Innehållsförteckning
Då har äntligen ett nytt grafikkort anlänt, och denna gång är det från Intel. De vill att deras nya budgetgrafikkort Intel Arc B580 ska vara den krigande trollkarlen som vi alla PC-byggare väntat på, och banne mig om den inte lyckas skjuta in mer magi i grafikkortssegmentet än vad vi först trodde!
Inledning
Intel Arc B580 – där B står för ’Battlemage’ är tillverkarens första grafikkort sedan förra generationen som hette ’Alchemist’. I det fallet avsåg det grafikkort såsom Intel Arc A580, A750 och A770 – alla med en stor portion förväntan från oss ivriga användare, men som dessvärre i slutänden föll rätt pladask. Denna gång är det deras ingångsport i den nya generationen – B580 – som står på agendan; ett budgetkort – åtminstone i dagens mått mätt – som lovar mycket…
Det designspråk som sågs i föregångarna ses även i B580; där en elegant spartansk ’look’, ackompanjeras av enbart ett upplyst B580-märke på ovansidan av grafikkortet samt strömlinjeformad tvåfläktsdesign. Denna design har dessutom lämnat sidan öppen, för bättre slussning av luft genom grafikkortets fläns; något som skänker det ett mer unikt utseende. Överlag är det överraskande lätt sett till vikt, men med en stadig konstruktion som ändå skänker det pålitlighet. En aspekt som grafikkortstillverkare idag är i skriande behov av. Denna Arc B580 är det första grafikkortet från Intel denna gång, där ett uppföljande B570 ska släppas mot mitten av januari 2025. Det kommer vara aningen nedskuret i prestanda, men verkar ändå bli ett intressant kort.
Förhoppningsvis kan vi återkomma till B570 längre fram, men vad vi har framför oss nu är detta Arc B580, vilket landar på ett pris á 3 490 SEK ute i den svenska handeln. Detta avser dock denna specifika modell vilket är Intels referensmodell. Tredjepartstillverkare har även lanserat en mängd variationer utifrån samma krets så skulle dess prestanda vara av intresse, kan man som grafikkortsspekulant även kika in dessaa.
Dock vill jag understryka med att ni ej bör överväga Intel Arc B580 för ett pris över som mest 3 900 SEK. Det profilerar sig som ett – i dagsläget – budgetkort, gjort för 1440p-spelande, vilket också gör att en högre prislapp än den jag nämner ovan skulle göra det till ett dåligt inköp.
Intel |
Xe2 kärnor |
GPU |
Minne |
Hastighet |
Bussstorlek |
Bandbredd |
Gränssnitt |
ARC B570 |
18 |
2,50 GHz |
10 GB GDDR6 |
19 Gbps |
160-bitars |
380 GB/s |
PCIe 4.0 x8 |
ARC B580 |
20 |
2,67 GHz |
12GB GDDR6 |
19 Gbps |
192-bitars |
456 GB/s |
PCIe 4.0 X8 |
Denna specifika modell kommer för övrigt med en 2.1 HDMI, samt tre 2.1 DisplayPort-utgångar, har en rekommenderad watt (för datorn) á 600W och ansluts med en enkel 8-pins strömkontakt. Den kommer som ni ser ovan förberedd med hela 12GB av GDDR6 minne över en 192-bitars buss, vilket möjliggör goda möjligheter för inte bara spelande men även bildredigering- och filmredigering exempelvis. Något som blir än mer tydligt med dess nya Xe Media Engine och XMX Ai engine, som ska hjälpa till vid kreativt skapande. Att det även har en riktigt god AV1-videocodec, innebär dessutom att detta 272 mm långa grafikkort kommer vara fenomenalt för videokodning överlag. En aspekt som förvisso inte längre är unik, men ändå kan vara värd att poängtera.
Metodik och idé
Då detta grafikkort dessutom främst riktar sig mot 1080p samt enligt Intel även 1440p spelande – är det också detta som vi fokuserar på sett till våra ’benchmarks’. Dessa upplösningar är enligt oss vad detta grafikkort är ämnat för, och därför har 4K skippats i detta fall. För att undvika flaskhalsar mellan kretsar och CPU, har vi valt att placera grafikkortet parat med en Intel Ultra Core 9 285K processor, 48GB DDR5-ram och ett moderkort som ger full bandbredd åt processorn samt grafikkorten som testas på den.
Gällande grafikkort ställer vi Intel Arc B580 mot föregångaren Intel Arc A750 8GB, men även AMD Radeon RX 6600 XT 8GB samt Nvidia Geforce RTX 3060 12GB.
Dessa har valts på grund av dessa anledningar:
- Motsvarande prestanda.
- RTX 3060 har 12 GB precis som Intel Arc B580.
- Amd RX 6600 XT och Intel Arc A750 var både goda prestandagivande grafikkort, för en liknande kostnad.
Vi har däremot ej Nvidia RTX 4060 8GB med; dels på grund av att vi ej har tillgång till denna modell, men framförallt för att ovanstående grafikkort ligger väl on par med både pris och prestanda – för att inte tala om att RTX 3060 har 12GB videominne.
Alla processorer har ett tak på antal instruktioner de kan göra. Ju bättre processor, desto fler instruktioner kan skickas ut. I spelsammanhang spelar dock oftast grafikkortet mer roll – och då det i sig konstant skickar instruktioner till processorn att tolka och behandla kan det bli en flaskhals om mängden instruktioner från grafikkort helt enkelt överskrider vad processorn hinner med.
Har du t.ex. en äldre/svagare processor än grafikkort, kan det alltså ske att processorn inte kan hålla jämna steg med grafikkortet, och därför nås inte grafikkortets fulla potential.
CPU-bundna situationer är dock naturligt – och likaså GPU bundna sådana, då varken en processor eller ett grafikkort är oändligt presterande. Det kommer alltså alltid finnas en flaskhals någonstans. Därför handlar det oftast om att hitta två likvärda produkter för att få de att utnyttja varandra på det mest optimala sättet.
Tydliggörande; överblick och specifikationer
Vi har testat 10 spel, samt 3D Mark:s ’Time Spy’. Sett till speltitlar har vi valt att variera upp med bl.a nyare titlar, Unreal Engine 5.0 titlar samt Counter-Strike 2. Allt för att ge en god dos av data för er att se över. Givetvis uppmuntrar vi er att även läsa andra sajters tester av grafikkortet för att bilda er en än mer insatt insikt gällande Arc B580.
Samtliga tester har körts utan V-sync aktiverat, samt att följande uppskalningstekniker (DLSS, FSR etc.) ej varit aktiverade – förutom i Black Myth: Wukong. Varje spels grafikkortsinställningar kan ses längre ner på respektive test. Givetvis används ej Raytracing där vi kan undvika – dels för att utgå enbart från ren rasteriseringsprestanda, men också för att det blir en mer jämförlig sådan korten sinsemellan.
Obs! När det kommer till Intel Arc B580, är det mer eller mindre ett krav att ett moderkort som stödjer ’Resizable Bar’. Detta innebär att du behöver en någorlunda ny sådant – där denna funktion först introducerades på större skala med Ryzen 3000-processorer, samt Intels 10:e, 11:e och 12:e generation av processorer. Har ni äldre processorer/moderkort, bör ni undvika detta grafikkort!
Detta är en mekanism som gör att PCIe-enheten kan förhandla om BAR-storleken för att optimera systemresurserna. Förenklat förklarat är detta pptimering av PCIe kontakten där du ansluter ditt grafikkort, vilket möjliggör bättre överföringshastigheter mellan GPU, moderkort, CPU och RAM.
Ett grafikkort som detta Arc B580 går att använda på äldre moderkort, men saknas ’Resizable Bar’-inställningen, kommer prestandan vara avsevärt lägre. Läs här för hur ni aktiverar ’Resizable Bar’ på ert moderkort. En funktion som numera alltid är aktiverat från start på moderkort.
- Intel Core Ultra 9 285K Processor
- G-Skill Trident Z5 CK 48GB (2x24GB) DDR5-8200 CL40-52-52-131
- MSI MEG Z890 ACE
- Operativsystem: Windows 11 Home 64-Bit 23H2
- Använda upplösningar: 1080p, 1440p
- Grafikkortsdrivrutiner: Intel 32.0.101.6325
- Grafikkortsdrivrutiner: Nvidia Drivers 566.36
- Grafikkortsdrivrutiner: AMD Drivers 24.12.1 WHQL
Prestanda och speltester
Givetvis kan grafikkorts prestation variera mycket från spel till spel, därför försöker vi räkna ut procentuella skillnader i den mån det går. Dock är det viktigt att poängtera att det alltid finns variationer där ute bland spelen; beroende på vilken tillverkare en grafikkortstillverkare utveklare främjat alternativt hur väl drivrutiner optimerats. Dessa tio spel vi valt ut ska inte ses som det ”ultimata” svaret, utan mer som en antydan om var grafikkorten i fråga står.
Obs.
’1% lows’ i grafikkortsrecensioner refererar till den lägsta ’framerate’ som ett grafikkort presterar i 1% av de mest krävande eller instabila momenten under ett speltest. Detta skapar en uppfattning om hur bra kortet hanterar toppar/dalar av prestandaförlust eller lagg. Högre 1% lows betyder att grafikkortet tenderar att prestera mer konsekvent, medan lägre 1% lows kan indikera större variationer och eventuellt mer ’stuttering’ (lagg) under spelomgången.
Black Myth: Wukong
Det kommer vara tydligt att Intel Arc B580 har svårt för just Unreal Engine 5.0 som exempelvis då Black Myth: Wukong använder. Ett spel som representerar mycket vad som komma skall i mer tyngre titlar – samtidigt som det kan komma att bli ett exempel på prestandaförbättring över tid för B580, i takt med att deras drivrutiner förbättras för detta spel.
Här presterade RTX 3060 bäst med mellan 25,5 – 28,5% mer prestanda över Intel Arc B580 i både 1080p och 1440p. Däremot slog B580 sin föregångare A750 med runt 19% i prestanda över båda upplösningarna. Medan det på RX 6600 XT i stället är det kortet som är hela 18% starkare i 1080p och 28% starkare i 1440p.
Assassin´s Creed Valhalla
Assassin’s Creed Valhalla är ett bra exempel på ett ’mainstream’-spel som erbjuder vackra miljöer, såväl som en god portion open-world-spelande. Dess nu något äldre motor är fortfarande högst aktuell, och därför är det intressant å se hur väl B580 presterar här.
Arc B580 lyckas slå sin 12GB motsvarighet i RTX 3060 med cirka 30-31% i både 1080p och 1440p. Oerhört imponerande siffor – som sedan ökar än mer i jämförelse med RX 6600 XT och Arc A750.
Doom Eternal
Att optimera för Doom Eternal är väldigt viktigt, då denna typ av kvick förstapersonsshooter ändå är högst relevant. Att dessutom öka inställningarna till ’Ultra Nightmare’ för samtliga grafikkort och se hur väl de presterar kan vara av intresse för många. Dels för att den äldre ID-Tech-motorn är så välgjord, men mest för att det är en populär titel.
Här lyckas Arc B580 slå den näst bästa konkurrenten; RTX 3060, med 32 – 34% i ’framerate’. Imponerande siffor, särskilt då detta gäller både 1080p och 1440p i upplösning. Jämför vi istället mot RX 6600 XT som presterade sämst, såg vi en att Arc B580 var hela 126% bättre i 1080p och 103% bättre i 1440p.
Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077 må vara fyra år gammalt i skrivande stund, men det är ändå ett av de mest krävande spelen som släpps under denna generation. Därför är det ytterst intressant å se hur väl Arc B580 kan klara av detta spel.
Att det i snitt är 35% snabbare mot övriga grafikkort i 1080p är intressant, men att det är så starkt i 1440p är däremot väldigt imponerande. Exempelvis är Arc B580 hela 64% starkare mot RTX 3060.
Indiana Jones and the Great Circle
Indiana Jones är sannerligen en utmanande titel. Dels är ’Raytracing’ i detta spel ett krav, samt det även är fråga kring hur väl drivrutiner är optimerade för spelet. Arc B580 må slå sin föregångare Arc A750, men däremot är den bäst presterande kortet här RTX 3060 som i 1080p är hela 92% starkare sett till ’framerates’, medan 1440p minskar gapet en del, men som ändå är hela 56% starkare. Ett tydligt tecken på att Intel behöver arbeta på optimering, då både AMD och Nvidia får bra resultat med sina grafikkort men ej Intel Arc-korten.
Call of Duty: Black Ops 6
Senaste Call of Duty-spelet är synnerligen intressant. Denna serie är i regel mer välpresterande hos AMD-grafikkort då utvecklare är i samarbete med grafikkortstillverkaren sett till optimering. Men trots det är RX 6600 XT enbart 5,5 – 7,5% starkare sett till ’framerates’. Intel Arc B580 lyckas däremot slå exempelvis RTX 3060 med att vara hela 27% mer presterande i 1080p och 28% mer presterande i 1440p.
Ratchet & Clank: Rift Apart
Sonys välslipade plattformsspel är även det intressant ur flera synvinklar. Deras titlar är rent generellt väldigt optimerade över hela brättet – oavsett grafikkortstillverkare, men här såg vi oerhört tydligt vikten av att ha mer än 8GB i videominne. Eller pålitliga drivrutiner. Något som i detta fall är extra tydligt om vi ser till RX 6600 XT:s väldigt dåliga 1% low ’framerate’.
Ser vi till Arc B580 lyckas grafikkortet prestera hela 37% mer ’framerates’ i 1080p samt fenomenala 45% mer i 1440p. Ju längre vi testar, desto tydligare att Intel lyckats extra väl med just denna högre upplösning.
Star Wars: Outlaws
Mottagandet för det nya Star Wars-spelet må ha varit svalt, men spelmotorn var oerhört kompetent, och framförallt en krävande sådan.
Överlag var det tämligen jämt sett till ’framerates’, men Arc B580 var ändå 8% mer presterande i 1080p och hela 21% mer presterande i 1440p mot RX 6600 XT som var på strax därefter. Här handlar det förvisso om ett par frames egentligen rent praktiskt, så jag skulle säga att korten (förutom Arc A750) ändå är tämligen jämbördiga.
Returnal
Ytterligare ett Sony-spel som visar var skåpet ska stå. Denna hektiska tredjepersons-rogue-like shooter med ’bullet-hell’-aspirationer är utmanande, men trots det presterar även här Arc B580 riktigt väl. Mot RX 6600 XT som ligger närmast efter i ’framerate’ är ändå Intels grafikkort hela 34% bättre i 1080p och 42% i 1440p. Siffror som i detta fall är skillnaden mellan en knappt spelbar upplevelse och en smidig sådan.
Counter-Strike 2
Slutligen har vi Counter-Strike 2 som sannerligen är en titel som alltid kommer vara relevant. I detta fall presterar märkligt nog alla grafikkort någorlunda liknande resultat – med undantaget RX 6600 XT som är aningen längre bakom. Det märkliga här är att Arc A750 alldeles precis tar sig förbi Arc B580 i prestanda. Arc A750 är 2% snabbare i 1080p medan B580 intressant nog istället är hela 22% snabbare är föregångaren. Ännu ett tydligt tecken på att Arc B580 mycket riktigt lämpar sig väl för 1440p spelande.
I övrigt är det nog många som spelar just 1080p, och det märkliga är att Arc B580 har mest glapp mellan ’framerate’ och ’1% lows’. Medan det presterar avsevärt bättre i båda kategorierna för 1440p. Kanske är det en optimeringsfråga, men hur det än är lyckas Intel nå riktiga goda siffror här – särskilt i 1440p, vilket gör att jag ändå bli glad att se denna uppstickare hoppa in och ställa och styra.
3D Mark – ’Time Spy’-test
Att inkludera 3DMark Time Spy i grafikkortsrecensionen ger mer standardiserade resultat som gör det enkelt att jämföra prestanda mellan olika kort. Testet utnyttjar DirectX 12 och pressar grafikkorten till deras gränser, vilket ger en bra bild av hur kortet presterar under hög belastning. När du kombinerar dessa syntetiska tester med verkliga speltest som ni ser ovan ger det en mer komplett bild av kortets duglighet. I detta fall lyckas även Intel Arc B580 nå de bästa resultaten, vilket är intressant.
Samtliga 10 spel totalt – ett genomsnitt som för samman samtliga spels ’frame-rates’.
När vi då slår samman samtliga testers resultat till en genomsnittlig fps, per upplösning ser vi att Arc B580 även här får goda resultat.
- Jämförelsevis mot RTX 3060, presterar i snitt Arc B580 18% bättre i alla 1080p spel, samt 22% bättre i 1440p spel.
- Jämförelsevis mot RX 6600 XT, presterar i snitt Arc B580 31% bättre i alla 1080p spel, samt 39% bättre i 1440p spel.
- Jämförelsevis mot RX 6600 XT, presterar i snitt Arc B580 41% bättre i alla 1080p spel, samt 49% bättre i 1440p spel.
Tar vi med möjligheterna till Intels AI-uppskalningsteknik XeSS (som dessutom uppdateras med att få ’frame-generation’ inom kort) samt AV1 kodning, är det ett starkt kort. RTX 3060 vinner på att ha DLSS support – där dessutom dess efterföljare RTX 4060 även kan leverera DLSS 3.0 frame generation. Vilka kan vara goda argument för de som söker den typen av ’frame-rate’-skjuts.
Samtidigt kostar detta aningen mer, och är dessutom bara utrustat med 8GB videominne. Därför skulle jag vara aktsam. Särskilt när 12GB mer och mer blir krav ju längre vi kommer in på den nya generationen av Unreal Engine 5 spel (eller bara spel överlag).
Generell prestanda samt pris
Där föregångaren Arc A750 föll på grund av dåligt drivrutinsstöd, verkar det inte vara ett problem för Arc B580. En svit av spel har testats utöver ovannämnda test-spel – men alla vi testat har startat utan problem. Med det sagt är det ytterst viktigt att belysa att både AMD och Nvidia kan ha bättre support rent mängdmässigt. De har varit med längre, och har försprång helt enkelt…
Med det sagt är jag ändå mäkta imponerad av Arc B580 – och vad framtiden har framför sig när det kommer till Arc-serien. Dess pris á 3 490 SEK är givetvis en inte allt för liten slant (förra decenniets grafikkortspriser är dessvärre en sak av det förgångna), men kanske vi kan se en återkomst av mer överkomliga grafikkort i och med Arc B580. Inte nog med att det i nuläget kan passa för egentligen alla moderna ’gamers’, det levererar mycket prestanda för pengarna, samtidigt som det ger goda AI-uppskalningsmöjligheter, filmkodning och hela 12GB från start. En kombination som sannerligen drar till sig blickarna.
Att dessutom både drivrutiner såväl som Intel:s programvara uppdaterats avsevärt, och nu inte bara är betydligt mer optimerat, men även överskådligt och lättanvänt gör att helhetsintrycket förstärks ytterligare. Intel har sannerligen lärt sig från föregående generation av grafikkort, och har med detta första tillskott i ’Battle Mage’-generationen visat att de verkligen vill konkurrera. Något som saknats länge.
Avslutande ord
Jag nära nog drar mig för att säga detta, men jag rekommenderar helhjärtat Arc B580. Min reservation härstammar från det faktum att vi inte kunnat testa hundratals spel, så vi kan givetvis inte garantera support för många äldre spel. Utifrån våra sidotester av exempelvis äldre DirectX 11-spel, visade det sig att de vi testade fungerade. Dessutom hänger det även på att du som potentiell köpare har ett någorlunda nytt moderkort med ’Resizable Bar’ tillgängligt. Men sitter du på en någorlunda ny dator, och söker att göra en uppgradering – och då en som inte kostar skjortan – kommer Arc B580 vara en god investering.
Om vi spekulerar att grafikkortet får än fler prissänkningar i framtiden – när dess (förhoppningsvis) större modeller B750 eller B770 även släpps är detta en ännu tydligare ’no-brainer’ i min bok. Mängden videominne, den goda prestandan, och Intels tydliga försök i att hela tiden lösa grafikkortsdrivrutiner så snabbt de kan gör att Intel Arc-serien äntligen är gångbar att rekommendera. Kanske framtiden ser ljus ut ändå?
Fotnot.
Är det som så att ni inte är i akut behov av ett nytt grafikkort, ska både AMD och Nvidia visa upp sina nya grafikkort inom kort tid. Det kan vara värt att hålla koll på vad de presenterar innan ni gör ett eventuellt köp.
Intel Arc B580. Lägsta pris 3 490 kronor enligt Prisjakt.nu 2025-01-01.