Hem RecensionerHårdvarurecensionerChassi Cooler Master Masterbox Q300L

Cooler Master Masterbox Q300L

av Maxx Löfström

In i manegen kommer Cooler Masters lilla ’mini tower’ med det aviga namnet Q300L. Ett ’Micro-ATX’ chassi som siktar på att fånga både överklockare, skrivbordsgeneraler och de mer estetiska lagda spelarna där ute. Lyckas chassit faktiskt få ut en kastsnara kring alla dessa typer av användare, eller står det utan någon fångst över huvud taget…? Dags att mata in komponenter och se vad det går för!


Design & Formfaktor

Med sitt säregna utseende av perforeringar och två magnetiska flyttbara ytbeläggningar – får Q300L en väldigt annorlunda prägel. Dess något större form lämpar sig för både Micro ATX och Mini ITX moderkort – allt i en mix av plast och metall, med stöd av de mer normala ATX nätaggregaten på marknaden. Just designen är något som står ut, då detta chassi både är modernt som ålderdomligt (på ett bra sätt) samtidigt. Det kan mycket riktigt stå upp på välrundade gummifötter, likt ett mini-tower; men det kan även ligga på sidan, mycket som den gamla tidens desktop-datorer.

Dess topp och front kan bestyckas med de två magnetiska dammfilter som medföljer, som inte bara ska agera support mot redan nämnda damm, men som även ska ge det sitt mer speciella utseende. Lägg därtill en design, där själva frontpanelen (d.v.s där USB portar, startknapp m.m befinner sig) kan flyttas till valfri sida av chassit – något som gör att du än mer kan anpassa det som du själv vill. Tämligen enkelt att ändra, vilket Cooler Master ska ha en eloge för.

Det lilla chassit är inte allt för litet, likt mindre Mini-ITX chassin, utan står stolt på dimensionerna 387 x 230 x 381 mm (Längd, Bredd, Höjd), som trots större än genomsnittet – ändå är förhållandevis litet, i alla fall jämfört med normala ATX chassin. På detta sätt är dess formfaktor passande för de som önskar lite mer utrymme, men samtidigt något mer smidigt – särskilt då man kan ställa det på höjden eller bredden. En form som med sina många perforerade ytor lämpar sig väl i överklockningssyfte. Luftflödet skickas bra igenom chassit, som med hål runt omkring (och med väl placerade fläktar), kan kyla ner det mesta… även om den till synes bräckliga metallen upplevs väldigt tunn och svag. Något som även märks rent ljudmässigt, då det inte direkt håller inne ljudet av mer påtagliga komponenter, såsom CPU fläktar eller grafikkort. Inte jobbigt högt förvisso, men ändå påtagligt.

Är man dock ute efter RGB och ett mer bombastiskt chassi sett till dess utseende, då kanske inte detta är något för er, då det är relativt återhållsamt på den fronten. Då är t.ex. NZXT H1 eller Cooler Master Masterbox NR200P två mer visuellt stimulerande chassin… även om smaken är som baken… delad!

Användning, installation & unika egenskaper

När det kommer till användningen och installation i chassit är det tacksamt rättframt. Manualen är kanske inte superdetaljerad – men tillräckligt för att du ska kunna sätta samman de flesta konfigurationer av datorer i chassit. Med support för 159 mm höga CPU kylare och 360 mm långa grafikkort är det inte de bästa måtten – men knappast heller de sämsta. Q300L presterar alldeles lagom inom sitt mer nischade segment. Att det sedan faktiskt bjuder på fyra expansionsplatser och två stycken USB 3.0 portar gör att det får än mer utvecklingsmöjligheter, och framförallt tålighet. Lägg därtill möjligheten att förse chassit med en 240 mm AIO kylare (eller 120 mm) i fronten, samt två 120 mm fläktar i taket, och slutligen även med en 120 mm fläkt förinstallerad på baksidan, gör detta chassi överraskande komplett, särskilt mot konkurrenter. Inte illa pinkat för ett litet chassi som detta…

Så det är perfekt… eller?

Nu finns det mycket riktigt en del positiva saker att säga om chassit – dock är det också en och annan sak som drar ner på chassit. Dess sidopanel är i den mest (till synes) billiga plast Cooler Master kunnat hitta – och känns inte bara ytlig och skör, utan får väldigt lätt att damm fastnar och att det blir en ganska sunkig yta överlag. Lägg därtill den redan nämnda metallen i chassit som även det känns tunt, och definitivt snabbt ger vika om du är en person som många gånger flyttar komponenter. Den upplevs helt enkelt inte så hållbar som den vill ge sken av… och även om dess pris är väldigt lågt (säkerligen samtidigt på grund av just detta), tappar den en hel del. Dessutom är frontpanelen också väldigt ömtålig – antagligen på grund av dess modulära natur – men när man trycker i exempelvis USB kablar eller USB donglar och ljudkablar då böjer sig hela sidan inåt av trycket. Är man därför en person som vet med sig att de flyttar på USB minnen eller kablar överlag på frontpanelen, kan det vara värt att poängtera att slitage kommer ske – och att det kan påverka inte bara frontpanelen, utan även sidan det befinner sig på.

Nåja, allt detta är givetvis en fråga om användning – och beror mer på er där ute, och er hantering av chassit även om kvaliteten i metallen givetvis spelar in. Är det så att ni sällan bygger datorer, och snarare har era vanliga produkter inpluggade… ni vet de där ni alltid använder, då kan detta vara nåt för er. Inte bara är det billigt, det har ett bra luftflöde, och lämpar sig delvis för överklockning. Är ni däremot mer för ’showcase’-datorer, där det handlar om att visa upp sin rigg, då är denna säkerligen lite för anonym. Med andra ord blir det mer nischat än vanligt, särskilt då den hamnar lite i ett ingenmansland mellan Mini-ITX och Mid-tower; inte för litet för att vara diskret, inte heller för stort för att rymma allt ni vill ha. En härlig kompromiss… men en kompromiss i alla fall. Men vet ni vad…


Specifikation
Allmänt
Producentens garanti (månader) 24
Formfaktor Tower
Maxstorlek för moderkort Micro ATX
Moderkort som stöds microATX, Mini-ITX
Specifikationer ATX / PS/2
Antal interna fack 3
Produktmaterial Plast, stål
Färg Svart
Kylsystem Bakre: 120 mm fläkt x 1
Front: 120/140 mm fläktmontering x 2
Ovansidan: 120 mm fläktmontering x 2
Bakre: 120 mm fläktmontering x 1
Nedre del: 120 mm fläktmontering x 1
Max. höjd på CPU-kylare 157 mm
Max. längd på videokort 360 mm
Egenskaper hos systemkabinett Kabelhanteringssystem, akrylsidopanel, stöder 120 mm element bak, stöder 120/240 mm radiator i frontpanel
Expansion/Anslutning
Expansionsfack 2 (totalt)/ 2 (ledig) x intern – 2.5″
1 (totalt)/ 1 (ledig) x intern – 3.5″
Expansionskortplatser 4
Gränssnitt 2 x USB 3.0
1 x mikrofon – mini-jack
1 x hörlurar – mini-jack
Strömtillförsel
Nätdel Inget nätaggregat
Mått och vikt
Bredd 23 cm
Djup 38.7 cm
Höjd 37.8 cm
Vikt 3.7 kg

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar