Innehållsförteckning
Den eleganta aluminiumkroppen som inkapslar Era 2 smälter ner mitt tuffa försvar snabbt! Ett chassi som kommer i tre utföranden – där minimalism möter praktikalitet. Sedan om Era 2 och dess mini-ITX formfaktor är något för gemene man, det är en annan fråga!
Inledning
Datorchassin har genomgått en enorm utveckling – från anonyma beige lådor till moderna, designfokuserade mästerverk. Idag kräver vi både funktionalitet, estetik och enkelhet, och Fractal Design levererar detta med sin nya Era 2, som riktar sig till mini-ITX-entusiaster med en smak för elegans och innovation.
Design & funktion
Era 2 tar sin plats som ett stilrent och modernt mini-ITX-chassi med sin anodiserade aluminiumkropp och detaljer i trä samt sina diskreta kurvor och lena linjer. Den blåa versionen med toppanel i valnöt (finns även i grått eller vitt utförande), skapar en slående kombination av material och färger, som känns både lyxig och tidlös. Mixen mellan aluminium och träinslag är förvisso inget nytt chassin (hittas även hos Fractal Design North och Fractal Design Terra), men detta är ändå i mina ögon riktigt smäckert. Fractal Design utmanar konventionerna för chassidesign genom att kombinera minimalism med funktionalitet, utan att förlita sig på RGB-belysning. Resultatet är ett chassi som passar lika bra på skrivbordet som i vardagsrummet.
Trots avsaknaden av ARGB-belysning förlitar sig Era 2 på sitt eleganta formspråk. De rena linjerna och den genomtänkta materialkombinationen gör det till ett utmärkt val för den som uppskattar subtil design. Det är en lösning som gifter estetik med praktiska behov och passar perfekt i professionella miljöer eller hemmakontor.
Installation och stöd
Mini-ITX är för de som inte vet, en mindre formfaktor, dikterade av moderkort av samma storlek. Detta är vad Era 2 riktar sig mot, vilket gör att insidan av dessa typer av chassis i regel är tajta, och i många fall spretiga i sina designer. I fallet med Era 2 har Fractal Design valt att lägga mycket av justerandet i användarens händer istället. Inte nog med att chassit kan öppnas utan några verktyg – vare sig det gäller toppanel eller skal – Fractal Design har även lagt in funktioner för att lättare installera ens komponenter. Du kan med ett par knapptryckningar i själva chassiramen avlägsna inre delar otroligt lätt – till skillnad från det mer bökiga chassiskalet. SFX/SFX-L nätaggregatshållare hittas, vilket enkelt kan tas ut – för smidigare installation.
På grund av detta öga för detaljer, går det säga att Era 2 mer eller mindre blivit ett minimalistiskt ”dubbelkammar”-chassi. Detta innebär i praktiken att du installerar moderkort på ena sidan av chassit, varefter grafikkort istället installeras på dess motsatta sida. Detta resulterar i att du som användare får en avsevärt mer friktionsfri installation av komponenter, än många andra chassis av detta slag. Bara det faktum att Era 2 försetts med en s.k ”Riser”-kabel, vilket är en förlängningskabel för grafikkortsanslutningen – gör det hela än mer smidigare.
Det enda sett till installationssynvinkel som var något av ett minus var när skalet ska tas av. Då Era 2:s skal är en enda stort sådant, innebär det att du som PC-entusiast inte kan dra av det om du inte pluggar ut allt på baksidan, såsom strömkontakter, HDMI-anslutning med mera. Nu är detta knappast ett större problem dock, då mängden tillfällen du faktiskt gör detta oftast är få – men för oss användare som extra ofta arbetar med våra datorer, kan det vara ett smärre irritationsmoment. Du behöver däremot inte oroa dig för att chassits hölje ska råka åka av, om du lyfter i det. Dammfiltret i botten agerar även låsning av höljet, vilket är ett piffigt sätt att slå två flugor i en smäll.
Trots den lilla formfaktorn är det lätt och intuitivt att installera komponenter. Bara det faktum att support för hela 326 mm långa grafikkort, och till och med vattenkylare (AIO) upp till 280 mm hittas här, gör det hela än mer respektingivande. Lägg därtill att Fractal Design dessutom utrustat chassit med två USB 3.0 portar samt en USB 3.2 Gen 2×2 Typ-C port och du har oväntat många anslutningar i fronten – för denna typ av mini-ITX standard. Förvisso även om AIO-kylare fungerar bra i detta chassi kan begränsningen till 280 mm påverka valet av vissa högpresterande system – något som ändå behövs sägas.
Visst, chassit saknar kabelkanaler likt många större ATX-modeller, men på grund av den anpassningsbara formen – där du når väldigt mycket av insidan, blir detta i regel aldrig något problem. Något som ändå är förvånande då kablage har en tendens att hamna i vägen. Detta är nog återigen något som Era 2:s två kammare hjälper till med. Bara det faktum att du som PC-byggare kan sätta samman en dator på runt en halvtimma, gör att det hela blir än mer respektingivande.
Styrkor, svagheter och värt att köpa – och för vem egentligen?
Där det finns mindre yta, finns det i regel alltid något som behövts kompromissas. I fallet med Era 2 handlar det mest om tre saker; ljudnivå, luftkylarutrymme och värmehantering. Dess kompakta natur gör att de mer luftkylningsbaserade datorerna där ute kan få problem med kylning. Standardhöjden av processorkylare i detta chassi är 55 mm – vilket innebär att du behöver hålla dig till låga CPU-kylare. Något som givetvis begränsar effekten dessa kan göra på mer prestandakrävande processorer. Nu kan du förvisso utöka denna höjd till 70 mm, då Fractal Design så underfundigt öppnat upp för att användare ska kunna justera detta på bekostnad av grafikkortstjocklek. Men har du ett tunnare grafikkort, kan du alltså istället öka höjden på processorkylaren.
Det är här som rekommendationen blir – åtminstone om du vill ha en mer högpresterande dator – att köra med vattenkylning. Fractal Design har ändå lyckats med konststycket av att göra Era 2 öppen för AIO-kylare på upp till 315×140 mm i storlek med en tjocklek á ≤ 52 mm. Om ni anpassar chassit kan ni få in tjockare radiatorer (≤ 58 mm) men då tappar ni lite av dimensionssupporten (300×140 mm i storlek på AIO i det fallet). Oavsett innebär detta att du som användare faktiskt kan klämma in en relativt högpresterande dator i detta mindre chassi.
Vattenkylare hjälper även mot ljudnivån bör sägas. Nu når aldrig ljudnivåerna hiskeliga höjder, inte ens med den stock-kylare vi använder med vårt AMD-moderkort, men det är ändå något att tänka på. Det är i dessa fall temperaturer kan bli ett potentiellt hinder. Luftkylaren i vårt fall lyckas få in rikligt med luft från den perforerade sidan av chassit – men för mer krävande processorer kommer det vara ett måste med vattenkylning, och även då är vi begränsade till 280 mm modeller. Nu brukar den storleken av AIO-kylare vara alldeles tillräckliga för att kyla ner mer krävande processormodeller, men återigen – det är inte alla som springer och köper en sådan direkt vid inköp av ett datorchassi.
Där försvinner problematiken snabbt, av den enkla anledningen – det beror på vilken dator du bygger. I vårt fall med en Ryzen 5 7600, 32GB RAM och Intel Arc A750 hålls systemets värmenivåer nere naturligt på grund av den mer återhållsamma prestandan. Tack och lov hjälps en hel del av prestandan även på grund av de två integrerade 120 mm fläktar som hittas i botten av chassit. Något som Fractal Design dessutom hjälpt på traven genom att ha en nästan konvex botten. Den hjälper lufttillförseln med att slussa lättare in luft underifrån – och på så sätt hjälpa komponenterna på traven extra väl.
I övrigt hittar vi mer förväntade aspekter. Era 2 inkluderar fyra SSD-fästen för 2.5” enheter (två på moderkortsväggen), utdragbart dammfilter, men inga 3.5” platser (för hårddiskar) alls. En naturlig väg att gå, särskilt idag när till och med 2.5” SSD:er mer eller mindre sakta byts ut mot M.2 NVMe-diskar direkt på moderkortet.
Till syvende och sist har vi dock priset att beakta. Det är säkerligen mer mastigt i många användares ögon – med en prislapp uppåt 2 500 SEK, men ärligt talat ser jag så många förbättringar för användarupplevelsen, flexibilitet och samtidigt möjligheten att erbjuda god kylning och allt i en estetiskt tilltalande förpackning – att jag ändå överser detta. Detta är ett chassi du har i många år och därför är värt sitt pris.
Är det då för alla däremot?
Ja, det är detta som är tjusningen med Era 2 i mina ögon. Era 2 är mer än bara ett chassi – det är en designstatement. Fractal Design bevisar att ett mini-ITX-chassi kan vara både kompakt och visuellt tilltalande. Oavsett om du bygger en arbetsstation eller en vardagsdator erbjuder Era 2 en genomtänkt balans mellan skönhet och funktionalitet.
Dess mini-ITX-storlek var länge något förpassat till de mest nördiga PC-entusiasterna där ute, men med Era 2 lyckas Fractal Design med konststycket av att kombinera intuitivt byggande, goda kylningsmöjligheter, anpassningsbar storlek av dess dimensioner och allt detta i ett utomordentligt smäcker design. Visst är det kul att se chassitillverkare våga något nytt – utan att tumma på den goda kvaliteten!
Recensionsex tillhandahållet av Fractal Design.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Fractal Design Era 2. Lägsta pris 2 465 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-12-10.