Hem RecensionerHårdvarurecensionerDatorskärm Cooler Master GM27-FQS ARGB

Cooler Master GM27-FQS ARGB

Vad kan Cooler Master om gaming-skärmar tro ?

av Danny Larsen

När någon säger Cooler Master tänker jag direkt på chassin, CPU-kylare eller nätaggregat. Något som jag inte direkt tänker att de tillverkar är gaming-monitorer, men här framför mig har jag nu en av deras gamingskärmar. Nu blir det spännande att se vad den går för och hur väl den presterar, det här är Cooler Master GM27-FQS ARGB.


Cooler Master GM27-FQS ARGB är en 27 tums QHD skärm med 165Hz som kommer med 1ms GTG (Grey To Grey). Ståendes på mitt skrivbord ser den stilren ut och färgerna på den lyser upp min omgivning. Låt oss nu hoppa in och se vad skärmen har att erbjuda oss.

Montering, Installation och Vridmoment

Till skärmen får vi med en riktigt bastant fot som kommer med en ARGB-list som sitter på undersidan av foten och kan lysa upp skrivbordet den står på. Medföljer gör också; strömdosa och sladd, HDMI-kabel, DP-kabel, Micro-USB till USB-kabel (för att ge ström till ARGB) och en sladd-klämma för att hålla ordning på sladdarna på baksidan av monitorn. Det är ganska mycket som följer med, men det ger oss fler anslutningsmöjligheter för skärmen.

Foten är enkel att fästa på monitorn, man skruvar fast armen på baksidan med fyra skruvar och sätter ner den i fästet på foten och med en liten skruv på undersidan har du nu satt ihop monitorn och kan ställa upp den. Med den medföljande Micro-USB till USB-kabeln kan du nu plugga in den i ett av USB-uttagen på skärmen och sen på undersidan och foten; hey presto du har nu ARGB som lyster upp. Foten är gedigen och har god vikt i sig som kommer göra att skärmen kommer stå riktigt bra och risken att välta den är mer eller mindre minimal.

Anpassningsmöjligheterna är stora då den kan höjas/sänkas och snurras, svängas eller lutas till nästan precis som man önskar. Du kan höja upp skärmen 110mm och kan då få bra höjd på skärmen om du så sitter eller står upp. Man kan vrida skärmen åt höger eller vänster med 15°, samt luta skärmen framåt med 5° eller bakåt 20°. Man kan också välja om man vill ha skärmen vertikal eller i horisontalt-läge, vilket gör att den passar bra både för gaming eller arbete (om man håller på med bildarbete eller skriver mycket).

Mycket sladdar och tillbehör…

Effektförbrukning och Anslutningsmöjligheter

Skärmens effektförbrukning ligger under användning upp till 30W, medan den i sparläget ligger runt 0.5W och när den är avstängd drar den 0.3W. Skärmens förbrukning ligger i mellanskicket av tidigare skärmar jag recenserat, vi har Corsair Xenon 32QHD165 som låg på ca 68W och ASUS TUF Gaming VG259QM som låg strax vi 20W, så vi ser att den ligger mellan och jag skulle säga att den drar en lagom mängd ström.

På skärmens baksida har vi en drös med uttag; 1st Displayport 1.4, 2st HDMI 2.0, 2st USB-A 3.0, 1st USB-B 3.0, 1st USB-C och slutligen ett 3.5mm hörlursuttag. Fördelarna med alla dessa uttag är större möjligheter att plugga in i skärmen, om jag vill kan jag även plugga in min Xbox Series X och Playstation 5 samtidigt och smidigt byta mellan det uttag jag vill använda. För att byta mellan uttagen använder man skärmens inställningsknappar på höger baksida. Det är väldigt enkelt och smidigt vilket gör att man samtidigt kan använda skärmen för fler saker samtidigt. 

Bildegenskaper

Till skillnad från min ordinarie gamingskärm som är ASUS TUF Gaming VG259QM, märks den lilla skärmstorleken ganska ordentligt. VG259QM är bara en 24.5 tums och GM27-FQS är en 27 tums, det är intressant att 2.5 tum kan kännas så mycket större när man sitter vid den. Även fast det är en lite större skärm får den bra plats på skrivbordet och min extra skärm gör att man snabbt ser skillnaderna i storlek och ljusstyrkan och färgsättningen.

Upplösningen på skärmen är 2560×1440 (16:9), vilket gör skillnaden stor från min ordinarie skärm stor då den bara är full HD. Det går inte att skala upplösningen till 4K, men jag ser ingen förlust i detta då det är en 1440p som flyter på suveränt och ser inte någon anledning att skala upp mer. Då detta är en skärm som primärt är riktad mot gaming kommer man att kunna med dess 1440p och 165Hz kunna glida runt i Forza Horizon 5 eller skutta runt och slakta allt man ser i Shadow Warrior 3 utan problem.

Till skillnad från min ordinarie skärm VG259QM 280Hz kommer GM27-FQS med 165Hz, vilket inte är något att fnysa åt (visst det är lägre, men så har skärmen andra fördelar gentemot min skärm). Att ha en superhögt Hz-antal skulle vara önsketänkt, men här så är det högre upplösning som du får i lena 165Hz vilket gör att dina spel flyter på underbart och det ser riktigt snyggt ut – särskilt tillsammans med G-Sync/Freesync Premium som jag kommer till senare.

Denna AHVA 8bit IPS-skärm kommer med den låga responstiden på 1ms och med 100% sRGB och 90% DCI-P3 färgåtergivning kan man inte säga annat än att du verkligen får en suverän färgåtergivning på spelet eller filmerna du tittar på. Jag har under tiden jag testat på skärmen hunnit med att kolla hur väl färgen sett ut under spelsessioner med t.ex. ovannämnda Forza Horizon 5, V Rising eller kollat på nya säsongen av The Orville och jag är verkligen nöjd med vad jag ser i färgtonerna på skärmen. Du har starka färgscheman som sticker ut och poppar ordentligt när den ska och den svärta som gör att skuggor och mörker verkligen är ligger mörk som natten. Ja det är svårt att klaga på färgåtergivningen på skärmen.

Något som är trevligt är att titta på skärmen i upp till 178 graders-vinkel utan att färgåtergivningen förvrängs. Skärmen kommer även med HDR 10 (High Dynamic Rage), enkelt förklarat ger det en bättre dynamisk bild – även om det är av en de lägre versionerna av HDR. För att få ut det mesta av skärmen och HDR i det här fallet hade jag gärna sett som minst en luminens på 1000 cd/m2.

Skärmen är kompatibel med G-Sync samt FreeSync Premium, dessa gör att din skärm kommer att synka sig med ditt grafikkort och du slipper få skumma artefakter på skärmen. Detta märktes väl när jag testade på och brände lite gummi i Forza Horizon 5 eller skuttade snabbt omkring och sköt och högg i Shadow Warrior 3, ingen screentearing eller andra artefakter kunde jag beskåda på skärmen, vilket är ett stort plus.

Upplevelse och Design

På skärmens högra baksida finner du sex stycken knappar där den nedersta knappen är för att stänga av/på skärmen, och där de andra är till för att styra runt inne i monitorns inbyggda menyer. Att använda menyn är väldigt enkelt och trycker man bara på någon av de andra fem knapparna så poppar menyn upp på skärmen nere till höger.

På menyn kan man gå in och ändra olika profiler, beroende på vad man ska spela eller titta på för något. Några av profilerna som finns är Game, Movie, text eller så kan man ställa in sig egna preferens på hur man vill ha färgen på skärmen. Här ändrar du enkelt vilket uttag det är du vill ska synas på skärmen, är det HDMI 1 som har Xbox eller ska det vara Displayporten som är min dator, väldigt enkelt och smidigt att använda. Här kan du även ändra volymen på hörlursuttaget. När jag kopplade in monitorn första gången så ställdes den in som min primära ljudkälla, vilket fick mig att tro att det fanns högtalare inbyggda i monitorn. Tråkigt nog finns det inga högtalare, hade gärna sett att det fanns men det är inget jag verkligen saknar på det stora hela då jag primärt sitter med trådlösa hörlurar istället för att använda skärmens 3.5mm hörlursuttag.

Skärmen är en IPS och den har väldigt smala paneler som sitter runt monitorn och gör den väldigt passande om man skulle vilja ha flera skärmar ståendes emot varandra.

Skärmen är mycket riktad mot en gaming-publik och jag kan verkligen hålla med om det, den har det höga Hz -antalet,  storleken och hög upplösning som kan vara åtråvärt för en som spenderar mycket tid framför datorn och spelar spel. Färgåtergivningen på spel, film eller vad du må kolla på kommer serva en väl under det långa loppet.

Men är den värd sitt pris?

Skärmen ligger i skrivandets stund på ett pris runt ca 6 400 kronor på de butiker som har den via prisjakt, vilket jag tror kommer att avskräcka ganska många, men för vad man får tycker jag att man ska ha den i åtanke när man kollar efter en ny skärm. 165Hz, 1440p och 27 tum med suverän färgåtergivning och tillgång till G-Sync/Freesync Premium gör att jag tycker att man får precis vad man betalar för. Jag är själv lite ledsen att vara nöd att plocka ner och skicka tillbaka skärmen då den ger mig betydligt mer än vad min vanliga skärm gör (och den fick vår utmärkelse Bra Köp).

Uppdatering; Skärmen kommer släppas i Sverige under Juli med rek. pris 4499 kronor.

För du får en skärm som ger dig massa möjligheter sett till uttag på baksidan, det är många och samt att USB där de flesta är 3.0. Till och med den ARGB som finns på foten stör mig inte utan jag tycker att det är en snygg touch som ger den lite mervärde (och alla borde veta vid det här laget att jag inte är förtjust i RGB överhuvudtaget).

Så för mig är det inte svårt att inte rekommendera Cooler Master GM27-FQS ARGB nya gaming-skärm och jag är väldigt nyfiken på vad mer de har att komma med i framtiden.


Specifikation
Skärm diagonal 68,6 cm (27″)
Upplösning 2560 x 1440 pixlar
Native bildförhållande 16:9
Paneltyp IPS-AHVA
HD-typ Quad HD
Skärmtyp LED
Skärmform Platt
Kontrastförhållande (medel) 1000:1
Max uppdateringsfrekvens 165 hz
Ljusstyrka (normal) 300 cd/m²
Svarstid (medel) 1 ms
HDR-stöd Ja
HDR-teknik (High Dynamic Range) High Dynamic Range 10 (HDR10)
RGB-färgrymd DCI-P3
Färgomfång 90%
AMD FreeSync Ja
Typ av AMD FreeSync FreeSync Premium
Låg blåljus-teknik Ja
smarta funktioner Spel, Graphics, Film, Standard
Inbyggda högtalare Nej
Inbyggd kamera Nej
Positionering på marknaden Spela
Produktens färg Svart
Illuminated stand Ja
Illuminated stand colour RGB
Inbyggd USB-hubb Ja
HDMI Ja
Hörlursutgång Nej
Typ av USB-port uppströms USB Typ B
Antal USB typ B-portar uppströms 1
Antal USB typ A-portar nedströms 2
Antal USB typ C-portar nedströms 1
Antal HDMI-portar 2
HDMI-version 2.0
Antal Displayportar 1
VESA-fäste Ja
Höjdjustering Ja
Gränsssnitt för panelmontering 75 x 75 mm
Höjdjustering 11 cm
Svängarm Ja
Svängbara Ja
Hållare 15 – 15°
Lutningsbar Ja
Lutningsvinkel 5 – 20°
Energieffektivitetsklass (SDR) G
Bredd (med stativ) 610 mm
Djup (med stativ) 270 mm
Höjd (med stativ) 590 mm
Vikt (med stativ) 5,1 kg
Kabel inkluderad AC
Förpackningens bredd 126 mm
Låddjup 830 mm
Höjd 500 mm
Vikt inkl. förpackning 7,5 kg

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Cooler Master GM27-FQS ARGB. Skärmen kommer släppas i Sverige under Juli med rek. pris 4499 kronor.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar