Creative är tillbaka med ett externt ljudkort, denna gång uppföljaren till G5, med det fantasifulla namnet G6. Ja, inte någon större skillnad sett till namnet – men om vi kollar under ytan, så hittar vi både det ena och andra. Men är det värt de nästan 1500 kronorna? Tryck in USB kontakten, så kör vi!
G6:an tillför på ytan ett likadant ljudkort – i hårdplast, med upplyst Creative logga och möjlighet att flippa mellan profiler, Dolby ljud och Scout läge (intensifierar fotsteg i spel exempelvis). Du har kvar ett hjul för reglering av ljudvolym direkt på ljudkortet, och det har nu Line In och Line Out på baksidan. Med en gummibeklädd undersida, så ligger den fast på de flesta underlag, och levererar en undanskymd men viktig del i din dator-’setup’. Men det behöver denna gång inte nöja sig med datorn – då denna har multiplattformsstöd. Playstation 4 med stöd för Dolby Digital, Xbox One med stöd för Dolby Digital (dock ej mikrofonstöd), Nintendo Switch (dock ej mikrofonstöd) och Mac stöd.
Ja, redan på konsolerna märker vi att ljudbilden ökar direkt vid användning, något som den redan bekanta ljudprocessorn SB-Axx1 levererar. En processor som mycket riktigt även fanns i föregångaren G5. Men denna gång är impedansen mellan 16 – 600 Ohm vilket borgar för enorma valmöjligheter skulle man vilja ha mer extrema hörlurar. Sedan att det dynamiska intervallet (DNR) nu ökats till 130 dB (från G5:ans 120) ger även indikation om att det skett saker under ytan.
Spel & musiken
När det gäller att just få ut det mesta ur dina hörlurar eller ditt headset – ja då är det ett dedikerat ljudkort som bör användas. I detta fall, så kan du som användare även justera mängder med inställningar i Creatives programvara SoundBlaster Connect – men redan från start finns som sagt redan profilhantering och Dolby surround aktivering på ljudkortet, om du vill slippa sånt. Ställer du inte något i mjukvaran och sparar så är det sedan en av de tre profiler som går att välja mellan, om du t.ex. sitter vid konsoler.
Men hur är då ljudet? Ja, det beror givetvis på dina lurars kapacitet – men i vårt exempel så har vi provat Creatives egna H6, Sennheiser Game Zero och Logitech G635, och resultatet blev ögonblickligen uppenbar. Ljudbilden blir krispig i alla fall, där värmen i bastonerna sprider ut sig, och hela registret blir betydligt mer påtagligt. Urskiljandet av instrument i musik, eller vapen och explosioner i spel blir så mer inlevelsefulla. Det går verkligen inte att förneka att G6:ans ljudkvalitet och DAC (digital to analog converter) gör sitt jobb till det yttersta. Ljudkvalitetsökningen i de mest undermåliga lurar blir påtaglig – och även om de inte kan göra underverk med de mest dåliga lurar, så är det ändå en uppenbar förändring i ljud även där.
Baksidan av det goda…
Allting kommer dock med ett pris – i G6:ans fall, så var det mest tydligt i Creatives väldigt resurskrävande mjukvara. En mjukvara som rent inställningsmässigt gör jobbet med råge – men som bara tar upp alldeles för mycket resurser, särskilt tillsammans med de ASIO drivrutiner som installeras, som verkligen rekommenderas installeras på ett rent system, då de kan skapa konflikt med andra ljuddrivrutiner om du har sådana.
Kvaliteten kräver självklart kraft, och det är synd att jag hela tiden finner mig själv undvika G6:an; inte så mycket för någon avsaknad av prestanda (för jösses vad bra ökning i ljudkvalitet man får), utan bara för att man vill slippa krångla. Med det sagt, så bör det tilläggas att detta kan mycket väl vara ett problem för vårt specifika system – men att det är något man ändå bör ha i åtanke inför ett eventuellt köp. Och sitter man dessutom på föregångaren G5, då behöver man fundera extra noga.
För visst är det en skjuts i plattformsstöd och DNR – men ärligt talat, om du bara använder ljudkortet till din dator, så skulle jag nog rekommendera att du är kvar på G5:an då den är riktigt kvalitativ i sig. Men visst, vill du få ut det allra bästa ur konsoler eller utnyttja ASIO på riktigt – då är G6:an något som behöver kollas in. Jag menar, för vad du får – om du inte har ett ljudkort sedan innan – då är dessa 1500 kronor helt klart ett överkomligt pris.
-
Hörlursförstärkare
- 16 – 600 Ω, Hörlursimpedans som stöds:, Utgångsimpedans: 1Ω
-
Dynamiskt intervall (DNR)
- 130 dB
-
Ljudprocessor
- SB-Axx1™
-
Plattform
- USB 2.0, USB 3.0
-
Anslutningar (primära)
- 1 x 3,5 mm hörlurskontakt, 1 x 3,5 mm Mikrofonutgångskontakt
-
Hörlursförstärkare
- 16 – 600 Ω, Hörlursimpedans som stöds:, Utgångsimpedans: 1Ω
-
Maximal kanaluteffekt
- Stereo
-
Ljudteknik
- CrystalVoice
-
Operativsystem som stöds
- Windows® 7, Windows® 8, Windows® 8.1, Windows® 10, Mac OS X v10.8 och högre
-
Medföljande tillbehör
- microUSB-kabel, Mini TOSLINK-kabel
-
ASIO
- Playback & Recording
-
DAC
- Dynamiskt omfång: 130 dB (A-viktad), THD + N: ~0.0002%
-
ADC
- Dynamiskt omfång: 114 dB (A-viktad), THD + N: 0.0006%
-
Strömförsörjning
- USB 2.0 / 3.0, USB-bussdriven
Creative Sound BlasterX G6. Lägsta pris 1488 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-11-22.
Recensionsex tillhandahållet av Creative.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.