Hem RecensionerHårdvarurecensioner ASUS TUF Gaming LC 240 RGB

ASUS TUF Gaming LC 240 RGB

av Maxx Löfström

Mycket vatten har gått under den metaforiska (processor)bron för oss i testlabbet. Därför är det himla intressant att täcka ASUS senaste AIO-lösning som kommer med en stark pump, RGB-belysning och (enligt de själva) en extra optimerad fläktdesign. Detta är ASUS TUF LC 240 RGB – lika mycket en handfull sett till namnet, som till dess prestanda visar det sig.


ASUS är sannerligen inte nybörjare på hårdvarusidan, och de visar det tämligen omgående med det nya AIO (all-in-one) lösningen TUF Gaming LC 240 RGB, som kommer med ett stor täckning sett till socklar (AM4, LGA 1200, LGA 1150, LGA 1151 och så vidare), fokus på god värmehantering och samtidigt med en unik ’look’. Efter en någorlunda enkel och intuitiv installation är AIO lösningen på plats, och det märks direkt av att den (i grundutförande) inte har några problem med att kyla ner den 11600K processor som den huserar över. Under mer normalt användande ligger värmen på processorn enbart på runt 36-37 grader celsius, och under den mest ansträngande användningen, når kylaren enbart 70-71 grader! Detta är en av de mest effektiva kylare vi sett. Trots denna pärs under tung användning, får det ändå kylaren att samtidigt vara otroligt tyst – kanske inte lika tyst som exempelvis Noctuas NH-P1 (men vem klarar det å andra sidan), men ändå så pass tystlåten att det knappt märks att den är igång. Obs! Bör nämnas att dessa ljudnivåer utgår från att både pump och fläktar körs i ”Smart Fan mode” i UEFI/BIOS. Förvisso bör detta vara standard i regel, men skulle man inte uppnå samma RPM på fläktar, kan detta vara skälet – särskilt om ni upplever högre ljudnivåer. De två 120 mm fläktar som sitter över kylaren gör dock jobbet bra, och tillför ett bra flöde för luft och värme.

Ser man annars till det utseendemässiga är TUF Gaming LC en mer splittrad historia. Dess RGB-belysning är alldeles utmärkt, men rent formmässigt är det svårt att veta riktigt var ASUS vill uppnå. Det är bulkigt och nästan lite överansträngt sett till design – även om det är prestandan som verkligen spelar roll. Anpassningen av belysningen är däremot givmild, och bjuder på mängder av ljusmönster och färger överlag genom ASUS program Armoury Crate. Armory Crate däremot är ett tämligen plottrigt program – som förvisso gör det du behöver det till att göra, men som känns ofärdigt på vissa sätt.

Testdator:
Chassi: Kolink Bastion White
CPU: Intel i5 11600K @4,9GHz
RAM: Patriot Viper Elite II 16 GB RAM @3600MHz
Grafik: AMD Radeon 6600 XT
PSU: Cooler Master V850 Gold V2
Op. System: Windows 10

Som ni ser på pränt ovan är ljudnivåerna under både normalt som hög belastning alldeles utmärkta, förutsatt att fläktarna går efter ”Smart Fan mode” i bios – där de utan detta läge snarare ligger på runt 59 dB istället konstant. Alldeles förträffligt är det i alla fall!

Helhetsbilden är serverad!

När det kommer till dessa typer av kylare är det överklockningsförmåga och pris som spelar in till stor del för mig. Ser man till just överklockning duger den alldeles finfint, även om rekommendationen är att direkt göra sig av med den förapplicerade kylpastan som verkligen inte gav bra utslag från start. Därefter var det lättare och framförallt stabilt i Windows efter jag överklockat sakta men säkert upp till en rimlig nivå. Värmehanteringen på 5 GHz var fortfarande riktigt bra, och även om det kanske inte var en alltför stark ’boost’, så var den ändå tydlig, och framförallt genomförbar utan några krusiduller.

Ser man då slutligen på priset, går det inte annat än buga och bocka för den kraft som finns här. Visst är det inte den vackraste kylaren där ute, men för bara runt en tusenlapp får du helt enkelt bra valuta för pengarna. Jag hade önskat att programvaran varit snyggare och bättre optimerad – men om ändå mycket kan styras i BIOS/UEFI, gör detta inte så värst mycket. Ja, ASUS TUF Gaming LC 240 RGB är inte bara ett långt namn att uttala… det är även en gedigen produkt som definitivt kommer serva dig väl!


Specifikation
Produkttyp Kylsystem med vätska till processorn
Förpackningens innehåll Skruvar, konsol, 2 Y-kablar
EAN 4718017740494
MPN 90RC0091-M0UAY0
Kylfläns och fläkt
Kompatibel med LGA1156 Socket, LGA1366 Socket, LGA1155 Socket, LGA1150 Socket, LGA1151 Socket, Socket AM4, LGA1200 Socket
Kylarmaterial Aluminium
Kylardimensioner 272 mm x 122 mm x 27 mm
Antal fläktar 2
Fläktdiameter 120 mm
Fläkthöjd 25 mm
Rotationshastighet 800 – 2 000 vpm
Luftflöde 67 cfm
Bullernivå 29 dBA
Starkströmskontakt 4-stifts fläktkontakt
Egenskaper Förapplicerad termisk pasta, PWM-kontroll, ASUS Aura Sync
Diverse
Monteringssats Inkluderat
Egenskaper RGB belysningseffekter
Tillverkarens garanti
Service och support Begränsad garanti – 5 år

Recensionsex tillhandahållet av ASUS. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar