Sällan har RGB varit mer RGB än med NZXT Kraken X63 RGB! Men den färgglittrande aspekten är givetvis inte allt här. NZXT vill även övertyga sett till temperaturer, ljudnivå och tillgänglighet. Frågan är därför: kommer den övertyga i det långa loppet?
Med ett brett spektrum av olika typer av märken och CPU kylare, har vi nu nått NZXT och deras Kraken X63 RGB. En AIO lösning (all-in-one) som kyler ner din processor med hjälp av vätska. Den kommer med två 140 mm fläktar samt möjlighet att rotera dess pump för att smidigt visa upp den skärm som finns därpå. AIO lösningen har i sig stöd för egentligen alla nyare Intel och AMD sockets (även nya LGA 1200 från Intel och AM4 från AMD) och kommer utan problem kunna appliceras på de flesta datorer.
Sett till pump och den generella prestandan kan den nå upp mot 2800 RPM som mest, även om den utan problem klarar av att hantera processorer (rent kylningsmässigt) fenomenalt redan på 800 RPM. Detta innebär därför inte bara en välkyld processor, utan även en tydligt tystare konfiguration. De båda 140 mm fläktarna som sätts på den medföljande kylflänsen ger inte heller de ifrån sig allt för mycket ljud och kan därför med gott samvete slängas in i en ljudallergikers hemmabygge — i alla fall om man enbart ser till ljudnivå i ren dBA-antal.
Med konkurrenter som exempelvis Fractal Design Celsius+ S28 Prisma eller Cooler Master Masterliquid ML240L V2 är det dock ingen lätt match, men NZXT klarar sig ärligt talat oväntat bra. Själva kabelhanteringen är tämligen rättfram och RGB belysning kan lätt ändras i programvaran CAM från NZXT vilket gör detta till en härligt upplysande historia för de flesta RGB-fantaster där hemma.
”- Ice to see ya!
NZXT största behållning är hur väl den presterar under press och framförallt hur väl den håller ner ljudvolymen. Även när dess pump skjuter upp till 2800 RPM är den oerhört tyst, vilket märks i våra diagram nedan. Att den mer eller mindre är likartad sett till ljudnivå under låg användning (800 RPM) som vid full användning (2800+ RPM) utanför chassit är oerhört imponerande. Skulle man använda sig av än mer ljudisolerade chassin, skulle det utan tvekan vara en försynt historia, exempelvis om man använde sig av Fractal Designs helisolerade Fractal Design Define 7.
Sett till temperaturer är den alldeles utmärkt – i ’idle’-läge ligger den på runt 36 grader Celsius, medan den når upp till 69 grader celsius under hård belastning (då med 2800 RPM). Även om jag drar ner RPM på pumpen (800 RPM) blir det inte allt för stor skillnad i värme; då runt 76-77 grader Celsius. Med andra ord en gedigen värmehantering, även om jag desillusionerat alltid känt att vattenkylning borde nå betydligt lägre nivåer – men det är ett drömscenario.
Testdator:
Chassi: Cooler Master Masterbox 540
CPU: AMD Ryzen 5 3600
RAM: 32 GB RAM @3600MHz
Grafik: Nvidia Geforce RTX 2080 Super
PSU: Cooler Master V850 Gold V2
Op. System: Windows 10
Oavsett innebär detta goda överklockningsmöjligheter, där värmeskillnaderna knappt märks av, och att du på riktigt kan ”pusha” ditt system alltmer. Visserligen inom rimliga gränser, men ändå – valet finns här för användarna, och det görs alldeles utmärkt.
Ytliga slutpunkter – och praktiska sådana
När det kommer till AIO lösningar numera, övergår de alltmer i en slags dragkamp för att se bäst och vackrast ut – åtminstone på papper och ordagrant i ett chassi. Tack och lov går NZXT Kraken X63 RGB förbi ytligheter och ger ett väldigt rent utseende, samtidigt som det ger dig som användare valet att ha igång RGB belysning eller inte. Det är faktiskt som så att vissa av RGB belysningslägena rentav kan påverka RPM hastigheten och därigenom kylningen. Därför kan det vara värt att inspektera dina värmenivåer extra noga om man leker runt. Men det innebär också att du som användare helt sonika kan stänga av RGB belysning om så önskas. Idag är inte längre RGB belysning något för att ”game:ifiera” ditt bygge utan snarare skapa en ton och känsla över ditt datorsystem – som reflekterar din personlighet. Vill du ha en återhållsam röd ton, som sakta pulserar, eller regnbågens alla färger som aktivt byts ut likt vågor på stranden; detta kan ordnas. Idén om att RGB är något som förstör stämmer inte längre, utan är ditt val, och det är där Kraken X63 RGB verkligen levererar. Om du mot förmodan är en RGB motståndare – tänk på att du kan diktera på ett betydligt mer intrikat sätt hur ditt system ska se ut, och kan utan tvekan skapa mer restriktiva men unika utseenden.
För att återgå till Kraken X63 RGB, på ett mer negativt plan, kan jag tycka att dess manual kunde ha gett en bättre överblick, då den uppfattas lite plottrig och därför kan potentiellt försvåra installationen för mer ovana användare. Sedan har vi priset som ligger på runt 1 700 kronor – ett pris inte helt främmande för en 280 mm lång fläns och pump, men som ändå är relativt saftig. Tack och lov ligger i ärlighetens namn de flesta liknande AIO lösningar runt denna prisbild, vilket då ändå gör att Kraken X63 RGB ser bra ut i sin konkurrens.
Slutligen återgår vi till ljudbilden en sista gång. Den må vara tyst, men där ordinarie CPU fläktar mer eller mindre skapar minimalt med ljud av ren rotation, skapar istället Kraken X63 RGB ett tydligt annorlunda ljud på grund av sin vattenpump. Det märkliga är att den är låg i volym, men utifrån sina vibrationer uppfattas vara högre än den är. Är man dessutom ovan vid denna typ av ljud, kan det uppfattas störande. Det bör dock sägas att det är i princip enbart tydligt vid höga RPM (2500 och uppåt), där pumpens framfart når uppåt 49 dBA. Här hade jag önskat någon ytterligare optimering från NZXT:s sida, för att eliminera dessa vibrerande ljud på något vänster – eller förse slangarna med bättre isolering. Nu kommer ljudet från pumpen primärt och det är en naturlig sak som uppstår då detta är standard för pumpar. Det blir därför snarare en fråga om vana från användares sida än något annat.
Men där har ni det; på det stora hela är NZXT Kraken X63 RGB en fenomenal AIO-lösning, som inte bara ger ett oväntat sken i vardagen, utan även kyler ner din processor på ett tillfredsställande sätt, samtidigt som det drar ner på ljudnivåer. Med andra ord, ja, den övertygade… den övertygade ordentligt!
Vattenblock | Mått: Diameter: 80mm; H: 55mm Material: Block: koppar; Hus: plast |
Pump | Motorhastighet: 800 – 2800 + 300 RPM Effekt: 12VDC, 0,3A |
Radiator | Mått: 143 x 315 x 30 mm Material: Aluminium |
Rör | Längd: 400 mm Material: Ultralågt avdunstningsgummi med nylonflätad hylsa |
Keps | Material: Plast och mässing Rotationsorientering: 360 ° med steg om 30 ° Lysdioder: 9 lysdioder NZXT RGB kanalutgångsspänning: 5V DC NZXT RGB kanalutgång LED Antal: Upp till fyra LED-remsor – 10 lysdioder per remsa, Upp till fem Aer RGB fläktar, upp till sex NZXT RGB-tillbehör |
Fläktar | Modell: Aer RGB 2140 Kvantitet : 2 Mått: 140 x 140 x 26 mm Hastighet: 500 – 1500 + 300 RPM Luftflöde: 30,39 – 91,19 CFM Lufttryck : 0,17 – 1,52 mm-H2O Buller: 22-33dBA Lager: Fluid dynamiskt lager Strömförbrukning: 12V DC, 0,32A, 3,8 W- kontakt: 4-stifts PWM-livslängd : 60 000 timmar / 6 år |
Garanti | 6 år |
Recensionsex tillhandahållet av NZXT. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner