Hem RecensionerHårdvarurecensioner Kingston KC2000 1TB SSD

Kingston KC2000 1TB SSD

av Carl Holmer

Den snurrande hårddiskens dagar är inte slut på långa vägar. Men idag lagrar SSD:n allt mer av vår data för snabbare laddning och beräkning. Och idag har vi fått tillfälle att titta på just en SSD, häng med så tar vi närmre titt på Kingston KC2000!


Snabb överblick och specifikationer

Kingston KC2000 är då alltså en M.2 PCIe NVMe SSD; många förkortningar att hålla reda på en och samma gång. M.2 refererar till själva formfaktorn, i detta fall ett litet instickskort som placeras direkt i motsvarande M.2 plats på moderkortet. PCIe eller ”Peripheral Component Interconnect Express” refererar till de gränssnitt som används för att kommunicera till datorns processor. Jämför detta med de äldre SATA diskarna som kopplas mot en separat SATA controller på moderkortet. Den aktuella SATA 3 standarden har en maximal bandbredd på ca 600 MB/s medans PCI Express kan arbeta med en betydligt mycket högre bandbredd, upp till 3,94 GB/s när det kommer till dessa M.2 diskar. Slutligen har vi då NVMe vilket är en öppen controller standard för flashbaserade lagringsmedium. På pappret ska en terabyte modellen av KC2000 ha en sekventiell läshastighet på 3 200 MB per sekund samt 2 200 MB sekventiell skrivhastighet.

Prestanda och tester

I syfte av att etablera grundläggande data angående prestanda valde jag att använda två olika syntetiska benchmarks. Först ut har vi CrystalDiskMark64 följt av UserBenchmark. Och för att sätta datan i perspektiv har jag med tester av min Samsung 970 Evo Plus M.2. Ha dock i åtanke att jämförelsen mellan Samsung disken och Kingston disken inte är helt rättvis, då Samsung disken är endast 500GB och Kingston disken är på 1TB. Generellt sett har SSD diskar med högre kapacitet bättre prestanda.

Intressant att påpeka i CrystalDiskMark testet är att KC2000 överlevererar något, men hellre det än motsatsen. När jag flyttade över spelfiler uppemot 200GB totalt från SSD till SSD upptäckte jag att prestanda sjunker efter cirka 140GB av konstant kopierande. Detta beror då på att de tillgängliga och snabba cacheminnet tog slut och controller får istället skriva direkt till minnet. Inte dåligt alls om du frågar mig.

Syntetiska tester är ett bra sätt att jämföra produkter i samma kategori mellan varandra. Men jag tänkte också att det skulle vara roligt att jämföra lite laddningstider i spel mellan en vanlig snurrande hårddisk och Kingstons KC2000. För att du som läser ska få en bättre uppfattning om den faktiska påverkan i ditt vardagliga bruk. Jag kanske är lite bortskämd, men jag lagrar i dagsläget alla mina spel på SSD, dels för snabbare laddningstider, men också för att kunna utnyttja hela min internetanslutnings bandbredd när man laddar ned dem. Ett aktuellt och väldigt stort spel sett till krav på lagringsutrymme är Call of Duty: Modern Warfare, som är just det spelet jag testar laddningstider på här.

Med min vanliga snurrande hårddisk tog spelet 34 sekunder att ladda in i huvudmenyn från att jag tryckte start. Att ladda in i en multiplayer karta tog en minut och 10 sekunder. Med spelet överfört till KC2000 tog de 27 sekunder att starta spelet och 16 sekunder att ladda kartan. Just Call of Duty kanske inte är det spelet där laddningstider spelar allt för stor roll. Men en stor fördel som jag har märkt med att lagra klassbaserade multiplayer spel på SSD är att man ofta får möjlighet att välja klass först, då man laddar in snabbare än alla andra. Ska även tilläggas att även om det inte var någonting jag testade här, så har jag ingen tvivel om att KC2000 skulle passa ypperligt som boot disk och snabba på uppstart av Windows och laddning av program.

Prissättning

1 terabyte modellen av KC2000 ligger i skrivande stund på 1849 kronor. I sin prisklass flankeras den av både dyrare och billigare modeller med samma kapacitet, men varierande överföringshastigheter. Tar man Kingstons egna A2000 som ett billigare exempel så får man fortfarande samma kapacitet på 1 terabyte, men man tappar ungefär 1000 megabyte i läshastighet. Efter att få spendera en stund med KC2000 och kunna pressa den till sina gränser känner jag mig bekväm med att lägga dom extra kronorna för den extra läs och skrivhastigheten.


Specifikation
Formfaktor M.2 2280
Gränssnit NVMe PCIe 3.0
Kapacitet 250GB, 500GB, 1TB, 2TB
Controller SMI 2262EN
NAND 96-layer 3D TLC
Kryptering XTS-AES 256-bit Encryption
Sekventiell Läs/Skriv 1TB – upp till 3,200/2,200MB/s
Slumpmässig 4k Läs/Skriv1 1TB – up to 350,000/275,000 IOPS

Kingston KC2000 1TB Lägsta pris 1849 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-12-09.

Recensionsex tillhandahållet av Kingston.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar