Hem RecensionerHårdvarurecensioner Patriot Viper VPN110 M.2 SSD

Patriot Viper VPN110 M.2 SSD

av Fredrik Olsson

Idag när M.2 SSD:er ska vara skrikande snabba, ha enorma lagringsmöjligheter och fullt stöd för Playstation 5 kan det vara bra att titta in de mer ”vanliga” diskar som fungerar på en mer generell nivå. Patriots Viper VPN110 är just en sådan disk där det skyltas med goda hastigheter trots ett överkomligt pris. Frågan är om det kommer i närheten av nyare diskar! Vi testar och ser!


Snabb överblick och specifikationer

Idag är det PCI-E 4.0 diskar som gäller mest, vilket gör att VPN110 med sin PCI-E 3.0 brygga kan verka aningen ålderdomlig. Egentligen alla nyare moderkort fokuserar nämligen på den nya hastighet som kan uppnås via PCI-E 4.0 bryggan och det är därför det är intressant att se att VPN110 trots det faktiskt bjuder på en riktigt bra prestanda.

Recensionsexemplaret vi fick till oss var på 1TB och kommer även som 512GB eller 2TB versioner. För vårt testex på 1TB lyckades vi få över 3 300 MB/s i läshastighet och 2 800 MB/s i skrivhastigheter (och under rätt omständigheter kan skrivhastigheten nå ända upp till 3 000 MB/s) vilket är en riktigt konkurrenskraftig hastighet till och med mot nyare NVMe/M.2 diskar. Nackdelen med denna disk är att det är ett krav att ha PCI-E 4.0 i Playstation 5, men det är egentligen allt.

För under arbete mot disk – oavsett om det rör sig om dagligt arbete eller spelande – är denna disk väldigt pålitlig och snabb. Att den dessutom råkar komma med en kylfläns i en aluminiumkonstruktion innebär god värmehantering vilket varit riktigt förträffligt under våra tester. Just utseendet må kanske vara mer åt det industriella hållet där RGB-belysning lyser med sin frånvaro (hi hi) men vad gör det så länge den gör sitt jobb! För bra är den…

Hjälp med att installera er M.2 SSD i Playstation 5 (om ni har en PCI-E 4.0 M.2 med support) – se här.

Prestanda och resultat

Under hårda benchmarktester lyckades vi nämligen få den att nå som högst 51 grader Celsius, en väldigt stabil värmenivå – trots att den under dessa stunder vart hårt ansatt. Inga kritiska fel uppstod någonsin, och allt samtidigt som de redan nämnda hastigheterna uppnåddes utan problem. Just diskens aluminiumförsedda kropp är skälet – och kommer verkligen komma väl till pass om du är extra aktiv med din disk. Om man dessutom jämför med många andra 1TB diskar av denna hastighet står sig Patriots VPN110 väldigt väl mot konkurrenter. De runt 1 400 kronor den går för idag är ärligt talat väl värt pengarna – dels på grund av dess goda värmehantering, men framförallt på grund av dess hastighet.

Då den inte är menad att ha till Playstation 5 (eller ens når upp till dess hastighetskrav) kunde PCI-E 4.0 slopas för den mer alldagliga 3.0 och därför kunde säkert ett par kronor sparas. Och det gör ju inget om man är en PC-spelare eller om man exempelvis behöver en snabb läsning från disk (ex. vid Photoshop filer eller dyl.).

Ibland är det inte nödvändigt att skaffa det nyaste och fetaste om det som redan finns är genuint bra. Denna disk är just det, pålitlig med bra konstruktion som tål värme och med prima hastighet. Mer behövs inte för en vanlig användare!


Specifikation

• Latest Gen3x 4 Controller
• 2280 M.2 PCIe Gen3 x 4, NVMe 1.3
• DRAM Cache: size depending on drive capacity
• Innovative heatshield design
• Extreme high performance
• Operating Temperature – 0° ~ 70°C
• TBW: 800TB
• 4K Aligned Random Read: up to 500K IOPs
• 4K Aligned Random Write: up to 500K IOPs
• Sequential Read (ATTO): up to 3,300MB/s
• Sequential Write (ATTO): up to 3,000MB/S
• Sequential Read (CDM): up to 3,300MB/s
• Sequential Write (CDM): up to 3,000MB/s
• O/S Supported: Windows® 7*/8.0*/8.1/10

Recensionsex tillhandahållet av Patriot Memory. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar