Hem RecensionerHårdvarurecensioner ADATA SE900G Extern SSD 512GB

ADATA SE900G Extern SSD 512GB

av Fredrik Olsson

USB-C försedda SSD-diskar är inget nytt, särskilt inte då vi täckte syskondisken till denna (SE770G) nyligen. Även här är det en konsolstödd extern disk med RGB. Frågan är om denna SE900G slår sitt syskon eller inte…? In med kabeln i datorn och testa – för nu kör vi!


Snabb överblick och specifikationer

Till skillnad från SE770G dubblerar nästan SE900G hastigheterna. Du kan nu nå 2000 MB/s i både läs- och skrivhastighet, vilket verkligen inte är något att fnysa åt, särskilt inte då detta mycket riktigt är en extern SSD. Något som dock visar sig stämma först när vi lyckats hitta rätt port vad gäller USB-portshastigheten. För även om hastigheten kan nås, måste du ha USB 3.2 Gen 2 x2 för att det ska gå, en USB-port som ännu inte nått ut till alla moderkort eller datorer där ute. Självklart är den bakåtkompatibel, men om du ska lägga den något högre slanten för denna 512 GB stora SSD, behöver du verkligen vara på det torra vad gäller USB-portarna på din dator. Annars blir det lite att köpa grisen i säcken.

Vad som också kan vara en metaforisk gris i säck är konsolstödet. Mycket riktigt kan du använda denna till Xbox Series S | X och Playstation 5, men mer som lagring, eller spelande av äldre spel. Tänker du att du vill lira nya Xbox Series X eller Playstation 5 optimerade spel, då är denna inte ett substitut. Inte ens om konsolerna haft rätt USB-portar, hade det gått. Men som sätt att överföra installationer, hålla koll på data överlag eller ett enkelt sätt att gå mellan dator och konsol – då kan detta verkligen ligga rätt som handen i handsken.

Sedan kommer vi till SSD:ns utseende, som precis som med SE770G bjuder på RGB-upplyst ära. Det är en len och lite rundan design även här, som fungerar alldeles utmärkt, även om den inte lär vinna några priser. Den kommer dessutom med hål jäms med sidorna, för att slussa ut ev. värme från SSD:n – vilket märks, då den aldrig blev för varm under våra tester.

SE900G finns i tre utföranden; 512GB, 1TB och 2TB, vilket innebär att det går att anpassa budget därefter. Just den modellen vi recenserar (512GB), har ett cirka pris mellan 930 – 1 049 kronor, vilket ändå bara är runt en-två hundra över SE770G på samma storlek – och då är det ändå en potentiell dubblering i hastighet. Men precis som jag var inne på innan, gäller det att dubbelkolla vilka USB-portar man har, samt vad exakt du vill använda den till. Är det enbart standard lagring kan du säkert hitta billigare alternativ. Nu adderar även dess lilla form till fördelarna här i mitt tycke, så det jämnar ut sig på det stora hela, och har du faktiskt en USB 3.2 Gen 2×2 – då kan du verkligen få filerna att flyga över av bara helsicke.

Bra för alla…?

Så för att summera är detta en alldeles suverän lösning för de PC-användare som har rätt USB-port och flyttar filer ofta, eller kanske gör backup:er. Likaså finns det en behållning i att dess mindre form gör den lättare att placera på en konsol och känna att den inte kommer i vägen på något sätt. Den kommer inte hjälpa nya spel att laddas in – men däremot äldre, eller för den delen rena sparningar av installationer, skulle man gärna göra det på sin nya Xbox Series X eller Playstation 5. Visst kommer det vara ännu färre som faktiskt har USB-porten som behövs, men för de som har… ni ska verkligen kika på denna sköna lilla disk. Den är verkligen en prima vara!


Specifikation

Färg

Svart

Kapacitet

512 GB / 1 TB / 2 TB

Mått (L x B x H)

110,8 x 66 x 16,5 mm / 4,36 x 2,6 x 0,65 tum

Vikt

160 g / 5,64 oz

Gränssnitt

USB 3.2 Gen2 x2 Typ-C

Sekventiell läsning (max*)

Upp till 2000 MB/s

Sekventiell skrivning (max*)

Upp till 2000 MB/s

Operativsystemskrav

Windows 8/8.1/10
MacOS X 10.6 eller senare (omformatering krävs för användning)
Linux Kernel 2.6 eller senare
Android 5.0 eller senare

Op. Temperatur

0°C (32°F) till 50°C (122°F)

Op. Spänning

DC 5V, 900mA

Tillbehör

USB 3.2 Typ-C till C-kabel, USB 3.2 Typ-C till A-kabel, Snabbstartguide

Recensionsex tillhandahållet av ADATA. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar