Innehållsförteckning
Då var Fractal Design i farten igen, men denna gång är det spännande nog en AIO lösning som ska testas! Vattenkylning, RGB och lågmälda ljudnivåer utlovas, men frågan är om All-in-one lösningen vinner i slutändan! Dags att öka temperaturen!
Fractal Designs Celsius+ Prisma serie (en munfull till namn) finns i tre storlekar – S36. S28 och S24, vilket mer eller mindre är snarlika sett till design, men följer olika storlekar. I vårt fall så är det S36 som ska testas, vilket då är 3×120 mm fläktar på en ca 40 cm lång aluminiumfläns. Allt kopplat till en CPU-pump som försetts med en numera standardiserad gummitub med tvinnad nylon över. Allt för att få ner ev. energisvinn, och framförallt för att främja dess vätskekylda system så gott det går.
I S36 fall, så snackar vi för övrigt om en vattenpump som kan skicka runt vätska i 3500 RPM under tung användning (800-2800 under normalt användande), samt tre ARGB fläktar med rotationshastigheter mellan 500 – 2000 RPM. Med andra ord, så finns det gott om utrymme på pappret i alla fall sett till nedkylning – både över flänsen som reglerar temperatur i gummikablarna, men även bortledandet av värme i flänsen. Allt med en maximal ljudnivå på 32,7 dBA från fläktarna, samt 20 dBA på själva vattenpumpen.
Sedan har själva pumpen ett reglage, där du väljer antingen ett ”auto” läge, eller ”PWM”-läge. På detta sätt kan du antingen låta AIO lösningen självreglera sig med ”auto”, alternativt själv justera nivåer i PWM läget. PWM som (fritt översatt) är pulsmodulerat, innebär annars att fläktarna ska kunna känna av temperatursensorer på moderkort, och reglera sig själv. Men också att du kan ställa in olika värmemönster i ditt UEFI (bios) – om du t.ex. vill att rotationshastighet ökar vid specifika temperaturer. Så summa summarum, funktioner som mer än väl ger dig som användare mängder med val, vilket är att föredra i dessa överklockningstider.
Installation, överklockning och design
I just S36 fall så behövs ett rymligt chassi – då dess 40 cm längd definitivt kräver utrymme. Nu finns de två mindre varianterna för de som är ute efter nära nog samma prestanda, men i denna recension är det specifikt utslaget vi fick från S36 som gäller. Och sett till installation så var det tämligen enkelt, dels för den goda översikt som manual ger, men även att själva hopsättningen av AIO-lösningen skedde utan allt för många steg, och att framförallt placering över processorn var smidig. Det som tog mer tid var kabeldragandet efteråt, men det är å andra sidan något som är mer valfritt. Du kan dra det snyggt eller bara låta det hänga antar jag. Storleken kan dock vara ett hinder, så var extra säker att du mäter toppen av chassit (eller den plats där du ämnar placera den) så du inte fattas någon centimeter – så du inte står med rumpan bar.
Fördelen med just längden och de trippla fläktarna är att värmen leds ut både effektivare och snabbare ur vattnet, vilket gör att temperaturerna inte bara hålls nere under låg användning av datorn, men även under hög belastning. Något som för oss in på överklockning…
I vårt test, så lät vi testa S36 på en något äldre rigg, dels för att se dess kompatibilitet, men framförallt för att se hur väl överklockningen fungerade. Så på den riggen så lät vi överklocka med hela 15% för att se direkt hur värmepåslaget blev, samt hur väl det helt enkelt hanterade värmen – och vi kan inte annat än applådera. Under långa stresstester med CPU-Z, så bibehöll S36 en max temperatur på 68 grader – alltså med överklockningen. Förvisso kan dessa siffror påverkas under en längre tid, genom ex. damm, men håller man sin dator någorlunda ren, så kan man alltså utan problem få en riktigt väloljad och stabil ökning. Sedan att systemet under låg användning ligger på runt 29 grader i en 26 graders rumstemperatur, gör det hela bara än mer fantastiskt i vår bok.
Tystnad, ljuva tystnad!
Något som vi märkt i flertalet recensioner av AIO lösningar, är att vi hela tiden föredragit att gå tillbaka till mer klassiska CPU kylare (särskilt Noctuas NH-D15), då tystnad är något som många uppskattar – särskilt oss, som även gör podcasts. Dels har vi inte fått de tidigare AIO lösningarna att riktigt hitta en bra mix mellan ljudbild och prestanda; antingen var det ”full on” blås och total nerkylning, eller minimal kylning och dålig prestanda. Men tack och lov så kommer Fractal Design in och äntligen visar var skåpet ska stå.
Specifikt S36 Prisma (vi hoppas kunna recensera övriga CPU kylare i denna modellserie), reglerar sig väl, håller en riktigt bra ljudnivå – till och med under överklockningsscenarios. Så för en gångs skull så har vi hittat en bra motpol till de tornliknande megakylare som finns på marknaden. Men… allt har sitt pris…
God kylning, påkostat pris…
Men som med allt här i världen, så kommer inte S36s storlek och goda kylning utan ett mer saftigt pris. Sedan att du behöver ett chassi med utrymme, adderar även det en aspekt som måste tas i beaktning. Så visst är det inte perfekt, men… det är bra nära ändå.
I nuläget så kan S36 Prisma hittas som billigast för 2600 kronor – och trots att det är en ganska saftig summa, så är det ändå värt att påpeka hur väl den kyler, och hur lätt du kan ställa in nivåer (om så i UEFI) – för att inte tala om dess stöd för RGB programvara (Asus AURA, Gigabyte Fusion etc.), med vilka du kan piffa till belysningen om så önskas.
Ja, dess mix mellan prestanda och tystnad är ärligt talat en ny måttstock för oss här i Nördliv, och där har denna AIO-lösning med för-applicerad kylpasta gått om många konkurrenter i ett nafs – trots sitt saftigare pris, vilket ändå säger en del.
-
Socklar stöds (Intel)1150, 1151, 1155, 1156, 1366, 2011, 2011-3, 2066
-
Stöd uttag (AMD)AM2, AM2 +, AM3, AM3 +, AM4, FM1, FM2, FM2 +, TR4 (via medföljande fäste i AMD Threadripper box)
-
Kylplatta materialKoppar
-
KylpastaFörapplicerat
-
Rörlängd400 mm
-
RörmaterialGummi med låg permeabilitet med flätad nylonhylsa
-
Beslag, block sidaArtikulera 90-graders armbåge
-
Beslag, kylarsidaRakt roterande
-
FläktkontrollDubbelläge (Auto / PWM)
Fläkt specifikationer
-
FläktypPrisma AL-12 PWM ARGB
-
Rotationshastighet500 – 2000 varv per minut
-
LagerLLS
-
PWM-kontrollJa
-
Akustiskt brus (full hastighet)32,7 dBA
-
Maximalt luftflöde85,71 CFM
-
Maximalt statiskt tryck2,78 mm H2O
-
Inspänning12V DC
-
Maximal ingångsström0.18A
-
MTBF (Livslängd)100 000 timmar
Pumpspecifikationer
-
Rotationshastighet800-2800 varv / minut vid normal användning, 3500 varv / minut under termiskt skyddsläge som aktiveras om vätsketemperaturen är över 60 ° C
-
Lager typKeramiskt lager och axel
-
PWM-kontrollJa
-
Akustiskt brus (full hastighet)20 dBA
-
Maxtryck, 50 ° C1,46 mm H2O
-
Inspänning12V DC
-
Ingångsström (utan fläktar)0.36A
-
MTTF (Livslängd)50 000 timmar
-
Blockhöjd45 mm
-
Blockmätningar (med beslag)86 x 75 mm
-
Blockdiameter (huvudblockkropp)62 mm
Radiator specifikationer
-
Mått123 x 30 x 403 mm
-
Aluminium
-
Fläktskruvar6-32
Övrig
-
Paket innehållCelsius + S36-enhet, 3 x 120 mm fläktar, användarmanual, monteringshårdvara för alla listade uttag, fläkt- och radiatormonteringsskruvar
-
Paketets mått470 x 180 x 145 mm
-
Garanti5 år
Fractal Design Celsius+ S36 Prisma. Lägsta pris 2599 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-04-14.
Recensionsex tillhandahållet av Fractal Design.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.