Hem RecensionerHårdvarurecensionerDatorskärm CORSAIR XENEON 32QHD165 Gaming Monitor

CORSAIR XENEON 32QHD165 Gaming Monitor

av Danny Larsen

Corsair är något som jag associerar med möss, tangentbord eller headsets. Men här får vi nu en nyhet i deras första gaming monitor; CORSAIR XENEON 32QHD165. Frågan är hur denna 32 tumare kommer stå sig mot andra skärmar jag har testat och är den värd sitt pris tro?


CORSAIR XENEON 32QHD165 är som man kan se i dess namn en 32 tums QHD skärm med 165Hz och kommer med 1 millisekund responstid. Inte illa för en första skärm. Skärmen är väldigt stilren när den står på mitt skrivbord och dess färger ser riktigt bra ut. Men låt oss kolla lite närmare på vad det är som vi har att se fram emot. 

Montering, Installation och vridmoment

Utöver skärmen medföljde en bastant fot som låter skärmen stå stadigt på ditt skrivbord. Det följer även med strömdosa och sladd, displayportkabel, HDMI-kabel och en USB-C-kabel. Så det finns som ni ser många olika sätt att ansluta skärmen på. 

Foten är enkel att sätta samman; man hakar fast plattan med armen på baksidan av monitorn och skruvar fast den och sen skruvar man fast armen på foten. Eftersom det är en väldigt stor monitor är det inte konstigt att det medföljer en riktigt bastant fot som inte kommer att välta i första taget.

Skärmens anpassning för hur du vill ha den är utmärkt då skärmen är höj- och sänkbar, den kan även snurras, svängas eller lutas till att vara precis som du vill ha den. Man kan höja och sänka skärmen 110mm, beroende på hur man sitter eller står kan man ha en bra höjd på den. Man kan vrida den ganska bra åt båda hållen samt tilta den 5 grader framåt och 20 grader bakåt den upp och ner, allt beroende på hur du sitter eller står gentemot skärmen. Ganska bra valmöjligheter på hur man vill ha skärmen. Något som man inte kan göra är att ställa skärmen på högläge, men eftersom den är mer inriktad på gaming så finns det egentligen ingen anledning att kunna göra så.

Några få sladdar och strömadapter som följer med.

Effektförbrukning och Anslutningsmöjligheter

Skärmens effektförbrukning kommer under bruk använda upp till 68W, medan den i sparläget kommer ligga på upp till 0.5W (0.3W när den är avstängd). Det här är en lite högre användning på de andra skärmar jag gjort på, men det en betydligt större skärm så att förbrukningen är högre är bara förväntat.

Skärmen har på baksidan uttag för 2st HDMI 2.0, Displayport 1.4, Type-C DP Alt-Mode, USB-C, hörlursuttag och en USB-hub med två 3.1 uttag. Här har vi en stor fördel i att det finns så många uttag att man kan koppla in (som jag har) skärmen via Displayporten och koppla in t.ex. Playstation 5/Xbox Series X i någon av HDMI portarna. Det gör att man enkelt kan byta mellan de olika portarna via dess inställningsknapp på baksidan av skärmen. Enkelt och smidigt om du vill snabbt spela konsol eller fortsätta sitta och spela på datorn, allt beroende på vad man vill göra vid skärmen.

Bildegenskaper

Skärmen är en klar skillnad från mina vanliga skärmar som jag sitter med, min ordinarie huvudskärm ASUS TUF Gaming VG259QM är bara en 24.5 tums, så det var en väldans stor skillnad att placera upp Xeneon på mitt skrivbord, min andra skärm hamnade bakom den då den tar upp ganska stor plats på skrivbord. Kort kan man säga att den verkligen fick min uppmärksamhet då skillnaden var stor. 

Upplösning är 2560×1440 (16:9), så att gå från full HD till det QHD som detta även kallas var en stor skillnad. Man kan ändra den till max 3840×2160 (16:9) men att det är bara en uppskalning och inte riktig 4K som man får då. Med fokuset på gaming är denna skärm med dess 165HZ och 1440p upplösning riktigt bra om du t.ex. vill sladda runt i Forza Horizon 5 eller mörda folk brutalt i Bright Memory: Infinite. Till skillnad från min ordinarie skärm VG259QM 280Hz kommer Xeneon med 165Hz, vilket inte är något att fnysa åt (visst det är lägre, men så har skärmen andra fördelar gentemot min skärm). Att ha en superhögt Hz antal kan vara önsketänkt, men här så är det högre upplösning som du får i lena 165Hz som gör att dina spel flyter på underbart och ser riktigt snyggt ut – särskilt tillsammans med G-Sync/Freesync Premium som jag kommer till senare.

Plugga enkelt in en konsolen till skärmen.

Denna IPS skärm kommer med en låg responstid på 1ms, samtidigt som den har en riktigt fantastisk färgåtergivning som ligger på 100% sRGB (med andra ord du får 100% återgivning av hur färgerna ska vara). Eftersom jag inte bara har spelat spel, utan även tittat på film eller degat framför Youtube kan jag ganska snabbt säga att färgerna som återgives är fantastiska. Färgglada spel som The Smurfs: Mission Vileaf poppar verkligen och får färgerna att sticka ut. Samtidigt kan spel som Fatal Frame: Maiden of Black Water som bygger mycket av dess atmosfär av skuggor framhävas ännu mer på grund av den utomordentliga svärtan i skärmen. En svärta så svart att man undrade om den var igång ibland, vilket ändå måste ses som imponerande.

Något som är trevligt är skärmen kommer med en bländfri yta vilket gör att du kan titta på skärmen i upp till 178 graders vinkel utan att färgåtergivningen förvrängs. Skärmen kommer även med HDR 400 400 cd/㎡ (High Dynamic Rage), enkelt förklarat ger en bättre dynamisk bild – även om detta i det här fallet mer är av en de lägre versionerna av HDR. För att få ut det mesta av skärmen och HDR i det här fallet så hade jag gärna sett som minst en luminens på 1000 cd/m2, som verkligen hade givit denna skärm en mer unik aspekt.

Skärmen är kompatibel med G-Sync samt FreeSync Premium, dessa gör att din skärm kommer att synka sig med ditt grafikkort och du slipper få skumma artefakter på skärmen. Detta märktes väl när jag testade på Forza Horizon 5 och brände lite gummi på asfalten, inga skumma screentearing eller andra artefakter kunde jag beskåda på skärmen.

Upplevelse och Design

Skärmen kommer som sagt med 165HZ och gör att spel kommer se och flyta på riktigt bra på skärmen. På skärmens baksida finner du den lilla knappen för att stänga av/på skärmen, men under den finns även spaken för den integrerade menyn för skärmen. Att använda menyn är väldigt enkelt och man använder bara den lilla spaken för att förflytta sig runt inne i menyn. Vill du snabbt ändra vilken port du använder kan du bara trycka spaken åt höger så kommer det upp på skärmen menyn för vilken port du vill använda. På menyn kan man gå in och ändra olika färgprofiler, beroende på vad man ska spela för något. Några av profilerna som finns är Game, Movie, sRGB, text eller så kan man ställa in sig egna preferens på hur man vill ha färgen på skärmen. Här ändrar du enkelt vilket uttag det är du vill ska synas på skärmen, är det HDMI 1 som har Xbox eller ska det vara Displayporten som är min dator, väldigt enkelt och smidigt att använda. Här kan du även ändra volymen på hörlursuttaget. När jag kopplade in monitorn första gången så ställdes den in som min primära ljudkälla, vilket fick mig att tro att det fanns högtalare inbyggda i monitorn. Tråkigt nog finns det inga högtalare, vilket jag tycker för priset man betalar för skärmen att det borde finnas.

Stor skillnad i storlek och ljusstyrka med min extra skärm.

Skärmen är en IPS och den har väldigt smala paneler som sitter runt monitorn och gör den väldigt passande om man skulle vilja ha flera skärmar ståendes emot varandra.

Skärmen är väldigt mycket riktad mot en gaming publik och jag kan verkligen hålla med om det, den har det höga Hz antalet, den har storleken och hög upplösning som kan vara åtråvärt för en som spenderar mycket tid framför datorn och spelar spel. Färgåtergivningen på spel, film eller vad du må kolla på kommer serva en väldigt väl under det långa loppet.

Men är den värd sitt pris?

Man kan tycka att allt som jag har pratat om i texten har låtit väldigt positivt, vilket det också är. Men frågan som alltid kommer fram i slutändan är vad kommer hela det här kalaset på 32 tum, 165Hz och 1440p kosta?

Som det ser ut i skrivandets stund så ligger skärmen som billigast på ca 8 300 kronor ute i butikerna. Visst det är en stor skärm med massa uttag på baksidan (att ha fler brukar höja priset på skärmar), den kommer med 165Hz och är 1440p så det borde väl vara värt sitt pris. Personligen så tycker jag att det är ett väldigt högt pris för en skärm, men jag kan inte förneka att den har åtråvärda fördelar som inte går att förneka.

Den har alla uttag på baksidan som gör att man kan plugga in flera saker i den samtidigt, den har ett högt Hz antal och den har en hög upplösning. Dock så saknar jag högtalare på skärmen, som sagt för det här priset räknar jag nästan att det finns. Den har G-Sync och FreeSync Premium, så man är säkrad där. I slutändan så är det upp till var och en att se om skärmen är värd priset som de tar för den, jag hade personligen sett priset lite lägre då man kan lägga till en slant och faktiskt få en 4K skärm.

Men jag har svårt att inte rekommendera skärmen då den har så många fantastiska saker som är svårt att blunda för. För att vara Corsairs första skärm så är jag imponerad och jag ser framemot vad de kommer att komma ut med härnäst.


Specifikation
kärm diagonal 81,3 cm (32″)
Upplösning 2560 x 1440 pixlar
Native bildförhållande 16:9
Paneltyp IPS
HD-typ Quad HD
Skärmform Platt
Kontrastförhållande (medel) 1000:1
Max uppdateringsfrekvens 165 hz
Antal färger 16,7 miljoner färger
Svarstid (medel) 1 ms
Anti-glare skärm Ja
Grafikupplösningar som stöds 2560 x 1440,3840 x 2160
Videolägen som stöds 2160p
Bildförhållande 16:9
Betraktningsvinkel (horisontell) 178°
Synfältsvinkel (vertikal) 178°
Svarstid (min) 1 ms
Pixeltäthet 91,8 ppi
Diagonal skärmstorlek 81,28 cm
HDR-stöd Ja
HDR-teknik (High Dynamic Range) DisplayHDR 400
Färgdjup 8 bit
RGB-färgrymd DCI-P3
Färgomfång 98%
sRGB-täckning (typisk) 100%
Adobe RGB-täckning 100%
NVIDIA G-SYNC Ja
AMD FreeSync Ja
Typ av NVIDIA G-SYNC G-SYNC Compatible
Typ av AMD FreeSync FreeSync Premium
ConnectShare (USB) Ja
Inbyggda högtalare Nej
Inbyggd kamera Nej
Positionering på marknaden Spela
Produktens färg Svart
Inbyggd USB-hubb Ja
HDMI Ja
Typ av USB-port uppströms USB Type-C
Antal portar uppströms 1
Antal USB typ C-portar uppströms 1
Alternativt läge för USB Typ-C DisplayPort Ja
USB-strömförsörjning upp till 15 W
Antal HDMI-portar 2
HDMI-version 2.0
Antal Displayportar 1
DisplayPort-version 1.4
Strömingång Ja
VESA-fäste Ja
Höjdjustering Ja
Gränsssnitt för panelmontering 100 x 100 mm
Höjdjustering 11 cm
Svängbara Ja
Hållare 30 – 30°
Lutningsbar Ja
Lutningsvinkel 5 – 20°
Skärmgränssnitt (OSD) Ja
OSD-språk Traditionell kinesiska, Tyska, Engelska, Spanska, Franska, Italienska, Japanska, Koreanska, Portugisiska, Ryska
Antal OSD språk 10
LED-indikatorer Energiljus
Strömförbrukning (vanlig) 68 W
Strömförbrukning i vänteläge 0,5 W
Strömförbrukning i avslaget läge 0,3 W
Bredd (med stativ) 732 mm
Djup (med stativ) 316 mm
Höjd (med stativ) 607 mm
Vikt (med stativ) 9,5 kg
Kabel inkluderad AC, DisplayPort, HDMI, USB Type-C
DisplayPort-kabelns längd 1,5 m
HDMI-kabelns längd 1,5 m
Nätadapter ingår Ja

Recensionsex tillhandahållet av Corsair. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

CORSAIR XENEON 32QHD165 Gaming Monitor. Lägsta pris ca. 8290 kronor enligt Prisjakt 2021-12-03.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar