Innehållsförteckning
Vill du ha alla Watt? Härligt, då har du tur, för det är vad NZXT har i görningen med sitt monstruöst effektiva nätaggregat; C1500 Platinum. En 1 500 Wattare som knappt gör ett ljud ifrån sig! Mitt i prick eller total miss… det återstår att se!
Inledning
Modulära nätaggregat är mer eller mindre standard för den hemmabyggande PC-individen. Att själv välja vilka kablar du behöver samt maximera strömbehovet är något som varje självrespekterande PC-entusiast söker. Frågan är väl mest… kommer 1 500 W vara överkurs?
Kablage, fläkt och användning
Kablar medföljer i detta nätaggregat, vilket möjliggör ATX 3.1 support för PCIe 5.0 grafikkort samt grafikkort med 2×6 pins kablar, vilket innebär en otroligt fullgod täckning för de som vill hoppa in i en högre liga sett till strömtillförsel. Lägg därtill att denna uppgraderats till redan nämnda ATX 3.1 standard, vilket innebär att du kan ha dubbla PCEi 5.1 12V-2×6 kopplingar som hanterar hela 600W över varje kabel! Ja, det är många akronymer i en följd där, så för att förenkla handlar det om möjligheten av att säkert skicka enorma mängder ström via nya typer av kablar. En sådan mängd ström som gör att framtidens (potentiellt) mest krävande datorer – och grafikkort – inte kommer vara något som helst problem!
Utöver den nya standarden ATX 3.1 kommer C1500 även med löftet om tystnad – något som sannerligen visar sig stämma. Den 140 mm stora fläkten är vältilltagen, och med 2 500 RPM som högsta hastighet finns det sannerligen utrymme för god avledning av överskottsvärme. Det fina i ekvationen är däremot dess ’zero fan’-knapp på baksidan som förenklat innebär att fläkten istället är avstängd när nätaggregatet inte behöver använda många watt. Det är först vid mer extrem användning av nätaggregatet som dess fläkt kommer igång. Dock bör det nämnas att på grund av den större fläktstorleken, är nätaggregatet oväntat tyst – med en topp á 41 dBA. En toppnivå som väldigt sällan nås, utan även med ’zero fan’-knappen oanvänd, så var den väldigt tystlåten. 41 dBA är förvisso högre än andra nätaggregat vi mätt – men i snitt ligger den snarare på runt 20-25 dBA, under normal användning, vilket är riktigt tacksamt.
Vad som även är tacksamt är dess extremt goda effektivitet. Då detta är ett ”80 Plus Platinum” nätaggregat – som standarden heter, innebär det att den utnyttjar varje watt så effektivt som möjligt. Under tester för 100% load (d.v.s. när vi använt datorsystem 1 till fullo), används hela 90-91% av nätaggregatets effekt. Att ha ett effektivt nätaggregat innebär att ditt datorsystem använder ström bara när det faktiskt behövs, och minimerar mängden strömanvändning under alla andra tillfällen; med andra ord kan du spara ström och i förlängningen pengar. Att under full användning av systemet utnyttja så mycket av nätaggregatet som möjligt, innebär att du faktiskt får ut bara det du behöver. Skillnaden är större hos billigare nätaggregat, där du kan ha en fortsatt hög effekt, trots att du använder ditt system lite. Ergo = mer pengar går åt, trots mindre användning!
Testdatorer:
System 1 – Kraftanvändaren:
AMD Ryzen 7 7800X3D @ 5.0GHz
Kingston 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36
NZXT N7 B650E
Nvidia Geforce RTX 4090 24GB
Chassi: NZXT H7 Flow
Operativsystem: Windows 11 Home 64-BitSystem 2 – Normalanvändaren:
Intel Core i5-12600 @ 4.8Ghz (Maxboost)
Corsair Vengeace 32GB @5200 RAM
ROG Strix B660-I gaming Wifi
AMD Radeon RX 6750 XT 12GB
Chassi: Fractal Design Define 7 Compact
Operativsystem: Windows 11 Home 64-Bit 22H2
Tillvägagångssätt och metodik
För System 2 dator har vi dels sett till normal användning (Windows, Office, mild gaming på mediuminställningar – trots GPU), medan System 1 datorn fokuserar på mer avancerad användning (Bildredigering, Filmredigering och high-end gaming). Tanken är att se hur mycket watt som dras i de två scenarios och se hur mycket som krävs, samt hur konsekvent tillförseln är av energi i systemet.
Dels har vi mätt via det totala systemets strömanvändning (mätt via Deltaco SH-P01 E), men även utifrån MSi Afterburner – men då enbart som verifiering av differensen mellan CPU och GPU. Vi har även använt MSI Center samt CPU-Z, där detta specifika nätaggregat kan ge ytterligare anvisningar kring wattanvändning.
Värt att nämna är att metodikens utgångspunkt inte är att få exakta värden, utan mer till för att ge en hänvisning till hur nätaggregatet anpassar sin energiförbrukning – och snarare se var vi landar sett till användning på ett mer generellt plan.
Utfall System 1:
I de tester som gjordes med på den mer krävande riggen, stod det klart att även om den tog i anspråk av mer watt under mer avancerade tester (ex. CPU bundna spel eller CPU-Z benchmarks) hanterade NZXT C1500 Platinum ATX3.1 det utan problem. Dess 80 Plus Gold certifiering höll konsekvent effektivitet – och det var konsekventa 80-110W bara över CPU:n. Under extrema tester i spel – exempelvis The Last of Us Part I och Star Wars Jedi: Survivor i 4K samt med dess högsta inställningar, lyckades vi nå runt 365-395W bara över grafikkortet. Att nätaggregatet klarade detta var i mångt och mycket självklart, men att den totala konsumtionen aldrig märktes av (d.v.s att det knappt fick nätaggregatet att svettas) gör att vi definitivt kan säga att denna är bra för de mer extrema användarna. Överklockare och riktiga ’gamers’ särskilt – vilket passar in i ovan dators specifikation.
Utfall System 2:
Här kunde vi se liknande scenarios sett till CPU-användning och strömförbrukning. I denna dator hamnade vi istället på ett snitt runt 40-58W, men med mer krävande scenarios runt 95-125W. Detta parat med mer mild användning sett till GPU-strömtillförsel, gjorde att helheten tacklades utan några som helst problem – men att ett köp av detta nätaggregat blir mer ifrågasatt på grund av de lägre specifikationerna. Däremot utifrån idén om att framtidssäkra finns det goda argument, särskilt i detta fall då NZXT C1500 Platinum också kommer med ATX 3.1 standarden och en 10 års garanti från tillverkaren. På detta sätt blir NZXT C1500 Platinum ett gediget köp för den gemene ’gamern’ då det ger en pålitlig framtid för datorbyggare som längre fram kan tänkas vilja uppgradera mot mer krävande hårdvara. Något vars goda intryck späds på ytterligare i och med dess goda ljudnivå.
Slutsummering
Dess fenomenala ljudnivå, framtidssäkra ATX 3.1/PCIe 5.0 support är nog önskvärd för de flesta – men det är i omhändertagandet av minsta lilla watt, och dess goda rådighet som gör att den står ut mest. Visst är det toppen med dess tysta implementation, men det är dess goda effektivitet som står ut mest.
Där nätaggregatet också står ut som allra mest är dess pris. Självklart betalar du för en hög effektivitet (80 Plus Platinum) vilket inte är ovanligt, men även för dess ATX 3.1 support. Denna senare standard är splitterny och definitivt inte något som alla måste springa ut och köpa – då de flesta inte besitter hårdvara krävande nog för att behöva detta. Detta gör att tvivel kring ett eventuellt köp av C1500 framträder än mer – och med rätta. Du behöver vara en person som söker att göra din dator utomordentligt framtidssäker, och framförallt med målet om att ha de allra mest prestandakrävande komponenterna. Om du inte är en av dessa bör du kolla på andra alternativ. Är du däremot en av dessa, är dess pris på strax norr om 4 000 SEK mer försvarbar. Då har du nämligen inte så många fler alternativ helt enkelt!
Fotnot. En plats där nätaggregatet står ut är dess strömkabel. I de flesta andra nätaggregats fall kan du byta dess som du vill – men NZXT C1500 har en betydligt biffigare sådan. Du måste med andra ord använda denna. Anledningen är med all säkerhet den att du kan komma att behöva avsevärt högre Watt ur väggen. Inget som påverkar nätaggregatets kvalitet, men ändå värt att poängtera.
-
C1500 Platinum1
-
24-stifts ATX-strömkabel1
-
4+4-stifts CPU-strömkabel1
-
8-stifts CPU-strömkabel1
-
6+2-stifts PCIe-strömkabel6
-
16-stifts (12+4) 12V-2×6 PCIe-kabel2
-
SATA-kabel3
-
Kringutrustning Kabel1
-
6-32 skruvar4
-
Nätsladd
Recensionsex tillhandahållet av NZXT.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
NZXT C1500 Platinum. Lägsta pris 4 090 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-07-03.