Hem RecensionerTillbehörsrecensioner Samsung Galaxy S23 Ultra

Samsung Galaxy S23 Ultra

Ett lite större kraftpaket!

av Martin "Fyghar" Johansson

Det är återigen dags för Samsung att komma med sitt uppgraderade slagskepp! Vilka nyheter finns det att hitta här eller är det bara en illusion av något nytt? Dags att ta reda på detta!


Design

För att snabbt beskriva den här telefonen räcker det med ett ord; stilren. Du vet att det är en Samsung du håller i när du håller i S23:an, det går inte att missta sig om det. USB-anslutningen sitter längst ner med två mikrofoner på var sida om sig och därutöver finns det även högtalare, simkortsplaceringen samt S Pen (mer om den lite senare). På ovansidan finner vi enbart en mikrofon. Om du gillar att ta bilder med din mobil lär baksidan tilltala dig då det finns fem kameror där plus en liten cirkel för belysning. Längre ner på baksidan har de lagt in Samsungs logga samt en minimal informationsruta som påvisar för hur du ska gå tillväga om du ska slänga telefonen. Något som krävdes ett förstoringsglas för att läsa det var då en väldigt liten text. Visserligen förståeligt då det blir mer diskret på det här sättet, och jag uppskattar informationen finns på telefonen för de som sedan länge har slängt lådan. På telefonens högra sida, om du tittar på skärmen, sitter det två knappar som är för volymkontroll samt att starta eller stänga av mobilen.

Den enda sidan som är kvar nu är ju telefonens framsida där vi har en nästan sju tum stor Dynamic AMOLED skärm med en liten kamera högst upp. När jag jämför S23:an med min A52:a sitter de flesta knappar, kameror och liknande på samma platser, men en sak jag snabbt reagerade på var att det inte finns något uttag för hörlurar på S23:an. Först var jag lite putt över det men nu när jag sitter och tänker över min första reaktion förstår jag inte varför jag hade den. För det är ju inte som att jag kopplar in några hörlurar i hörlursuttaget på min egen mobil utan jag kör ju främst trådlöst och det är också åt det hållet utvecklingen går. S23:an är både högre och bredare än min A52a vilket gör den till en rätt stor mobil och jag tror det kan bli svårt för de med små händer att hålla den på ett bekvämt sätt.

S Pen

Den här pennan är nog min favoritfunktion när det gäller den här mobilen. Det är något som de valde att implementera i Samsung Galaxy S22 Ultra, men då jag inte har använt den mobilen blir det här mitt första intryck av S Pen. Den sitter instoppad i mobilen lite dolt från undersidan och för att komma åt den behöver jag först trycka in en knapp som skjuter ut, sedan kan jag bara dra ut pennan. Varje gång jag drar ut pennan från sitt gömställe i mobilen hoppar det fram appar och funktioner jag kan använda pennan till. Du kanske inte vet vad ett ord betyder men då kan ju S Pen hjälpa dig att översätta det, eller varför inte kontrollera kameran på avstånd genom att trycka på den lilla knappen som sitter på pennan?

Jag roade mig lite med att sitta och skriva med pennan när jag chattade istället för att använda mobilens tangentbord. Mobilen läser av det jag skriver med min handstil och skriver sedan ut det i mitt meddelande. Det är en kul gimmick men jag skulle vilja ha större yta att faktiskt skriva på, särskilt när ytan för att skriva blir mindre för varje ord jag skriver in. Jag tror dock den här pennan kan vara något som blir standard i framtiden, för dess användningsområden är bra och den är lätt att använda sig utav plus att den är bekväm att hålla i trots sin mindre storlek.

Skärm

När du tittar på mobilens framsida lär du upptäcka att den är nästan enbart skärm, ja vi har ju visserligen den lilla kameran högst upp samt en kant med någon millimeters bredd. Det är en klar och fin bild som visas när skärmen är igång vilket underlättar när jag kollar på Youtube eller någon serie. Är ju aldrig kul att behöva anstränga sig för att se vad det är som händer på skärmen oavsett storlek. Jag nämnde tidigare att mobilen har en Dynamic AMOLED-skärm utan att gå in närmare på det, men det tänkte jag att vi tar här istället. AMOLED står för Active Matrix Organic Light Emitting Diode och är en mer avancerad version av OLED-tekniken. De har lyckats göra skärmen tunnare, mer flexibel och ge den en högre uppdateringsfrekvens för att få en mjukare upplevelse när du kollar på film eller spelar. Det blir riktigt bra bilder när jag kollar på vad jag har tagit för kort genom mobilens kamera. Skärmen reagerar också bra när jag trycker på den för att använda den, oavsett om jag använder fingrarna eller S Pennan. Om du skulle vilja ändra skärmens upplösning finns det tre alternativ där; HD+ med 1544 x 720p, HFD+ med 2316 x 1080p samt WQHD+ med 3088 x 1440p. Alltid kul att få ha lite alternativ med sina apparaters inställningar och det tycker jag även här.

Kamera

Det finns totalt sex olika kameror på denna S23 Ultra, en för selfies på framsidan och fem på baksidan. Dessa varierar i upplösning från 10MP hela vägen upp till 200MP och du kan zooma upp till 100 gånger om du skulle vilja ta bilder på riktigt långt avstånd. Eller om du istället vill få en riktigt bred bild finns det faktiskt en zoom på 0,6MP vilket innebär att kameran faktiskt backar lite från sitt vanliga perspektiv. Jag var först lite missnöjd över att det inte fanns någon makro-funktion för den här kameran då min A52 har det, men jag upptäckte ju snabbt att den funktionen redan är implementerad i kamerans system. Jag kan alltså ta riktigt bra närbilder, bättre än med min vanliga mobil, utan att behöva krångla med att ha motivet supernära och få till fokuset på rätt punkt i makroläget. Istället behöver jag bara flytta kameran riktigt nära mina rollspelsminiatyrer och få en bra bild utan några bekymmer. Jag var dock lite osäker på bildernas skärpa när jag tog dem då kameran visade motiven aningen suddiga när jag skulle få till bilden, men när bilden väl var tagen var de hur klara som helst.

Batteri

Som standard brukar jag få ladda min mobil en till två gånger om dagen, beroende på hur mycket jag använder den. Det låter ju rätt självklart att ju mer du använder en mobil desto oftare lär du behöva ladda den. Detsamma gäller ju även för S23:an då jag har använt den rätt flitigt under min tid med den, men den håller så pass länge som jag förväntar mig att den ska göra. På ett ungefär klarade den sig ca 30 timmar när jag använde den som minst och runt åtta till tio timmar flitigt spelande. Med sina 5 000 mAh är det runt där det ska vara ändå då de räknar med att batteriet håller för 13 timmar videotittande, 27 timmar samtal samt 40 timmar i standby på ett ungefär. Jag tycker det ligger i fas med vad jag förväntar mig.

Användning

Här kommer jag att slå samman lite grejer som prestanda, lagringsutrymme, operativsystem samt mjukvara då de alla egentligen smälter samman till hur telefonen är att använda. Det är återigen Androids operativsystem som används och det fungerar som vanligt bra tycker jag. Nu är jag visserligen en van användare av Android och vet vart jag hittar det jag söker men jag tycker att de har gjort det enklare och enklare att hitta till olika inställningar om du är ute och letar. Det är även ett stabilt operativsystem, i den här har vi Android-version 13 installerad och mobilen har fungerat väl när jag har använt mig utav den. Inga bekymmer med spontana omstarter eller att telefonen hänger sig lite, några saker som jag har fått erfara med tidigare telefoner och som jag är glad över att jag slipper att se här. Det finns även gott om lagringsutrymme för den som vill ha många appar på sin telefon, eller kanske vill ha mycket utrymme för att kunna kolla på serier under resans gång. För dig som precis har börjat bingea en lång TV-serie lär du ju kunna få plats med en hel del i den här telefonen. Med sina 12 GB i RAM lär det inte finnas många spel eller appar till mobiler den telefonen här inte klarar av.

Det kommer knappast som någon överraskning att jag tycker Samsung Galaxy S23 Ultra är en riktigt bra mobil. Den fungerar bra för spelande, film-/serietittande, musikspelande, bildtagning, anteckningar och även samtal. Egentligen allt vi använder mobiler till idag gör S23:an bra, riktigt bra. Prislappen är idag rätt hög men för de som skaffar den här mobilen tror jag kommer uppskatta hur bra den faktiskt är.


Specifikation

Processor

 • Processor hastighet: 3.36GHz, 2,8 GHz, 2 GHz
 • Processor typ: Octa-core

Skärm

 • Storlek (huvudskärm): 173,1mm (6.8″ full rektangel) / 172,5mm (6.8″ rundade hörn)
 • Upplösning (huvudskärm): 3088 x 1440 (Quad HD+)
 • Teknik (huvudskärm): Dynamic AMOLED 2X
 • Färgdjup (huvudskärm): 16 M
 • Max Refresh Rate (huvudskärm): 120 Hz

Stöd för S Pen

 • Ja

Kamera

 • Huvudkamera – upplösning (flera): 200.0 MP + 10.0 MP + 12.0 MP + 10.0 MP
 • Huvudkamera – F nummer (flera): F1.7 , F4.9 , F2.2 , F2.4
 • Huvudkamera – autofokus: Ja
 • Huvudkamera – OIS: Ja
 • Huvudkamera – Zoom: Optisk Zoom på 3x och 10x , Digital Zoom upp till 100x
 • Frontkamera – upplösning: 12.0 MP
 • Frontkamera – F nummer: F2.2
 • Frontkamera – autofokus: Ja
 • Huvudkamera – blixt: Ja
 • Videoinspelningsupplösning: UHD 8K (7680 x 4320) @30 fps
 • Slow Motion: 960 fps @ FHD, 240 fps @ FHD

Lagring/Minne

 • Minne (GB)
  12
 • Lagring (TB)
  1
 • Tillgänglig Lagring (GB)
  928.1

Nätverk/mobilnät

 • Antal SIM: Dual SIM
 • SIM-storlek: Nano-SIM (4FF), Inbyggd SIM
 • Typ av SIM-kortshållare: SIM 1 + SIM 2 eller inbyggd SIM
 • Infra: 2G GSM, 3G WCDMA, 4G LTE FDD, 4G LTE TDD, 5G Sub6 FDD, 5G Sub6 TDD 2G GSM, GSM 850, GSM 900, DCS 1800, PCS 1900, 
 • 3G UMTS: B1 (2100), B2 (1900), B4 (AWS), B5 (850), B8 (900)
 • 4G FDD LTE: B1 (2100), B2 (1900), B3 (1800), B4 (AWS), B5 (850), B7 (2600), B8 (900), B12 (700), B13 (700), B17 (700), B18 (800), B19 (800), B20 (800), B25 (1900), B26 (850), B28 (700), B32 (1500), B66 (AWS-3)
 • 4G TDD LTE: B38 (2600), B39 (1900), B40 (2300), B41 (2500)
 • 5G FDD Sub6: N1 (2100), N2 (1900), N3 (1800), N5 (850), N7 (2600), N8 (900), N12 (700), N20 (800), N25(1900), N28 (700), N66 (AWS-3)
 • 5G TDD Sub6: N38 (2600), N40 (2300), N41 (2500), N77 (3700), N78 (3500)
 • 5G SDL Sub6: N75 (1500+)

Anslutningar

 • USB Interface: USB Type-C
 • USB-version: USB 3.2 Gen 1
 • Positioneringsteknik: GPS, Glonass, Beidou, Galileo, QZSS
 • Hörlursutgång: USB Type-C
 • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac/ax 2.4G+5GHz+6GHz, HE160, MIMO, 1024-QAM
 • Wi-Fi Direct: Ja
 • Bluetooth-version: Bluetooth v5.3
 • NFC: Ja
 • UWB (Ultra Wideband): Ja
 • PC Sync.: Smart Switch (PC-version)

OS

 • Android

Allmän information

 • Formfaktor: Pekskärm

Sensorer

 • Accelerometer, Barometer, Fingeravtrycksläsare, Gyrosensor, Geo-magnetisk sensor, Hall-sensor, Ljussensor, Närhetssensor

Fysiska specifikationer

 • Dimensioner (H x B x D, mm): 163.4 x 78.1 x 8.9
 • Vikt (g): 233

Batteri

 • Surftid (LTE) (timmar): Upp till 25
 • Surftid (Wi-Fi) (timmar): Upp till 25
 • Video Playback Time (Hours, Wireless): Upp till 26
 • Batterikapacitet (mAh, typisk): 5000
 • Utbytbart: Nej
 • Audio Playback Time (Hours, Wireless): Upp till 99
 • Samtalstid (4G LTE) (timmar): Upp till 49

Ljud och video

 • Stereo Support: Ja
 • Videouppspelningsformat: MP4, M4V, 3GP, 3G2, AVI, FLV, MKV, WEBM
 • Videouppspelningsupplösning: UHD 8K (7680 x 4320) @60 fps
 • Ljuduppspelningsformat: MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, AMR, AWB, FLAC, MID, MIDI, XMF, MXMF, IMY, RTTTL, RTX, OTA, DFF, DSF, APE

Tjänster och appar

 • Stöd för Gear: Galaxy Buds2 Pro, Galaxy Buds Pro, Galaxy Buds Live, Galaxy Buds+, Galaxy Buds2, Galaxy Buds, Galaxy Fit2, Galaxy Fit e, Galaxy Fit, Galaxy Watch5, Galaxy Watch4, Galaxy Watch3, Galaxy Watch, Galaxy Watch Active2, Galaxy Watch Active, Gear Fit2 Pro, Gear Fit2, Gear Sport, Gear S3, Gear S2
 • Stöd för Samsung DeX: Ja

Recensionsex tillhandahållet av Samsung. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar