Innehållsförteckning
NZXT är tillbaka med ett slimmat och attraktivt chassi – som gjort för en streamingpublik som gillar att imponera sin vänner med vacker yta. Men den nya H5 Elite platsar någonstans i datorchassinas ingenmansland, då det inte riktigt vet var det ska ta vägen… Vi berättar varför!
Design & Formfaktor
När vi så sent som i fjol täckte NZXT H510 Flow stod det klart att på ett visuellt plan – och även välbyggt kabelmanagerande sådant – stod verkligen tillverkarens chassi ut. I nya H5 Elite har därför flera av dessa aspekter letat sig vidare men med några tydliga och märkliga skillnader.
Men först ut det positiva! Utseendet av H5 Elite är bedårande, med skönt inramade chassifläktar (två i fronten medföljer – ett utan RGB i botten) som ramar in ett stiligt chassi. NZXT:s erkända designtänk kan ses i själva formen av chassit, och hittas både på utsidan såväl som på insidan – där mjuka former kantas av mer tvära sådana i en skön harmoni.
Under höljet av den högra sidan gömmer sig som vanligt NXZT:s extraordinärt väldesignade kabelkanaler, för de som återigen älskar att snygga till sin dator – ett tema som i regel går genom tillverkarens chassis. En RGB hubb medföljer för tre ljuskällor (RGB fläktar), vilket lätt nås oavsett var du trär in kablar – mycket tack vare det redan nämnda kabelsystemet.
Chassit bjuder däremot på ett något sparsamt antal av 2.5 och 3.5 tumsplatser – där du antingen kan ha två stycken 2.5 tums SSDs och en 3.5 tums hårddisk. En mängd som förvisso förstås enklare då vi rör oss mot en tid där M.2 NVMe SSD kommer ta över helt, men som ändå känns snålt. Just att NZXT profilerar chassit som ett premiumchassi, till skillnad från dess perforerade lillebror NZXT H510 Flow som kostade avsevärt mindre gör att detta ringar ganska tomt.
Sett till utrymme för grafikkort och processorkylare är det däremot relativt tilltaget, trots en mer kompakt form. Det går att ha upp till 165 mm höga CPU kylare och 365 mm långa grafikkort, vilket lär täcka de flesta kort av idag – till och med monster som exempelvis MSi Geforce RTX 4090 Gaming X Trio. Men för varje steg framåt, tar chassit ett steg bakåt…
För att vara ett chassi på över 1 700 kronor – på en marknad där det fullkomligen dräller av mellanstora chassis som ger mycket valuta för pengarna, tappar H5 Elite mer och mer ju mer man synar det. Det främsta i min bok är konstruktionen och dess flimsiga metall. För att vara premium känner jag att detta är en märklig kompromiss hos en av de mer erkända chassitillverkarna idag. Ja, du får mycket ögongodis för pengarna, men när tunna metallhöljen tillåter ljud att färdas enkelt ut ur lådan – och ackompanjeras av två frontfläktar som adderar ordentligt till ljudbilden, ja då tappar det mig alltmer.
Att samma två RGB fläktar lätt kan kopplas in – för att få belysningen – men saknar fläktkontrollerhubb (kom ihåg att den hub som medföljer enbart gäller RGB belysning) då innebär det att du behöver ha ett rejält moderkort med mängder av chassifläktportar på. Att NZXT Cam (tillverkarens egen programvara) hittar men inte kan justera fläkt RPM (hastighet), är också tråkigt. Kanske detta är olika beroende på vilket moderkort du utgår ifrån dock, så det får jag väl lämna osagt (vi har ändå bara så många moderkort att testa med).
Sedan har vi USB portar, där NZXT fortsatt envisas med att hålla nere antalen. Jag kan förstå det ur ett estetiskt perspektiv, men när man lägger denna slant på ett enligt tillverkaren ”premium”-chassi, då borde det funnits fler än en USB 3.2 port och en USB 3.2 typ-C port. Ja, det är alltså bara två…?
Till sist behöver vi beröra den nedersta 120 mm fläkt som för in luft underifrån och upp genom chassit. En på pappret smidig idé, men då luftflödet avbryts av grafikkort (som förvisso kyls ner något) och att chassit kommer utan en kompletterande fläkt på baksidan (på bild ses en – men det är en extra fläkt som vi har adderat för dess fotosession) gör att luftflödet aldrig riktigt imponerar. Rentav har vi i våra tester inte fått ett särskilt bra luftflöde alls, särskilt om vi ser till frontfläktarna som enbart får primärt luft från en smal ”strip” av perforerade hål på högerhöljet. Temperaturer hålls runt runt 75-78 grader på ”full load” vilket är dugligt, men inte heller imponerande.
Support & installation
Där NZXT återfår lite lyster är användarupplevelsen. Allt blir tydligt i installationer mycket på grund av de redan nämnda kabelkanaler som finns under högerhöljet. RGB hubben är relativt enkel att använda även den, och tydligt utsatt. Att chassits interna kablage (frontpanel m.m) även är smidiga att använda – särskilt frontpanelskabeln som är en enda kabel (och inte ett gäng som det brukade vara förr) gör att det är en oerhört snabb installation.
Likaså är det smidigt att installera AIO kylare (vattenkylning för processorn), där chassit kan ha upp till 280 mm stora kylare i fronten, eller 240 mm stora kylare i taket. Nu vore det tråkigt att placera en AIO lösning i fronten då du måste tumma på de två förinstallerade 140 mm fläktar som finns där. Mest lämpligt är att placera en AIO kylare i taket, där du lika smidigt kan installera en sådan.
Värt att köpa – och för vem är den egentligen?
Med ett luftigt inre, snygg design och kardborrebandsförsedda kabelkanaler är det inte en dålig upplevelse att arbeta i H5 Elite. Tvärtom är det en flexibel liten historia på det planet. Men sedan börjar dess ljudliga design och framförallt oväntat snåla utbud av tillval göra sig påmint. Särskilt om man ser till andra konkurrenter i samma prisklass (ex. Fractal Design Torrent Compact eller NZXT:s härliga storebror H7 Flow) blir det ett ännu svårare piller att svälja. Visst ger H5 Elite en snygg look där den står på arbetsbänken, men med sina kompromisser kommer det dessvärre inte lika långt som andra chassin från NZXT. Om det däremot kommer ner i pris längre fram, skulle jag definitivt säga att det ännu mer värt att kika in, men inte i nuläget.
Fotnot. Utöver H5 Elite har även NZXT släppt en H5 Flow – vilket är en mindre version av H7 Flow. Om storleken av H5 är vad ni är ute efter, men med fler kylningsmöjligheter, då kan H5 Flow vara ett alternativ.
SPECIFIKATIONER
-
Moderkortsstöd : Mini-ITX, Micro-ATX, ATX och EATX (upp till 272 mm)
-
Kapslingstyp : Mid-Tower
-
Boettmaterial : SGCC stål, härdat glas
MÅTT
-
Höjd : 464 mm (med fötter)
-
Bredd : 227 mm
-
Djup : 446 mm
-
Vikt : 8,1 kg
KOMPATIBILITET & CLEARANCE
-
Max utrymme för CPU-kylare : Upp till 165 mm
-
Max GPU-avstånd : Upp till 365 mm
-
Främre kylarspel : 45 mm
-
Kabelhantering : Upp till 23 mm
FRÄMRE I/O-PORTAR
-
USB 3.2 Gen 1 Typ-A : 1
-
USB 3.2 Gen 2 Typ-C : 1
-
Ljudjack för headset : 1
TILLBEHÖR SOM INGÅR
-
Installationsskruvar : 1
-
Buntband : 10
-
RGB -ljuskontroll : NZXT RGB-kontakt: 3 (stöd för upp till 120 lysdioder)
EXPANSIONSPLATSER
-
Standard : 7
DRIVE BAYS
-
2,5″ : 1+1
-
3,5″ : 1
SUPPORT FÖR FANS
-
Fram : 2 x F Series RGB 140mm (fodralversion) ingår
-
Topp : 2 x 120 mm
-
Bak : 1 x 120 mm
-
Botten : 1 x F Series Quiet 120mm (fodralversion) ingår
-
Filter : Alla luftintag
KYLARSTÖD
-
Fram : Upp till 280 mm
-
Topp : Upp till 240 mm
-
Bak : Upp till 120 mm
FLÄKTSPECIFIKATIONER
-
Modell : F140 RGB Fläkt
-
Hastighet : 500 – 1800 rpm
-
Luftflöde : 24,85 – 89,48 CFM
-
Statiskt tryck : 0,94 – 3,39 mm-H2O
-
Ljud : 20 – 32,5 dBA
-
Fläktkontakt : 4-stift
FLÄKTSPECIFIKATIONER
-
Modell : F120Q luftflödesfläkt (husversion)
-
Hastighet : 1200 ± 240 rpm
-
Luftflöde : 62,18 CFM
-
Statiskt tryck : 1,05 mm-H2O
-
Ljud : 25,1 dBA
-
Fläktkontakt : 3-stift
ALLMÄN
-
Garanti : 2 år
Recensionsex tillhandahållet av NZXT. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner