Innehållsförteckning
Som ett av de absolut kraftfullaste nätaggregaten till dagens datorer, står det klart att MSi:s nya MEG AI1300P PCIE5 självsäkert vill sätta sig som herren på täppan. Det är dock turbulenta tider om vi ser till elkonsumtionskostnader och frågan är om MEG Ai1300P är rätt val att göra – och vem som kan tänkas vara personen som faktiskt behöver ett nätaggregat av detta slag? Vi trycker därför in det potenta energiknippet i testriggen och ser hur den står sig!
Kablage, fläkt och hantering
Som det modulära nätaggregat det är, kan du själv välja konfigurationen (sett till kablage) för din specifika dator. Utöver de kablar som utgör standard (CPU och GPU) finns det några aspekter som står ut från gemene PSU (powersupply unit). Först och främst behöver vi belysa PCIE5 och ATX 3.0.
Vissa av de nyare grafikkorten på marknaden (ex. MSi:s egna Geforce RTX 4090 Gaming X Trio) kräver denna nya strömkontakt som avser PCIe 5.0 vilket består av 16 pins som kan föra över hela 600W i uteffekt. Med andra ord kan du använda mer avancerade grafikkort, vilket är intressant.
Red.anm. Vi känner dock till att denna PCIe-kontakt erhållit en hel del uppmärksamhet på senaste tiden utifrån ett mer negativt sätt. Vi kan dock bara utgå från detta specifika nätaggregat och hur det uppfört sig medan vi pressat det i våra tester, något som vi då baserar denna recension på.
Att nätaggregatet har en total output på hela 1300W innebär att du bör kunna driva vilken uppsättning av komponenter som helst (utifrån vad som finns i skrivande stund). Detta var något som vi fick bekräftat i våra tester, då vi parade ihop ovan nämnda RTX 4090-grafikkort med en top-of-the-line Intel i9-13900K-processor. Just denna höga uteffekt är det första vi synade i sömmarna. Som datoranvändare är det nödvändigtvis inte som så att du behöver hela mängden potentiell watt som denna kan leverera – utan det kommer snarare vara en betydligt mindre del.
I detta scenarios agerar våra två testdatorer exempel på hur strömförsörjning kan komma att krävas under specifika omständigheter:
System 1 – Kraftanvändaren:
Intel Core i9-13900K @ 5.8Ghz (Maxboost)
Corsair Vengeace 32GB @5200 RAM
MSi MAG Z790 Carbon Wifi
MSi Geforce RTX 4090 Gaming X Trio
Operativsystem: Windows 11 Home 64-Bit
System 2 – Normalanvändaren:
Intel Core i5-12600 @ 4.8Ghz (Maxboost)
Corsair Vengeace 32GB @5200 RAM
ROG Strix B660-I gaming Wifi
MSi Geforce RTX 4090 Gaming X Trio
Operativsystem: Windows 11 Home 64-Bit
Tillvägagångssätt och metodik
För System 2-dator har vi dels sett till normal användning (Windows, Office, mild gaming på mediuminställningar – trots GPU), medan System 1-datorn fokuserar på mer avancerad användning (Bildredigering, Filmredigering och high-end gaming). Tanken är att se hur mycket watt som dras i de två scenarios och se hur mycket som krävs, samt hur konsekvent tillförseln är av energi i systemet.
Dels har vi mätt via det totala systemets strömanvändning (mätt via Deltaco SH-P01E), men även utifrån MSi Afterburner – men då enbart som verifiering av differensen mellan CPU och GPU. Vi har även använt MSI Center, där detta specifika nätaggregat kan ge ytterligare anvisningar kring wattanvändning.
Värt att nämna är att metodikens utgångspunkt inte är att få exakta värden, mer som att få en mer överskådlig blick för hur nätaggregatet anpassar sin energiförbrukning – och snarare var vi landar sett till användning på ett mer generellt plan.
Utfall System 1:
Under tester med denna mer krävande processor stod det klart att även om den tog i anspråk av mer watt under mer avancerade tester (ex. CPU bundna spel eller CPU-Z benchmarks) hanterade MEG Ai1300P det galant. Dess 80 Plus Platinum certifiering såg ut att stämma – och det var konsekventa 90-100W bara över CPU:n. Under extrema tester i spel – exempelvis Cyberpunk 2077 – i 4K och Ultrainställningar, lyckades vi nå runt 400W bara över grafikkortet. Att nätaggregatet klarade detta var självklart – men att den totala konsumtionen aldrig märktes av i våra mätningar gör att vi definitivt kan säga att denna är bra för de mer extrema användarna. Överklockare särskilt – vilket passar in i ovan dators specifikation.
Utfall System 2:
På många sätt och vis hamnade vi i liknande scenarios sett till CPU-användning sett till ström. I denna dator hamnade vi i snitt runt 60-65W, men att mer krävande scenarios gjorde att detta istället hamnade runt 100-115W. Detta parat med mer mild användning sett till GPU, gjorde att helheten givetvis utan problem kan täckas även här – men att ett köp av detta nätaggregat blir mer ifrågasatt. Utifrån ett tänk kring framtidssäkring finns det goda argument, men generellt sett för denna typ av användare lär framtiden ändå inte förändra användningsvanorna och därmed skulle vi säga att du inte ens ska fundera på detta nätaggregat i nuläget.
Där täcker vi grunden i ett nätaggregat. Dess energiförbrukning och vem detta nätaggregat kan tänkas vara riktat mot. Men innan vi går till slutsummering kan vi titta närmre på vad som står ut med just MEG Ai1300P – utöver dess PCIE5-support.
Sett ur ett estetiskt perspektiv finns inget att säga riktigt. Det är nytta före nöje – vilket definitivt är helt okej med denna typ av produkt. Nyttan ökar när det i och med denna även finns ett sätt att synka nätaggregatet med mjukvara. Detta är det redan nämnda MSI Center. Att det kan hålla koll på din användning i Watt i realtid är intressant – men det är över ett större perspektiv, samt ur kring idén om att vara flexibelt som det blir extra intressant. Utöver möjligheten att själv välja output sett till single- och multi Rail (Väldigt förenklat är det ett sätt att påverka output av +12V kablar så du kan få ut mer total wattuteffekt), följa ditt nätaggregats effektivitet, anpassa dess fläkts RPM, samt få bättre överblick för hur mycket energi du gör dig av med under en längre period.
Just att MSi låtit inkorporera detta i sitt nätaggregat – bara genom att koppla en USB-kabel mellan det och moderkortet känner jag definitivt är rätt väg att gå i dagens energimedvetna samhälle. Det är också ett bra sätt att i realtid se huruvida wattanspråket faller rätt i exempelvis överklockning av grafikkort eller processor för att inte tala om det enkla faktum att det ger dig som användare mer kontroll – vilket aldrig är fel. Nu är förvisso grafik- och processoröverklockning ett dåligt exempel kanske då datorer själva kommer stänga av sig om överklockningen misslyckas – men ni förstår ändå min poäng. Bara det faktum att du kan ändra ditt nätaggregats fläkts RPM innebär också att du lättare kan anpassa det efter din dator. Exempelvis om du har ett aningen mer kompakt sådant med sämre luftutgångar, eller bara om du vill ha det helt tyst. Det går alltså med denna!
Slutsummering och de sista bitarna av pusslet!
Tar vi då ett par steg ifrån, finns det några snabba sista saker att påpeka. Det medföljer exempelvis ”cable managers” vilket är ett sätt att hålla de större 24 och 8 pins kablarna mer räta. Men också att kablarna i sig är försedda av tre lager av hölje och trots det är riktigt flexibla. Givetvis kommer nätaggregatet med skyddsmekanismer såsom övervoltsskydd och undervoltsskydd och diverse fler – allt för att göra vardagen för en avancerad användare mer skyddad. Att den är försedd med ATX 3.0 stöd är givetvis finfint i sig, men det är egentligen helheten som imponerar – om vi ser till allt jag tagit upp ovan.
Dock finns det fortfarande en elefant i rummet – vilket är dess pris (eller snarare avsaknaden av det). I nuläget finns den inte representerad till fullo på den svenska marknaden men med ett ordinarie pris på $369.99 i USA lär den utan tvekan hamna på strax över 4 000 svenska kronor. Med en sådan prislapp för vad som redan innan är mer av en nischad produkt – tappar dess funktionalitet lite skimmer. Du skulle kunna peka på dess framtidssäkring och hur det kan tänkas betala av sig, men till skillnad från exempelvis andra ’halo-produkter’ på grafikkortssidan (ex. RTX 4090) är inte underhållningen eller användningen av denna produkt lika tydlig för ordinarie konsumenter. Du kommer utan tvekan vara säker på ett annat sätt sett till att du kan räkna med strömförsörjning oavsett komponent – men samtidigt märkte vi att till och med i våra tester att den sällan ens nådde en total användning av 1000W. Förvisso är poängen att du ska ha ett högre tak, särskilt om du pressar nätaggregatet ytterligare utifrån hur det i sig självt kan anpassas – men i slutänden är det en enkel fråga ”-Vem är denna till för, och är du verkligen en av dessa?”. På ett sätt kan ett grafikkort vara enklare att kvantisera då du ser vad du betalat för på skärmen, men här blir det definitivt mer luddigt…
Då vi märkte i vår RTX 4090-recension att även en 850W-nätaggregat utan problem kunde driva det törstande grafikkortet (utifrån både normalanvändare och mer avancerade ’gamers’) – blev det tydligt att MSi:s MEG Ai1300P PCIE5 snarare blir en produkt för att säkra framtiden. Det är utan tvekan oerhört kraftfullt och vem som än har råd att köpa det kommer säkerligen vara nöjd, men det är bara inte lika självklart för entusiaster – vilket är dess främsta hinder från en utmärkelse. Det är utan tvekan ett imponerande nätaggregat, och vem vet, kanske det blir mer tydligt att det är framtidens melodi längre fram, men just nu är det enbart för ’hardcore’-användare där ute. Även om det inte är fel i sig så klart!
NOMINELL WATT | 1300W |
EFFEKTIVITETSBETYG | 80 PLUS Platinum (upp till 92%) |
MODUL | Ja (full modulär) |
FLÄKTSTORLEK | 120 mm |
FLÄKTLAGER | Hydro Dynamiskt lager |
MÅTT (DXBXH) | 160 x 150 x 86 mm |
PFC TYP | Aktiv PFC |
INGÅNGSSPÄNNINGSOMRÅDE | 100-240~ |
INGÅNGSFREKVENSOMRÅDE | 50~60 Hz |
SKYDD | OCP / OVP / OPP / OTP / SCP / UVP |
ATX (24 STIFT) | 1 |
EPS (8 STIFT) | 1 |
EPS (4+4-STIFT) | 1 |
PCI-E 5.0 (16 STIFT) | 1 |
PCI-E (6+2 STIFT) | 8 |
SATA (15 STIFT) | 16 |
MOLEX (4-STIFT) | 4 |
FDD (4 STIFT) | 1 |
Recensionsex tillhandahållet av MSi. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Otillgänglig i nuläget i Sverige – men riktpris är $369.99 (msi.com).