Innehållsförteckning
Mini-ITX marknaden är lika delar gullig som funktionell. Nåja, det är i alla fall den tydliga intentionen från tillverkare såsom Fractal Design, när vi tar oss an det fina chassit Era ITX. Ett minimalt chassi som kommer i fem olika utföranden. Ytan är därför fin, men hur är det där det räknas på riktigt, på insidan?
Design & Formfaktor
Den strömlinjeformade designen bjuder på mjuka runda kanter, trots ett hårt skal av metall. Med sina 325 x 166 x 310 mm (L x B x H ) är det allt annat än massivt. Den lilla formen till trots, kan du ändå ha upp till 240 mm stora AIO kylflänsar (eller två 120 mm fläktar ) i dess topp, och dessutom 295 mm långa grafikkort. Toppytan är försedd med en magnet som ska få någon av de två topppaneler som följer med att fästas på plats lätt och ledigt. Samtidigt kommer den med stöd för mindre SFX nätaggregat såväl som ordinarie ATX varianter. Visst, det senare kräver att man skruvar bort saker och ting inuti, men är ändå förhållandevis smidigt. Sedan har vi också en medföljande 80 mm fläkt förinstallerad mot bakplåten samt en sidobracket på insidan varpå du kan installera en 3.5 mm hårddisk eller två SSD:s. Denna i sig kan lätt skruvas loss för att ge dig lugn och ro i installationen av ev. SSDs/hårddiskar. Ja, det är på många sätt och vis ett flexibelt chassi — i alla fall sett till dess specifikationer och funktioner.
Rent utseendemässigt vinner Era ITX lovsång, med sin unika och eleganta ’look’ som möjliggör att du som användare kan välja stil och utförande. Den kommer antingen i mörkblå med mörktintad glastopp, vit med träpanelstopp, grå med mörk träpanelstopp, svart, med mörktintad glastopp eller guldfärgad metall med mörktintad glastopp – alla med sin unika charm. I vårt fall kom den roséguldfärgade varianten, vilket verkligen imponerade. Med sidokåpor som inte ens behövs skruvas in/ut – utan bara ”pluppas” ut ur chassit, är det en enkel historia för hemmabyggarna. I alla fall om man ser till att öppna upp chassit. Att sedan arbeta i det… det är en annan sak det.
Användning, installation & unika egenskaper
Där exempelvis Kolink Rocket V2 var exemplarisk i sin funktionalitet, trots egentligen ännu mindre yta än Era ITX, märker man snabbt att placering av ’brackets’, korgar för nätaggregat och kabelhantering överlag plötsligt blir betydligt svårare i denna. Nu kommer alla mini-ITX chassin ha lite yta att arbeta på, det är bara att räkna med, men det behöver vara mer intuitivt sett till dess utförande. I nuläget ska man på pappret få in 295 mm grafikkort, men jag kan inte riktigt rekommendera att man försöker sig på det. Inte nog med att den extremt minimala ytan under kortet hämmar luftflödet (trots ventilation); har du ett för brett kort, är det kört ändå. Bredden behöver man verkligen ta med i åtanke innan ett eventuellt köp, då det hämmade flertalet grafikkort i våra tester. Nu bör det än en gång påpekas att man kanske inte köper mini-ITX chassin för de där kraftfulla muskeldatorerna där ute, men man vill ändå ha möjligheten om det ändå specificeras av tillverkaren.
Nåja, med detta i bagaget, fortsatte det att vara krångligt – med ett nätaggregat som direkt kommer mot överdelen av grafikkortet (i alla fall på dess bakre del). Kabelhanteringen som känns väldigt otydligt i hur och var man ska dra för att inte ha ett ormbo av kablar överallt. Allt detta trots den oerhört tydliga manualen, gjorde ändå att det blev ett smärre hinder för oss vid bygget. Tack och lov för modulära SFX nätaggregat, som ger användaren möjlighet att begränsa antalet kablar – i test med icke-modulära nätaggregat skapade istället kablaget en härva svår att placera någonstans.
Under full effekt fick vi ett varierat utslag sett till grafikkort och processorfläkt i det att grafikkorten vi använde snabbare nådde en högre värme än vanligt. Processorfläktar samt AIO lösning, fungerade däremot relativt bra även om vi rekommenderar en mindre processorfläkt, exempelvis Noctuas NH-L9I chromax.black som utan problem kan göra det mer ”luftigt” sett till tom yta, men samtidigt öppna upp för att grafikkort lättare ska få sin hetluft att gå uppåt eller utmed sidorna där ventilationen finns. Om man dessutom byter ut mot det toppgaller som medföljer forslas varmluft uppåt ännu bättre. Under dessa förutsättningar fungerade Era ITX alldeles okej, även om vi gärna sett att Fractal Design utvecklat innandömet ännu mer – i alla fall sett till värmehantering.
Vilket för oss till ljudnivåer, som förvisso är högst beroende på vilka komponenter man använder. Dess metalliska yttre dämpade ljud överlag, men grafikkortens mer återhållsamma utrymme, gjorde att konfigurationerna ändå gav ifrån sig oväntat tydliga ljud. Att chassit redan i ’idle’ läge brummar på lite, trots tyst nätaggregat och tidigare nämnda processorfläkt (samt tre olika grafikkort) var udda i det att det upplevdes högre än det var. Det kan vara på grund av vibrationerna i chassit, men oavsett var det lite för tydligt i mina öron för att kunna rekommenderas för användare som är ute efter ren och skär tystnad. Ljudnivå till trots, är detta (för att förtydliga) ändå ett överkomligt chassi för mini-ITX entusiaster som gillar att få något med mer flärd.
Dyrt, vackert… men är det värt det?
Med en prislapp på nära nog 1 600 kronor ska det ändå till att vara så bra det kan under sina omständigheter och här missar Era ITX målet i vår mening. Luftflödet i burken känns inte genomtänkt, dess bakre 80 mm fläkt märks knappt av och kabelhantering är minst sagt svårt att få till… ja där tappas det en del poäng där. Å andra sidan bjuder det på en oerhört elegant utsida, som trots avsaknad av RGB och liknande ändå ger det en hållbar ’look’. Detta parat med flexibel insida sett till vad som kan skruvas bort gör att det ändå får lite ros i slutänden ändå. Det är ett chassi som lämpar sig bäst för entusiasterna bland entusiasterna – eller för de mest ’casual’-användande personerna som nöjer sig med en dator med inbyggt grafikkort och andra förenklade detaljer, som möjliggör ännu bättre luftflöde. Oavsett får de ett chassi med ett originellt utseende.
-
3.5” drive supportSFX PSU: 2 HDDs or 1 HDD + 2 SSDs; ATX PSU: 1 HDD
-
2.5” drive supportSFX PSU: 4 SSDs or 2 SSDs + 1 HDD; ATX PSU: 2 SSDs
-
Expansion slots2
-
Front ports1x USB 3.1 Gen 2 Type-C, 2x USB 3.0, 3.5 mm CTIA combined audio/mic
-
Total fan mounts5
-
Top fan2x 120 mm
-
Rear fan1x 80 mm (1 x SSR3 80 mm included)
-
Bottom fan2x 140 mm (without 2-slot GPU)
-
Dust filtersBottom intake, Side intakes, Top exhaust
-
Fixed velcro strapsYes
-
Tool-less push-to-lockBoth side panels
-
Left side panelAluminum
-
Right side panelAluminum
Compatibility
-
Motherboard compatibilityITX
-
Power supply typeATX, SFX-L, SFX
-
Top radiator120/240 mm or 2x 120 mm (max 125 mm width, 67 mm thickness w/ fans, dependent on PSU position/type)
-
PSU max length200 mm
-
GPU max length295 mm or 210/190 mm (with low-mounted SFX/ATX PSU)
-
CPU cooler max height120 mm (70 mm recommended with side-mounted 3.5” HDD)
Dimensions
-
Case dimensions (L x W x H)325 x 166 x 310 mm
-
Case dimensions w/o feet/protrusions/screws325 x 166 x 307 mm
-
Net weightCarbon/Cobalt/Gold versions – 3.970 kg. Titanium Gray version – 4.090 kg. Silver version – 4.167 kg
-
Package dimensions (L x W x H)385 x 240 x 420 mm
-
Gross weightCarbon/Cobalt/Gold versions – 4.930 kg. Titanium Gray version – 5.050 kg. Silver version – 5.127 kg
-
Volume16 liters
Recensionsex tillhandahållet av Fractal Design. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner