Hem RecensionerHårdvarurecensioner MSI Krait Gaming Z270

MSI Krait Gaming Z270

av Fredrik Olsson

Att ta sig an ett moderkort i recensionssyfte är ett riktigt intressant arbete. I mångt och mycket så står moderkort för den nästan osynliga ryggraden i alla datorer; men en som man aldrig riktigt mäter eller lägger allt för stor vikt på. Men i detta fall, så kommer vi gå in på detaljerna kring MSIs Krait Gaming för den nya Kabylake CPUn. Här är MSIs Krait Gaming Z270.

Känsla & Design

Det första man lägger märke till är så klart estetiken hos Krait Gaming Z270. Deras zebra inspirerade look får oss som användare att förstå att även moderkort (trots sin tillbakahållna placering i chassit) ändå kan vara en viktig del för de mer estetiskt intresserade hemmabyggarna. Särskilt med tanke på att det medföljer RGB LED kablar i princip enbart för att skänka moddaren ett ytterligare incitament till att välja just detta moderkort.

Detta ATX moderkort, har dessutom en insluten sektion för dess i/o, vilket inte bara är till för att det ska kännas aningen mer snyggt, och som också har ett syfte, då det enklare skyddar i/o panelen samt gör att montering i chassi är enklare. Alltså en genomtänk design som kommer appellera till alla typer av användare. Mod entusiast såväl som pragmatiker.

Så även om moderkortet utseendemässigt tangerar många andra mer modd-inriktade moderkort; så förser den mer metall försedda konfigurationen med kylflänsar till en mer unik produkt. En kul detalj är att det även är utrustat med PS/2 kontakt för de med den typen av tangentbord/mus; en rolig sak för de mer hardcore gamers där ute.

Kompatibilitet & CPU Stöd

Detta är MSIs gaming inriktade moderkort i den nya 200 serie, som har stöd för Intels 7:e generation av processorer (Kabylake). För specifikt detta moderkort så finns det stöd för 7:e och 6:e generationen av Intel processorer via LGA1151 socketen. Det har stöd för fyra DDR4 minneskort, med support upp till 64 GB (mellan DDR4 2133 MHz till 3800 OC). Lägg därtill 3 PCIe bryggor x16 och 3 PCIe bryggor x1. På det sättet så kan man säga att det är väldigt välbyggt för att stå ut i konkurrens med andra moderkort som finns på marknaden.

Med dessa PCIe bryggor så har det stöd för NVIDIA SLI (På två grafikkortsbrygga), och AMD Crossfire (på tre grafikkortsbryggor) vilket förvisso känns standard idagens läge om man ser mot konkurrenter. Men det som står ut framförallt på detta moderkort är dess M.2 support.

Det har nämligen två kontaktmöjligheter för M.2 lagringsenheter (Key M), och kan nå upp till 32 Gb/s överföringshastighet vilket är riktigt framtidssäkert (och framförallt smidigt). Inte nog med att det har stöd för Intels nya Optane teknologi, det kan även mixa upp vilka typer av lagringsenheter som du vill använda (M.2, U.2 eller PCI-E SSD) vilket gör att du kan uppgradera i godan ro, och hela tiden känna att du har möjligheter. Vilket är extra skönt för de av oss som vill raida upp vår hårdvara, då detta moderkort har stöd för Raid 0, 1, 5 och 10 på SATA vägen. Alternativt Raid 0 och 1 stöd för M.2 enheter. Riktigt bra där!

I vårt recensionsexemplar så medföljde i5 7600 3,5 GHz CPU vilket möjliggjorde att vi även kunde testa på den nya generationen av Kabylake processorer. Inte mycket finns att säga om denna aspekt, utom att det är tydligt att Windows 10 supporten är ett måste. Även om det går att knyckla igenom uppstart och liknande i Windows 7 så är definitivt Win 10 ett måste. Men där kommer dock fördelen med just detta moderkort in. Då det har stöd för föregående generation av CPUs (Skylake) så finns det kvar stöd för exempelvis Windows 7 därigenom. Dock bör vi uppmärksamma på att Microsofts stöd officiellt går till 2017; men att eventuella uppdateringar utestår därefter så kommer den sjätte generationens CPU vara en bra start för de användare som vill ha en längre startsträcka mellan bytet av exempelvis Windows 7, 8,1 till Windows 10.

Anslutningsmöjligheter och ljudkort

MSI har alltid varit frikostiga med sin programvara, och så även här. Det medföljer en stor mängd program för att har översyn på RAM minne, uppdateringar av moderkort, snabb bootning, X-Boost (ökar prestandan av lagrings- och USB inpluggade enheter) och mycket mer. Men även tredjeparts program såsom Xsplit Gamecaster v2 licens på ett år; vilket ytterligare cementerar att detta är ett moderkort gjort för gamers såväl som streamers.

Men utöver moderkortets goda framförhållning vad gäller M.2 kontakter, så har detta moderkort även fått med den nya generationen av USB 3.1 (gen 2) vilket har potentialen att dubblera överföringshastigheter från föregående generation, med att nå upp till 10 Gbps. Du får två USB 3.1 Gen 2 anslutningar, den mer ordinära Type-A versionen, men även en Type-C. Framtidssäkrat in i minsta detalj på det sättet, då det även innefattar ytterligare fyra USB 3.1 Gen 1 anslutningar, vilket gör att du får tillgång till den snabbaste överföringshastigheten i dag. Om man räknar med även interna portar på moderkortet så har du totalt 8 USB 3.1 portar, såväl som 6 USB 2.0 portar. Inga problem med att koppla in dina externa USB enheter alltså!

Och så kommer vi till ytterligare en riktigt stark beståndsdel av detta moderkort; dess 7.1 ljudkort. Här har MSI inslutet i/o delen, för att försäkra sig om att så lite störningar som möjligt påverkar ljudet. Men framförallt att detta inbyggda ljudkort drivet av Nahimic kretsar, förser användaren med en 120 dB SNR (Signal-brusförhållande – hur man får ner brus) tillsammans med ett 24-bits ljud upp till 192 kHz. Detta är verkligen ett steg i rätt riktning för moderkort, då detta förser spelarna med förstklassigt ljud som verkligen kan användas även i musik/inspelnings sammanhang.

Om vi går tillbaka till programvaran, så är det värt att nämna att MSIs Gaming app som medföljer är ett riktigt bra program för att optimera din VR upplevelse. Med ett par enkla klick så optimerar du upp din dator för att bättre kunna hantera VR. Detta är kul att se, bara för att det visar att även moderkorts tillverkarna är på båten om att detta med VR är här att stanna. Och att de vill assistera kring hanteringen av det.

Personliga intryck

MSI har än en gått in för att göra ett moderkort som faller i smaken för såväl modd community såväl som överklockarna där ute. Dess anslutningsmöjligheter tillsammans med en solid konstruktion delvis i metall, gör att man lätt känner att den kommer stå länge och väl i ens chassi. Sen är det klart att med prisbild som den är, så är det egentligen den enda haken för detta moderkort. Men å andra sidan så är detta ett high end moderkort för den nya Kabylake processorn, så det något större priset känns legitimerat.

Installationsmässigt så är det smidigt numera på ett sätt som gör att man knappt tänker att det är svårt för någon. Och med den mängd av programvara som medföljer så kan man milt sagt säga att det finns utrymme för egen konfiguration oavsett om det rör sig om att trixa med ens RAM minne, lagringshantering eller bara få en snabb uppbootning.


Specifikation

Minne:: DDR4 – 2133/2400/2600/2800/3000/3200/3600/3800 MHz Inbyggd grafik: 1x HDMI – max 4096×2160 @24Hz,2560×1600@60Hz Lagring: 6 SATA portar – 2 M.2 portar (Key M) Formfaktor: ATX – 30,5 x24,4 cm

Cirkapris – 1500 kr
Recensionsex tillhandahållet av MSI

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar