Hem RecensionerHårdvarurecensioner Patriot Viper VPR100 RGB 1TB M.2 2280 PCIe SSD

Patriot Viper VPR100 RGB 1TB M.2 2280 PCIe SSD

av Fredrik Olsson

Patriot Viper VPR100 NVMe kommer i all världens RGB belysning, men kan det verkligen vara något för PC-byggarna där ute? Denna till synes överplottriga lilla diskenhet kan komma att överraska… den kan faktiskt överraska riktigt ordentligt!


Snabb överblick och specifikationer

Denna Gen3 NVMe M.2 disk (vilket är en referens till dess formfaktor, d.v.s storlek) är på pappret väldigt lik de flesta andra i sitt segment. VPR100 kommer i fyra storlekar (256GB, 512GB, 1TB och 2TB) och är utrustad med tämligen ordinära hastigheter för denna typ av disk: runt 3300 MB/s i läshastighet och runt 2900 MB/s i skrivhastighet. Men till skillnad från merparten av liknande NVMe diskar har VPR100 stöd för uppåt 650 000-700 000 IOPS sett till läsning – detta i kontrast med de flesta andra som ligger på hälften. IOPS står för input/output operations per second och avser inte läsningen mot moderkort och övrig hårdvara (d.v.s MB antalet innan) utan hur snabbt redan befintlig information som lokaliserats till disken läses in. Med andra ord är avläsningen av installerade program betydligt rappare, vilket ärligt talat märks av mycket under användning av tyngre program eller filer.

Att NVMe disken även kommer med RGB, värmesensor, Phisons E12 controller och ett aluminiumhus för bättre avledning av värme är bara pricken över i:et. I våra stresstester mättes en högsta värmenivå på 51 grader celsius, vilket bör ses som väldigt bra. Att aluminiumhuset runt NVMe disken är effektiv står därför klart, och vittnar om att dess hastigheter inte bara är skryt från tillverkaren, utan faktiskt pålitliga. För mycket riktigt nås de utlovade hastighetsnivåerna med råge, och allt detta i ett färgglatt paket!

Den regnbågsfärgade elefanten i rummet…

Vad är då grejen med RGB belysningen? Under tidigt 2010-tal upplevdes det som att tillverkare kastade på denna typ av belysning utan att på riktigt tänka på design – men här är det paradoxalt mer återhållsamt. Jag skulle förvisso inte säga att designen på NVMe disken i sig är allt för vacker, men de små dioderna som lätt kan anpassas i en mängd stödda tredjepartsprogram (ASUS Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion Ready m.fl) alternativt av Patriots egna RGB program är återhållsamma i sin enkelhet. Sett till belysning finns det bara så mycket man kan ändra; det är ändå bara ett gäng mindre dioder det handlar om. Men har du ett mörkt tomt chassi, kan de definitivt skapa en mer unik känsla av atmosfär, för de som söker det. Vill du ha ett svagt orange skimmer eller regnbågens färger, oavsett om det är i svag eller stark styrka, ja då är valet ditt. Värt att påpeka att RGB synkning mot andra program kan potentiellt dra ner läs- och skrivhastigheter, även om det är beroende på vilket RGB läge du kör. Dock märkte vi bara av det under ett specifikt läge som var både synkat mot annan hårdvara samt oerhört aktivt. Med andra ord, inget som normalt användande borde påverkas av.

Värt att köpa? — Eller jämförelsen mellan äpplen och päron!

När det kommer till prisbild och jämförelsen med andra NVMe diskar blir det snabbt snårigt. Om man därför hårdrar det till diskar med dessa hastigheter, utrustade med aluminiumhus och värmesensor blir däremot bilden väldigt tydlig. Patriots VPR100 står i det specifika segmentet ut väldigt mycket – främst på grund av det konkurrenskraftiga priset, parat med alla de funktioner och höga IOPS som ackompanjeras disken. Visst, vi rör oss alltmer mot en tid där konsolernas hastighet dikterar vad vi (kan komma att) eftersöker i hastigheter (de kräver dubbla hastigheten) – men för en dator, där du arbetar, spelar nutida spel och bara vill ha pålitlighet. Då är VPR100 en färgglad stjärna på den NVMe himmel vi alla tittar upp på då och då… Nåja, alla PC-byggare åtminstone!


Specifikation

• Phison E12 Series Controller
• 2280 M.2 PCIe Gen3 x 4, NVMe 1.3
• DRAM Cache: 1GB
• External Thermal sensor
• Heatshield design
• RGB APP sync up
• Operating Temperature: 0 ~ 70°C
• TBW: 1600 TB
• 4K Aligned Random Read: up to 700K IOPs(RGB unsync)
• 4K Aligned Random Write: up to 650K IOPs(RGB unsync)
• Sequential Read (ATTO): up to 3,300MB/s (RGB unsync)
• Sequential Write (ATTO): up to 2,900MB/s (RGB unsync)
• Sequential Read (CDM): up to 3,300MB/s (RGB unsync)
• Sequential Write (CDM): up to 2,900MB/s (RGB unsync)
• O/S Supported: Windows® 7*/8.0*/8.1/10

Recensionsex tillhandahållet av Patriot Gaming. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar