NZXT S340 Elite

av Fredrik Olsson

När det kommer till chassin så är smaken verkligen olik person till person. Vissa vill ha det tajt och litet, vissa vill ha mycket utrymme och storlek. Vissa vill gå efter tysthet, vissa vill visa upp innandömet i all sin prakt. Nzxt S340 Elite är en mix av alla dessa aspekter i ett. Eller det är i alla fall vad de försöker uppnå…men når de hela vägen?

Design & Formfaktor

S340 är inget annat än slående i sin rena estetik och raka linjer. Med en öppen glasyta på vänster sida så ser man hur Nzxt valt att förse miditower chassit med en renhet i bakomliggande kabelmanagering (alltså att man kan dra kablar via baksidan av chassit för att det inte ska synas genom glasfönstret). Allt är gjort i metall och tempererat glas.

För den som vill hitta en egen ”look”, så finns det fyra olika färguppsättningar; svart, vitt, blå-svart och röd-svart. I vårt fall så fick vi till oss ett rent mattsvart chassi.

Trots sin miditower storlek så är det ändå bra med utrymme för ATX moderkort (även mini-ITX, MicroATX); med en storlek på (höjd) 474 mm, (djup) 432 mm och 203 mm bred. Det har även lätt åtkomst för rengöring, då det finns två filter; ett på fronten och ett på undersidan. Båda relativt lätta att komma åt. Från start följer det även med två 120 mm fläktar och en stor mängd utbyggnadsmöjligheter; upp till 4 fläktar totalt med högst 140 mm storlek.

När det kommer till I/O portar på fronten, så finns det ett gäng; 1 audio och mic port, 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0 och en HDMI port. Dock så behöver du ha HDMI port direkt på moderkortet, om du inte vill göra en nödlösning och dra detta genom chassit till den bakre i/o panelen.

Estetiskt så är designen i sin matta svart färg tilltalande, och med den fasta front som finns, så blir det dessutom en mer unik upplevelse. Men med sitt glasfönster och RGB möjligheter så går det med säkerhet göra detta till en riktigt vacker tilldragelse.

Användning, installation & unika egenskaper

Hur är det då att faktiskt installera moderkort och övrig hårdvara, jo ganska enkel. Tack vare baksidan (d.v.s. höger sida) så kan du dra kablar enkelt in i chassit utan att ståta med de för de personer som vill titta in. Chassits storlek gör sig dock snabbt påmind samtidigt som det PSU (Nätaggregat) hölje som finns här gör det ännu mer otympligt. Självklart så vet alla hobby-installatörer att man bäst sätter samman moderkort i förväg, och sedan lägger in det i chassit (om möjligt). Men då det blir tajt här, så kan det faktiskt vara bra att göra det i olika faser. Det kan ta slut på utrymme märkte jag när jag skulle installera moderkort i chassit. Men som med det mesta, så gick det ändå smidigt, och med en tydlig konstruktion som denna, så var det mesta klart i ett nafs.

Du får dock tänka på att storleken på chassit begränsar den hårdvara som får plats. Vi fick knappt plats med det ASUS ROG Strix Geforce GTX 1060 grafikkort, då längden på kortet på håret fick plats. Det står förvisso att chassit ska klara av upp till 364 mm långa kort, men kolla i förväg upp ditt grafikkorts storlek bara för att vara på den säkra sidan. Allt blev helt enkelt väldigt tajt i burken ju mer vi satte in i den, särskilt den kylare från Noctua (NH-D15) som med näppe fick plats.

Om vi ska titta på de mer unika aspekterna med detta chassi, så är det först och främst avsaknaden av frontmatade dvd-enheter. En mer vanlig aspekt för moderna chassin förvisso, men ändå något att tänka på. Utöver HMDI porten på fronten (som enligt Nzxt är till för att göra chassit VR-säkert) så är det även det faktum att det även medföljer en magnetisk ”puck” som du lätt kan fäst på chassit, och därmed hänga headset, VR-headset m.m på. En smidig och snygg detalj. Chassit har även support för Kraken serien av vatten kylda kylare, på upp till 280 mm.

Sammanfattning

Med Nzxt S340 Elite så får du ett kompakt miditower chassi som kommer passa allround-användare bra. För entusiasterna så skulle jag nog snarare be de kolla på fulltower chassin. Men om du vill ha ett modernt chassi, med bra frontpanelsportar, snygg estetik i en kompakt storlek, då är det detta chassit du bör fundera på. För att inte nämna att det även kostar runt tusenlappen, gör att det med alla sina egenskaper faktiskt blir en bra rekommendation och helt klart får utmärkelsen ”bra köp”.

Plus

  • Formfaktorn och designen…
  • Bra för managering av kablar…
  • Valmöjligheter i färg
  • Bra frontpanel och medföljande magnetiskt fäste
  • PSU hölje och RGB anslutningar
  • Pris

Minus

  • …som ändå bör dubbelkollas, då innanmätet kan vara litet för vissa.
  • …även om det kan bli plottrigt.

Dimensions W: 203 mm H: 474 mm D: 432 mm, Material(s): Tempered glass side panel, Steel, ABS plastic, Vikt: 8.13kg, Motherboard Support: mini-ITX, MicroATX, ATX,

I/O Ports: 1x Audio/Mic, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI with VR Support,
Filters: Front (Included), Bottom Rear(Included), Expansions Slots 7

Drive Bays:  Internal 3.5″: 2+1, Internal 2.5″: 3+1,
Fläkt Support:
Front 2 x 140 eller 2 x 120 mm, Rear 1 x 120 mm, Fan Support: Front: 2x 140/2×120 mm, Top: 1x 140/120 mm (1 x 120 mm FN V2 Fans Included), Rear: 1x 120 mm (1 x 120 mm FN V2 Fan Included), Clearance        GPU Clearance With Radiator: 334 mm, GPU Clearance Without Radiator: 364 mm, CPU Cooler: 161 mm, Cable Management: Lowest Point – 17 mm; Highest Point 168 mm

NZXT S340 Elite. Lägsta pris 949 kronor enligt Prisjakt.nu 2017-12-19

Recensionsex tillhandahållet av Nzxt

Du kanske också gillar