Innehållsförteckning
Innan vi tog oss an att testa och recensera grafikkort, så tog vi oss en ordentlig funderare. Vi ville inte bara göra en ”standardiserad” recension där vi endast lutar oss mot benchmark tester och de mer sterilt framtagna jämförelserna. Utan vad vi ville göra, var att närma oss ämnet från en annan vinkel, som bättre representerar vad Vi finner intressant när vi läser recensioner/tester. Därför kommer vi även ta upp hur lätt det är att montera grafikkorten och framförallt, hur prisbild står sig kontra prestanda. Är summan för grafikkortet värt den prestanda ökningen det ger? Men framförallt ville vi testa det på datorer som bättre representerar hur spellandskapet ser ut, ute i den ”riktiga” världen.
Vi har därför valt att göra benchmark testerna på två olika dator konfigurationer; en dator mer åt high end sidan (Test dator 2) och en low/medium end dator ( Test dator 1). Och det vi tittar på är huruvida prestanda ökningen står sig i korrelation till prisbilden. Vi kommer dessutom göra som så att vi tittar individuellt på varje kort, och så slutligen har vi ett sista segment där vi jämför båda korten mot varandra.
Varför low/medium end?
Många casual användare där ute, har inte någon superstark dator. Vi har oftast en äldre dator, med uppenbara flaskhals problem. Och där ställer vi oss frågorna; hur mycket prestanda ökning kan en sådan maskin se? Hur mycket är den uppenbara prestanda ökningen värd i relation till priset för grafikkortet? Här är det även värt att nämna att ’Test Dator 1’ inte bara representerar casual gamers; den representerar även den delen av användarbasen som inte har de ekonomiska medlen för att kunna uppgradera för jämnan. Och att de därför kan befinna sig bakom en äldre utdaterad hårdvara och mjukvara. Det är också därför vi har gjort samtliga tester i den mer etablerade Windows 7 miljön, då denna bättre representerar vad användarna har tillgängligt vad gäller operativ system.
I detta test har vi två grafikkort; MSIs GeForce 1070 och GeForce 1080, och vi vill se om de är värda sin slant för gemene man/kvinna och vad man exakt får ut av att uppgradera till do
Test dator 1: i5 4670K @ 3.40GHz / 12 GB RAM DDR3/ Radeon 6870 1 GB
Test dator 2: i7 4790K @ 4.00GHz / 16 GB RAM DDR3 / Radeon R9 290 4GB
Testdator 1 representerar det stora antal spelare/användare som idag sitter på en låg till medium end dator. Här är det intressant att se om prisbild för grafikkort är legitimt för en användare vars dator är låg presterande med uppenbara flaskhalsar. Hoppet i prestanda relativt mot prisbild är extra viktigt för denna.
Testdator 2 representerar däremot de antal spelare/användare som spelar mer än genomsnittet och därför redan har uppgraderat till en kraftfull(are) dator. Här är datorn redan kraftfull, och prestanda ökningen är därför mer intressant för denna användare utifrån hur pass mycket mer FPS som ges från grund utförande till de två GeForce 10xx grafikkorten.
Första intryck & Specs
MSI GeForce 1070 X Gaming X
Första intrycken är att MSI inte snålar med utseendet, och även om jag personligen (Fredrik) kanske inte lägger allt för mycket vikt på det med tanke på att det är ett grafikkort vi pratar om, så är det ändå en aspekt som bör tas i beaktande. För många ser även på den estetiska aspekten vad gäller grafikkort, och med möjligheten med t.ex. RGB LED belysning så finns det ytterligare en marknad att ta hänsyn till.
Kortet i sig skryter med 8 GB DDR 5 minne, på en klockfrekvens på högst 1607 MHz och med alternativet att nå upp till 1797 MHz genom ”turbo”. Den är beredd med dubbla fläktar som arbetar ovanför ett värmeavledande aluminiumgaller. Som sedan mynnar ut i värmeavledande rör för maximal avkylning. Kortet är för övrigt VR redo.
Dess 16 nm (nanometer) processorteknik medför såväl mindre strömkrav, som starkare output. För med minneshastighet på 8101 MHz på en 256-bits minnesbuss så borgar det för verkligen rå prestanda. Trots att detta är lillebrodern till den ännu starkare GeForce 1080 så är det en best. Vilket blir extra intressant då 1070 kortet har hela 1920 shaders tillgängliga för användaren.
Du kan ha 4 skärmar samtidigt och högsta möjliga upplösning är 7680×4320 vilket berättar något om kortets styrka. Bör nämnas att du bör ha minst 500W på ditt nätagg; så tänk på det innan ett köp. Det har för övrigt en längd på 27,9 cm, och bredd på 14 cm, så det gäller att du har ett ordentligt chassi.
MSI GeForce 1080 X Gaming X
Vad gäller sedan GeForce 1080 kortet, så gäller egentligen samma sak. RGB belysningen är även här tydligt prominent, och är ett tydligt tecken på att MSI går ”all-in” vad gäller just denna aspekt.
Om vi tittar på kortet ifråga så skryter även det med 8 GB DDR 5X minne, på en potentiell klockfrekvens på 1708 MHz och med alternativet att nå upp till 1847 MHz genom ”turbo”. Även denna är beredd med dubbla fläktar som arbetar ovanför ett värmeavledande aluminiumgaller. Som sedan mynnar ut i värmeavledande rör för maximal avkylning och blir därför även redo för VR.
Dess 16 nm (nanometer) processorteknik medför såväl mindre strömkrav, som starkare output. För med minneshastighet på 8101 MHz på en 256-bits minnesbuss så borgar det för verkligen rå prestanda. Vilket är tydligt då denna till skillnad från sin lillebror skyltar med hela 2560 shaders.
Du kan ha 4 skärmar samtidigt och högsta möjliga upplösning är 7680×4320 vilket berättar något om kortets styrka. Bör nämnas att du bör ha minst 500W på ditt nätagg; så tänk på det innan ett köp. Det har för övrigt en längd på 27,9 cm, och bredd på 14 cm, så det gäller att du har ett ordentligt chassi.
Våra tillvägagångssätt
Det vi utgår ifrån när vi gör benchmark testerna skiljer sig lite från mängden också. Dels för att vi på ”Test Dator 1” medvetet valt att göra samtliga tester i 720p. Detta är för att det bäst representerar hur en användare av den typen av rigg är van. Men det är också intressant att se hur en low-end dator presterar från en låg upplösning, med ett grafikkort till ett annat. Och framförallt, är det ens tydligt i en lägre upplösning hur pass mycket ”bättre” det nya grafikkortet är. För oftast presterar nya grafikkort bäst i högre upplösningar, och det är också där vi ser störst skillnad. Men hur är det för en användare som håller sig till en låg upplösning, p.g.a t.ex. vana, hög FPS efterfrågan eller liknande?
Därför kommer här samtliga benchmarks för ”Test Dator 1” var i upplösning 1280×720, så att ni kan jämföra hur skillnaden är dessemellan.
TEST DATOR 1
Först ut kommer ”Test Dator 1”, som med sin blygsamma prestanda, och low till medium läge kan visa upp hur skillnaderna är i 720p. Alla spel körs utan v-sync, på högsta grafiska inställningen på sagda upplösning.
720p – MSI GeForce 1070 Gaming X / MSI GeForce 1080 Gaming X
Här ser ni benchmark tester för MSI GeForce 1070 samt GeForce 1080 korten @ 720p på ”Test Dator 1”s referensinställningar; och först ut är spel genomgången.
Här ser ni benchmark tester för MSI GeForce 1070 samt GeForce 1080 korten @ 720p på ”Test Dator 1”s referensinställningar; i detta fall avser det enbart dedikerade benchmark program.
Summering:
Vad som är tydligt när det gäller ’Test Dator 1’, är att den i sitt grundutförande får en stor prestanda utveckling oavsett vilket kort vi lägger i. Detta är också något som bör tas i beaktande. För även om detta test specifikt kommer titta på ’Test dator 1’s utveckling genom dessa specifika kort, så är det värt att poängtera att för denna typ av dator så är en uppgradering till en grafikkort ur den nuvarande generationen ett stort hopp i princip oavsett vilket kort du uppgraderar till. Längre fram hoppas vi kunna visa även en parallell till AMDs RX serie, men som sagt, i detta test ser vi specifikt på dessa två kort i GeForce 10xx serien.
TEST DATOR 2
Sedan är det dags för den mer high-end representerade ”Test Dator 2”, vilket istället kommer köra allt på 1080p. Detta då det kan ses som standard idag i mångt och mycket för gamers val av upplösning. Vi har medvetet exkluderat 1440 eller högre upplösningar, just utifrån den aspekten att vi vill fokusera på standard upplösningar. Först ut är spel benchmark testerna.
Här ser ni benchmark tester för MSI GeForce 1070 samt GeForce 1080 korten @ 1080 på ”Test Dator 2”s referensinställningar; i detta fall avser det enbart dedikerade benchmark program.
Summering:
Vad som är tydligt när det gäller ’Test Dator 2’, är att vi inte ser en lika extrem utveckling som på den andra test datorn, vilket är förväntat. Men de olika testerna visar ändå ett tydligt språk om att prestanda ökningen är påtaglig oavsett om vi ser på 1070 eller 1080.
Overall – Grunddator – MSI GeForce 1070 Gaming X / MSI GeForce 1080 Gaming X
Här ser ni samtliga benchmark tester för MSI GeForce 1070 samt GeForce 1080 kort genom 720p på ”Test Dator 1” synliga för jämförelse; och först ut är spel genomgången.
Här ser ni benchmark tester för MSI GeForce 1070 samt GeForce 1080 kort genom 1080p på ”Test Dator 2” synliga för jämförelse; och först ut är spel genomgången.
Drivrutiner & Programvara
Värt att nämn att vi har gjort dessa benchmark tester under en längre tid, och har därför stått fast vi de drivrutiner som först användes, för att bäst kunna ge en rättvis genomgång straight-over-the-board. Men med det sagt, så är det värt att nämna att grafikkortstillverkarna mycket väl kan och kommer ta fram ny programvara som bättre kan optimera och få ut mer prestanda ur korten. Så se dessa tester som en generell måttstock mer än ett exakt värde.
Det intressanta är även hur konfigurerbar korten är med MSIs egna mjukvara, där man verkligen kan utnyttja möjligheten att överklocka och framförallt finjustera korten efter eget tycke och smak. Något som den så kallade Afterburner mjukvaran hjälper till med riktigt bra.
Egentligen alla programvaror som följer med är riktigt fiffiga; du ges möjlighet att skapa profiler för olika lägen. Exempelvis för gaming, film eller rent Twitchande. Det finns många möjligheter. Likaså är det redan väldigt enkelt anpassat för VR, då man kan med en enkel knapptryckning få en direkt anpassning för just VR miljöer.
Nu har vi utgått från dess grundinställningar på korten, för att få den bästa ”out-of-the-box” känslan, och har inte därför överklockat något. Men för de gamers som är mer på entusiast sidan, så är detta en välkommen detalj som kan få egentligen båda korten (även om främst 1070 kortet ser störst utväxling) att höja sig.
MSI GeForce 1070 X Gaming vs MSI GeForce 1080 X Gaming
Bäst för pengarna?
En sak kan vi enkelt se; och det är att oavsett vilken av dessa två testdatorer, så är varje kort en stor uppgradering vad gäller prestanda. Så om detta inte är en ekonomisk fråga, utan en prestanda fråga, så är svaret enkelt. Den starkaste ökningen kommer som ni ser från från GeForce 1080 kortet. Dess råa prestanda kombinerat med mycket VRAM, gör det till den solklara vinnaren vad gäller råkraft.
Kollar vi på de två testdatorerna individuellt, så ser vi en del uppenbara skillnader. Inledningsvis vad gäller ’Testdator 1’, så är det en riktigt stor skillnad, med en procentuell ökning med över 400% från grunduppsättning, till t.ex. GeForce 1080 kortet. Och då är det även värt att nämna att 1070 kortet inte ligger långt efter.
På ’Testdator 2’ så är det självklart även där en stor ökning, men i detta fall, så ser vi en prestandaökning på ca 100%. I detta fall så är det klart att även om grunduppsättningen, med ett AMD kort (Radeon R9 290) är klart arbetsdugligt för många av dagens spel, så är det ändå en påtaglig skillnad upp till t.ex. GeForce 1070 kortet.
En annan aspekt till det hela är just hur MSI har försett dessa kort med den så kallade Zero Frozr teknologin. Vad detta egentligen innebär är att utöver den råa prestandan, så får du två väldigt tystlåtna kort. Vilket är tydligt vid spelande, när t.ex. spelkorten maxats, och temperaturer runt 60 grader nåtts, men ändå så har korten varit märkbart tysta. Ett steg som bådar gott inför framtiden, och framförallt sätter ribban för vad man ska sikta på vad gäller grafikkort. Oavsett tillverkare.
Men vad betyder allt detta; och vad innebär det för mig?
Test Dator 1 – Värt uppgradering?
Om vi kollar på Test Dator 1, så är det uppenbart att båda dessa kort ger en enorm prestanda skillnad. Men vad gäller denna uppsättning så utgår vi från en low-medium end dator, och framförallt så utgår vi från en mer pressad ekonomisk ställning. Är då en uppgradering under dessa omständigheter validerad, och framförallt försvarbar för vad produkterna kostar när det faktiskt finns nya grafikkort i lägre serier?
Om vi kollar på GeForce 1080 kortet, så har vi ett list pris på denna (standardpriset kan variera men rör sig kring detta pris i skrivande stund) på ca 7700 kr, till skillnad från GeForce 1070 vars list pris ligger runt ca 5200 kr.
Med en prisskillnad på ca 2500 kr, och en generell prestandaökning på ca 13 procent mellan GeForce korten, så kan jag tycka att det inte är värt det. Då är det betydligt bättre att kolla på GeForce 1070 kortet, som för strax över 5000 kr, ändå ger en prestanda ökning på ca 350 % mot 1080 kortet som i kontrast mot grunduppsättningen ger en 413 % prestanda ökning.
Men som sagt, utifrån grunddatorn med ett GeForce 1070 till ett GeForce 1080, så är prestanda ökningen enbart ca 13,5 %, vilket helt enkelt inte kan försvaras, för den som ligger under ekonomisk press.
Test Dator 2 – Värt uppgradering?
Om vi sedan kollar på Test dator 2, som i sin tur representerar var speldatorer i mångt och mycket ser ut idag, så ställs denna fråga verkligen till sin spets. För vad gäller denna dator, så representerar den som sagt en ’gamers’ nuvarande dator, och vi tar ej med i beräkningarna något om ekonomi. Utan vad gäller denna typ av spelare, så handlar det först och främst om prestanda. Och även om valet därför är enkelt, med GeForce 1080 kortet, så är det ändå intressant att se på vad vi egentligen får ut av uppgraderingen från dess grundutförande till ett av de två korten.
I detta fall så ser vi en prestanda ökning på ca 75 % från grundutförandet av Test dator 2, till GeForce 1070 kortet, och från grundutförande till GeForce 1080 så ser vi en ökning på hela 110 %.
Men trots skillnaden mellan de två korten om man utgår från datorns grundutförande, så ligger ändå prestanda skillnaden mellan de två grafikkorten på ca 22 %.
Den större skillnaden beror säkerligen på färre flaskhalsar (än vad Test dator 1 har), och utgör därmed en bättre grund till att uppgradera och faktiskt kunna utnyttja grafikkortens potential.
MSI GeForce 1070 X Gaming – Cirkapris: 5200 kr
MSI GeForce 1080 X Gaming – Cirkapris: 7700 kr
Recensionsex tillhandahållet av MSI