Hem RecensionerHårdvarurecensioner MSi MAG B550I Gaming Edge Wifi

MSi MAG B550I Gaming Edge Wifi

Ett mammakort för massorna?

av Fredrik Olsson

När det kommer till moderkort, vill många ha ett sådant där framtidssäkring och prestanda prioriteras. Vad är då bättre än att kombinera detta med en liten formfaktor där du dessutom kan njuta (påstås det i alla fall) av både goda kylningsmöjligheter och uppgraderingsmöjligheter. Detta är MSi MAG B550I Gaming Edge Wifi! Ett DDR4 moderkort som vill behaga alla i sin mini-ITX storlek!


Metodik/tankegång för denna typ av recension

När det kommer till moderkort, går vi vägen som leder till de mer generella användarna. Givetvis är det bra med entusiaster – men hur väl lämpat är detta moderkort för den breda massan av användare? Detta är vad vi siktar på med denna recension, d.v.s. ur lekmannasynvinkel, och vad exakt får man ut av ett moderkort som detta? Vi utgår för övrigt från ett mellansegmentstänk, vilket för oss till hårdvaran som används:

Snabb överblick och specifikationer

System:
AMD Ryzen 5 5600X @ 4.6Ghz
Patriot Viper Elite II 16GB 3600OC DDR4 RAM
SSD: Kingston NV1 NVMe @ 500GB
Operativsystem: Windows 10 Pro 64-Bit

Känsla & Design

När det kommer till utseendet av MAG B550I Gaming Edge Wifi är det ett alldagligt men uppskattad nedtonad ’look’. Dess svarta detaljer, igenkännbara MSi drake och redan från start utrustade ’backplate’ ger ett imponerande kompakt intryck. Med metallförstärkt PCI-e port och fläktförsedd NVMe plats ger det en professionell uppsyn som kommer kunna smygas in i vilket mini-ITX chassi som helst. I vårt exempel placerade vi det dels i ett Fractal Design Torrent Nano chassi , samt ett Fractal Design Define 7 Nano för att se hur det ”smälte” in – och nog tusan var det en estetisk version av ”handen i handsken” här.

Kompatibilitet & CPU Stöd

Nu må det vara sent i AM4:s generation, men trots det är det riktigt intressant att besöka ett AMD Ryzen moderkort bara för att se hur väl supporten faktiskt är. Skulle du ha en CPU från Ryzens 3000-serie och vill uppgradera så är det verkligen bara att köra på. Stödet för ända upp till Ryzen 9 5950X och Ryzen 7 5800X3D visar att man säkerligen kan få ett bra ’bump’ uppåt i prestanda om så skulle önskas. Att processorläget för AMDs AM4 i skrivande stund dessutom befinner sig i ett ’pricedrop’-läge, gynnar verkligen moderkortet ännu mer – och i förlängning användarna. Men var lyhörd för prisförändringar då en ny generation står inför dörren och tillgången på tidigare processorer och moderkort är svår att förutse.

Likadant ser det bra ut på DDR4 supportfronten. Här hittar vi samtliga stora tillverkare, och mängder av variationer däremellan. Att vi t.ex. använde de mer nischade (i Sverige) Patriot Viper, vilka inte gav några som helst huvudbry – och kunde överklockas utan problem vittnar om ett välgjort moderkort. Den stöder ända upp till 4600 MHz via XMP överklockningsläge. Obs! Givetvis behövs en CPU med en controller som tillåter detta. Så tänk på att kombinera rätt ’Dual channel ’RAM minne med rätt CPU, så ni får ut det mesta av er hårdvara. Förvisso lite tråkigt att det bara är två DIMM platser, men med tanke på moderkortets storlek är det förståeligt.

Ser vi till dess NVMe SSD support, ser det alldeles förträffligt ut, särskilt om vi inkluderar det faktum att detta är ett mini-ITX moderkort (med andra ord ett väldigt litet sådant). Trots sin lilla storlek bjuds det på dels en M.2 plats med stöd för upp till PCIe 4.0 (vilket möjliggör hastigheter ovanför 7 000 MB/s för läsning), men även en M.2 plats på baksidan av moderkortet av den äldre PCIe 3.0 (som utan tvekan kan ge runt 3 500 MB/s i läsning). Vad gäller PCIe 4.0 M.2 platsen, är den även försedd med såväl kylfläns och en liten fläkt(?!). Först ska jag erkänna att jag var skeptisk till hur väl denna fläkt skulle fördela värme – men efter ett par hårdtest i ex. CrystalDiskMark, märktes det att NVMe disken vi använde låg på 40-45 grader i snitt. Givetvis ökade den under mer konsekvent användning, men när snittet av värmen oavsett aktivitet ändå låg runt dessa värmegrader, måste jag ändå anse att det är riktigt goda nivåer. Än mer imponerande på grund av sin lilla storlek – då merparten av komponenter ligger väldigt nära varandra och därför avger mer värme på en koncentrerad yta. Det finns dessutom fyra SATA portar för de som vill koppla in vanliga SSD:s och hårddiskar – samtliga med standard 6Gb/s portar.

Söt fläkt för NVMe platsen (SSD)

Anslutningsmöjligheter, nätverk och ljudkort

Vad gäller USB portar finns en tillräcklig mängd; sju totalt. 3 x USB 3.2 och 4x USB 2.0 fördelade över både det interna gränssnittet (d.v.s. de som leds till fronten) och de som är på baksidan. Visst, hade jag gärna sett ytterligare någon port, men för de mer ordinära USB portarna kommer det räcka för de flesta. Att moderkortet använder en av USB 3.2 portarna som en Typ-C version ökar kompatibiliteten ytterligare – vilket alltid är tacksamt.

Ljudkortet är ett inbyggt sådant, byggt på Realteks ALC1200 codec. Detta innebär att man kan få både en digital ljudöverföring ( S/PDIF) men framförallt att du tillåts 7.1 surroundljud skulle du så önska. Rent kvalitativt har verkligen inbyggda ljudkort kommit långt – det är bra länge sedan man egentligen behövde köpa ett separat ljudkort – och det märks i detta. Ljudbilden är krisp och framförallt välbalanserad. Ljudkortet klarar hela 110 dB SNR, och är samtidigt väldigt energisnålt, vilket är en stöttepelare för AMD överlag. Med 192 kHz ’sample rate’ och stöd för 32 ohm, kommer ljudentusiaster vara nöjda.

På nätverkssidan bjuds det även på mumsbitar; allt från stöd för 802.11 a/ b/ g/ n/ ac/ ax över 2.4/5.0 GHz bandet kan man lugnt säga att de flesta standarder stöds. Tråkigt nog stöds inte WiFi 6, vilket är en än mer stabil och högpresterande bandbredd, men trots det kommer detta duga utan några som helst problem för de flesta. Bara det faktum att det istället har två antenner direkt på baksidan av moderkortet istället för någon förlängningskabel, gör att man kan hålla det kompakt – precis som mini-ITX standarden bjuder in till.

Någonting som däremot saknas på detta moderkort är fler fläktportar direkt på dess pcb-yta. Det kan tyckas konstigt att jag känner så, men med tanke på hur kompakt och ’high-end’ detta moderkort ändå är – men just därför egentligen. MSi bjuder på mängder av resurser sett till kvaliteten till nätverk, NVMe slots, och generell prestanda, att det känns konstigt att inte fler fläktar kan kopplas samman. Det finns bara en 4-pins systemfläktkontakt, vilket för ett moderkort som detta – där prestanda och i förlängningen högpresterande komponenter (läs. värmeskapande sådana) premieras skulle fler behövas. Det finns ändå plats under processorn direkt på moderkortet rent utrymmesmässigt, så varför inte? Nåja, nu kan man använda ex. CPU pump-kontakten om så önskas (och du inte använder vattenkylning), men ändå… lite snålt ändå.

Men vad gör detta moderkort unikt mot andra, och är det värt att köpa?

MSi förser en marknad av halvt döende AM4 moderkort med nytt liv, och byggarlusta. Just att detta mini-itx moderkort har försetts med så mycket möjligheter – och stöd för de riktigt starka processorerna som finns i skrivande stund är imponerande. Att moderkortet inte riktigt finns i butik lika mycket… ja det är inte lika imponerande. Med ett riktpris på cirka 2 500 kronor är det också svårt att veta var det kommer landa när det blir tillgängligt igen… men om jag ska vara ärlig, för den prestanda, överskådligt goda framtidssäkring (om du väljer en av de starkare processorerna) – och dess support i allmänhet, är detta ändå ett riktigt bra moderkort. Det som blir dess minus är mest att marknaden kommer försvinna helt för AM4 vad det lider… men å andra sidan kan det under en period vara väldigt mycket processorkraft (AM4) tillgänglig för bra priser i och med att en ny generation är på ingång… så varför inte kolla upp detta moderkort!


Specifikation
CPU (MAX SUPPORT) RYZEN 9
UTTAG AM4
CHIPSET AMD B550 Chipset
DDR4 MINNE Stöder DDR4 1866/ 2133/ 2400/ 2667/ 2800/ 2933/ 3000/ 3066/ 3200 MHz av JEDEC Stöder DDR4 2667/ 2800/ 2933/ 3000/ 3206/ 3206/ 3206/3206/3206/3206/ 3206/3206/3206/3206/32066 4400/ 4466/4533/ 4600+ MHz med A-XMP OC-LÄGE
MINNESKANAL Dubbel
DIMM-PLATSER 2
MAX MINNE (GB) 64
PCI-E X16 1
SATAIII 4
M.2 SLOT 2
LAN 1x Realtek® 8125B 2,5G LAN
USB 3.2-PORTAR (FRAMTILL) 1(Gen 1, Typ C), 2(Gen 1, Typ A)
USB 3.2-PORTAR (BAK) 1(Gen 2, Typ C), 1(Gen 2, Typ A), 2(Gen 1, Typ A)
USB 2.0-PORTAR (FRAMTILL) 2
USB 2.0-PORTAR (BAK) 2
LJUDPORTAR (BAK) 5+ optisk S/PDIF (Realtek® ALC1200 Codec)
HDMI 1
DIRECTX 12
OPERATIV SYSTEM Stöd för Windows® 10 64-bitars
FORMFAKTOR Mini-ITX

Recensionsex tillhandahållet av MSi. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Produkt i nuläget otillgänglig – Här är nuvarande priser (om än otillgänglig) – lägst pris cirka 2390 kr enligt Prisjakt per den 2022-08-15. Finns även på Amazon.se för 2923 SEK.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar