Hem RecensionerHårdvarurecensioner Corsair iCUE H100i Elite LCD XT

Corsair iCUE H100i Elite LCD XT

'One cooler to chill them all!'

av Fredrik Olsson

Förutom att det innehar ett av de mest svulstiga namnen på AIO-marknaden, vågar dessutom Corsair skryta om dess kylningsförmåga på ett synnerligen självgott sätt. Men tro det eller ej, iCUE H100 ELITE LCD XT är faktiskt överraskande bra, och detta är varför!


I Corsairs nya serie av vattenkylare med XT i namnet – finns det tre utföranden; 240 mm, 360 mm och 420 mm. Vi har testat H100i Elite LCD XT vilket är 240 mm modellen – en synnerligen färgglad historia! Denna gång kan du göra allt från att ladda upp egna GIF-bilder till att välja mellan mängder av förinstallerade skärmar för pumphusets LCD skärm. Den mängd val som finns här är omfattande, och kommer utan tvekan göra även den mest flamboyanta entusiasten spritt språngande glad. Skärmen är bara den imponerande då det är en 2,1 tums IPS LCD-skärm på 480×480 i upplösning och en bakgrundsbelysningsstyrka på 600cd/m². Dess 24-bitars färgdjup och stöd för 30 FPS möjliggör några väldigt detaljerade bilder att synas. Med andra ord är pumphuset verkligen gjort för att visas upp – och om du mycket riktigt vilar ögonen på den, är det synnerligen krispigt och lättläst.

Det färgglada fortsätter sedan i fläktarna som medföljer, då Corsairs AF RGB Elite PWM modeller inte bara förser AIO-kylaren med piffigt mjuka RGB-färger, utan även tacksamt överkomlig ljudnivå. Detta parat med Corsairs iCUE programvara, gör att du kan justera utseendet på ett väldigt granulärt sätt. Vilket för oss till fläkthastigheter och kylning…

Kylning är ’the name of the game’!

Inte nog med att kylanordningen kommer med stöd för även nyare AM5 och Intel LGA 1700 support, dess monteringsfästen visade sig vara oväntat lättanvända. Detta parat med den väldigt tydliga manualen gjorde detta till en av de lättaste installationer på länge. Dessutom bjuder Corsair på en ICUE COMMANDER CORE, vilket är en kontrollenhet, i vilken du kopplar samtliga RGB- och fläktkablar för att smidigare få det hela enhetligt. Dessutom möjliggör den medföljande kontrollern att du kan förse även äldre moderkort (som potentiellt saknar nyare ARGB portar på sig) med ärofull RGB-prakt.

Ser vi till kylningen i sig, var dock den 240 mm långa modellen aningen klen i våra tester för Intels monsterprocessor i9-13900K, vilket gjorde att värme över 100°C nåddes under stresstester. Förvisso bör det nämnas att tester som Cinebench och CPU-Z, med vilka vi nådde dessa temperaturer är högst syntetiska och inte riktigt är jämställda med en normal användares temperaturer. Vad de däremot visar på är var gränsen går under extrema förhållanden, och om du är en mer ’hardcore’-användare bör du kolla in de större modellerna.

Under mer normala förhållanden, stod sig Corsairs kylare väldigt bra med en temperatur runt 38-40°C, och är du därför en mer alldaglig användare kommer denna fungera alldeles utmärkt som kylare. Är du dessutom väldigt sugen på att smycka upp din dator och visa mer piffiga detaljer kring temperaturer eller övrig info så är denna AIO-kylare definitivt värt att spana in.


Testsystem:

CPU: Intel Core i9-13900K @ 5.8Ghz (Maxboost)
RAM: Corsair Vengeace 32GB @5200 RAM
MODERKORT: MSi MAG Z790 Carbon Wifi
CHASSI: NZXT H7 Flow
Operativsystem: Windows 11 Home 64-Bit 22H2


Ljudnivåer

Till det ljudliga hör vi mer ordinära nivåer dock – även om det i detta fall var svårare att precisera på grund av iCUE:s programvara. Programvaran som i mångt och mycket ger dig tämligen god kontroll, är i detta fall aningen för luddig i min smak. Under fliken ’Cooling’ ges du möjlighet att påverka fläktarnas RPM (fläkthastighet) – men bara i ett par fördefinierade nivåer. ’Zero RPM’, ’Quiet’, ’Balanced’ och ’Extreme’ påverkar alla hur ljudligt det blir. I snitt på de lägre nivåerna (förutom Zero RPM) låg ljudnivån på runt 45-48 dBA. Under hård belastning, nåddes betydligt mer påverkbara ljudnivåer – men alla distinkta från varandra (utifrån ovan nämnda ’presets’) då de alla kom med ett tak i hur mycket RPM de körde. Här hade jag antingen skippat ICUE Commander Core, och kopplat direkt mot moderkortet (om ni har ett med tillräckligt många fläktplatser) – eller åtminstone get programmet möjlighet att skapa sin egen fläktkurva. Med en fläktkurva hade jag lättare bett iCUE att bestämma när en viss hastighet ska nås – förslagsvis när datorn når exempelvis 60-65°C. Men nu står det utanför min kontroll, vilket är ett stort minus, särskilt om du tar med i beräkningarna hur dyrt just denna mindre 240 mm stora vattenkylning är.

Värt att köpa?

Ljudnivåer till trots, är det i slutänden kylningen vi bryr oss mest om – och där levererar ändå denna XT modell en fullgod upplevelse. Visst, ljudnivåer är lite av fördelen med många vattenkylningssystem, och att det fallerar en aning gör att betyget sänks, men är du däremot ute efter en bra helhet, där du får ett gnistrande bländverk, såväl som snygg design parat med god kylning, då kommer det inte gå fel med denna. Tänk dock på att priset på runt 3 500 kronor, parat med ljudbilden inte gör det till kanske den bästa i klassen – även om dess andra kvaliteter står ut. Det är lite ge och ta med denna modell helt enkelt!


Specifikation
Kylningsgaranti 5 år Vikt 01.39
Kylarmaterial Aluminium Antal fans 2
CORSAIR iCUE-kompatibilitet Ja Stöd för kyluttag
Intel 1700, 1200, 1150, 1151, 1155, 1156, 1366, 2011, 2066, AMD AM5, AM4, AM3, sTRX4, sTR4
Slanglängd 400 mm Kylarstorlek 240 mm
Kylplattans mått 56x56mm Fläktmodell AV RGB ELITE
Slangmaterial Svart ärmförsedd lågpermeationsgummi Högsta ljusstyrka 600 nits
Skärmstorlek 2,1″ Visa färger
16,7 M (8-bitars RGB)
Inbyggd upplösning 480 x 480 Displayteknik IPS
Max upplösning 480 x 480 Displayyta Glansig
Uppdateringsfrekvens 30 Hz Fläkt Luftflöde 13,8 – 65,57 CFM
Kylarens mått 277 mm x 120 mm x 27 mm Fläktstatiskt tryck
0,17 – 2,68 mm-H2O
Fläktdimensioner 120 mm x 25 mm Ljudnivå 5 – 34,1 dBA
Fläkthastighet
550 – 2100 RPM ±10 %
   

Recensionsex tillhandahållet av Corsair. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar