Hem RecensionerHårdvarurecensioner Cooler Master Masterliquid 240L Core ARGB

Cooler Master Masterliquid 240L Core ARGB

Kyl ner dina förväntningar...

av Fredrik Olsson

MasterLiquid-serien från Cooler Master har återigen fått sig en ny iteration – en som ska kombinera både pris och prestanda på ett finfint sätt. I alla fall enligt tillverkaren som med denna nya 240L Core (AIO-vattenkylare), även vill förenkla, såväl som förfina sin redan etablerade processorkylarserie. Nog lyser den festligt i alla dess RGB-färger, men hur är den under press?


Denna nya generation från Cooler Master, kommer i 240- eller 360 mm-utföranden – i vilket vi fått till oss den mer ordinära 240 mm-varianten. Något som ändå passar väl, då den ska förse betydligt mer alldagliga processorer (läs mellansegmentet av processorer) med kylning. I vårt fall blev det därför att lotten föll på den mer sunda processorn i5-12600K från Intel. Dels representerar den en prestanda för en mer överkomlig summa, men ändå med lite utrymme uppåt. MasterLiquid 240L Core är ändå en något avskalad produkt inom sitt segment, därför kändes detta extra passande.

Ser vi därför till Masterliquid 240L Core ARGB som den heter, är det på många plan en välbekant historia vid det här laget. Pumphuset är förhållandevis återhållsamt, med enbart Cooler Masters logotyp som är upplyst, och därefter är det de två 120 mm-fläktarna som annars står ut. Inte bara utifrån dess ARGB-funktionalitet, utan för deras någorlunda tilltagna RPM antal; mellan 650 – 1 750 RPM ± 10%. Sett ur ett designperspektiv är 240L Core strömlinjeformad och simpel på vissa plan – dess svarta design följer gängse formfaktor, och kommer duga för de flesta, sett ur en estetisk vinkel. Idag är ändå intresset för ARGB (adresserbar RGB för övrigt) större än någonsin, och nog kan du skapa en skön atmosfär i ditt chassi, skulle det vara en ’showcase’-låda som lockar.

Dimensionsmässigt är dess radiatorkylare på 277 x 119.6 x 27.2 mm tämligen standardmässig, men den är dock i den där storleken som gör att den passar i båda ATX, såväl som många Micro-ATX-chassis. En faktor som säkerligen gör den mer attraktiv för många, då denna mångsidighet är kul att se. Förvisso inget som är unikt för denna egentligen, men är något som vi kommer tillbaka till senare, när vi tar med prisbilden i åtanke.

Sett till pumphus och överliggande strömkonsumtion, är detta en tacksamt snål historia, då den drar i snitt 3,96W som mest, men oftast lägre under normal användning. Inte heller låter den allt för mycket – i alla fall utifrån dess två 120 mm-fläktar. Det är definitivt inga priser som ges ut här för den delen, men under normal användning (idle), ger den respektabla om än standardmässiga ljudnivåer. Ljudnivåer som är jämförbara med exempelvis Cooler Masters PL240 Flux eller föregångaren ML240 Illusion från samma tillverkare. Det är däremot under hög belastning som 240L Core blir tydligt mer ljudligare än de två andra processorkylarna. I ett stängt chassi är det i snitt 4-5 dBA mer ljudligt än de två nämnda kylarna, så det är inte några enorma skillnader, men det är ändå en tydlig sådan.


Testsystem:

CPU: Intel Core i5-12600K
RAM: Corsair Vengeace 32GB @5200 RAM
MODERKORT: NZXT N7 Z790
CHASSI: NZXT H7 Flow & Streacom BC1 V2 Svart
Operativsystem: Windows 11 Home 64-Bit 22H2


Om vi istället ser till kylning håller kvaliteten i alla fall i jämförelse med Cooler Masters tidigare 240 mm-kylare – särskilt om vi tar med i beräkningarna att detta körs på Intel i5-12600K-processor istället för på 11:e generationen. Med i snitt 29 °C under normal/’idle’-användning går det lätt att säga att processorn hålls nere i temperatur. Däremot är maxtaket höjt till 59 °C under hög belastning (d.v.s. syntetiskt test i CPU-Z över alla kärnor), vilket i sig är aningen högre än de föregående modellerna, men då de befann sig på 11:e generationen av processorer och inte 12:e från Intel, kan jag ändå tycka att detta ligger hand i hand med ökningen av prestanda. Med andra ord är det finfina siffror!

AMD AM4-lösningen ser enkel ut, men upplevdes mer krångligare än väntat.

Ser vi då till installation av kylaren (i alla fall sett till dess kablar), känns det som att Cooler Master lärt sig av sina tidigare modeller, då denna upplevdes aningen mer lätthanterlig. De två 120 mm-fläktar som medföljer är lätta att installera på radiatorkylaren, och även om kablaget för dess ARGB skapar lite av en härva, är det tydligt hur du ska koppla samman de olika kablarna. Vad gäller ren strömförsörjning, är det enbart en enkel kabel till moderkortet som gäller så inte heller några krusiduller här. Däremot om vi tittar på installationen av dess pumphus är det en väldigt splittrad upplevelse – i alla fall gällande AMD:s processorer. Vi testar nämligen alltid med att installera på både AM4 (snart AM5) samt LGA 1700 (eller annan tillgänglig Intel sockel) för att se huruvida de skiljer sig åt under installationen – något som märktes av tydligt här. Under installationen av Intel i5-12600K var det hela tämligen rättframt, men med AM4 var idén bättre än utförandet. Installerar du över en AMD-processor behöver du nämligen använda dig av AMD-moderkortens redan förinstallerade plastbryggor över moderkortet – med vilka du ”bara” hakar fast pumphusets två skruvfästen, och sedan skruvar fast.

På pappret är det lätt – men i realiteten kändes det klumpigt och svårnavigerat. Tanken är enkel, i den att du bara för under de två hakande delarna inunder skruvarna, men då du behövde dels pressa samtidigt som du skruvar gjorde processor att kännas tafatt. Risken att du som användare inte trycker för lätt eller för den delen för hårt var överhängande, och om det var det förstnämnda blev det svårt att få den att sätta fast sig ordentligt. Här hoppas jag Cooler Master ser över installationen, mot en mer Intel liknande ’approach’ istället. En Intel installation må bestå av fyra skruvar, men är både säkrare för ditt moderkort och lättare.

Nåja för att gå vidare, är det att du behöver tänka på är ett modernare moderkort är ett måste – i alla fall om du vill använda dig av dess ARGB-belysning. Den tre ’pins’-anslutning som krävs finns på merparten av moderna moderkort idag, men dubbelkolla innan ett eventuellt köp att ditt moderkort har detta.

Innan avslutningen vill jag kort nämna dess supportlista, då den mer eller mindre supporterar merparten av alla processorsocklar från AMD och Intel. Allt från AM4/AM5 till LGA 1700, 1200 och 115x för att nämnda några. Det är med andra ord en processorkylare som skulle du vilja skaffa denna AIO-lösning redan idag, för din äldre processor, kan den vara en ypperlig produkt, redo att följa med på resan medan du gör uppgraderingar framledes.

Intel sockel.

AMD sockel.

Värt att köpa?

Masterliquid 240L Core ARGB är en ny bekantskap på den öppna marknaden – och därför kan den inte hittas (än så länge) i allt för många butiker. Därför kan prisvariationer hittas just nu. Men med dess pris någonstans runt 1 200 – 1 300 kronor, en livslängd på 70 000 timmar (Pump MTTF) och 160 000 timmar för dess fläktar, är det en hållbar pjäs. Dess fläktar må låta aningen mer än andra iterationer, men kylningen är toppen, och utseendet går givetvis att ändras i valfritt tredjeparts-RGB- program. På det stora hela en säker produkt för ett segment där överklockning kanske inte är ’top-of-mind’. Men bara vissheten i att du kan uppgradera din processor längre fram och fortsätta med denna (särskilt på AMD AM5-sidan) gör att den ändå får en varm – om än återhållsam rekommendation. Den gör inte mycket nytt för segmentet, men det ger valuta för pengarna, och kommer med en distinkt ’look’. Något som säkerligen kan vara skillnaden mellan att köpa och inte köpa för många…


Specifikation
Produktnummer
MLW-D24M-A18PZ-R1
Exteriör färg Svart
CPU-uttag
LGA1700, LGA1200, LGA1151, LGA1150, LGA1155, LGA1156, AM5, AM4, AM3, AM3+, AM2+, AM2, FM2
Kylarmaterial
Aluminium
Kylarens mått
277 x 119,6 x 27,2 mm
Pumpdimensioner  
Pump MTTF >70 000 timmar
Pumpljudnivå 12 dBA (max)
Pumpkontakt 3-stift
Pump Rated Voltage 12 VDC
Pumpströmförbrukning 3,96W
Pump Power Consumption
120 x 120 x 25 mm
Fläkt kvantitet 2 st
Fläkt LED Typ ARGB
Fläkthastighet
650-1750 RPM ± 10 %
Fläkt Luftflöde
71,93 CFM (max)
Fläktljudnivå
27,2 dBA (max)
Fläkttryck
1,86 mmH₂O (max)
Typ av fläktlager
Rifle Bearing
Fläkt MTTF
>160 000 timmar
Fan Power Connector
4-stift (PWM)
Fan Rated Voltage 12 VDC
Fan Rated Current 0,26A
Fan Safety Current 0,37A
Garanti 3 år
Serier
MasterLiquid Lite
Typ kylare
Flytande kylare
Kylarstorlek 240

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Cooler Master Masterliquid 240L Core ARGB. 2023-05-26. Listpris uppges vara 1199 SEK.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar