Ljud : 25,1 dBA
-
Fläktkontakt : 3-stift
FLÄKTSPECIFIKATIONER
-
Modell : F120RGB Duo
-
Hastighet : 500 ± 1800 rpm
-
Luftflöde : 48,58 CFM
-
Statisk : 2,42 mm – H2O
-
Ljud : 29 dBA
-
Fläktkontakt : 4-stift
Recensionsex tillhandahållet av NZXT. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner