ASUS är inte fågelungar när det gäller att producera datorskärmar. Och nu när de har kommit ut med två skärmar, MG248Q (24tum) och MG279Q (27tum), som siktar in på ett segment där konkurrenskraftigt pris är A och O, så gäller det att stå ut. Och på pappret så är verkligen dessa monitorer allt en gamer kan tänka sig behöva. Men räcker det hela vägen? Vi kollar in varje separat skärm individuellt och ser om ASUS anspråk på kostnadseffektivitet och kvalitet är legitimt.
Montering, Installation & Vridmoment
MG248Q
När det gäller stabilitet för monitoren så är det inget man behöver oroa sig för då MG248Q har en redig fot som den står på, med en bra tyngd i sig som gör att den står still på sin plats. Foten i sig är inte överdrivet stor och tar inte upp allt för mycket plats på skrivborden. För att sätta ihop monitorn så behöver du inga verktyg, då det är bara en mutter på undersidan av foten som skall skruvas på och den sitter redan fast (lättare än så blir det inte). Foten har även en lite rolig sladdfunktion där man tar bort en panel på baksidan av den och drar sladdar rakt igenom det, istället för att vara nödd att dra runt den, vilket gör det smidigare om man vill ändra på hur man har skärmen ställd.
När det kommer till hur du vill justera skärmen så finns det så det räcker till; skärmen kan höjas och sänkas från botten upp till 130mm; det finns en pivot funktion som gör att du kan välja att ha den liggandes eller ha den stående på högkant (d.v.s du kan vrida den 90 grader med- eller moturs). Du kan också luta skärmen 33 grader bakåt och 5 grader framåt. På foten finns det också så att du kan snurra den 90 grader i valfri riktning. Här ser man att valmöjligheterna för att välja hur man vill ha skärmen är riktigt stor, så du kan få till hur du behöver att ha den i hemmet.
Om vi ska belysa lite hur den ser ut så är den väldigt estetiskt tilltalande med dess slimmade design, matta svarta färg och röd detaljer, som gör att den inte sticker i ögonen utan passar in perfekt i vilken omgivning som helst.
MG279Q
Med sin rediga fot så står MG279Q väldigt bra på skrivbordet. Dess möjlighet till att justeras efter dina behov räcker till de flestas behov; med möjlighet att snurra, höjdjustera och luta skärmen. Även denna skärm har en pivot funktion, så att du kan rotera skärmen om du t.ex. vill ställa den på högkant (dvs vrida den vertikalt i 90 grader).
Själva konstruktionen känns väldigt gedigen, med ett uns av estetik, i den matta svarta ytan, och de röda detaljer som finns här och var. Tack och lov så har den en förhållandevis liten fot, som gör att du kan ställa skärmen i princip vart du vill.
Effektförbrukning och Anslutningsmöjligheter
MG248Q
När det gäller effektförbrukning så ligger den på 65W när den aktivt används och när du har den i standby så ligger den på mindre än 0.5W. När vi kommer till anslutningsmöjligheterna på monitorn så finns det en displayports utgång (1.2), en HMDI utgång (1.4) och även en dual-link DVI-D. Det finns också 3.5mm ljuduttag för hörlurar och ljudintag för de inbyggda högtalarna. Dock finns inga USB hubbar, men inget som jag saknade.
MG279Q
Om vi då kollar på effektförbrukningen, så är den relativt bra. I aktivt driftläge så ligger den på 38,7W, och på standbyläge så ligger den på 0,5W. Det är lite högre än andra skärmar, men inte med mycket marginal, och då får man också ta med 144 Hz antalet samt dess stora tumstorlek i beaktande.
Vad gäller kontaktmöjligheter så finns det en displayport utgång (1.2), samt två stycken HDMI ingångar. Så vill man utnyttja de 144 Hz som finns att tillgå, så är det displayport som gäller. I övrigt finns även en mini displayport (1.2).
Det finns även en inbyggd USB hub, med två stycken USB 3.0 kontakter. Vilket fungerar väldigt smidigt för den som vill få fler USB möjligheter. Utöver detta finns även inbyggda stereohögtalare, som förvisso inte är superbra, men de gör vad de ämnar göra åtminstone.
Bildegenskaper
MG248Q
För dig som är en hardcore gamer och vill ha en lite extra fördel över dina motståndare så har skärmen en ASUS exklusiv ’GamePlus’-teknik, med andra ord så finns det en knapp på baksidan som du snabbt och enkelt kan ändra inställningarna med. För den som spelar mycket FPS så finns det en overlay med 4 olika ’Crosshairs’ som du kan välja var den skall vara på skärmen för ökat din chans att träffa rätt. Du kan ha en timer med nedräkning av 5 olika fast tidsinställningar, vilket är bra om du bara har en viss tid att spela eller om man spelar in och bara har en viss tid man vill sikta på att hålla. Det finns också en FPS mätare du kan ha upp i vänstra hörnet. Och sist men inte minst för dig som har flera monitorer och tycker det är svårt att få rätt skärmplacering , så finns det en display ’alignment’ som gör att du får tre stycken placeringslinjer på alla sidor av skärmen vilket underlättar och gör det så mycket enklare att få alla skärmar perfekt placerade mot varandra.
ASUS DisplayWidget är programvaran som du använder för att ändra dina inställningar och kan välja vilken av de olika ”GameVisual” (förinställda lägen), det är ett väldigt lättanvänt och användarvänligt program och du kan i programmet välja olika ”GameVisual” för alla program eller spela du använder (d.v.s om du kollar på film så ändrar den om till ”Cinema mode” eller om du spelar CoD så byter den till ”FPS mode”).
Skärmen är också kompatibel med NVIDIA® 3D Vision® 2 som möjliggör att du kan avnjuta spel i 3D, dock bör det läggar till att du för detta behöver en NVIDIA GeForce GPU och 3D-glasögon.
MG279Q
Skärmens IPS-panel uppfattas väldigt skarp, med till synes perfekta egenskaper vad gäller betraktningsvinkel och är överallt behaglig att titta på. Det har en färgåtergivning via Adobe RGB på 73 %, samt 8-bitars färgdjup. Dessutom finns sRGB där du ska kunna få en betydligt mer naturtrogen färgåtergivning, som tillsammans med skärmens olika så kallade ”GameVisual”-lägen (förinställda lägen), så finns det återigen enkla sätt att nå en mer behaglig upplevelse. Men som sagt med sRGB läget så finns ytterligare möjligheter att ställa in betydligt mer detaljerat.
Denna skärm kan som sagt skryta med en uppdateringsfrekvens på 144 Hz i högsta upplösning 2560 x 1440, och har även tillgång till AMDs Freesync teknologi. Märkligt nog så är intervallet för Freesync valbart mellan 35-90 Hz, vilket är konstigt då skärmen ändå ska ha support upp till 144Hz. Med dess kontrastförhållande på 1000:1 så får vi även en bra upplevelse av de mörka partierna i scener. Överlag så presterar kontrasten väldigt bra och ger nog alla typer av användare en skön upplevelse.
Med sin responstid på 4 ms (GtG), så kan man tycka det känns aningen återhållsamt för en monitor i denna prisklass, men det fungerar ändå bra, all-things-considered.
Upplevelse & Design
MG248Q
Skärmen är kanske inte den största med sin blyga 24 tum och har bara upp till full HD (1920×1080) i upplösning, men med det sagt så faller den inte kort p.g.a. det; skärmen briljerar med en 144 Hz i svarstid och har den otroligt snabba responstiden på 1ms, vilket gör att suddiga snabba scener är ett minne blott.
MG248Q har en väldigt hög kontrast, vilket går ända upp till 100000000:1 i dynamisk kontrast. Sitter man och har skärmen rakt framför sig så är färgkontrasten suverän, vrider man skärmen över 30-40 grader och får då en lite lätt gulaktig färg (men hur ofta gör man det).
Skärmens yta är reflektionsfri, vilket är en stor fröjd om man har många lampor eller solen som skiner bakom och man kan spela vidare utan att störas för mycket.
Du kan läsa mer om ”GameVisual” läget nedanför (de är i princip samma för båda skärmarna).
MG279Q
Att sitta vid denna skärm är i sanning en skön upplevelse; dess stora yta parat med hög upplösning (2560×1440), 144 Hz svarstid och en responstid på 4ms gör verkligen att den passar för alla tänkbara användningsområden. Detta är till stor del på grund av den AHVA-panel (som mestadels går under namnet IPS). Du får väldigt bra betraktningsvinklar och för att du ska få dåliga färgförhållanden, så måste du verkligen anstränga dig att sitta dåligt. Visst händer det att du tappar lite i kontrasten om du befinner dig i vinklar över 30-40 grader, men å andra sidan håller sig färgpaletten ändå bra även i de förhållandena.
Skärmens kontrast är ganska hög, och går upp till 1200:1. Vilket i stora drag adderar en mer svärta i djupet av bilder och gör att det blir alltmer behagligt att arbeta med skärmen under längre perioder. Dess yta har ett reflexfilter som är matt och gör ett bra jobb. Ytan i sig är inte ett hinder dessutom som det många gånger är med ett sån här skärm, utan håller omgivningens ljus fritt från speglingar i någorlunda stor mån.
Om vi då går tillbaka till det så kallade ”GameVisual” läget som finns i skärmen, så ger det dig möjligheter att skifta mellan olika förskapade lägen. ”Scenery mode”, som ger ett kraftigt överdrivet kontrast, samt ökar de mer pastellorienterade färgerna. ”Cinema mode”, som i mångt och mycket känns som ”Scenery mode” men som ger en mer blå ton på vitbalansen. Sedan kommer ”RTS/RPG mode” vilket gör svarta nyanser mer ljusa, och ökar skärpan. Sedan har du ”FPS mode” som ökar skuggor/mörka partier väldigt mycket och egentligen är till för att kunna lyfta fram fiender i spel, som kan tänka sig gömma sig i skuggorna. Och slutligen har vi ”sRGB mode”, vilket är det mest färgkorrekta läget, vilket är mer gjort för arbete i exempelvis Adobe Photoshop.
Allt som allt, så ger skärmen en mängd valmöjligheter vad gäller justeringar av styrka och kontrast som i slutändan ger ett väldigt bra resultat på helheten.
MG248Q – Cirkapris – 3200 kr
Bildskärmsupplösning 1920×1080 – Kontrast 1000:1, 100 000 000:1 dynamisk kontrast – Responstid 1 ms – Ljusstyrka 350 cd/m²
Betraktningsvinkel H/V 170° / 160° – Bildformat 16:9 – Pixelstorlek 0.28 mm – Paneltyp TN – Uppdateringsfrekvens 144 Hz
Bakgrundsbelysning LED – G-Sync/FreeSync FreeSync, (Adaptive Sync) – DVI Ja, DVI-D Dual-Link (support NVIDIA 3D Vision) – HDMI Ja, 1st HDMI 1.4 – DisplayPort Ja, 1st v1.2 – Högtalare finns.
MG279Q – Cirkapris – 6000 kr
Bildskärmsupplösning 2560×1440, WQHD – Kontrast 100M:1 – Responstid 4 ms, GTG – Ljusstyrka 350 cd/m²
Betraktningsvinkel H/V 178° / 178° – Bildformat 16:9 – Pixelstorlek 0.23 mm – Paneltyp IPS – Uppdateringsfrekvens 144 Hz
Bakgrundsbelysning LED – G-Sync/FreeSync FreeSync, (fungerar i 35-90Hz) – HDMI Ja, 2st HDMI 2.0
DisplayPort Ja, 1st v1.2, samt 1st mini-Display Port v 1.2 – MHL (Mobile High-Definition Link) Ja, via HDMI – Högtalare Ja, 2x2W
Recensionsex tillhandahållet av ASUS
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.