Hem RecensionerHårdvarurecensioner Arctic Liquid Freezer II 360

Arctic Liquid Freezer II 360

En kylare som förenar publiken...?

av Fredrik Olsson

När nu Arctic skickat den nära nog spartanska AIO-processorkylaren Liquid Freezer II 360, är frågan om den kan mäta sig med kylningsförmågan av dess något mer flamboyanta storebror Liquid Freezer II 420 RGB. Den är mindre, mer alldaglig och samtidigt mer överkomlig sett till pris. Men räcker det i dagens tuffa konkurrens, när mängder av andra vattenkylare för processorer även de letat ner sig i pris? Dags att värma upp CPU:er och mäta temperaturer!


Denna Liquid Freezer II 360 må anspela på 360 mm längd, men det är främst de tre 120 mm fläktar som det härrör. Själva kylaren (radiator) som medföljer är på 398x120x38 vilket innebär att själva konstruktionen är aningen större, men att med rätt chassi är det fläktarna som mer dikterar dess placering. Om det så är en toppanelsplacering eller frontpanelsplacering – i allmänhet kommer denna 360 mm kylare platsa de flesta chassis. Dess storlek är i mångt och mycket en av dess största styrkor, då det förser lösningen med en PWM-kontrollerad pump på 800 – 1 200 RPM – och en VRM fan (Voltage Regulator Module) på 1 000 – 3 000 RPM, även den kontrollerad via PWM (en standardiserad pulssignal som kontrollerar fläkthastighet).

Utifrån en mer estetisk faktor är däremot denna mer avskalade Liquid Freezer II avsevärt mer enkel i sitt utförande. Ingen RGB belysning, utan ett stort fokus på effektivitet istället. Dess svarta utförande och igenkännbara design av pumphuset skänker det ett visst mått av identitet, även om det egentligen är någorlunda opersonligt. Tack och lov är det i stöd och funktionalitet som Arctic står ut mest. För att inte tala om enkelhet!

Sett till installation är det definitivt ett av de lättaste AIO-kylare vi testat, då det enbart kommer med en enda kabel som avser ström till pumphuset – samt digital åtkomst för fläkthastigheter i exempelvis UEFI/BIOS. Något som redan från start kommer med en alldeles förträfflig fläkthastighet gällande dess fläktar (då de snittade runt 1 000 RPM – men kunde nå 1 800 RPM som mest) och var därför en tyst men välkylande lösning från start.

Bara det att fläktarna kom med en oljudsnivå på 0.3 Sone (strax under 20 dB SPL sett till ’loudness’) indikerar att Arctic verkligen siktar på en skön upplevelse – inte bara sett till dess kylning. Vad gäller ljudnivåer stod Liquid Freezer II 360 ut någorlunda (med ’stock-settings’), och kunde på vissa sätt konkurrera med sin storebror 420 RGB, även om det var aningen mer ljudligt. Som med de flesta kylare bör det dock nämnas att om du som användare justerar dessa nivåer i exempelvis UEFI/BIOS fläktkurva, kan du både få tystare som ljudligare nivåer – där det senare innebär en bättre kylning.

Innan vi går in på hur väl det presterar ska vi ta tillfället i akt och belysa dess goda support. Inte nog med att LGA 1700 stöd hittas här, det medföljer även AM5 support, och dessutom en sådan som i sin konstruktion fokuserat på att täcka den hotspot som just de nya Ryzen processorerna har. Det är därför inga krusiduller alls, utan bara fokuserat och välgjort. Kompatibiliten går även bakåt långt, skulle du därför vilja skaffa denna AIO-lösning redan idag, för din äldre processor, så kan den vara en ypperlig produkt, redo att följa med på resan medan du gör uppgraderingar jäms med åren som kommer.

Ur en prestationssynpunkt står sig LF 360 riktigt bra, och även om den är aningen mer ljudlig än sin storebror 420 RGB, lyckas temperaturen på testsystemet hållas under kontroll alldeles förträffligt. Den nära nog ökända i9-13900K kunde givetvis pressas extremt under mer syntetiska tester, men under både ’idle’- såväl som normala överbelastade CPU förhållanden lyckades Arctic LF 360 hålla processorn riktigt kyld. Med en ’peak’ på 54℃ och en normaltemperatur på runt 31-34℃ måste jag ändå säga att den vilda hingsten som är i9-13900K hålls under tyglarna. Än en gång går det med syntetiska tester att maximera temperaturen till långt högre, men att det istället är något som är förknippat med processorn, och istället är något som justeras i ditt moderkorts UEFI/BIOS.


Testsystem:

CPU: Intel Core i9-13900K @ 5.8Ghz (Maxboost)
RAM: Corsair Vengeace 32GB @5200 RAM
MODERKORT: MSi MAG Z790 Carbon Wifi
CHASSI: NZXT H7 Flow
Operativsystem: Windows 11 Home 64-Bit 22H2


Installation för den breda massan… värt att köpa?

Som jag nämnde tidigare är installationen en baggis, och då denna dessutom saknar RGB belysning helt behövs heller inga tredjepartsprogram för att reglera något sådant. Fläktarna kommer fördragna mot kylaren (radiatorn) och därför är det bara att skruva fast vattenkylaren i chassit, pumphuset över processorn och sätta i en kabel, och vips är du klar! Inget nytt så klart egentligen då merparten av kylare var av denna variant i början av AIO-kylarnas uppgång, men skönt att se återkomma i denna.

Precis som med dess storebror LF 420 RGB, kommer förpackningen med en skanningsbar QR-kod, som leder till väldigt tydliga instruktioner kring hur du installerar AIO-lösningen. Föredömligt tydligt, enkelt och framförallt genomtänkt. Vilket då för oss till priset… något som ärligt talat är nästan det bästa med det hela (i alla fall i kombination med dess ljudnivåer och kylningskapacitet)! Med ett pris på runt 1 200 – 1 300 kronor lyckas Arctic konkurrera med flertalet av de största tillverkarna av luftburen kylning (Noctua, Deepcool, Cooler Master m.fl) och i den jämförelsen är det enbart dess stora kylare/radiator som sätter käppar i hjulen. Det är inte alla som har ett stort nog chassi för en AIO-lösning, men trots det måste jag säga att det är få svagheter här. Det är på den nivån att jag äntligen hittat en paritet till några av mina favoriter inom just mer luftkylning (ex. Noctua NH-D15S) där jag känner att denna LF II 360 definitivt är med i matchen och slåss, särskilt med tanke på priset.

Därför är slutbedömningen ingen annan än att detta är en särdeles förträffligt AIO-kylare, som på många sätt enbart hålls tillbaka av att vara för stor (i kontrast till luftkylare), och med aningen för personlighetsfri design. Nu kan du som användare förvisso skaffa en RGB/ARGB försedd modell om så önskas, men då kostar det en slant till. Är du däremot personen som är ute efter den bästa prestandan, till det bästa priset, ja då har det aldrig varit mer självklart! Då är det denna du ska skaffa!

Fotnot. Liquid Freezer II 360 finns med A-RGB, RGB och utan RGB. Samtliga listan i spec.rutan, varav de varierade priserna.


Specifikation
Kompatibilitet
 
Intel Socket:
1700, 1200, 115X, 2011-3*, 2066* *Kvadratisk ILM
AMD-uttag: AM5, AM4
Ram Clearance: obegränsat
Garanti: 6 år
Operating Ambient Temperature: 0-40°C
Pump/Cold Plate
 
VRM-fläkt:
40 mm, 1000 – 3000 RPM (PWM-kontrollerad)
Pump:
800 – 2000 RPM (PWM-kontrollerad)
Energiförbrukning:
0,5 W – 2,7 W (Pump + VRM-fläkt)
Cold Plate:
Koppar, Micro-Skived-Fins
Kylpasta: MX-4 (0,8 g)
Fläkt
3x ARCTIC P12 – 120 mm fläkt
Fläkthastighet:
200 – 1 800 RPM
Fläktlager:
Vätskedynamiskt lager
Ljudnivå: 0,3 Sone
Nuvarande:
0,08 A / 12 V DC
Luftflöde: 55,6 CFM
Statiskt tryck: 2,2 mm H2O
Anslutning:
4-stifts-kontakt
Storlek & Vikt
 
Radiator:
398 x 120 x 38 mm
Pump (utan slangar)
98 mm x 78 mm x 53 mm
Rörets diameter:
Yttre: 12,4 mm // Inre: 6,0 mm
Rörlängd: 450 mm
Vikt:
1687 g (fläkt, kylare, pump, rör)

Recensionsex tillhandahållet av Arctic. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

 

i samarbete med PriceRunner

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar