Hem RecensionerHårdvarurecensionerChassi Cooler Master HAF 500 Homecoming Classic

Cooler Master HAF 500 Homecoming Classic

av Fredrik Olsson

Tacksamt väl tilltagna utrymmen är aldrig fel! Det är i alla fall några av ledorden från Cooler Masters ATX chassi HAF 500. Ett välkänt chassi sedan innan som nu kommer i en ny generation – redo att byggas i!


Design & Formfaktor

Med en meshfront (tänk grill), stora 200 mm ARGB fläktar och justerbar grafikkortsfläkt(?!) får vi direkt sköna vibbar från det svarta chassi som står framför oss. Sidopanelerna öppnas smidigt utan några verktyg och komponenter kan hanteras nästan överdrivet enkelt på baksidan; med andra ord en riktigt positiv överraskning! Att grafikkortsfläkten som sitter i botten kan justeras och roteras för att kyla ner ovanliggande grafikkort ännu mer än de redan gör av sina befintliga fläktar adderar verkligen till en redan trivsam stund. Det är här under dessa moment som HAF 500 verkligen står ut. Just den stora mängd yta – med hela sju expansionsplatser – får HAF 500 att bli inbjudande för datorbyggare.

Designen påminner om Masterbox TD500 till viss del, men till synes med fler plastiga delar. Kanske inte det snyggaste chassit, men det är åtminstone relativt unikt och gör jobbet bra skulle det vara RGB belysning man är ute efter. De två 200 mm fläktarna på framsidan har ett härligt skimmer – precis som den medföljande 120 mm fläkten därbak, som även den lyser fint. GPU fläkten saknar belysning däremot, vilket är lite synd då de ändå utrustat resten med ARGB. Inte för att jag direkt skriker efter mer RGB, men om man ändå ska gå så långt med det, kan man ändå gå hela vägen.

Användning, installation & unika egenskaper

Att den kan upplevas lite standardmässig i sitt utseende blir dock snabbt något man glömmer när man ser hur väl den transporterar luft genom chassit. Med dess perforerande meshfront får man en riktigt god insugnings- och kyleffektivitet som får luften att egentligen aldrig stå still. Särskilt den GPU fläkt som finns lägger till ett gäng extrapoäng, och trots att jag var en aning skeptisk först (man vill ändå inte att den ska komma i vägen för stora grafikkort), så får ändå hela 410 mm långa grafikkort plats. Lägg därtill 167 mm höga CPU kylare och du får goda möjligheter till kylning. Du kan rentav ha upp till 360 mm långa AIO kylningsradiatorer i antingen toppen eller framsidan om så önskas.

För sett till installation var det en tämligen standardiserad historia. Kabellängorna på baksidan – och framförallt det utrymme som ges mellan sidokåpor och innandöme gör att det aldrig blir något problem egentligen att installera komponenter. Sedan att chassit egentligen inte gör något särskilt unikt, kan vara ett hinder för vissa. Den kommer med allt det vanliga sett till dammfilter och USB portar ( två USB 3.1 Gen 1 portar, en USB 3.1 Gen 2 Typ-C) och gör därför inte allt för mycket att ge oss den där ”wow”-effekten. Förvisso lyfter vi ett ögonbryn när vi ser det kontrollerkort som medföljer. Det är bra att ett sådant medföljer med tanke på de fläktar som är med i chassit, men synd att den innehåller så få portar. Nåja, det är inte hela världen, det kommer räcka i detta sammanhang, men är inte allt för bra för de som vill fläska på med mer fläktar.

Men är detta då något för alla datorbyggare?

Med avtagbar toppanel, verktygsfri design och gott om svängrum sett till komponenter är HAF 500 ett gediget chassi. Jag hade önskat att det varit något mer djärvt i sitt utseende och att det denna gång ökat nivån sett till ljudnivåer. För precis som vanligt har Cooler Master fokuserat på luftflöde mer än att få ner ljudnivå. Inget som är dåligt egentligen, utan mer av en preferens på det stora hela, men om man på riktigt ska utveckla ett chassi kan jag tycka att det borde gå att bibehålla luftflödet och samtidigt klippa ner ljudnivåer ytterligare. Med exempelvis förberedda (ljuddämpade) sidopaneler.

Nåja, om vi nu bortser från mina små önskemål är detta i slutänden ändå ett väldigt gediget chassi, som verkligen passar PC-entusiaster där ute. Kylning av komponenter är inget problem, och installationen av moderkort och övriga komponenter sker smidigt. Där det fallerar är egentligen mest i att det känns lite anonymt och identitetslöst – och lite väl saftigt i pris. Tack och lov är det inget som överskuggar dess positiva aspekter, och därför är detta ändå till syvende och sist en klar rekommendation. För egentligen… vad mer behöver man?

FYI. Detta chassi kommer även i vitt utförande.


Specifikation

Formfaktor: ATX
Moderkortsstöd: ATX, mATX, Mini-ITX, E-ATX, SSI-CEB
Max bredd moderkort: 385 mm
Meshfront: Ja
Ljuddämpad: Nej
Fönstersida: Ja
LED-belysning: Ja, (ARGB-fläktar)
Dammfilter: Ja
Fläktkontroller: Ja
Expansionsplatser: 7 st
Hårddisk / Optisk media: 2.5″ (standard) 2 st Delade 2.5″/3.5″ (standard) 2 st Frontpanel
Ljudutgång (3.5mm): Ja
Mikrofoningång (3.5mm): Ja
USB 3.0/3.1 Gen 1: 2 st, 1 st interna kontakter, USB 3.1 Gen2 Type-C 1 st, 1 st interna kontakter
Fläktar / Fläktplatser:
Medföljande fläktar: 2 st 120mm, 2 st 200mm
Fläktplatser fram: 2 st 140mm, 2 st 200mm eller 3 st 120mm
Fläktplatser bak: 1 st 120mm
Fläktplatser topp: 2 st 140mm, 2 st 200mm eller 3 st 120mm
Fläktplatser botten: 1 st 120mm

Vattenkylning:
Radiator fram (max): 360mm
Radiator bak (max): 120mm
Radiator topp (max): 360mm

Mått och vikt
Max höjd CPU-kylare: 167 mm
Max längd PSU: 180 mm
Formfaktor PSU: ATX PS2
Max längd grafikkort (standardutförande): 410 mm
Bredd: 516 mm
Djup: 224 mm
Höjd: 510 mm
Vikt: 9.5 kg

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar